Standard, plaće, klase...

Sve od javnog i tajnog interesa
Pješčana

Post 31 Jan 2012, 20:20

ex anais » wrote:Ne kažem da je sirotinja. Ali bome nije ni srednji sloj. Niži srednji sloj, ajmo reć.
Ne, nisu osnovne potrebe, ali danas imanje interneta se definitivno ne može nazvati luksuzom. Tek činjenicom da imaš osamdeset kuna za flat rate. Da ne živiš ispod mosta i da imaš što pojesti. Ako je to srednji sloj, ne znam... Kao što rekoh, kad odbiješ režije, najam za stan i hranu, moraš jako dobro razmisliti hoćeš li pogledati predstavu, otići kod frizera ili u restoran. Svo troje ne moš. A frizer i cigarete baš i nisu neki luksuz. Luksuz je u mom poimanju nešto puno više. Slažem da se da nije ni osnovna potreba, to je valjda ionako jasno.
možda smo se krivo razumjele.
ja gledam Hrvate u suporedbi s ostatkom svijeta, ne razvijenog Zapada, nego svijeta. ako se dobro sjećam, mi spadamo u 7% povlaštenih. Samo, mi konstantno trčimo za slikom bolje svijeta tamo negdje na Zapadu. usput previđamo pustu sirotinju na tom istom Zapadu.
esad, kad uzmem u obzir koliko ljudi živi na cesti, u straćarama, u zajednicama s bakama i dedama i svekrvima i setrama i braćama i njohovim familijama, da, život Hrvata većinom mi još uvijek izgleda dobar.
daleko od toga da nam svima ne želim dobro, i mislim da trebamo imati bolji standard, zaista mislim, ali svrstati nas u kategoriju nižeg srednjeg sloja baš i ne bih.

Schmokljane, koliko ti točno kućanstava znaš da po svakoj glavi imaju 10 000 kuna prihoda?
ja ne znam nijedno

Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
JPK

Post 31 Jan 2012, 20:24

ex anais » wrote:
I koja troši više od role wc papira mjesečno? :rofl:
Ako ti tako mali džeparac daju, trebaš se žaliti dječjoj pravobraniteljici. :flop:
Biti i mniti svemiropolisno
Eks

Post 31 Jan 2012, 20:28

Pješčana » wrote:
daleko od toga da nam svima ne želim dobro, i mislim da trebamo imati bolji standard, zaista mislim, ali svrstati nas u kategoriju nižeg srednjeg sloja baš i ne bih.
U pravu si što se tiče trčanja za standardom. Samo, u situaciji gdje jako moraš paziti hoćeš li uzeti proizvod za koju lipu manje ipak je pretjerano govoriti o srednjem sloju. Prije krize je bilo drukčije.
JPK wrote: Ako ti tako mali džeparac daju, trebaš se žaliti dječjoj pravobraniteljici. :flop:
Imaš njen broj? :o
A.P.
Cactus

Post 31 Jan 2012, 22:46

Sumnjam da netko digne sam stambeni kredit s plaćom od 5000kn. Ako digne, onda je debil. Većina ljudi kredite diže s dvije plaće, a tu se već lakše diše.

Inače, vlastiti auto, cigarete, mjesečni posjeti frizeru, teretana i slično su luksuz. Evo, i ja bih se preporodila da imam auto. Međutim, nemam. I ništa mi se ne dogodi jer koristim javni prijevoz. Samo što ljudi svaš zabrijavaju u zadnje vrijeme.
schmokljan

Post 31 Jan 2012, 22:53

A šta je s ljudima koji imaju pet tisuća kuna plaću, ili manju, a moraju zbog posla imati auto, te su, dakle, prisiljeni uzeti auto na kredit?

I općenito mi je predivno kako se ljude u teškoj poziciji voli na ovom forumu proglašavati debilima/glupanima/majmunima. Baš lijepo.
Eks

Post 31 Jan 2012, 22:55

Luksuz su za naša poimanja. Nisu općenito luksuz. Jebo sve, što su onda tek odlasci u razne wellnesse, na masaže i ine gluposti? Ako su cigarete i teretana luksuz. Između luksuza i osnovnih potreba je ipak malo širi dijapazon.
A.P.
Cactus

Post 31 Jan 2012, 22:56

U kojoj situaciji baš moraš uzeti auto? Onako, realno, zaista moraš?
A.P.
Cactus

Post 31 Jan 2012, 22:57

Jebemu, pa teretana i cigarete nisu osnovne potrebe, zaboga. O cigaretama neću ni počet :lastan:, a teretanu (ako ti jako jako treba) moš nać ili neku šnjlj za 100-150kn mjesečno ili trčat oko Jaruna/Bundeka/kvarta i ostale vrste fizičke aktivnosti.
Eks

Post 31 Jan 2012, 22:59

A.P. » wrote:Jebemu, pa teretana i cigarete nisu osnovne potrebe, zaboga. O cigaretama neću ni počet :lastan:, a teretanu (ako ti jako jako treba) moš nać ili neku šnjlj za 100-150kn mjesečno ili trčat oko Jaruna/Bundeka/kvarta i ostale vrste fizičke aktivnosti.
Khm, jesam ja rekla da su osnovne? :D
Rekoh, između osnovnih potreba i luksuza postoji nekakav međuprostor. To što ti nešto ne treba, mislim gle ne treba nam ni internet, ne znači da spada u domenu luksuza. Meni je luksuz nešto više. Jer ako teretanu od 200 kn proglasiš luksuzom, pitam, što su onda neke skuplje stvari? Ekstramegaturbo luksuz?
blaze

Post 31 Jan 2012, 22:59

A.P. » wrote:U kojoj situaciji baš moraš uzeti auto? Onako, realno, zaista moraš?
tamo u mene u istri uopće nema javnog prijevoza. ako hoćeš posao, moraš imati auto. nemoguće je pješačiti 20 km do poreča ili pazina
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
A.P.
Cactus

Post 31 Jan 2012, 23:04

ex anais » wrote:
Khm, jesam ja rekla da su osnovne? :D
Rekoh, između osnovnih potreba i luksuza postoji nekakav međuprostor. To što ti nešto ne treba, mislim gle ne treba nam ni internet, ne znači da spada u domenu luksuza. Meni je luksuz nešto više. Jer ako teretanu od 200 kn proglasiš luksuzom, pitam, što su onda neke skuplje stvari? Ekstramegaturbo luksuz?
Ok, ali što je taj luksuz luksuz baš onda? Što je u međuprostoru, a što je luksuz?
Štajaznam, evo meni je osobno luksuz imati auto. O njemu bih razmislila tek da imam plaću od hiljadu europskih novaca, jer će me ionako izaći hiljadu hrvackih novaca mjesečno kad pogledaš sveukupno. A treba mi auto, stvarno bi me spasio. Međutim, ne ide. Eto, meni je luksuz.
Luksuz mi je i teretana. Između telefona i teretane, moram odabrati telefon jer bez njega ne mogu.
Kad bih uzela dvoje, i dala 500kn na to mjesečno, e to bih si gledala kao luksuz.
I tako, ne znam. Mislim da to ovisi o pojedinačnim situacijama, ali za neke stvari moš reć da su luksuz.
Evo, farbanje kod frizera ili odlazak frizeru svaki mjesec. A ono, nije baš nužda :zubo:
I šoping svaki mjesec.
Ne znam, ja još uvijek nisam izašla iz kože i načina razmišljanja prosječnog studenta koji nema za niš :D
Eks

Post 31 Jan 2012, 23:11

I meni je sve to luksuz. Veliki luksuz. :o Ali ono što hoću reći jest da za srednju klasu to ne bi smio biti luksuz jer ako jest onda nije srednja klasa. Dakle, ne mislim na neke najskuplje tečajeve, treninge, pilates od 500 kn i sl. nego na najjeftinije opcije. Pramenovi za 200 (ne nužno svaki mjesec),a ne za 400 i sl. Ako moraš dobro odvagat gdje će ti otić pare taj mjesec, to nije neko lagodno življenje srednje klase. Može spadati u nekakvu nižu srednju klasu.
Farbanje nije nužda, istina, pogotovo ne dok si mlad, ali ajde hodaj sijedog izrasta. :zubo: Možeš se farbati doma, istina, ali opet i u socijalizmu su žene išle na frizure. :hauba: :rofl:

Dakle, srednja klasa ne smije biti izjednačena sa siromašnim studentom koji si ništa ne može priuštiti ili mora vagati što će si priuštiti.

Je, danas je luksuz imati auto, ali prije krize i općenito, nije luksuz. Luksuz je recimo imati dva auta, ali jedan za cijelu obitelj. :ne zna: Možda je samcu luksuz ako radi posao za koji mu ne treba auto. Ali opet nikad ne zna kad će morati potražiti drukčiji posao. Luksuz su razni gadgeti, bacanje love na preskupe mobitele osnovnoškolcima, stvari takvog tipa. A ono što ulazi u domenu nečije rekreacije, hobija, šta ja znam, nekako mislim da ako je o umjerenoj cifri riječ da ne spada u luksuz. Tj. spada, nažalost i to je dokaz da nam je srednja klasa poprilično siromašna- ne u smislu "živim u kutiji".
schmokljan

Post 31 Jan 2012, 23:15

Auto je luksuz ako košta preko 40 tisuća eura.
Morticia

Post 01 Feb 2012, 08:49

Ljudi moji, onima kojima je odlazak u kino, povremeno na neki izlet, predstavu ili tu i tamo koja kava u gradu luksuz ti nisu srednji sloj.
Jbga, nisu.
Ne kopaju po kantama za smeće, al' to što negdje netko kopa ne znači da su ovi srednji sloj, žao mi je. :ne zna:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Beau

Post 01 Feb 2012, 09:10

Ja mislim da većina nas, kolka god sirotinja realno bili, živi u izobilju.
Morticia

Post 01 Feb 2012, 09:19

Pa dobro, ako uzmeš u obzir cijeli svijet, kao što je to napravila Pješčana.
Ali nema smisla, u ovom kontekstu, uspoređivati nas i nekog tko je rođen u nekom plemenu u Africi.
Gledano kulturološki, podneblje gdje mi živimo, onaj tko ne može otići u kino je siromašan, tj. ne spada u srednji sloj. :ne zna:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
karambol

Post 01 Feb 2012, 09:30

Morticia » wrote:Pa dobro, ako uzmeš u obzir cijeli svijet, kao što je to napravila Pješčana.
Ali nema smisla, u ovom kontekstu, uspoređivati nas i nekog tko je rođen u nekom plemenu u Africi.
Gledano kulturološki, podneblje gdje mi živimo, onaj tko ne može otići u kino je siromašan, tj. ne spada u srednji sloj. :ne zna:
Ah, srednji sloj se definira ovako kako kažeš. Unutar nekih zemljopisnih,ekonomskih i povijesnih granica. To bi trebali biti ljudi, u današnjem EU svijetu, koji sav prihod ne troše isključivo za zadovoljavanje najelementarnijih egzistencijalnih potreba.
U nekom političkom kontekstu to bi pak trebao biti sloj pučanstva koji je najmanje zainteresiran za političke promjene jer je njima dobro pa im paše status quo.
A, ako se uzima nekakav ekonomski kriterij onda se još može razdijeliti ekipu na niži i viši srednji sloj...
E, sada, gdje mi pripadamo?? Pitanje je sad... :ne zna:
Vodena

Post 01 Feb 2012, 09:36

Ja da nemam auto, ne bi mogla na posao jer nemam nikakve linije od sela do grada, autobus vozi valjda dva puta na dan.
Ne bih mogla odvesti dijete u vrtić niti doći po njega.
Ne bi mogli na sport dva puta tjedno u grad.
Ne bi mogla nikad otići po djecu u školu, a kamoli ih vozit.
Par puta mjesečno ne bih mogla do metropole niti do šopingcentra niti do bolnice, ma nikud. Ni na more.
Nama u ruralnoj sredini auto je nužda jer se ne možeš pomaknut bez njega.

Ne pušimo, ne pijemo, k frizeru idem jednom u dva, tri mjeseca, dečke šišam sama, maloj kratim vrhove, čak sam se i farbala sama do prije mjesec dana, al sad mi dojadilo. Nikad nisam išla na manikuru, teretana se zatvorila, ne izlazim, ok bila sam na baletu neki dan, al to je zaista rijetkost.
Zbilja ne luksuziram. :tuzni:
Masaža je nužda a ne luksuz kad imaš problema sa vratnom kralježnicom. :ne zna:
Beau

Post 01 Feb 2012, 09:43

Morticia » wrote:Pa dobro, ako uzmeš u obzir cijeli svijet, kao što je to napravila Pješčana.
Dobro, ali koliko ljudi znaš da jako želi otići u kino, a ne ide jer si ne može priuštiti. Makar jednom u par mjeseci.
Ima takvih ljudi, ali to nije većina na svu sreću. Puno toga mi sebi možemo priuštit. I od robe i od hrane i od zabave. Sve jeftino jašta, al nije ni to loše.
I ljudi s obitelji isto. Primjećujem da djeci mogu priuštit mnogo mnogo toga. Krpaju se, ali uspiju.
Jer im je bitno da njihovo djetešce dobije sve što zaslužuje :kava:
Morticia

Post 01 Feb 2012, 10:10

Joj dajte prestanite posprdno komentirati- što tko zaslužuje.
Uopće se ne radi o tome.

Ok, po vama su ljudi koji imaju doma klince,a zarađuju 5k kuna srednji sloj.
Po meni su siromašni.
Jer gledam oko sebe takve primjere. I da, siromašni su.
Morticia

Post 01 Feb 2012, 10:12

Ustvari, kad malo bolje razmislim, jako je žalosno da smo dotjerani do takve bijede da se koljemo oko toga da li su oni koji ne kopaju po bajama nego jedu paštetu za ručak srednji sloj.

:(
baja

Post 01 Feb 2012, 10:17

Morticia » wrote:Ustvari, kad malo bolje razmislim, jako je žalosno da smo dotjerani do takve bijede da se koljemo oko toga da li su oni koji ne kopaju po bajama nego jedu paštetu za ručak srednji sloj.
da, siromaštvo duha će nas doći glave, a ne pašteta
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 01 Feb 2012, 10:21

To ovisi i o sastavu paštete.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
vrrrlet

Post 01 Feb 2012, 10:24

baja » wrote: da, siromaštvo duha će nas doći glave, a ne pašteta
Ma nemoj. Koga je ikad duh zasitio?
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Almost Rosey

Post 01 Feb 2012, 10:29

Potpisat ću Mortišu. Samo što nije stvar u tome da se nema za kino, nego da postoje nešto važnije stvari na koje mi padne na pamet potrošiti tih 30-40-50 kn. Pa onda neću otići u kino. Neće meni to kino jako nedostajati; čak i da odem u kino vjerojatno neću gladovati ostatak mjeseca, ali da baš mogu otići u to kino bez brige i pameti, i ne mogu baš.
Nedavno sam ispunjavala upitnik gdje se tražilo da procijenim životni standard svoje obitelji i nisam se mogla natjerati da zaokružim "ispod prosjeka" pa sam zaokružila "prosjek". Jer, ono, jebiga, ne kopamo po kontejnerima i dvoje penzionera ima auto, telefone, internet, zagrebačkog studenta. Kasnije su me pitali za prosječan mjesečni prihod pa mi je bilo malo smiješno :facepalm:
Samo mi je žao i smiješno mi je i sram me što moram paliti svijeće po Kamenitim vratima samo zato što imamo za osnove, jer, vidi susjeda Peru i afričku djecu i štatijaznam :ne zna:
  • Information