JPK » wrote:
Stavi se u poziciju onoga tko kupuje precijenjene domaće proizvode. On direktno financira tog nekonkurentnog proizvođača, i prisiljen je na to. No, to je manje bitno. Poanta je da takav sustav
nije održiv.
Kod nas trenutno nije ništa održivo. Tonemo. Država nema para da osnaži gospodarstvo, već gospodarstvo vuče posrnulu državu. Sad, lopine planiramo smaknuti na slijedećim izborima nadajući se da će slijedeća garnitura biti malo poštenija. Propadamo i bez EU.
Nitko sad ne govori o ideologiji i kojekakvim sustavima upravljanja.
Dolazimo na razvijeno tržište sa jakim igračima koji su desetljećima u prednosti.
Postkomunističke zemlje - one pak nisu imale dva desetljeća HDZ-a za vratom.
Danas EU grca pod teretom krize, dakle para je sve manje, Euro se trese, prijete bankroti itd.
Mi se pak nadamo da će nas EU spasiti i da nam neće dati, usprkos vlastitoj gluposti, da potonemo.
Hoće li EU ubrzati ili usporiti naše potonuće, to je pitanje.
Drugo pitanje je kakvi su uvjeti pristupanja - normativi, regule i slično. Ne općenito, u smislu "otvoreno tržište, demokracija, prilika za sve" - nego sasvim konkretno, u našem okruženju i sa ovakvim varijablama kakve već vladaju u Hrvatskoj.
Hoće li to ubrzati ili usporiti naše potonuće, to je pitanje?
Opet priznajem - ne znam gotovo ništa o tome. Političari sve prikazuju ružičasto i bajno, a ziher, ali ziher postoje i kvake i zamke i stvari za koje ćemo poslije reći - nismo znali. Ja bar priznam da ne znam. Pitanje nije ideološke naravi. Referendum je iza ugla. Da li - strogo gledajući - u ovom trenutku i u ovoj situaciji (kod nas i vani) trebamo ući u EU?