Što kuhate? (recepti i sličke poželjni)

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 24 Jan 2012, 15:44

*jezebel* » wrote:cimulice:
http://www.forum.hr/showpost.php?p=3361 ... count=1821
na fotki su malo prekuhane (jbg, to su mi bile prve :zubo:), inace su rastresitije, ali nesto lisca je otpalo.

dulce de leche:
http://damijenestoslatko.bloger.hr/post ... 71599.aspx
http://en.wikipedia.org/wiki/Dulce_de_leche
(na ''posicnoj'' temi sam napisala kako ga ja radim.)

molim da se plava slova ubuduce komentiraju iskljucivo na za to predvidjenoj temi.
i vegetarijanci su na ovom pdf-u dobrodosli. hvala.
A gdje je za to predviđena tema, prosim lepo?
I da se zna: nemam ja ništa protiv vegetarijanaca. Oni se mogu kompletno i zdravo hraniti, a i ja jedem vegetarijanske obroke. Samo kaj mi nisu jasni veganci, niti mi je jasno raženo vrhnje, sojino mlijeko i šunka od paradajza.

Pješčana

Post 24 Jan 2012, 19:18

mislim da ćemo otvoriti chat temu
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Bios
slučajna nakupina stanica

Post 24 Jan 2012, 19:36

Evo se diže tijesto za pizzu. Moram isprobati pekač. :D

Još malo i gotova je pita od jogurta.
Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.
dejzi

Post 24 Jan 2012, 20:23

Rižoto s tikvicama i mrkvom. :o
Cimer je probao, bilo mu je fino, još nije umro. :o
Hand over the chocolate and nobody gets hurt.
Potjeh

Post 25 Jan 2012, 16:04

Mađarski gulaš prema receptu Alma Čatlaka. Doduše, nisam još meso ni kupio ali budem za sat vremena. Jedina promjena koju ću ja napraviti je što ću smanjiti omjer mesa i nadomjestiti ga krumpirom. Nisam nikada baš guštao u jelima koja su isključivo od mesa napravljena, rado kombiniram sa povrćem ili tjesteninom.

Uglavnom, držte mi fige. Trebalo bi biti jednostavno.
Pješčana

Post 25 Jan 2012, 16:06

ponavljam se, ali varivo sa slanutkom i mrkvom, s kurkumom i češnjakom :cerek:

što je to fino!

idem si sad natočiti malo vina :o
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
ombia

Post 25 Jan 2012, 16:37

Nish ne kuham, najebala sam kad krenu ferije. :zubo:
Ovo s gulashom fino zvuci, i ja smanjim meso gdje se moze.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 25 Jan 2012, 17:18

A ja kuvam beli pasulj sos kobase.
Mačak, jebo te krumpir. Skuhaj gulaš bez krumpira, a krumpir skuhaj posebno pa ga doziraj koliko ti drago.
Ako staviš vino u gulaš (a jebeš gulaš bez vina), krumpir će ti se dugo kuhati pa riskiraš da se raspadne ili da bude djelomično skuhan.
Bios
slučajna nakupina stanica

Post 26 Jan 2012, 12:16

Onaj je sinoć skuhao junetinu s graškom. Recept ne znam. On to sve odokativno i po trenutnoj inspiraciji.
Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.
ombia

Post 26 Jan 2012, 12:21

Dva dana mi se kuhalo, jedan sam jela vani, red je da se danas kuha. :zubo:
Razmisljam o quiche sa prokulicom i spekom od spica.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 26 Jan 2012, 15:02

Ajvi » wrote:Onaj je sinoć skuhao junetinu s graškom. Recept ne znam. On to sve odokativno i po trenutnoj inspiraciji.
Dinstaš zajedno posoljeni luk i junetinu (tako meso brže omekša) i podlijevaš dok meso ne omekša. Onda dodaš grašak, poklopiš dok se ne skuha i eto! Pičkin dim, a genijalna papica.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 26 Jan 2012, 15:04

ombia » wrote:Dva dana mi se kuhalo, jedan sam jela vani, red je da se danas kuha. :zubo:
Razmisljam o quiche sa prokulicom i spekom od spica.
Ja bih u kiš s prokulicom stavio nešto žešće - nešto odimljenije poput šunke, domaće ljute kobase ili suhe adidas slanine.
Moja žena nareže špek na trake, omota ga oko prokulica i probode čačkalicama. Onda to hiti u poklopljenu vatrostalnu posudu (mislim da ulije malo vode ili vina i posoli ili povegeti) i stavi u peć na nekih pol čuke. Njam! Ide dobro uz pire krumpir.
Pješčana

Post 26 Jan 2012, 16:13

kako se radi dobar kiš? quiche?

ja sam zaboravila na vriejme izvaditi pile da se tusi, pa sam otišla po pečene pastrve i složila si brdo zelene salate za ručak. bilo je fino :)
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 26 Jan 2012, 17:17

Pješčana » wrote:kako se radi dobar kiš? quiche?

ja sam zaboravila na vriejme izvaditi pile da se tusi, pa sam otišla po pečene pastrve i složila si brdo zelene salate za ručak. bilo je fino :)
Ima puno recepata, ali u principu najvažnije je prhko tijesto koje se radi od maslaca (ili masti), oštrog brašna, vode i soli. E sad, ja ne volim staviti puno masti, ali ako staviš premalo, ne valja.
Najbolje da tijesto napraviš po receptu, pa sljedeći put malo smanjiš količinu masnoće, pa opet, dok ne skužiš pravu mjeru - naravno, ako ti ne odgovara premasno tijesto kao meni.
Prhko tijesto staviš u lim tako da su uzdignuti rubovi, zatim staviš prženu slaninu, ploške sira (ili ribani) pa zaliješ mješavinom jaja i slatkog vrhnja (ja stavljam kiselo). Od začina idu samo sol i papar (ali ja sam znao staviti crvene paprike, igrao se s kimom, pimentom, bosiljkom itd.) Meni paše i prženi luk na slaninu, koja gljiva iz zajebancije... Ma s tim se da improvizirati.
Kiš možeš čak raditi i s tijestom za picu, premda to više nije kiš, ali je manje masno.
Prhko tijesto prema Pellapratu radi se od 250 g brašna, 125 g maslaca, 15 g šećera, 2 g soli i 1 dl vode.
Pješčana

Post 26 Jan 2012, 19:09

hvala! budem probala!
ombia

Post 26 Jan 2012, 20:33

Za kish mi je najbolji onaj okrugli kalup za americke pite. I da nisam poznata po prhkim tjestima (sifra madjarica :zubo: ).
*jezebel*

Post 26 Jan 2012, 20:59

danas sam sama, nist' mi se ne jede, nist' mi se ne kuva, a frizider je skoro prazan. onda sam, da se ne srusim :rofl:, odledila mariniranu pastrvu, ispekla je i uz nju jela svjeze jabuke. i fino sam se i jeftino najela, i to bez imalo truda. :raspa:
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
ombia

Post 26 Jan 2012, 21:11

Trebalo mi je neko vrijeme nakon razvoda da krenem kuhati samo za sebe i da se naucim porcijama.
Jer da ne kuham sama sebi, kuhala bi dvaput mjesecno gostima. Premalo za guste.
Sad bi i ja pastrvu.
Morticia

Post 27 Jan 2012, 20:04

Sto se prhkog tijesta tice, imam jedan trik, za vas koji ne volite premasno- umjesto maslaca margarin.
To je jedina klopa u koju stavljam margarin, ikad. Ali je izvrsno, sto puta bolje nego s maslacem.
Zvuci glupo, jasno mi je, al' probajte i vidjet cete. :mig:
Sto se nadjeva tice ja obicno stavim malo kuhane sunke, malo pancete, puno sira, sitno sjeckane kisele krastavce, kiselo vrhnje, jaje, sol, papar, malo crvene paprike.

Danas mi je mala bila bolesna tako da sam njoj davala samo rizu i mrkvu, a nama brzinski izdinstala na malo luka, cesnjaka i vina gljive, poprzila na kockice rezanu kuhanu sunku, prelila to sve vrhnjem i stavila jos 3 zdenka sirica. Uz taj umak skuhala penete i bok.
Spekla sam i biskvit s visnjama, inspirirala me jedna Vodenina slika, sjetila sam se sa to obozavam i da je jednostavno, a nisam stvarno dugo radila. :top:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Potjeh

Post 27 Jan 2012, 20:14

Danas sam se dočepao par svježih lignji. Prvotno sam planirao napuniti ih pa u pećnicu ali moja najdraža je bila gladna, gladna, gladna pa sam ih ispržio nabrzinu sa pomfriem. Čisti fast food.
*jezebel*

Post 27 Jan 2012, 20:16

Morticia » wrote:Sto se prhkog tijesta tice, imam jedan trik, za vas koji ne volite premasno- umjesto maslaca margarin.
To je jedina klopa u koju stavljam margarin, ikad. Ali je izvrsno, sto puta bolje nego s maslacem.
Zvuci glupo, jasno mi je, al' probajte i vidjet cete. :mig:
ja ne koristim margarin (prezirem ga :zubo:). u principu su mi draza prhka tijesta s puno maslaca. ako odlucim staviti manje, znam dodati malo svjezeg sira.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
baja

Post 28 Jan 2012, 11:39

krem juha od tikve
pohani list
salata od mahune, mrkve i krpumpira
mislim da ću zbog sebe malo i zelene napraviti :D
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 28 Jan 2012, 11:46

*jezebel* » wrote:
ja ne koristim margarin (prezirem ga :zubo:). u principu su mi draza prhka tijesta s puno maslaca. ako odlucim staviti manje, znam dodati malo svjezeg sira.
Vječna dilema: da li mazati kruh margarinom ili umakati kruh u lož-ulje?
Margarin je blasfemija!
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 28 Jan 2012, 11:50

baja » wrote:krem juha od tikve
pohani list
salata od mahune, mrkve i krpumpira
mislim da ću zbog sebe malo i zelene napraviti :D
E, dobro si me podsjetila na juhu od buče. Samo kaj ja u juhu jednostavno moram ubaciti nekaj kaj se grize, krem juhe su mi jako dosadne bez dodataka.
Nego, koji list? Smokvin list? List Maje Prišt koja bi štela da joj grizem list?
Morticia

Post 28 Jan 2012, 11:50

A eto, ocekivala sam takve reakcije. :D
Napomenula sam da ne koristim margarin nikad i za nista drugo osim za prhko tijesto, odvratan mi je.
Ali ovo mi je davno, davno jedna stara majstorica za kolace prodala, ja probala i fakat je fenomenalno.
U svakom slucaju, kako vam drago. :ne zna: :D
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
  • Information