Idem spati dok mi netko ne nakači prosrpsku politiku.
Komunizam/socijalizam (?) vs. kapitalizam
Pa zapravo su merika i engleska iznimke u tom trulom smislu. Austria, Njemačka, Skandinavija, Benelux, manje Švicarska, sve to to zemle uljuđenog kapitalizma, da se tako izrazim. Češka, Poljska, baltičke, kao primjeri bivših socijalističkih zemalja, isto tako idu tim nekim smjerom.ex_anais » wrote:
Dobro, možda je nepotreban, ali zbilja, tko si danas može sazidati kuću? To želim reći. Nemamo više isti start. Ako skucaš za podstanare, sretan si.
Ne govorim samo o našem kapitalizmu. Što je s američkim bankarima koji su morali pristati na socijalističku mjeru? Gdje je taj The Kapitalizam? Nije li on također neodrživ? Takav iskorištavački kakav je u Americi. Pustimo skandinavski kao iznimku jer to i je.
Što se tiče zidanja, danas je to problem iz raznih razloga. Što administrativnih, što silnih troškova za zemlju, priključke, dozvole i naknade, što zato što praktično nema više da ti i 4 rođaka i 5 susjeda se sastanete, malo zidaj, malo lupaj deku (ne znam kak se to kaže na standardnom hrvatskom, "deka"je ona betonska ploča što je prizemlju strop, a katu pod
Nek(v)arljiva.
- Beta ženka
A rekoše mi (nisam to pratila ko dijete) da su u JNA ovi najnajviši taman pred rat bili većinom Hrvati?ex_anais » wrote:Istinu govori kukuriku. Onda su bili oficiri u điru, a sad su hadezeovci. Ali ima tu nekih razlika. Ovi ispod oficira su mogli kako tako živjeti. Ispod hadezeovaca ne opstaje ništa.
Idem spati dok mi netko ne nakači prosrpsku politiku.![]()
Vrrrleče, koji će kurac nekome 5 auta? Osim ako su neki oldtimeri ili vanserijska proizvodnja.
Šta, jedan za po gradu, jedan za močvaru, jedan za put na more, jedan za ić na WC...
Moš se ti smijat kolko oćeš, ja mogu reći da ovo govno koje jedem nisam tražila, i to mirne duše.
A oni koji su to tražili, zaslijepljeni blještavilom (bezvrijednim stakalcima) Zapada - malo su se zagrcnuli, ispali glupi, a što je najbolje - ustraju u svojoj glupoći. Zanimljiv fenomen u svakom slučaju.
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Tvoji napisi su opasni. Istina je da su u početku gledali na kvote (iako je i to nakradno, jer zbog debilne činjenice kao što je pripadnost određenom narodu (i to pripadnost dosta sličnim narodima) je moglo biti moguće da se za isti posao uzme manje stručna osoba koja zadovoljava kvotu), ali već od šesdesetih počinje blaga, a kasnija nakaradna dominacija određenih naroda. Dio istine leži i u tome da građani zapadnijih republika nisu bili ludi ići u vojsku ili policiju, kada su bolje karijere mogli ostvariti u civilnom sektoru, a i da su tu državu sve manje smatrali svojom, pošto im je uzimala puno, a davala malo.Beta ženka » wrote:E, kukuriku, s tim pisanjem bez J i spominjanjem srpske prevlasti na visokim funkcijama (btw kod nas se gledalo da budu zadovoljene propisane kvote, dakle od svakog naroda jedan, mada ne znam kako su rješavali nestašicu Makedonaca ili Crnogoraca) - podsjećaš na "starčevićanski" hrvatski kakav su forsirali u NDH. Na Goli otok s tobom!
Savjetovao bih ti da prije ovakvih tvrdnji proučiš literaturu.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Meni nitko ne drka po glavi, ponajmanje moj šef u kapitalističkoj zemlji. Ne znam kakva su tvoja iskustva s drkanjem.ex_anais » wrote:
Zato danas par ljudi drka kurac svim ostalima po glavama. Jasno mi je da ti to voliš.
I Staljin je, uvjeren sam, imao najbolje namjere i vjerovao da radi za opće dobro.vrrrlet » wrote: Ne ne ne, nije istina. Betu nitko ne može optužiti za uvlačenje u vlastitu guzicu, ona u komunizmu nije imala ni auto, a podržava ga dok sam ja imao dva, a protiv komunizma sam. Beta je revni i vjerni sljedbenik, a svoju sljedbu smatra najljudskijim mogućim izborom. Ona vjeruje u Titota kao što neki vjeruju u Isusa, u ideju dobrog. Žalosno je jedino što ne shvaća da dobro nema veze s ideologijom, dobro može biti skoro svih boja, kao i loše.
Upravo takvi ljudi koji nemaju i ne pokušavaju naći objektivne argumente, nego se vode onim što se njihovoj guzici čini dobrim i pravednim, naprave najviše sranja. Tu je opet najbolji primjer komunizam.
Ne trolaj. Izgubljenim godinama ne bih prozvao ni razdoblje 15485-15445 g. pr. n. e, u kojima je svjetska ekonomija narasla tek za dva krmka i vreću bobica.kukuriku » wrote: Naravno da karikiraš.
Krivo je tih prošlih 50 godina uzdizati, ali bogme je krivo i proglasiti ih izgubljenim godinama.
Uzmimo tih 50 godina, a onda uzmimo ovih 20 godina.
Jebomesvako ako se ja mogu sjetiti što je osim morskih autocesta i trgovačkih centara NASTALO u zadnih 20 godina.
Doduše, vrlo je lako navesti dosta toga što je vrlo efikasno NESTALO.
Ali da je komunizam bio pušiona biblijskih proporcija očito je svakome tko nije zadojen ideologijom.
Biti i mniti svemiropolisno
- Beta ženka
Znaš, tako sam naletjela na intervju s arhitektom (RVATOM, da ne bude zabune) koji je bio zadužen za projekt pruge Beograd-Bar. I onda ga pitaše za onaj mit koji kruži ovom državom, da je novac za autocestu ZG-ST preusmjeren tamo, da se ne bi Hrvatska bolje povezala, i da bi hrvatskim novcem bilo građeno u Srbiji. Lik je mirno izjavio da je to čista laž.vrrrlet » wrote:
Tvoji napisi su opasni. Istina je da su u početku gledali na kvote (iako je i to nakradno, jer zbog debilne činjenice kao što je pripadnost određenom narodu (i to pripadnost dosta sličnim narodima) je moglo biti moguće da se za isti posao uzme manje stručna osoba koja zadovoljava kvotu), ali već od šesdesetih počinje blaga, a kasnija nakaradna dominacija određenih naroda. Dio istine leži i u tome da građani zapadnijih republika nisu bili ludi ići u vojsku ili policiju, kada su bolje karijere mogli ostvariti u civilnom sektoru, a i da su tu državu sve manje smatrali svojom, pošto im je uzimala puno, a davala malo.
Savjetovao bih ti da prije ovakvih tvrdnji proučiš literaturu.
Internet je iz godine u godinu sve bolji i sve su dostupnije i arhivske stvari, i marginalizirani intervjui iz prve ruke poput ovih.
Još malo pa ćemo moći uspoređivati literature.
Tako da ti savjetujem da budeš oprezan s ovakvim savjetima.
E, da, btw - kad odete u Srbiju i pitate njih o njihovim iskustvima iz YU, dobit ćete potpuno iste priče, samo s obrnutim ulogama. Moram reći da me ponekad (mada rijetko, uglavnom me živcira) zabavlja da uspoređujem bilješke.
Upravo kao ovo ex_anaisino "check".
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Treba biti iskren i reći za stvari koje se ne mogu kupiti novcem. U Švicarskoj je ženama dano pravo glasa 1971.; tada jeHrvatsku vodila Savka Dabčević-Kučar. U Bavarskoj su žene do 1979. morale imati pismenu suglasnost muževa da im dopuštaju da rade, a da nisu kućanice.kukuriku » wrote:
Pa zapravo su merika i engleska iznimke u tom trulom smislu. Austria, Njemačka, Skandinavija, Benelux, manje Švicarska, sve to to zemle uljuđenog kapitalizma, da se tako izrazim. Češka, Poljska, baltičke, kao primjeri bivših socijalističkih zemalja, isto tako idu tim nekim smjerom.
Što se tiče zidanja, danas je to problem iz raznih razloga. Što administrativnih, što silnih troškova za zemlju, priključke, dozvole i naknade, što zato što praktično nema više da ti i 4 rođaka i 5 susjeda se sastanete, malo zidaj, malo lupaj deku (ne znam kak se to kaže na standardnom hrvatskom, "deka"je ona betonska ploča što je prizemlju strop, a katu pod), okreneš koje svinjče na ražnju i eto vas, za pet godina ste već gotovi.
Jedan veliki za veliku obitelj (1+2+3+pas+mačka), jedan mali za po gradu, a ostali za posao. Netko i Kurde treba švercat', jel'da?Beta ženka wrote:
A rekoše mi (nisam to pratila ko dijete) da su u JNA ovi najnajviši taman pred rat bili većinom Hrvati?
![]()
Vrrrleče, koji će kurac nekome 5 auta? Osim ako su neki oldtimeri ili vanserijska proizvodnja.
Šta, jedan za po gradu, jedan za močvaru, jedan za put na more, jedan za ić na WC...
Moš se ti smijat kolko oćeš, ja mogu reći da ovo govno koje jedem nisam tražila, i to mirne duše.
A oni koji su to tražili, zaslijepljeni blještavilom (bezvrijednim stakalcima) Zapada - malo su se zagrcnuli, ispali glupi, a što je najbolje - ustraju u svojoj glupoći. Zanimljiv fenomen u svakom slučaju.![]()
Živa živcata istina. I ja sam imala takvu situaciju. Doslovce smo nafilani istim stvarima.Beta ženka » wrote:
E, da, btw - kad odete u Srbiju i pitate njih o njihovim iskustvima iz YU, dobit ćete potpuno iste priče, samo s obrnutim ulogama. Moram reći da me ponekad (mada rijetko, uglavnom me živcira) zabavlja da uspoređujem bilješke.
Gle, da ti objasnim kako se radi eksperiment.ex_anais » wrote:Btw, gdje nam je danas ta silna produktivnost? O čemu ovdje pričamo?
Uzmeš jednu zemlju, rascijepiš je na dva dijela i onda na jedan nasadiš kapitalizam, a na drugi komunizam. NE radi se tako da na zemlju u kojoj se raspao komunizam i sasvim je trula, nasadiš kapitalizam i onda se čudiš što ne raste.
Zemlje iz prve rečenice su Njemačke i Koreje. Zemlje iz druge rečenice su postkomunističke zemlje poput Hrvatske.
Nadam se da ti je sad jasnije.
Biti i mniti svemiropolisno
Je. I kako bi se to rascijepila Hrvatska devedesetih?JPK » wrote: Gle, da ti objasnim kako se radi eksperiment.
Uzmeš jednu zemlju, rascijepiš je na dva dijela i onda na jedan nasadiš kapitalizam, a na drugi komunizam. NE radi se tako da na zemlju u kojoj se raspao komunizam i sasvim je trula, nasadiš kapitalizam i onda se čudiš što ne raste.
Zemlje iz prve rečenice su Njemačke i Koreje. Zemlje iz druge rečenice su postkomunističke zemlje poput Hrvatske.
- schmokljan
Dozvoli JPK, ali krenuti s Bubom i završiti na Trabantu je puno nevjerojatniji doseg, nego krenuti s Bubom i završiti na Porscheu.JPK » wrote: Gle, da ti objasnim kako se radi eksperiment.
- schmokljan
Rascijepila si, ako si zaboravila. U jednoj je na vlasti bio korumpirani HDZ, u drugoj korumpirani SPS. Socijalistička partija Srbije. Hrvatska pod SPS-om je bila dost jadna, skoro je i Z4 plan prihvatila.ex_anais » wrote:
Je. I kako bi se to rascijepila Hrvatska devedesetih?
- Beta ženka
ex_anais » wrote:
Živa živcata istina. I ja sam imala takvu situaciju. Doslovce smo nafilani istim stvarima.
Makedonija, zadnje YU-uporište, upravo prolazi ono što smo mi ostali već prošli - osvješćivanje nacionalnog identiteta, i ide im prilično... s kamenjem po putu. Umjesto da su naučili nešto od svoje bivše braće. Pa se sad izmišljaju antički i slavenski Makedonci (krenuli su od početka), tek su prošle godine uklonili petokraku s grba itd. Baš me zanima kakva će kroz koju godinu biti njihova verzija SFRJ, nakon što se nafilaju novim "spoznajama" (propagandom nacionalista)
I opet se vraćamo na Orwella i VelikoBratovo prepravljanje činjenica i povijesti i ponavljanje onih novoizmišljenih do besvijesti, dok svima ne bude ispran mozak (ili se od straha ne usprotive).
S obzirom na Rašomona (nisam ga još gledala, al planiram), s obzirom na povodljivost masa (pričao mi Stipe Šuvar kako su jedne godine Sinjani na Alki skandirali "Stipe, Stipe", a sljedeće već "Franjo, Franjo"), da neke babe na izborima zaokružuju prema ljepoti muškarca-kandidata (ima i toga, ozbiljno), da su krajem 80-ih i početkom 90-ih ratnohušačka propaganda i paranoja dotjerale do izbijanja općeg sranja na ovim prostorima - više me uopće ne čudi. Žalosti, da. Ali ne čudi.
Samo da dodam, valjd će netko vidjeti ovaj edit
Njuščić, ajde ti izguglaj nezavisne stranice koje izbacuju podatke o BDP-u Srbije i Hrvatske DANAS. Uzmi u obzir da prije 20 godina nije bilo rata na tlu ove zemlje, kao i svega ostalog što nas je snašlo. Pogledaj koliko je proizvodnje i banaka bilo stacionirano u Zagrebu 1918.-te, a koliko u Beogradu, te kako se brojčica mijenjala kroz godine.Beta ženka » wrote:
Znaš, tako sam naletjela na intervju s arhitektom (RVATOM, da ne bude zabune) koji je bio zadužen za projekt pruge Beograd-Bar. I onda ga pitaše za onaj mit koji kruži ovom državom, da je novac za autocestu ZG-ST preusmjeren tamo, da se ne bi Hrvatska bolje povezala, i da bi hrvatskim novcem bilo građeno u Srbiji. Lik je mirno izjavio da je to čista laž.
Internet je iz godine u godinu sve bolji i sve su dostupnije i arhivske stvari, i marginalizirani intervjui iz prve ruke poput ovih.
Još malo pa ćemo moći uspoređivati literature.
Tako da ti savjetujem da budeš oprezan s ovakvim savjetima.
O čemu jebote pričamo, Kraljevina je išla toliko daleko da je na Visu (sic!) sagradila pravoslavnu crkvu, i za zajedničke državne pare dijelila zemlju i brašno i ulje svima koji su prešli na pravoslavlje.
Beta, ja bih odjebao hrvatstvo iz ovih stopa i postao Pingvin ako bi mi ponudili više pravde, posla, droge, seksa i rokenrola. U Jugi to očito nije bio slučaj.
Dakle, trebali smo pobjeć' od tamo, i to je bila dobra odluka. Nažalost, od sebe ne možemo pobjeći, i to ti pokušavam objasniti. Ti se furaš na mit, i opravdavaš to debilnošću jednog drugog mita. Ajmo malo stvari sagledavati holistički, kritički, iskreno i bez predrasuda. Sve je to matematika, nema tu ideologije.
- schmokljan
Mase vole i kliču (trenutnim) pobjednicima, to zna čak i Indira iz Colonie, a ti se Beta ženko snebivaš.
Oh, ja trolam.JPK wrote:Ne trolaj. Izgubljenim godinama ne bih prozvao ni razdoblje 15485-15445 g. pr. n. e, u kojima je svjetska ekonomija narasla tek za dva krmka i vreću bobica.
Ali da je komunizam bio pušiona biblijskih proporcija očito je svakome tko nije zadojen ideologijom.
Dočim "ali to što je većina ljudi dolazila na posao i stvarno nešto radila (zaboravimo na trenutak one koji su doslovno samo drkali kurac), ne znači da je taj rad bio efikasan ili uopće značajan" nije trolanje?
Proglasiti 50-godišni rad nekoliko miliuna ljudi beznačajnim je vrlo konstruktivno, naravno.
Drugo, moram opet ponoviti da mi već 20 godina živimo u kapitalizmu, tom naboljem sustavu ikad izmišljenom. Možbit da je tako, naravno. Feudalizam je ošo na kvasinu, komjunizm isto, zacielo je razloga za isto bilo.
Međutim, vrlo je očito da kapitalizam sam za sebe ništa ne rješava, jer da rješava, onda bi nam bilo bolje, valjda, pas mater. Zašto nitko ne primjećuje da nam je bolje? Očito taj kapitalizam nije neka samoupravlajuća samoregulirajuća materija koja širi mir i dobro. Dobar je upravo onoliko koliko se njime dobro upravlja. Nevidljiva ruka tržišta je nekamo nestala, čini mi se. Ili je u gipsu. Ili nešto.
Nego, što si ti o'š'o iz ove krasne kapitalističke zemlje, komrad?
Nek(v)arljiva.
- schmokljan
JPK je otišao piti s komunističkog izvora vodu. Kapitalističku.
- Beta ženka
vrrrlet » wrote: Glup mi je postupak, ajde ti izguglaj nezavisne stranice koje izbacuju podatke o BDP-u Srbije i Hrvatske DANAS. Uzmi u obzir da prije 20 godina nije bilo rata na tlu ove zemlje, kao i svega ostalog što nas je snašlo. Pogledaj koliko je proizvodnje i banaka bilo stacionirano u Zagrebu 1918.-te, a koliko u Beogradu, te kako se brojčica mijenjala kroz godine.
O čemu jebote pričamo, Kraljevina je išla toliko daleko da je na Visu (sic!) sagradila pravoslavnu crkvu, i za zajedničke državne pare dijelila zemlju i brašno i ulje svima koji su prešli na pravoslavlje.
Beta, ja bih odjebao hrvatstvo iz ovih stopa i postao Pingvin ako bi mi ponudili više pravde, posla, droge, seksa i rokenrola. U Jugi to očito nije bio slučaj.
Da izguglam jednu stvar, a mogla bih izguglati sigurno i kontre, i onda šta - kažem "da, da, ti si u pravu"? A onda ja izguglam neki drugi parametar koji meni ide u prilog i tebi naturim na nos, i dokle? Kakve veze ima koliko je banaka bilo gdje? Oćemo brojati tvornice, škole, bolnice itd. da bi slika bila potpunija il šta? Mislim, stvaaarno ti je "fazon".
Heh, a znaš što su radili svećenici četrdesetih po selima Slavonije? Išli u pratnji naoružanih ustaša po pravoslavnim selima i postavljali uvjet: ili katoličanstvo, ili logor. Ali mi ne pričamo o Kraljevini niti o NDH, jel tako?
Mada bismo mogli i o tome - "je li monarhija možda potrebna nama budalama Balkancima".
Što dalje, sve više vapimo za nekim diktatorom koji bi nam stegao muda, redom. Ne Tito. On bi bio mila maca u odnosu na ovo što nama treba.
O čemen ti pričaš? Ja sam o srbima direktorima iz prve ruke govorila. O nikakvim filanim paprikama i stvarima koe sam pročitala i čula i načula i rekla mi baba preko ceste.ex_anais » wrote:
Živa živcata istina. I ja sam imala takvu situaciju. Doslovce smo nafilani istim stvarima.
Makar srbi na ovoj temi nisu nit bitni nit relevantni. Samo napominjem.
Nek(v)arljiva.
viš, jepeka, ovo što šmokljan radi, e, to je tolanje.schmokljan » wrote:JPK je otišao piti s komunističkog izvora vodu. Kapitalističku.
Nek(v)arljiva.
- Beta ženka
Priča općenito o strahima koje su jadni Srbi prolazili u toj Jugi koja je podilazila Slovencima i Hrvatima, jebo ih njihov Tito.kukuriku » wrote:
O čemen ti pričaš? Ja sam o srbima direktorima iz prve ruke govorila. O nikakvim filanim paprikama i stvarima koe sam pročitala i čula i načula i rekla mi baba preko ceste.
Makar srbi na ovoj temi nisu nit bitni nit relevantni. Samo napominjem.
A onda u HR ista priča o strahima Hrvata u toj Jugi koja je podilazila Srbima, jebala ih njihova hegemonija i Tito.
- schmokljan
OK, ti si deklarirani staljinist, više neću ni pokušavati ozbiljno te shvaćati.Beta ženka » wrote:
...
Što dalje, sve više vapimo za nekim diktatorom koji bi nam stegao muda, redom. Ne Tito. On bi bio mila maca u odnosu na ovo što nama treba.
- Beta ženka
Nisam staljinist, on mi nije kul.schmokljan » wrote:
OK, ti si deklarirani staljinist, više neću ni pokušavati ozbiljno te shvaćati.
Uvela bih ja svoje metode kako smanjiti agresiju kod stanovništva. I ne bi boljelo jer bi se radilo pod anestezijom.
Meni je žao što ti je osobno iskustvo toliko manjkavo da ti je jedini izvor istine Google. I sama znaš koliki idioti imaju pravo vedriti i oblačiti po internetu i pisati i odlučivati svašta.Beta ženka » wrote:
Da izguglam jednu stvar, a mogla bih izguglati sigurno i kontre, i onda šta - kažem "da, da, ti si u pravu"? A onda ja izguglam neki drugi parametar koji meni ide u prilog i tebi naturim na nos, i dokle? Kakve veze ima koliko je banaka bilo gdje? Oćemo brojati tvornice, škole, bolnice itd. da bi slika bila potpunija il šta? Mislim, stvaaarno ti je "fazon".
Heh, a znaš što su radili svećenici četrdesetih po selima Slavonije? Išli u pratnji naoružanih ustaša po pravoslavnim selima i postavljali uvjet: ili katoličanstvo, ili logor. Ali mi ne pričamo o Kraljevini niti o NDH, jel tako?![]()
Mada bismo mogli i o tome - "je li monarhija možda potrebna nama budalama Balkancima".
Također se ne spominjem da sam ikada rekao i jednu lijepu riječ o NDH, alergičan sam na tu tvorevinu i njene pristaše.
-
- Information
-