File sharing

Mreža svih mreža
klonka

Post 24 Jan 2012, 11:17

Downloadate li glazbu (i filmove) i imate li ikakvu grižnju savjesti zbog toga?

Što se više informiram, to imam manje gilt tripova zbog shareanja i u zadnje vrijeme neplaćanje mi je postala gotovo stvar principa. Nema problema, kartu za koncert ću platiti, kupit ću majicu ili torbu ili bedž, kupit ću i nosač zvuka izravno od benda ako želim, plaćam pretplatu na last.fm, nije da sam baš sad cicija koja ne ćeli dati pare za scenu, ali shareanje mi je maltene kulturna praksa.

Prebacite na Glazbu ako treba.

gonj špadi
JPK

Post 24 Jan 2012, 11:41

Ja sam zadnji put kupio glazbu/film 2001. i prije ću imati grižnju savijesti zbog financiranja tog šljama, nego file sharinga. :D

Pogotovo nakon ovog sranja s Megauploadom. Imam pretplatu na Filesonic, koja mi je sad postala beskorisna jer su se i oni usrali da im .com domena ne bude ukinuta kao Megauploadu.
Stvarno mi nije jasno koliko je ta američka industrija glupa, zar oni misle da mogu ukinuti file hosting servere tako što će ukidati .com domene? :facepalm:
Biti i mniti svemiropolisno
Ze.

Post 24 Jan 2012, 11:49

Imam grižnju, tu i tamo.
Dakle, kad netko napravi odličnu stvar, žao mi dođe što nisam kupio.

S obzirom da je velika većina ostalog smeće za koje ne bi ionako dao ni lipu, nemam prevelike grižnjake.
Ionako plaćam "porez na piratstvo" na svaki kupljeni medij. :D

Đepika, to im je, pretpostavljam, prvi i najbrži korak - stisnu registrara - to im je lakše i brže nego iskopčavanje po datacentrima. Drugi korak im (valjda) dođe gašenje servera i slično.
Pješčana

Post 24 Jan 2012, 11:59

Meni nije jasno kako su vlasnika Megauploada, koji živi na N. Zelandu, uspjeli uhititi američke vlasti.

what klonka said.
Plaćam koncerte, izložbe, kazališta.
U RH je toliki porez na sve nosače podataka, da točno samo pišem svoje memoare na njima moram platiti porez.
Tako da, da, šeram :kava:
nemam nikakve grižnje savjesti. ja sam dijete Svemira. vjerujem u kolektivnu svijest.
s obzirom da se skoro svi filmaši i glazbenici vole proglasiti umjetnicima, a po meni je umjetnost za svakoga, za Svijet- nema cijene.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
klonka

Post 24 Jan 2012, 12:01

Ze, odličnu stvar uvijek možeš kupiti ako želiš. Radiohead je svojevremeno dao album na download i ljudi su plaćali koliko su mislili da vrijedi. Hrpa ljudi nije dala ni lipe, ali nema veze Preslušali su ga, dali nekom drugome tko je dao nekom trećem i taj treći ili peti ili osamnaesti je kupio album. I to je način.
gonj špadi
Morticia

Post 24 Jan 2012, 12:02

U životu nisam ništa skinula s neta.
Iz jednostavnog razloga što ne znam kako, tj. truba sam i informatički nepismena. :o
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Morticia

Post 24 Jan 2012, 12:03

klonka » wrote:Ze, odličnu stvar uvijek možeš kupiti ako želiš. Radiohead je svojevremeno dao album na download i ljudi su plaćali koliko su mislili da vrijedi. Hrpa ljudi nije dala ni lipe, ali nema veze Preslušali su ga, dali nekom drugome tko je dao nekom trećem i taj treći ili peti ili osamnaesti je kupio album. I to je način.
Rekao je samo da mu je žao, ne da mu je i dovoljno žao. :o :zubo:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
JPK

Post 24 Jan 2012, 12:05

Ze. » wrote: Đepika, to im je, pretpostavljam, prvi i najbrži korak - stisnu registrara - to im je lakše i brže nego iskopčavanje po datacentrima. Drugi korak im (valjda) dođe gašenje servera i slično.
Pa, svom srećom, datacentre koji se nalaze po Švicarskoj, Rusiji, Japanu i hrpi drugih zemalja ne mogu isključiti, mogu im samo maknuti .com domenu jer imaju kontrolu nad DNS root zonom. Rapidshare već ima niz sudskih presuda koje potvrđuju da im je posao legalan, a zatvarati vlasnike mogu po marionetskim američkim državama kao što su Australija i NZ (koji su poznati po izručivanju svojih državljana Americi).
Biti i mniti svemiropolisno
dejzi

Post 24 Jan 2012, 12:12

Klonka, kakva preplata na last.fm?

Skidam sve ikad i uopće mi nije žao.
Moji su jedni od onih hrčaka koji hoće imat filmove na original DVD-u pa mislim da je time svemir u ravnoteži.
Hand over the chocolate and nobody gets hurt.
ombia

Post 24 Jan 2012, 12:13

klonka » wrote:Downloadate li glazbu (i filmove) i imate li ikakvu grižnju savjesti zbog toga?

Što se više informiram, to imam manje gilt tripova zbog shareanja i u zadnje vrijeme neplaćanje mi je postala gotovo stvar principa. Nema problema, kartu za koncert ću platiti, kupit ću majicu ili torbu ili bedž, kupit ću i nosač zvuka izravno od benda ako želim, plaćam pretplatu na last.fm, nije da sam baš sad cicija koja ne ćeli dati pare za scenu, ali shareanje mi je maltene kulturna praksa..
Ne. Posto ne radim, nemam ni griznju savjesti.
Jebiga ilegalno je, a pisalo smo o tome, ne sjecam se na kojoj temi vise, moze biti i vrlo kaznjivo. Ne download nego shaeranje.
klonka

Post 24 Jan 2012, 12:14

dejzi » wrote:Klonka, kakva preplata na last.fm?
Tri dolara mjesečno za radio po guštu. :cerek:
ombia » wrote:Ne. Posto ne radim, nemam ni griznju savjesti.
Jebiga ilegalno je, a pisalo smo o tome, ne sjecam se na kojoj temi vise, moze biti i vrlo kaznjivo. Ne download nego shaeranje.
Je li (i)legalnost jedini razlog? Ja smatram da glazba treba slobodnije cirkulirati i da je nemoguće i glupo uspostaviti nadzor nad time. Smatram i da su zakoni o kopirajtu previše rigidni i da postojeće stanje hrani menadžere i hrpetinu birokrata. Na ilegalnost gledam isključivo kao posljedicu pohlepe glazbene i filmske industrije pa me onda, shodno tome, zaboli i kuki za njihove zakone.
gonj špadi
Ze.

Post 24 Jan 2012, 12:30

Morticia » wrote:
Rekao je samo da mu je žao, ne da mu je i dovoljno žao. :o :zubo:
Upravo tako. :o

Nego, pričamo li tu o muzici ili i ostalim warezima?

Ako smo kod mjuze, kupovati audio CD-e mi je bezveze i nepraktično (prije mi se i zalomilo da ponešto kupim), a nisam toliko principijelan da između digital stora i piratskog zaljeva odaberem onaj prvi. Sva sreća što se danas može kupovati i stvar komadno (ne cijeli album), jer je nerijetka i sve učestalija pojava da valja jedna ili dvije stvari s cijelog albuma.

Kod filmova dajem, ajmo reć, ceh u kino ulaznicama (ok, nedovoljno), a u zadnje vrijeme ionako gledamo samo tv serije jer su filmovi dizaster.

Najviše me peče zbog gejminga i igara, jer ima nekih koje igram godinama i zbilja ih je trebalo platiti. To i masa siromašaka koji rade psytrance i to odličan, a jedva krpaju kraj s krajem.

Što sam napisao nije izvlakuša, niti opravdanje. Nekad mi bude žao, ali to traje kojih 10-ak sekundi. :D
vrrrlet

Post 24 Jan 2012, 12:36

Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
A.P.
Cactus

Post 24 Jan 2012, 12:37

Oplakujem internet otkad su ubili Megaupload.
Ne znam kako ću živjet bez filesharinga, morala sam torrente aktivirat sinoć :mama:

Uglavnom, slažem se s klonkom. Nemam niti najmanju grižnju savjesti što se tiče downloada.
klonka

Post 24 Jan 2012, 12:38

Možemo o svemu, glazbi, filmovima, knjigama, softveru.

Ja sam u dilemi (iako ne baš prevelikoj) s bendovima koje volim i cijenim, za koje znam da ću ih slušati i ubuduće i kojima želim divno i dugotrajno glazbeno stvaralaštvo. Ako skinem neki pop hitić nemam tih problema jer to smatram na neki način posudbom. Kao i puštanje glazbe s youtubea ili s radija. Poslušam par puta dok mi ne dosadi, poslije trpam u ropotarnicu povijesti. S filmovima isto tako. Ajde kino, to daje neki doživljaj, ali da kupim DVD zato da pogledam film jednom, a-a, zbilja ne vidim smisla u tome. A pogotovo ne vidim smisla u davanju para industriji za ona djela čiji autor više nije među živima.
gonj špadi
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 734 times
Been thanked: 1343 times
Post 24 Jan 2012, 12:50

Ako mi što treba, skinem. Ne pravim od toga (veliku) filozofiju.
Potpisi su za budale.
Lastan

Post 24 Jan 2012, 13:12

Ovo je politička i ekonomska tema i durim se što nije otvorena na prikladnom podforumu. :durica:

Filmove skidam bez pardona. Serije također.
Zašto? Jer me kompanije koje su danas vlasnici dobrog dijela popularne kulture smatraju trećerazrednim tržištem. Jer mi serije nude s najmanje godinu dana zakašnjenja. Jer za kinodistribuciju filmova ovisim o jednom i pol distributeru, a i tada sve rjeđe mogu birati hoću li nešto gledati sinkronizirano ili neću.
Volim pogledati ponešto u kinu, ali ako nema ili ako je preskupo, neću. Ali ću skinuti s interneta i pogledati.
Ne vidim neke razlike između toga i posuđivanja u knjižnici, s trivijalnom razlikom da mi je do knjižnice tlaka otići i da imaju manji izbor od jebenog interneta.

Knjige skidam po istom principu. Eno mi je Elli nedavno htjela posuditi par knjiga, a meni je bilo jednostavnije skinuti ih s IRC-a i puknuti na Kindle. Ista stvar kao posuđivanje od prijatelja, tim više što ih neću ponovno iščitavati; ne sviđaju mi se dovoljno.
Većinu drugih knjiga koje sam tako skinuo već imam u papirnatom izdanju; doduše, počeo sam ih pomalo dijeliti okolo, čime autorima zapravo koristim jer ih reklamiram. Nemam problema ni s kupovinom knjiga, ali em mi je davež uklanjati Amazonov DRM (volim imati backup stvari koje kupim), em trenutno nisam pri lovi. A kao što stara njemačka poslovica kaže, kruh i knjigu nije sramota ukrasti. I opet, ne smatram da kradem; ono što ne smatram dovoljno dobrim da kupim obično je nešto što ću pročitati jednom, jednako kao što bih pročitao da posudim u knjižnici.

Internet je jedna velika knjižnica, a autori (prvenstveno glazbenici) koji su mu tako pristupili (padaju mi na pamet Radiohead i Nine Inch Nails) otkrili su da su njihovi fanovi itekako spremni platiti za užitak slušanja. Njima, ne producentima.
Tvrtke poput Amazona i Applea sve se više orijentiraju prema produciranju/posredovanju, gdje ubiru postotak od autorske zarade. Ako ništa drugo, barem je taj postotak manji od standardnih provizija u glazbenoj industriji, gdje autoru ostane koji bijedni postotak.

Igre ponekad kupujem iako ih relativno malo igram. No kupujem pod svojim uvjetima, što me prilično ograničava. Nije bitno jer nisam neki gejmer koji mora igrati najnovije igre, pa se ograničavam na Humble Bundle, Good Old Games i slične servise i akcije: bez DRM-a, po pristojnim cijenama (štoviše, Humble Bundle radi po principu “daj šta daš”, s bonusima ako daš iznad prosjeka), a uglavnom znam i koliko od tog novca ode autorima igre. Oni sretni, ja sretan.
Nije da nisam u životu piratizirao igre, ali opet: radilo se uvijek ili o nečemu što si nisam mogao priuštiti (nije da sam kao klinac imao love za nešto što je za naše uvjete skup sport; prihodi su niži od američkih a cijene bogme i više) ili o nečemu za što nisam ni znao koliko ću se zabaviti. Dakle, slično kao knjižnica. Ili kao demo verzija, s time da je demo u pravilu a) pažljivo odabran i b) osakaćen. No zato sam naknadno kupio neke igre u kojima sam više uživao kao klinac.

Budući da zakone o autorskim pravima u sadašnjem obliku definitivno smatram nemoralnima i štetnima (zato se, uostalom, angažiram oko osnivanja Piratske partije), ne smatram da činim išta loše. Trudim se osigurati da ne štetim autorima. Ako autori nisu više među živima, živo mi se jebe tko je vlasnik prava na njihova djela; to više nisu autorska prava i ne osjećam se vezanim bilo kako osim zakonski, a nepravedne je zakone potrebno kršiti.

Uostalom, evo: Baen Books me ne smatra lopovom. Kad sam kupio Cryoburn, dobio sam gotovo kompletnu Vorkosigan sagu na CD-u uz knjigu. Naravno da je sve to odmah završilo na mom Kindleu, kao što će završiti sadržaj još nekih Baenovih CD-ova koji se uredno mogu skinuti i s interneta. Besplatno, jer je dopušteno dijeljenje – ne i preprodavanje.
Na taj ću način pročitati podosta knjiga – posve jednako kao što bih ih pročitao da ih posudim u knjižnici. Čak postoji Baen Library, gdje nekolicina autora stavlja poneku svoju knjigu kao uzorak, reklamu ili već nešto slično. I gle čuda: to im pospješuje prodaju.
sabaa

Post 24 Jan 2012, 13:23

A.P. wrote:Oplakujem internet otkad su ubili Megaupload.
Ne znam kako ću živjet bez filesharinga, morala sam torrente aktivirat sinoć :mama:

Uglavnom, slažem se s klonkom. Nemam niti najmanju grižnju savjesti što se tiče downloada.
Dva tjedna prije ovo sranja sam platila megaupload i filesonic za 6 mjeseci.:mama:

Ne pece me savjest zbog skidanja, u zadnje vrijeme sam dosta serije skidala koje ne gube nista mojim skidanjem.

Igru ako je stvarno dobra kupimo orginal, ali mi ne pada na pamet davati 350-500 kn za sranje od 5 sati gameplaya.

Sto se tice gladnih umjetnika, njih ionako prvenstveno deru izdavacka kuce ciju pohlepu svi placamo.

Pitam se zasto su pisci manje vrijedni umjetnici pa njihova djela gotovo besplatno posuduju u knjiznici horde ljudi?

Zar glazbena i filmska umjetnost ne bi trebale biti jednako dostupne sirokim masama?:zubo:
The planet is fine. The people are fucked.
baja

Post 24 Jan 2012, 13:34

klonka » wrote:Downloadate li glazbu (i filmove) i imate li ikakvu grižnju savjesti zbog toga?
ne daunloudam :o
to muž radi :D

i nemam grižnju savjesti
tek povremeno kupimo CD kakvog mladog benda ili nekog naročito dragog
sabaa

Post 24 Jan 2012, 13:38

Sta mislite o ACTA-i koju pokusavaju progurati u Europi?

Ako to prode kakva je buducnost interneta? Hocemo li reci da je umro mlad u naponu snage?

Mislim nekako poistovjecujem internet sa slobodom, slobodom informacija dostupnom svakome, a ako se omoguci ovolika kontrola i cenzura... :ne zna:
Chiro

Post 24 Jan 2012, 13:41

Downloadao sam, i downloadat ću. Nek si jebu mater, ne mogu oni biti toliko rigidni koliko se ja mogu klošariti. :kava: :rofl:
Skinheadsi, takav si!
Lastan

Post 24 Jan 2012, 14:08

sabaa » wrote:Sta mislite o ACTA-i koju pokusavaju progurati u Europi?

Ako to prode kakva je buducnost interneta? Hocemo li reci da je umro mlad u naponu snage?
Kinezi zaobilaze prilično drakonske mjere u svojoj državi; ne sumnjam da će se sve takve mjere zaobilaziti i drugdje.
Mislim nekako poistovjecujem internet sa slobodom, slobodom informacija dostupnom svakome, a ako se omoguci ovolika kontrola i cenzura... :ne zna:
U svakom opsadnom stanju rađaju se pokreti otpora.

Industrija ne kuži da je komercijalno piratstvo uvelike mrtvo. Nitko više ne kupuje ni piratske filmove ni piratsku glazbu ni piratski softver. Nema potrebe za time; internet je ubio dobrosusjedske pirate koji su tako svojedobno masno zarađivali.
OK, nađe se još gdjekoji pirat sa starim sinkronizacijama crtića i srpskim filmovima u računalno gledljivom formatu, ili neki s igrama za konzole, ali oni su više iznimka nego pravilo.
Ostalo je još samo piratstvo iz posve altruističkih pobuda: meni se nešto sviđa pa to dijelim i drugima nadajući se da će se i njima svidjeti. Tu je najveći problem što ne samo da su ljudi naučeni na besplatne sadržaje, nego su, reagirajući na pohlepnu industriju, počeli upravo odbijati bilo kakvu pomisao da ikad išta plate izjednačavajući sve koji nešto prodaju s velikim kompanijama.

Najgore je što će se, donesu li se kojekakve Sope i Acte, ponovno vratiti komercijalno piratstvo.
sabaa

Post 24 Jan 2012, 14:31

Lastan wrote: Kinezi zaobilaze prilično drakonske mjere u svojoj državi; ne sumnjam da će se sve takve mjere zaobilaziti i drugdje.

Industrija ne kuži da je komercijalno piratstvo uvelike mrtvo. Nitko više ne kupuje ni piratske filmove ni piratsku glazbu ni piratski softver. Nema potrebe za time; internet je ubio dobrosusjedske pirate koji su tako svojedobno masno zarađivali.

Najgore je što će se, donesu li se kojekakve Sope i Acte, ponovno vratiti komercijalno piratstvo.[/color]
Kaj je najbolje veliki uploaderi su prilicno fino zaradivali, nije se sve svodilo na besplatan accaunt, nego su im megaupload i slicni mjesecno isplacivali poprilicne svote.

A pokret otpora ce se naravno izroditi, nakon sto ti je dostupan cijeli svijet kao na dlanu, tesko da ces dozvoliti da ti netko zalupi vrata pred nosom, barem ne bez borbe.:D
*jezebel*

Post 24 Jan 2012, 16:18

rijetko downloadam. nemam griznju savjesti (iako ne bih bila u kozi autoru kojem se smanjuje prodaja cd-a), ali me uvijek strah da nesto ne pokupim :zubo:, onaj moj avg je za k****. a i idiot sam za torente i tako to. :zubo: kad nesto moram moram moram imati, zamolim nekoga da mi skine ili da mi da neki siguran link jer ja to opet ne znam nac'. :brukica: ili vrludam po youtubeu. :o

ne mogu se sjetiti kad sam zadnji put kupila cd. kad bi nesto sto me jako privlaci kostalo 20-30, a ne 150 kn, vjerojatno bih kupila cesce. nekako mi se najsmislenijim cini ovo doniranje koje je klonka spomenula, iako ne znam koliko se na tome moze zaraditi.
u kino jako volim ici, ali ne idem precesto. precijenjene 3d projekcije izbjegavam.

mozda zvuci blesavo, ali inace mi je velika dostupnost svega na netu u neku ruku i odbojna. recimo, desi se da neku stvar obozavam, ali je nikako ne mogu pronaci bas u onoj verziji koja se meni najvise svidja. onda je slucajno cujem na radiju. radost je neizmjerna. a ako je skinem bez problema, ekskluzivnost se nerijetko brze izgubi. ali nije da sam od onih tipova kojima su premotavanje kasete olovkom i krcanje gramofona drazi od jednostavnog klika i cistog zvuka.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
  • Information