Lastan » wrote:
Ne kužiš što hoću reći.
Posuđivanje e-knjige, koje se sastoji u tome da napraviš kopiju, ono što je kod fizičkih knjiga najproblematičniji dio, samo da bi se nakon nekoliko dana kopiju uništilo, prilično je imbecilno.
Jer ako se zaustaviš na prvom koraku, tj. kopiranju, radiš zapravo istu stvar.a.
O.k. radis istu stvar, kopiras sadrzaj. S time da ovaj e-materijal mozes koristiti ograniceno vrijeme (osim ako ga ne isprintas, ne znam moze li se to?

) dok klasicnu kopiju koristis zauvijek i mozes ju dalje raspacavati. I kopirati. Teoretski je isto, jel prakticno isto ne znam, nisam probala isprintati.
Nedavno sam iz fore bila je slicna diskusija na jednoj pivi pa da vidimo jel ide, isla kopirati cijelu knjigu. Prenerazili su se u copy shopu i nisu zeljeli kopirati. E sad. U shopu ulicu dalje mozes kopirati sam i nitko ne gleda sto si kopirao. Tako to valjda ide.
Ova ideja oko nacionalnih knjiznica. Prakticno ni nacionalne knjiznice okolo nemaju sve ikad objavljeno u zemlji dostupno elektronski. Ni sve novije stvari. Uglavnom su knjige i dalje u papirnatom izdanju, a casopisi i clanci su cesto elektronski.
Disertacije koje su publicirane im se i dalje daju vecinski u papirnatom izdanju.
I mogu e-materijal vidjeti samo ako sam u njihovoj mrezi na licu mjesta - aka citaonica, a ne od doma iako imam koricnicki racun.
I naravno usluga nije besplatna. To mimo tvoje ideje, cisto kao referenca da Hrvatska bas ne zaostaje po tom pitanju ni za kime.
S druge strane hrpa ljudi bi se pobunila protiv koncepa gdje je OIB-om evidentirano sto sam sve posudjivala. Mozda bi se frekvencija koristenja mogla drugacije pratiti? Brojem otvaranja?
Pod pretpostavkom da autori sami ne bi klikali na isto i tako si povecavali proviziju.