Euklid » wrote:
pa o tome se i radi,
ne da su strane investicije iz godine u godinu sve manje i manje (pogotovo Greenfield)
nego i domaći ljudi dižu ruke od svega i odlaze van
ne da se nikom više zajebavat s ovom bagrom ovdje, nemaju ljudi 3 života pa da imaju vremena stalno gonjat kojekakve papire...
..ma ne radi se o tome.

..kakve grinfild, braunfild, kakvi bakraci..
prvo i osnovno, mi svi skupa ne znamo sto ocemo. ok, osim kaptola.
ne znamo sto smo htjeli, sto ocemo sad i sto ocemo ubuduce. pocevsi od bilo cega.. od sebe samih, pa do svih drustvenih oblika, tih nekih manifestacija, organiziranja, djelovanja.
cak ne znamo ni sto necemo. sve se svodi na elementarne i poluapstraktne i individualne prohtjeve, manihejisticke rekao bih, u stilu.. ocu da mi bude dobro, a necu da mi bude lose.
ili u nekom eshatoloskom stilu, a tu opet mogu zatvorit krug i evoga, opet tu kaptol donosi i namece svoj nou hau.
jednostavno, mi smo u prosjeku kulturno ono sto bi amerikanci nazvali vajt tresom, ali ajd, malo modificiranim, europeiziranim, balkaniziranim, tako nesto.. ali nema nikakve razlike tu izmedju raje, uspjesnih poduzetnika, neuspjesnih, nezaposlenih, zaposlenih, placenika iz drzavnog budzeta, od politicara pa na nize, na sire i na uze, kulturnjaka, mejnstrimera i alternativaca.. sva ta stratifikacija i razlicitost neka, sve je to u okviru citavog tog vajtreserskog stanja uma i standarda..
osim sto smo sami voljno i slobodno hrlili i uhrlili u takvo kulturno i mentalitetno stanje (ne samo od ove hrvatske, odlicna mi je konstrukcija o potkupljivosti radnicke klase koja je vec u jugi krenula prema ovom sada), postoje tu i objektivne neke okolnosti na koje mi, u hrvatskoj ili u ondasnjoj jugi, nismo mogli bas kontrolirati, utjecati, kvalitetno prilagodjavati.. ne mos sve kontrolirat, narocito je tesko kontrolirat nekog ko je jaci od tebe, organiziraniji, tesko je predvidjeti sljedece korake, a ako se i predvide, opet postoje citavi slozeni i iscrpljujuci procesi da se kakva takva kontrola ili volja bilo cega odrzi..
dio smo promjena malo sirih i vecih nego sto ti izgleda sa naseg lokalnog zvonika.
nemas ti grinfild investicija..ili bilo kakvih drugih investicija ako nemas rijesene vlasnicke odnose, ako imas parcelu 1/12478, npr, samo to za pocetak.
zasto to nije rijeseno do sada. u zadnjih dvajst i nesto godina? kad se pocelo rjesavat? kad? kad pskamumtrina?

..sad, ova vlada to rjesava i rjesavala je 2000. i kad je sanader dosao na vlast sve sto je krenulo u tom smjeru, bacilo se u vodu preko noci. prvo je to hadeze napravio kad je dosao na vlast.. odmah, drugi dan vlasti sve je te procedure i zakone i pripreme odbacio.
ne zelim sad govorit sto i kako i zasto,jer samo ova tema vuce za sobom citave slozene odnese od politike do ekonomije koji se ne mogu rijesit u tri dana, ali reci cu da je drustveno vlasnistvo koje je postojalo, predstavljalo potencijal i mogucnost za npr te neke grinfild investicije, puno vise nego situacija u koju smo preko noci, referendumom, voljom, slobodom i ostalim sranjima preko noci dosli, bez ikakvog razuma, pameti, mudrosti ili barem pokusaja da se nesto mudro drustveno napravi, a ne da zabodes zastavu, jednu ruku stavis na srce, a drugu na domoljubno prkno koje isturis kao predzidje krscantva, da govoris.. imamo je, imamo je i imamo ga, imamo ga.. da mislimo da se od toga moze zivjet i da ce nam to dat jest.
nadalje, kad si vec spomenuo tre grinfilde ili sta vec.. sta ti mislis, jel ima sta u tome i lose? ne samo u grinfildima tim, nego u citavom tom sustavu koji se kod nas mijenjao, sakatio.. jel postoje i neke tu posljedice drustvene, pa onda i zakonske, zivotne, ekonomske?
najlakse je glumit makroekonomskog kejnsa i onda na djuture, napravis par matrica, inputa, autputa, malo zaposlenosti, malo grafova, maknes ili pomaknes dvije stvari, na njih ce se slepat jos pet, valjda.. tih pet ce povuc jos deset.. mozda, i sve skupa je jedna maglovita stihija gdje rijesis (mozda, kazem, mozda, ima tu i egzogenalija kojima se nitko ne zeli bavit, niti razmisljat o tim mogucnostima ili uzimat ih u obzir ako nikako drugacije, onda barem kao pragmaticni moguci buduci trosak koji je najcesce po marfiju, a i jos kojecemu i izvjestan, neumitan), dakle, rijesis mozda jedan problem, a tim rjesenjem stvoris novih pet koji se dalje granaju i multipliciraju van nekih nasih stohasticno ofrljasticno ponosno zamisljenih modela, koji, jasno, ne funkcioniraju..ili kako marfi opet kaze.. nece upaliti.
opci kaos u ovoj drzavi traje dugo, neki bi rekli i predugo, a taj kaos, to smo mi.. i ti i ja. i svi ostali.
uopce se ovdje ne radi o nekom sad davanju rjesenja, izlaza, prije svega zato jer uopce nije postavljen problem, uopce se ne zna o kojem se problemu radi, o cemu se uopce radi, ali i to nije najgore, nego se uopce ne zeli, ne postoji volja da se pokusa uopce uociti, definirati, ocrtati, opisati problem, pa onda ce valjda doc i do neke analize i daljeg razvoja procesa prema rjesenju nekom.
jednostavno, ne zelim uopce pricat o tome, na takvoj razini, na takav da se sad popabirci par podataka iz medija, poput npr neke famozne zaposlenoszi, postotka nekog, nekih brojeva, da se to prepozna kao osnovni problem i da se onda tu, jel, primjenjuju neki kao poznati modeli kako to rijesiti, zazivat neke pizdarije poput nekih, jel, investicija i onda citave zivote i sudbine, sociologiju i psihologiju svodit, simplificirat na par ekonometrijica, statistikica, brojcica koje jedne zanemarujemo, druge ne postoje, trece izmisljamo i namjestamo, a cetvrtima kao batinom mlatimo i stavljamo to u neke nase proizvoljne odnose u mjeri kojom mi sebi smo u stanju nesto objasnit i predocit, jer drugacije, apstraktnije, niti znamo, niti smo za to uopce sposobni, niti imamo znanja, a niti zelimo imat znanja.. ma ne pada nam ni na pamet ic tuda. zivot je prekratak za to.
a to je danas, ne samo na trkeljanju, nasa realnost, nas kavez, nas zacarani krug, nasa buducnost, koja po meni, dosjelo drustveno nekako gledajuci, pa bas i ne postoji osim kao masa kaoticnih individualnih kretanja.. ili jos bolje mozda, kao one kladionice uzivo gdje kad padne gol, jedni skacu u zrak, drugi se cupaju za kose.
meni uopce nije jasno.. tj jasno mi je, ali se pravim sada vazan, kako to da netko se moze u isto vrijeme borit za investicijske spasove, mantrat o tome, otkrivat premlake vode, a u isto vrijeme naricat za za nekim drustvom, rajom, drzavom, pravdom ili nepravdom..
mislim, najprije.. jel mi hocemo kapitalizam ili nesto drugo? jel mi pristajemo na te kapitalisticke odnose ili kako se danas eufemizira.. na trzisne odnose? na zakon ponude i potraznje? da ili ne? ako da, jel znamo sto zelimo i na sto pristajemo? ako znamo, ako pristajemo, ako toocemo, ma nema dalje price, nema pizdarija, nema kukanja, nema laganja i samolaganja, nema zavaravanja, samozavaravanja, iluzija, buna, bunica, negodovanja.
a akos e zelimo bunit, onda najprije treba pocet od sebe i dobro sam sebe opizdit koji put po glavi, najprije jer bi to bilo sasvim fer i bio bi pocetak uocavanja problema, a drugo.. dobro je malo trenirat ako se krene dalje, intezivnije sa manifestacijom tog nezadovoljstva, tako da znas sta te ceka, jer je bit bledsav mislit da ono sto si nekom olako dao i jos potpisao da mu dajes, da ce sad on mirno gledat kako mu se to uzima i to mogu rec, s nepravom uzima, jer ko nam je kriv sto smo glupi ili bili glupi, sto kasno palimo pa smo se sad, eto, malo predomislili..
samo sto ce tice stvaranja osnova za investicijsku okolinu, ova vlada je puno napravila, kao i ona od 2000.
treba se uhvatit i u kostac s tim nekim papirima, sustavima, neredom.. treba to sve sprtirat, stavit u ladice, vidjet gdje je sta i cije je sta i tek onda mozemo dalje razgovarat o trzistu, i tek onda mozemo dalje stvarat uvjete za investicije, i tek onda se mozemo pocet micat (ako je to micanje, a izgleda da raja misli da jest, da je to jedino moguce micanje naprijed), a to do sada nije napravljeno, nego se ad hoc muljalo preko nekih agencija, uzimale provizije, odredjivalo.
tek kad se neke stvari srede, birokratski, administrativno srede, onda se moze pocet razmisljat i o nekim proracunima, o fiskalnostima, o porezima, o infrastrukturama, o suprastrukturama, o kvalitetama..
..a samo (ako je to samo), o vlasnistvima govorim, a di je jos drugo i paralelno i novo sto nikne pa treba sanirat i trijazirat, di su jos ostali sustavi i podsustavi koji se krecu, ono, skoro pa svojom voljom, inercijom, jer po prioritetima nisu bas bili nesto najprimarniji ili je odluceno, procijenjeno da treba prije njih, nesto drugo obavit da bi se nesto nakon toga kvalitetnije rjesavalo.
a sve to, svaki dio, djelic, cjeline, trazi vremena.. ponavljam, radi se o procesima, o nekim inercijamam o necemu sto je nemoguce ubrzat bez nekih rizika ili cak i sa rizicima, a treba tu i volje i znanja koje ovo drustvo, ova drzava ocito nema. ono, nema. ne kos je izmislit, nema. ima ono sto ima, ono sto nema nema, jebiga. a opet, za stvorit to sto nema, treba vremena, a po mom proracunu tu se radi o generacijama. a o kojim to generacijama? di?
onima koje su odgojene na okrupljivanju nekretnina kako bi bile povoljnije za grinfild?
dakle, ova vlada, ako je mene pitat, sto opravdano, sto neopravdano, sere nemilo. ali nemilo.
ali ne zbog toga zbog cega se ovdje na topiku moze procitat. ti detalji, uskoci, mene to ne zanima, to je histeriziranje, to su tehnicke stvari koje treba uocit i procesuirat, vidjet o cemu se radi.
ova vlada mora provodit zakone, a zakoni su da smo mi neko jel, demokratsko, kapitalisticko drustvo i ova ili svaka socijaldemokracija samo u okviru toga moze radit. u okviru kapitalizma. i ova vlada nesto tu i radi.
ona prije je sve sasrala sto je mogla. ma sve, sve. satrala. i to vrlo namjerno, proracunato. lukavo. divlje cak. i nemoguce je tu inerciju.. i ekonomsku i prikladno zakonsku, ali i drustvenu, mentalitetnu, kulturnu, zaustavit tako lako.
i onda, jasno, ako ista oces napravit ili. sto god htio napravit, nece valjat. raja je ovdje bila strpljiva da biva sasravana, evo, dva desetljeca, a nestrpljiva je i oce da se u par godina stvori neko pravedno drustvo (citaj.. pravedni kapitalizam

) i da navale te investicije kao da su nase, moje.. kao da su dzabe i onda kad krenu grinfildi i braunfildi i portofiliji i koji kua vec sve ne postoji, onda cemo bit sta.. slobodniji? pametniji? ljepsi? bogatiji? osjetljiviji? suosjecajniji?
..i da se vratim na nase vrle izbjeglicke poduzetnike. ukratko, seru i oni i to, bogato seru. neka ne pizde da meni oni rade nesto dobro i da bi ja sad trebao njima dizat spomenike. tu vlasku filozofiju i naricanje nad sobom da bi dobio na cijeni, davno sam apsolvirao tu furbariju da je tudji profit na racun mene moja korist.
jedino cime se takvi mogu pohvalit jest neka kolicina agresije i ega koja je valjda u tom poduzetnistvu potrebna, ali neka me ne zajebavaju, oni laju radi sebe, ne radi sela.
nek se tuku nogom u guzicu sto imaju mogucnosti, zdravlja i slobode radit ono sto oce i bit za to placeni.. dobro placeni. ima masa ljudi boljih i pametnijih od njih, pa guraju negdje drugdje, nekako drugacije i jebiga, uglavnom sute i oru. jebiga, tako im se poslozilo. bez pompe, bez samosazaljenja, sa sto i jednim problemom. i ne mogu ic nigdje. ne vise. trpe i jedne vlade i druge i sve oko sebe i sebe..
ono sto je najvaznije za ikakvu dalju raspravu.. jel mi zelimo kapitalizam ili ne? nakon tog odogovora (sebi) dalje ce lakse ic.. ono, skoro pa rutina.