Zašto se ta arogantna profesorica žali?
OK, diplomirali su, imaju hrpe diplome... Sami su odabrali.
I sada se žali što joj je plača niska?
da, slažem se.Aurora » wrote:http://danas.net.hr/hrvatska/page/2012/ ... tml?pos=n0
Zašto se ta arogantna profesorica žali?
Ne žali se ona što joj je plaća niska nego što je netko javno izjavio da je 5.000 kuna manje od 10.000 kuna.Aurora » wrote:http://danas.net.hr/hrvatska/page/2012/ ... tml?pos=n0
Da ne ulazim sad dublje u tu priču o tome što tko misli da zaslužuje jer ja uopće nisam o tome govorila nego o realitetu koji gledam oko sebe, a to je da to što netko živi u kaljuži ne znači da onaj tko zarađuje 5k kuna nije sirotinja.klonka » wrote:Meni nije jasno da je nekome teško pada na ego to što ih neki tamo političar trpa u sloj kojem oni po stupnju obrazovanja ne pripadaju umjesto da im ponižavajuće bude to što se kriza lomi preko leđa sirotinje. Buhu, mi nismo smrdljivi proletarijat, mi smo srednji sloj i mirišimo na ljubičice. Glupača.
Moj djed je stanovao pod mostom, obučen u vreću za krumpire. Jeo je okolnu travu. I nije bio sirotinja nego gospodin.Nikolajevna » wrote:Sirotinja je ona koja nema osnovne uvjete za život; hrana, krov nad glavom, odjeća.
Morticia, mi si možemo tepati u razgovoru da smo sirotinjaali ne možemo se proglasiti siromašnima kod službenog određivanja ekonomskih kategorija.
Nije mogao imati najveću kitu jer bi vreća za krumpire bila prekratka.vrrrlet » wrote:
Moj djed je stanovao pod mostom, obučen u vreću za krumpire. Jeo je okolnu travu. I nije bio sirotinja nego gospodin.Njegov most je bio najveći u okolici, kao i kita, uostalom.
Pa omatao ga je oko sebe. A ponekad bi ga i pustio da viri van vreće, kada se htio podičiti, ili kada bi njime tukao neko zločesto dijete. Onoj nedokazivoj Marici je izbio oko njime.
Slazem se. Mislim da srednjeg sloja vec duze nema. Nazalost.Morticia » wrote:Ali trebalo bi uzeti i omjer cijena u odnosu na prosjećnu plaću.
Činjenica je da je netko sa prosječnom plaćom u našoj državi- sirotinja.
Viši sloj sirotinje, al' sirotinja.
Jbga, nikome to nije ugodno čuti o sebi, al' to je činjenično stanje.
Vecina koje ja znam su upravo u ovoj situaciji.klonka wrote:, bezobrazno je govoriti o tome da je netko s prosječnom plaćom sirotinja (pod uvjetom da mu više od polovice prihoda ne odlazi na stambeno pitanje, bilo podstanarstvo ili kredi
Slazem se, prosjek je prosjek.klonka wrote:Prosjek nije i ne može biti niži sloj, već samim time što je prosjek, školski, po definiciji.
Je, ima ljudi kojima je jos teze i jos manje imaju, ali samo zato jer je tome tako nece ovi sa 5000 kuna postati srednji gradjanski sloj.U današnjem svijetu se često pod pojmom srednja klasa podrazumijeva društveni sloj čiji pripadnici sebi i svojim porodicama bez većih problema mogu priuštiti "pristojni" standard vezan uz suvremena dostignuća civilizacije, odnosno sav prihod ne troše isključivo za zadovoljavanje najelementarnijih egzistencijalnih potreba.
Uz pojam srednja klasa se često vezuju političke i kulturne konotacije. U političkom smislu se srednja klasa često smatra najstabilnijim društvenim slojem, koji je najviše zainteresiran za očuvanje status quoa. Uz taj sloj se vrlo često koristi pejorativni termin malograđanština.
Vrlo često se udio srednje klase u stanovništvu smatra indikatorom društvene kohezije, odnosno "uspješnosti" nekog društva ili vlade. Po tom kriteriju, što je udio srednje klase manji, to je veći jaz između bogatih i siromašnih, a samim time i veće siromaštvo, a s njime i politička nestabilnost u nekom društvu. Pridobijanje srednje klase na svoju stranu ili predstavljanje njenih interesa je stoga cilj kojemu teže predizborne kampanje suvremenih političkih stranaka u višestranačkim demokracijama.
Po ekonomskom kriteriju se srednja klasa ponekad zna dijeliti na nižu i višu srednju klasu.
ex anais » wrote:5000 je ništa, nula, kad platiš režije i stambeni kredit ili podstanarstvo te hranu ne ostaje ti ni za komad odjeće jedva, a o nekakvim izletima, predstavama i restoranima moš samo sanjat.
Konjina koja s 5000 kuna diže stambeni kredit nije ni zaslužila bolje od kopanja po kantama u potrazi za ručkom.ex anais » wrote:5000 je ništa, nula, kad platiš režije i stambeni kredit ili podstanarstvo te hranu ne ostaje ti ni za komad odjeće jedva, a o nekakvim izletima, predstavama i restoranima moš samo sanjat.
Users browsing this forum: ClaudeBot and 0 guests