Silajn » wrote:Emericzy, misliš da bi nam bilo bolje da je barabe, ehm, vole?
Ovo mi je dosta zanimljiv prijepor zato jer se iz njega vidi kako idealistički doživljavamo/doživljavate politiku. Idealan političar je meni onaj čije ime ne znam. U Hrvatskoj, idealan političar je onaj koji i radi i polemizira. A što se načina tiče, s obzirom na odnos snaga koji si i sam naveo, ne može biti pitom. Okej, uzmimo da je Vesna snishodljiva više nego što bi trebalo. To ti tak vidiš, ja tak vidim, ali mi smo - manjina. Većini je ona oponent onom negativnom u našem društvu, bez obzira kvalificiraju li ga kao negativno. Malo ona svojim načinom, malo Josipović, primjerice, svojim. Ti misliš da njega ne doživljavaju bahatim? Bahatim doživljavaju svakog obrazovanog. A njegovo "suptiljnije" stavljanje stvari na svoje mjesto i, ehm, ljubav koju stoga osjećaju građani prema njemu, omogućuju upravo razne vesne.
Da, s tim
good-cop-bad-cop tandemom bih se složio, ali to je slučajnost. Da Josipovića 'dobrice' nema, ona bi i dalje bila 'zlica'.
Kažeš, većini je Vesna "oponent onom negativnom u našem društvu". Da je tako, bila bi popularna. ne, većini je ona oponent onome što oni doživljavaju kao pozitivno.
Mislim da se razlikujemo u suštini, a ne u detaljima.
Demokracija je vladavina Demosa, nije li? Ovo što ti (čini mi se) podržavaš nije demokracija nego nekakva prosvjećena patronokracija. Vesna je pametnija, pa treba upravljati narodom dok se narod ne opameti.
To na papiru i ovako, u trkeljanju, zvuči dobro, ali
nije demokracija. Ako to podržavaš, ti si protiv demokracije. Znači, podržavaš nešto drugo, neku alternativu demokraciji. Kakvu?
Demokratska vlada ne sastoji se od mudrih patrona nego sluša volju naroda. Volja našeg naroda je u mojim očima malkice priglupa, ali kaj sad? Mogu je ja mrziti, ali ju -- ako sam demokrat -- moram slušati sve dok je u okvirima zakona.
Mogu se ja protiv nje buniti, ali ako sam političar koji je prisegnuo da će u vladi slušati volju naroda (a u suštini to jest demokratska prisega), tu glupu volju glupog naroda moram poštovati.
Naravno, kao političar, moram i predvoditi, a ne samo slušati. Međutim, predvođenje nije odlazak na sjever kad ostatak naroda kao lud vuče na istok.
Dakle, preostaje mi da žongliram i da gurkam narod u smjeru za koji mislim da je dobar, ne vrijeđajući ga usput, ne sprdajući se s njim, ukazujući mu poštovanje i nastojeći ga poučiti. I preostaje mi da se nadam najboljem.
Pusićka (s kojom sam, inače, osobni prijatelj, da ne misliš da protiv nje imam išta na osobnoj razini; sasvim suprotno) ništa od ovog navedenog ne radi. Ona, na neki način, okreće očima i čudi se narodskoj gluposti. Time još više otuđuje od 'pravog puta' one koje bi trebala predvoditi. Ukratko, jako loš političar. Šteta, jer je pametna kao tri pametna političara zajedno.