Gastro chat

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
vrrrlet

Post 25 Jan 2012, 14:59

Potjeh » wrote:Pitanje je kako bi reagirali ako bi robovlasnik zamolio da poštujete njegov izbor jer ima pravo na njega?
Pa pustio bih ga na miru, nemamo prava zadirati u tuđe odluke. Robovlasnik je odlučio biti robovlasnik, robovi roblje, i svima dobro. Da robovima nije dobro, valjda bi se pobunili. :ne zna: A rob koji se ne buni i nije za drugo nego da služi. :niče:

Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Morticia

Post 25 Jan 2012, 14:59

Postoje i oni koji ne jednu ni bilje dok npr. ne padne sa stabla, a dok hodaju ulicom ispred sebe metu malim metlicama da slučajno ne ozlijede kojeg mrava ili neko drugo malo biće.

:unda: :kokice:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Pješčana

Post 25 Jan 2012, 15:00

Potjeh » wrote:
Razmisli. Ljudi su također sisavci. Kada žena počne proizvoditi mlijeko? Kome je to mlijeko namijenjeno?
mladunčadi.
misliš li da produžetak laktacije izaziva neku bol u krava muzara i u koza?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
baja

Post 25 Jan 2012, 15:01

Pješčana » wrote:kako da prosječan vegan dođe do algi?
ode u bijo bijo i kupi skupu bocu spiruline :D
kako mi znamo da oni baš ne žele biti hrana?
otimaju si kad ih želimo zaklati :ne zna:
Morticia

Post 25 Jan 2012, 15:02

Da, mislim, ovo pitanje da kako znamo da oni ne žele biti hrana je stvarno onako... :rofl: :rofl: :rofl:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
JPK

Post 25 Jan 2012, 15:02

Potjeh » wrote:Moje je iskustvo suprotno vašem. Svi vegani koje ja poznajem su tolerantni prema nama svejedima.
Takvi su i svi koje poznajem IRL, ali na Internetu je više poludjelih veganacista.
Iako, mogu sasvim razumijeti njihovu netoleranciju. Podsjetio me avatar Nikolajevne na starija vremena kada je robovlasništvo bilo legalno. Malo tko od nas danas bi bio tolerantan prema robovlasnicima iako su imali svo pravo izrabljivati svoje robove. Pitanje je kako bi reagirali ako bi robovlasnik zamolio da poštujete njegov izbor jer ima pravo na njega?
A kako bi ti reagirao da ti moja hipotetska organizacija sad kaže da u Star Trek društvu budućnosti neće postojati privatno vlasništvo, i da je ono izvor svog zla i vrhunac nemorala. Bi li donirao odmah sve u dobrotvorne svrhe, ili bi nastavio svojim primitivnim i neprosvijećenim putevima? :giggle:
Biti i mniti svemiropolisno
Potjeh

Post 25 Jan 2012, 15:03

Potjeh » wrote:
Razmisli. Ljudi su također sisavci. Kada žena počne proizvoditi mlijeko? Kome je to mlijeko namijenjeno?
mladunčadi.
?! Zaigrala si se sa mod alatima? :rofl:

Nisi dovoljno razmislila. Gdje je to mladunče kome je mlijeko namijenjeno?
Nikolajevna

Post 25 Jan 2012, 15:03

Pješčana » wrote:
isto tako, uzmimo da životinje imaju svijest, zašto im mi ljudi namećemo svoje ideje? kako mi znamo da oni baš ne žele biti hrana?
Koji cazzo? :zubo:
Pješčana

Post 25 Jan 2012, 15:09

Potjeh » wrote:
?! Zaigrala si se sa mod alatima? :rofl:

Nisi dovoljno razmislila. Gdje je to mladunče kome je mlijeko namijenjeno?
:D je quote i edit su mi preblizu, ispravila sam već, sorry :mig:
pitao si me za kog je mlijeko. odgovorila sam ti.
ali ti meni nisi misliš li da su životinje time ozlijeđene, produženim stanjem laktacije

dakle, da pojasnim ovu svoju izjavu.
neka osoba smatra da životinje ne zaslužuju gori tretman od ljudi jer imaju svijest.
ako imaju svijest, onda misle svojom glavom, zar ne?
ako misle svojom glavom, ne znači nužno da misle jednake stvari.
ako jedna životinja bez imalo problema pojede pol livade trave, jer zna da joj je to potrebno za preživljavanje, ako je toliko svjesna, zašto mi mislimo da znamo njen stupanj svijesti?
možda jedna životinja smatra normalnim da bude dio prehrambenog lanca.
zašto mislite da je taj dio smiješan? zašto bi životinjska inteligencija imala iste obrasce razmišljanja?
zbog smrti?
u kršćanstvu, smrt je prijelaz u zagrobni život. po tome, ne bi se trebali bojati smrti.
dakle, čeka nas nešto bolje.
ako životinje imaju svijest, tko tvrdi da nisu svjesne situacije i što im se sprema, tko tvrdi da zaista ne misle da će svojim mesom nahraniti nekog čovjeka i time ispuniti svoj cilj ovdje?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Morticia

Post 25 Jan 2012, 15:12

Rikavam. :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Pješčana

Post 25 Jan 2012, 15:13

Morticia » wrote:Rikavam. :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
:ceka:

mogla bi se uključiti nekim svojim primjerom iz RL, znaš :D
JPK

Post 25 Jan 2012, 15:13

Pješčana » wrote: isto tako, uzmimo da životinje imaju svijest, zašto im mi ljudi namećemo svoje ideje? kako mi znamo da oni baš ne žele biti hrana?
Životinje nemaju želje, pogotovo ne želje u vezi sa završetkom njihovog života, jer životinje nemaju razum pa nisu svijesne da će im životu doći kraj, ni da su uzgajane za hranu, ni da životu kraj dolazi kad su dovoljno debele i gazda im dođe s nožem, a ni da postoji vrijeme koje protječe na tako dugačkim skalama.
Sve nabrojano su ljudski koncepti koji se neopravdano projiciraju na životinje.
A sve nabrojano je i dobar argument zašto jesti životinje (osim što su ukusne) - prilično su glupe. :D
Biti i mniti svemiropolisno
Tupelo

Post 25 Jan 2012, 15:14

Potjeh » wrote:Gdje je to mladunče kome je mlijeko namijenjeno?
Selekcijom su dobivene pasmine goveda koje u laktaciji proizvode 35-40 litara mlijeka dnevno, a period laktacije im traje i do 550 dana.
Mlijeka ima sasvim dovoljno i za komercijalno iskorištavanje i za tele. Dodatno, nakon zasušivanja teleta u dobi od 3-6 mjeseci, laktacija se komercijalno koristi sve do suhostaja tj.zasušivanja krave.

Nakon toga telad ide u teleći raj :crying: ili u tov. :crying:
Krava ide na suhostaj i pripremu za iduću laktaciju.

Meni je zbilja čudno da ja i dalje jedem meso. :ne zna: :o
...don't you know there ain't no devil that's just god when he's drunk
well this stuff will probably kill you let's do another line...
Tom Waits, Heartattack and Vine
Morticia

Pješčana » wrote: :ceka:

mogla bi se uključiti nekim svojim primjerom iz RL, znaš :D
A šta ja znam, obično već dobijem lešinu, ne koljem u kadi. :zubo:
vrrrlet

Potjeh » wrote:
mladunčadi.
Pa da, ali ako pojedemo mladunčad, mlijeko će ostati nama. :ne zna: Ok, ako nije u redu jesti mladunčad, onda ne znam... ali što ako mladunčad umre nesretnim slučajem? Onda isto nije u redu piti mlijeko? Pa kravicu će boljeti ako je ne pomuzemo...

Pješčana je u pravu. Ja sam siguran da bar dio njih želi biti hrana. Većini im se vjerujem uopće ne sviđaju uvjeti u kojima ih drže, sigurno većina ne želi biti zaklana, ali dio sigurno želi. Pa ako postoje žene koje maštaju o tome kako ih siluje banda crnaca, onda postoji i jarić koji bi se praćakao u mojim ustima.
Morticia

Post 25 Jan 2012, 15:17

Nesretnim slučajem kao npr. kad na Cresu SLUČAJNO udariš janjca autom? :kokice:
Pješčana

Post 25 Jan 2012, 15:18

Tupelo » wrote:
Selekcijom su dobivene pasmine goveda koje u laktaciji proizvode 35-40 litara mlijeka dnevno, a period laktacije im traje i do 550 dana.
Mlijeka ima sasvim dovoljno i za komercijalno iskorištavanje i za tele. Dodatno, nakon zasušivanja teleta u dobi od 3-6 mjeseci, laktacija se komercijalno koristi sve do suhostaja tj.zasušivanja krave.
Tupelo, što bi se desilo kravama da se prestanu izdajati? pretpostavljam da tele ne može sve to pojest
Eks

Post 25 Jan 2012, 15:19

Zanimljivo. Ovo Pješčanino. A što je s mačkama, koja je njihova svrha? Znam da smo na Gastronomiji, ali eto. :zubo:
Potjeh

Post 25 Jan 2012, 15:23

Tupelo » wrote: Nakon toga telad ide u teleći raj :crying: ili u tov. :crying:
Na ovo sam ciljao cijelo vrijeme. Tele uglavnom ide u teleći raj. Valja se podsjetiti da velika većina sisavaca ima izražen majčinski instinkt.
Pješčana

Post 25 Jan 2012, 15:24

mislim da se mačke u Kini jedu, kao i psi. možda biu Lastan znao više, on je tamo bio.

nemojte me krivo shvatiti, sad idem u krajnost jer pokušavam shvatiti argumente vegana.

s druge strane, ja bih rado da tovljene životnje imaju bolje životne uvjete, da trče po polju i livadi, da imaju prostranu štalu. ovo industrijsko je strašno. ali nemam trenutno ideje kako da ljudi budu siti i da su uvjeti takvi :(

mogla bih sad o dokumentarcima koje sam vidjela, o "prirodnom " uzgoju po francuskim alpama, gdje stada šeću većinu godine, vesela, sretna, zdravija, nisu puna antibiotika..ali to su rijetki primjeri
vrrrlet

Post 25 Jan 2012, 15:24

JPK » wrote: Životinje nemaju želje, pogotovo ne želje u vezi sa završetkom njihovog života, jer životinje nemaju razum pa nisu svijesne da će im životu doći kraj, ni da su uzgajane za hranu, ni da životu kraj dolazi kad su dovoljno debele i gazda im dođe s nožem, a ni da postoji vrijeme koje protječe na tako dugačkim skalama.
A sve nabrojano je i dobar argument zašto jesti životinje (osim što su ukusne) - prilično su glupe. :D
O da, životinje imaju želje. Laž je da nemaju želje. Psi recimo, žele keks. Sad ćeš reći da je to jer su žderonje. Ali zašto se onda moj pas želi voziti u autu? Tu ne dobiva, nego gubi kalorije. :ne zna:

A onaj magarac samoubojica s Palagruže? Taj je bio svjestan egzistencijalističkih problema, život mu se sastojao od tegljenja uzbrdo, i prvom prilikom kad se oslobodio užeta skočio je niz liticu. Vidija je tovar da na Palagruzi nema baš seksa.
Tupelo

Post 25 Jan 2012, 15:25

Pješčana » wrote: Tupelo, što bi se desilo kravama da se prestanu izdajati? pretpostavljam da tele ne može sve to pojest
Ne, naravno da tele to ne može popiti.
Ako krava nije redovno mužena razvijaju se mastitisi, a može doći i do prsnuća vimena.
...don't you know there ain't no devil that's just god when he's drunk
well this stuff will probably kill you let's do another line...
Tom Waits, Heartattack and Vine
Potjeh

Post 25 Jan 2012, 15:26

JPK » wrote: Životinje nemaju želje, pogotovo ne želje u vezi sa završetkom njihovog života, jer životinje nemaju razum pa nisu svijesne da će im životu doći kraj, ni da su uzgajane za hranu, ni da životu kraj dolazi kad su dovoljno debele i gazda im dođe s nožem, a ni da postoji vrijeme koje protječe na tako dugačkim skalama.
Sa ovim se potpuno slažem ali životinje osjećaju strah, stres, bol i patnju čega dožive u izobilju kada pričamo o modernom uzgoju. Dovoljno su svjesne da to mogu percipirati.

P.S. Zašto Morticia trola temu?
Potjeh

Post 25 Jan 2012, 15:31

Pješčana » wrote: ali nemam trenutno ideje kako da ljudi budu siti i da su uvjeti takvi :(
U biti postoji opcija gdje je vuk sit a koza cijela ali je poprilično daleko ispred nas. Riječ je o proizvodnji mesa. Koncept je jednostavan: uzmeš komadić mesa, uroniš ga u hranjivu otopinu i ono naraste poput biljke kroz neko vrijeme.

Ova tehnologija se intezivno danas istražuje u medicinske svrhe (organi za transplataciju npr.) ali neki zagovaraju i širu viziju koja bi nas potpuno odvojila od potrebe za ubijanjem.
Morticia

Post 25 Jan 2012, 15:33

Ja trolam temu? :confused:

Koji post je trolanje? :misli:

I btw, na četu smo, tako da ono... :B :trio:
  • Information