Imam iskustvo sa diskusijama na slične teme sa neistomišljenicima Miki, i to se tako rastegne uvijek, počne se sa want to make the world a better place a završi se sa sve redom zardjalom kašikom.
Znači rekao sam što sam mislio, to sa tim prebrojavanjima po krvnim zrncima me uvijek zasvrbi kao čir na dupetu, i sad sam počešao i dobro je sad me neće svrbjeti jedno vrijeme. Ovo što je ovaj Tomić natrtljao i isto takvo Milanovićevo balavljenje evo odje na primjer
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska ... st/397639/, to za mene nema veze sa antifašizmom, ni sa komunizmom ni ničim sličnim. Komunistička ideja u drugom ratu je bila potpuno suprotna ovome o čemu priča, to je bila internacionalna ideja, bila je jugoslovenska i zadnja stvar koja je vodila ljude tada je bila nacionalna sterilizacija, ti su bili na drugoj strani barikade.
To sam mislio kad sam rekao da je to kukavičje jaje, i mislim da je ovo mnogo perfidniji i zlonamjerniji način krečenja istorije NDH od one priče nije bilo toliko žrtava u Jasenovcu, i ustaše su bili borci za slobodu. Ovo je drugi nivo potpuno, ovo je priča da ustaški pokret i nije bio dominantan u Hrvatskoj u drugom ratu, nego je partizanski pokret bio dominantan, da ne pričam sad o tome da u toj istoriji nije bilo Srba antifašista i što veli Chili i nisu imali ni heroja pa su morali da uvoze. Mislim da je ova priča "Hrvati su i 1941. i 1991. godine izabrali pravi put, put dobra i pravde. Bio je to teži put, ali smo sami slobodu zaslužili oba puta. " nepoštena prema ljudima koje je pojela NDH, a pojela ih je baš zbog ovog prebrojavanja po krvnim zrncima, i zato što je fašizam bio dominantna politička ideja u hrvatskom narodu u to doba. Mislim da je uvredljiva i za sve hrvatske partizane koji su se borili u tome vremenu da se komunistički pokret kojem su pripadali i ideje u koje su vjerovali prikazuju kao komunistička verzija NDH, zaista vjerujem u to. Po tome su se hrvatski partizani kao i hrvatske ustaše borili za nezavisnu državu Hrvatsku u drugom ratu, samo su komunisti htjeli da bude komunistička ta nezavisna država.
I oću da kažem da bi za ovu priču o dobrim i lošim ovim i onim narodima, za to bih trebao sebi da operišem najmanje dvije trećine mozga da bih to razumio. Rodoljublje, ljubav za svoju naciju, sve okej samo to je galaksiju daleko od mene. Namjera mi je bila da kažem za ovoga Tomića, i za Milanovića da nismo pod istom zastavom, ne vjerujemo u iste stvari, nećemo sjutra proslavljati istu stvar, nemamo nimalo slične poglede, a može ko oće da plati autobus do spomenika na Sutjesci, može da stavi petokraku na čelo, zastavu, Titovu sliku, Če Gevaru da istetovira na dupetu, to neće ništa promijeniti zaista, i neće to u šta vjeruje učiniti ništa bližim tome u šta su vjerovali ti ljudi na Sutjesci. I to ne znači da je kraj svijeta što je tako, možemo se razumjeti oko nečega drugoga ako ne može oko ovoga, oko ovoga se ne razumijemo zaista i kad pričamo o antifašizmu, o drugom ratu, o partizanskom pokretu dobro je da se razbistri to da ne govorimo o istim stvarima.