Ulazak Hrvatske u EU - da ili ne?

Sve od javnog i tajnog interesa

Treba li Hrvatska ući u EU?

Da
23
56%
Ne
12
29%
Neodlučan(a) sam
6
15%

Total votes: 41
Lord Byron

Post 08 Nov 2011, 10:31

Ze. » wrote:Ako se otvore granice, uvozna roba bit će još povoljnija i jeftinija. Mislim da nismo spremni za to.
Najpovoljnija i najjeftinija roba je - kineska.

Ne znam kako stoje stvari u obrnutom smjeru, tj. s uvoznim beneficijama za EU - naime, što ako ostajanjem izvan EU naši proizvodi budu još skuplji pri izvozu u zemlje EU?

Lastan

Post 08 Nov 2011, 10:35

Ze. » wrote:Ovog gornjeg dijela se i bojim (oko otvaranja granica i danje erozije gospodarske moći i apsolutne nekonkurentnosti na EU i domaćem tržištu).
Koje erozije gospodarske moći? Koje apsolutne nekonkurentnosti?
To već imamo, Ze. :kava:

Uz potpis na Byronov odgovor – uistinu, taj tekst ima smisla samo iz pozicije države u kojoj teče med i mlijeko (a iz te perspektive pogledaj kako se prema EU odnose, ne znam, Norveška i Finska) – mogu reći samo da stvarno ne vidim kako bi nam u EU moglo biti gore.

Jel te boli kurac potkrada li te domaći ili strani lupež? Meni je, recimo, svejedno. S time da dajem malu prednost stranim lupežima jer oni pažljivije kradu; dijelom iz opreza, jer ne poznaju dobro lokalne uvjete, a dijelom jer su nešto skloniji dugoročnim strategijama.
Iskreno, zaboli me kurac u čijem će vlasništvu biti vinogradi, maslinici i polja. Jebe mi se. Ali ako polja otkupi netko tko će riješiti navodnjavanje, neka mu.
Uostalom, što znači da je vinograd u mađarskom, engleskom ili hrvatskom vlasništvu? Je li država vlasnik? Ili je vlasnik privatni poduzetnik koji jednako plaća porez neovisno o svome porijeklu?

A što se naših brodogradilišta tiče… pred par su godina bili došli Korejci s gotovom lovom. Htjeli su kupiti naša brodogradilišta, izvući ih iz govana i započeti proizvodnju.
Samo što ih nitko nije ni primio, pa su otišli natrag u Koreju.
Nije to bilo ni u medijima; saznao sam to preko kolege sa studija kineskog, koji posluje s azijskim zemljama.

Ukratko, “hrvatski gospodarski stručnjak N. N.” jednako je stručan za gospodarstvo kao što je stručan za pravopis.
Nije problem što ćemo s ulaskom u EU propasti. Nećemo.
Propali smo već danas; posuđujemo novac za krpanje proračuna, a ne proizvodimo; svakoga dana sve više dugujemo, a samo zato da bi vlast održala simulakrum blagostanja (a ni to joj ne ide). Maske će pasti – moraju pasti, prije ili kasnije – i onda će mnogi okriviti EU za to. No istina je jednostavna i ružna: sami smo se uvalili u govna i sami ćemo to platiti.
baja

Post 08 Nov 2011, 10:36

Pješčana » wrote:...Nadalje, mnogi besplatni programi EU su izmišljeni za to da pripreme teren za dan D. Npr. program po kojem emisari EU uče naše lumene kako gospodariti društvenom imovinom, a za to im trebamo dati popis društvene imovine s procjenom vrijednosti. Da li Vam to što govori?
govori mi da nas je netko natjerao napraviti inventuru kako bi znali vrijednost onoga čime ćemo trgovati :rolleyes:
dali smo mi njima i popise izvora pitke vode i što nam to govori? da će se evropljani doći napajati besplatno?
ne nego da bi netko, napokon, trebao početi voditi sustavnu brigu za potencijale kojima raspolažemo
Ze.

Post 08 Nov 2011, 10:41

Znam ja da smo već debelo propali zahvaljujući "domaćim snagama".
Nitko sad ne krivi EU za to. Uostalom, dolaze izbori. Pitanje je samo je li nama pametno ulaziti u EU ili ne. Za neke mi je stvari, da, bitno da su u hrvatskom vlasništvu. Državnom, čak. Ali to je sad totalni OT.

A to da uvijek može gore - može.
Pješčana

Post 08 Nov 2011, 10:45

dakle, zašto sam stavila to ovdje?
smatram da građani, koji ne guglaju ili ne forumare, nemaju baš cijeli spektar informacija dostupan. s jedne strane(karikiram) imamo stranke koje su pro EU i podastiru pozitivne strane i , s druge strane( opet karikiram) one koji tvrde da nećemo moć klat svinju iza kuće i prodavati sir i vrhnje.
prije nekoliko mjeseci, mislim na fhru, naišla sam na postove o Mađarima koji su izašli na ulice, i sjećam se da sam bila :misli: jer naši mediji to nisu spomenuli, to jest, do mene nije došlo, a mislim da do mene zaista puno toga, kroz posao, dođe
pa sam malo razmišljala i guglala, i ispalo da je često vijesti o EU dolaze kroz debeli filtar, i vijesti o problemima koje zemlje koje su ušle u EU imaju, ne dolaze na naše male ekrane. ok, teško je naći prostor za tuđe probleme pored vlastitih u ovoj državi.
mislim da trebamo u EU jer ne vidim neku alternativu. pitanje je koliko će ta unija opstati. ne vidim političku moć koja bi sad našu državu vodila pored unije i to uspješno.
ali mislim da bi ljudi trebali znati što se događa u državama pored naše. da znaju, da budu svjesni situacije. a ne da ministarstvo europskih integracija plaća za reklame gdje umiruju najveće strahove građana koji se svode na uvoz auta izvana i hrvatski jezik unutar unije
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 08 Nov 2011, 10:48

Ze. » wrote: EDIT - Što se dizanja konkurentnosti tiče - nemam rješenje. Ne može se preko noći podići na noge ono iz čega su se godinama isisavale pare.
U stvari, tu bismo se mogli ugodno iznenaditi. Pogledaj Podravku kako se izvukla u roku od dvije godine, jednom kad su maknuli političke mafijaše iz nje.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Lord Byron

Post 08 Nov 2011, 10:52

Pješčana » wrote:prije nekoliko mjeseci, mislim na fhru, naišla sam na postove o Mađarima koji su izašli na ulice, i sjećam se da sam bila :misli: jer naši mediji to nisu spomenuli, to jest, do mene nije došlo, a mislim da do mene zaista puno toga, kroz posao, dođe
Možda sam jakojako naivan, ali jednostavno ne vjerujem u mogućnost da danas netko "zaustavi Reuters".

Puno mi je lakše povjerovati u to da su kojekakve "teorije zavjere" o moćnoj službi za informiranje koja je u stanju medijski potpuno izolirati cijelu Hrvatsku, upravo to - teorije.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 08 Nov 2011, 11:02

Lord Byron » wrote: Možda sam jakojako naivan, ali jednostavno ne vjerujem u mogućnost da danas netko "zaustavi Reuters".

Puno mi je lakše povjerovati u to da su kojekakve "teorije zavjere" o moćnoj službi za informiranje koja je u stanju medijski potpuno izolirati cijelu Hrvatsku, upravo to - teorije.
Ma hrvatsko novinarstvo jako je ograničeno i uopće ne doživljava svijet oko nas bitnim. Prenesu nam katastrofe jer su dovoljno uzbudljive i žute, a sve ostalo ostaje na dvjema emisijama u nepouzdanim terminima i internetu.

Pričuvni moderator.
Lord Byron

Post 08 Nov 2011, 11:09

Internet je sasvim dovoljan da bi se znalo što su prosvjednici ručali, a kamoli da je bilo nekih prosvjeda.

"Zaustavite Reuters" je bio predmet sprdnje pred trideset godina, pogotovo je sprdnja danas.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 798 times
Been thanked: 1518 times
Post 08 Nov 2011, 11:16

Lord Byron » wrote:Za, ali samo kao manje od dva zla.
Upravo tako.
Potpisi su za budale.
Pješčana

Post 08 Nov 2011, 11:22

Lord Byron » wrote: Internet je sasvim dovoljan da bi se znalo što su prosvjednici ručali, a kamoli da je bilo nekih prosvjeda.
baš sam maloprije guglala
- Mađari protiv EU
- Mađari izašli na ulice
- protesti Mađara
- Hungarians protest ( against EU)

:kava:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
baja

Post 08 Nov 2011, 11:36

Pješčana » wrote:...prije nekoliko mjeseci, mislim na fhru, naišla sam na postove o Mađarima koji su izašli na ulice, i sjećam se da sam bila :misli: jer naši mediji to nisu spomenuli, to jest, do mene nije došlo, a mislim da do mene zaista puno toga, kroz posao, dođe
...
jesu, zbog vlastitih problema; cenzure medija
ne znam da li se odnosi na to al' znam da su izišli u popriličnom broju
Lastan

Post 08 Nov 2011, 11:37

Ze. » wrote:Za neke mi je stvari, da, bitno da su u hrvatskom vlasništvu. Državnom, čak. Ali to je sad totalni OT.
E, to je druga priča.

Sva infrastruktura, od prometnica preko vodnih bogatstava do telekomunikacije, morala bi biti u državnom vlasništvu. Ne jer bi država bila posebno dobar gospodar, nego jer se radi o nečemu na što nitko ne smije kupiti monopol, jednako kao što ne smije kupiti monopol na fizičku silu koji država ima.

No to je posve druga priča od onoga o čemu se govori u tekstu. Vinogradi, maslinici, tvrtke… živo mi se jebe tko im je vlasnik.
Lastan

Post 08 Nov 2011, 11:39

ElliQuinn » wrote: Ma hrvatsko novinarstvo jako je ograničeno i uopće ne doživljava svijet oko nas bitnim. Prenesu nam katastrofe jer su dovoljno uzbudljive i žute, a sve ostalo ostaje na dvjema emisijama u nepouzdanim terminima i internetu.
Upravo tako.

Kad poslušam slovenske vijesti, itekako se bave kojekakvim pitanjima u i oko EU. No mi još nismo dio EU i naši mediji to ignoriraju jednako kao što ignoriraju nekatastrofične vijesti iz drugih zemalja. Čisti i nepatvoreni autizam.
JPK

Post 08 Nov 2011, 12:15

Ze. » wrote:Ovog gornjeg dijela se i bojim (oko otvaranja granica i danje erozije gospodarske moći i apsolutne nekonkurentnosti na EU i domaćem tržištu).
Pa kako će bilo koji proizvođač postati konkurentan stranom tržištu ako ga se ne baci na isto? Protekcionizam vodi samo dalje nizbrdo.
Puno je bolje da se daje za socijalnu pomoć ovima koji će propasti na zajedničkom tržištu, nego da:
1) cijeli narod kupuje proizvode po nerealno visokim cijenama,
2) proizvođači zbog protekcionizma nikad ne postanu konkurentni.

Protekcionizam je jednostavno dugoročno neodrživ i idiotska politika jednako kao suludo zaduživanje.
Biti i mniti svemiropolisno
Ze.

Post 08 Nov 2011, 12:31

Nemoj opet s parolama otvorenog tržišta.
Stavi se u poziciju malog hrvatskog proizvođača. Pa di se taj može nositi sa krupnim stranim kapitalom - ne može on preseliti proizvodnju u Kinu i nema para da uloži da postane bilo čemu konkurentan.
Taj će potonuti, kao i nebrojeni drugi. Potonulo ih je već masu.
Narod kupuje jeftino, sve se manje pita za porijeklo i kvalitetu.
Koga više briga za - hrvatski proizvod. Bitno je proizvoditi jeftino i masivno. Ni u jednom ni u drugom nismo neki igrači.

Šansa je, s druge strane - proboj kvalitetnog hrvatskog produkta (npr. nekakve ekskluziva kuhinje i stolarija - dakle, ručni rad i kvalitetna izrada, jer masovne strojne nemamo) na EU tržište.

Di je tu omjer? To me zanima.
Ako mi možeš tvrditi da će se hrvatskim ulaskom u EU to potonuće zaustaviti, odnosno usporiti ili čak promijeniti - odlično, ja glasam za EU.
To je sve što me zanima.
JPK

Post 08 Nov 2011, 13:58

Ze. » wrote:Nemoj opet s parolama otvorenog tržišta.
Stavi se u poziciju malog hrvatskog proizvođača. Pa di se taj može nositi sa krupnim stranim kapitalom - ne može on preseliti proizvodnju u Kinu i nema para da uloži da postane bilo čemu konkurentan.
Taj će potonuti, kao i nebrojeni drugi. Potonulo ih je već masu.
Narod kupuje jeftino, sve se manje pita za porijeklo i kvalitetu.
Stavi se u poziciju onoga tko kupuje precijenjene domaće proizvode. On direktno financira tog nekonkurentnog proizvođača, i prisiljen je na to. No, to je manje bitno. Poanta je da takav sustav nije održiv.
Šansa je, s druge strane - proboj kvalitetnog hrvatskog produkta (npr. nekakve ekskluziva kuhinje i stolarija - dakle, ručni rad i kvalitetna izrada, jer masovne strojne nemamo) na EU tržište.
Ne bih rekao da tu imamo neke šanse, oni koji žele ekskluzivu će kupiti talijanski namještaj, a ne namještaj neke zemljice za koju nikad nitko nije čuo, osim za par gradova na obali.
Di je tu omjer? To me zanima.
Ako mi možeš tvrditi da će se hrvatskim ulaskom u EU to potonuće zaustaviti, odnosno usporiti ili čak promijeniti - odlično, ja glasam za EU.
To je sve što me zanima.
Pa pogledaj što se dogodilo s ostalim postkomunističkim zemljama koje su ušle u EU. Nijedna nije zbog toga zabilježila pad BDP-a, a bogme nijedna ni ne želi van.
Biti i mniti svemiropolisno
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 08 Nov 2011, 14:03

JPK » wrote:Pa pogledaj što se dogodilo s ostalim postkomunističkim zemljama koje su ušle u EU. Nijedna nije zbog toga zabilježila pad BDP-a, a bogme nijedna ni ne želi van.
Eto prilike da u nečemu budemo prvi. :lux:

Pričuvni moderator.
Ze.

Post 08 Nov 2011, 14:24

JPK » wrote: Stavi se u poziciju onoga tko kupuje precijenjene domaće proizvode. On direktno financira tog nekonkurentnog proizvođača, i prisiljen je na to. No, to je manje bitno. Poanta je da takav sustav nije održiv.
Kod nas trenutno nije ništa održivo. Tonemo. Država nema para da osnaži gospodarstvo, već gospodarstvo vuče posrnulu državu. Sad, lopine planiramo smaknuti na slijedećim izborima nadajući se da će slijedeća garnitura biti malo poštenija. Propadamo i bez EU.

Nitko sad ne govori o ideologiji i kojekakvim sustavima upravljanja.
Dolazimo na razvijeno tržište sa jakim igračima koji su desetljećima u prednosti.

Postkomunističke zemlje - one pak nisu imale dva desetljeća HDZ-a za vratom.
Danas EU grca pod teretom krize, dakle para je sve manje, Euro se trese, prijete bankroti itd.
Mi se pak nadamo da će nas EU spasiti i da nam neće dati, usprkos vlastitoj gluposti, da potonemo.

Hoće li EU ubrzati ili usporiti naše potonuće, to je pitanje.

Drugo pitanje je kakvi su uvjeti pristupanja - normativi, regule i slično. Ne općenito, u smislu "otvoreno tržište, demokracija, prilika za sve" - nego sasvim konkretno, u našem okruženju i sa ovakvim varijablama kakve već vladaju u Hrvatskoj.

Hoće li to ubrzati ili usporiti naše potonuće, to je pitanje?

Opet priznajem - ne znam gotovo ništa o tome. Političari sve prikazuju ružičasto i bajno, a ziher, ali ziher postoje i kvake i zamke i stvari za koje ćemo poslije reći - nismo znali. Ja bar priznam da ne znam. Pitanje nije ideološke naravi. Referendum je iza ugla. Da li - strogo gledajući - u ovom trenutku i u ovoj situaciji (kod nas i vani) trebamo ući u EU?
slafko

Post 08 Nov 2011, 19:21

Naravno da ne. Ali opet, meni se bilo kakve ideje o nadnacionalnim institucijama nikako ne sviđaju. :durica:
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
Lastan

Post 09 Nov 2011, 08:39

slafko » wrote:Naravno da ne. Ali opet, meni se bilo kakve ideje o nadnacionalnim institucijama nikako ne sviđaju. :durica:
A po čemu su točno lošije od nacionalnih? :ne zna:

Pitao sam to već razne teoretičare zavjere, ali nikad nisam dobio odgovor… neka, otvorit ću sad temu. :D
slafko

Post 09 Nov 2011, 19:14

Zašto bismo svi morali imati iste zakone i pravila? Ulaskom u takve unije, država se odriče dijela nacionalnog suvereniteta. U krajnjoj liniji, zašto bismo išli u uniju koja je naše stjecanje neovisnosti prokazala kao zločinački poduhvat? Ne znam za ostale, ali ja ne bih došao niti na kavu kod nekoga tko me prije toga nazvao mučkim đubretom ili ubojicom civila. Nema mi logike.
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
N'dugu

Post 20 Nov 2011, 17:38

Pa i mi smo njih nazvali masonima, iluminatima, kolonizatorima, đubretima... svi su sa svima ratovali... u tome i jest poanta te unije da se takve stvari ne ponavljaju ili da se barem gurnu pod tepih da bi svi skupa bolje živjeli.
Tea Tree

Post 20 Nov 2011, 18:11

JPK » wrote: Stavi se u poziciju onoga tko kupuje precijenjene domaće proizvode. On direktno financira tog nekonkurentnog proizvođača, i prisiljen je na to.
Prije nekoliko godina (2004) Hrvatska gospodarska komora je imala slogan, koji je neko dulje razdoblje "iskakao iz paštete": Kupujmo hrvatsko, čuvajmo svoje radno mjesto!
U HGK su naveli da je cilj akcije poticanje spoznaje da kupnja hrvatskih proizvoda sprečava gubitak radnih mjesta.
Poticanje spoznaje? Znači, kada uđem u trgovinu trebam imati guilt trip ako kupim nešto uvozno (jeftinije), jer će zbog takvog mog odabira netko izgubiti radno mjesto.
I to bi trebalo biti rješenje za domaću proizvodnju?
Dubrava

Post 20 Nov 2011, 23:44

ja kao pristalica Pan-europeizma kao i bratstva među europskim narodima, tako da kažem da je Hrvatskoj mjesto u Europi. Europa se mora razvijati, Europa mora ponovo dominirati svijetom, Europa je kolijevka svjetska civlizacije... zbog toga ujedinjena Europa je nužna. na početku svojeg političkog promišljanja doduše bio sam protiv tvorevine zvane EU, ali što sam sazrijevao shvatio sam da je nužno.

Ujedinjena Europa se mora nalaziti kao što je rekao de Gaulle od Atlantika do Urala dakle u toj Europi mora postojati Rusija i njeni resursi. Neki unutar Europe (uglavnom liberali) mrze tu veličanstvenu zemlju. Govore kako je zaostala, kako je nedemokratska, kako njome vlada diktator, kako se krše "ljudska prava" (što god to značilo).... Ti, koji to misle neka razmisle kakva bi bila EU kada bi ušla Rusija? EU bi se prostirala to Vladivostoka, EU bi dobila na geostrateškoj važnosti, imala bi veliki ljudski potencijal. Nadalje predbacuje se kako je slavenskoj Rusiji vlada neki tamo diktator. Ma jel vi znate kakva je bila Rusija prije Putina? Da skratim: opljačkana od njihovih oligarha (odnosno loša pretvorba i privatizacija) i grcala je u ratovina (google: 1. i 2. Čečenski rat, Dagestanski rat). Putin je riješio siromaštvo i zaustavio pobune. Rusija ima autokraciju ali s vremenom će postati demokracija jer tek razvija tu političku kulturu.

Ujedinjena Europa se također prostire od Grenlanda do Kurdistana na jugu. Dakle u tu Europu spada i Turska. Dakle mnogi se pitaju što sada jedna islamska zemlja ima raditi u kršćanskom klubu. Kao prvo Turska je sekularna država i pozdravljam borbu sekularnih snaga protiv islamskom primitivizma. Drugo, zemlje Balkana (i zapadnog i istočnoh i grčka) smiju ući u Europu (a budimo iskreni te zemlje su primitivne) zašto ne i Turska koja utjecala na Balkan da bude takva-kakva jest. Srbija se sprema u EU, međutim ako pogledate njihov folklor vidjet ćete da se da je 80% turskog podrijetla kao i da su njihovi mitovi vezani za Tursku, te da na kraju Turci njome 500 godina vladali. Dakle, gospodo ako Srbije smije u EU zašto ne i Turska? Nadalje da ne govorim o tome kako Turska ima veći BDP nego pola Europe i prkosi recesiji

Ujedinjena Europa mora biti samodostatna i jača od Kine i SAD-a. vrijeme da se Europa vrati na političku scenu.

Ovdje ću malo i jednu riječ o Hrvatskoj i Europi.
Prvo bih želio napomenuti da se mene pita Hrvatska ne bi do 2030. ušla u EU. To ne zbog procesuiranja ratnih i sličnih stvari (u biti to je samo izlika Europe da Hrvatska ne uđe u EU). Hrvatska je korumpirana zemlja, nema industrije, građani su joj lijeni (pa tako zazivaju jugosferu) i da budem prost pičke i nepoduzetni (svi očekuju kako će država riješiti zaposlenost umjesto da se ljudi samo snađu, nadalje Hrvatima su uzori likovi iz sapunica te marjana i nemeš i oni revotio žive njihov život)... Takva Hrvatska jednostavno nema što ponuditi Europi da postane bolja zajednica.

Europa u to vrijeme jednostavno nije htjela takvu hrvatsku, pa je izmišljala svakakve razloga koje su mora biti ispunjeni (od uhićenja Gotovine do popuštanje Sloveniji), sve u nadi da će Hrvatska odustati od EU (tu se mora spomenuti da ove činove je utjecala rumunjska i bugarska pa Europa nije htjela još jednu takvu zemlju k sebi). No, kmetstvo u Hrvata je bilo jače. Hrvati su prodali HT, Plivu, Inu, prodali su svoj dostojanstvo... Na kraju je Europa morala popustitijer je uvidjela da njene članice su dobile nešto takvih ucjenjivanjem Hrvatske (Slovenija i Mađarska) pa je ipak popustila.

Zar ne bi bilo glupo na referendumu reći NE nakon svih ovih odricanja? to je kao kada bi prostituka nakon obavljenog posla odbila novac klijenta.
  • Information