Umjetnost - što je to?

O duhovnim i materijalnim dobrima
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 02 Nov 2011, 17:56

dimnjak » wrote:
zanemarimo sada nase nepce, da li bi torta, jedne zene ruku djelo, mogla biti umjetnost:

Image
ne znam. ja tu poruku ne razumijem, a niti mislim da je nesto novo otkrila. meni je to stos, provokacija ili pokusaj provokacije, zajebancija neka unutar nekog zatvorenog kruga.

sad bi se ja kao trebao pitati..zasto nebo ne bi bilo zeleno na bijele pruge i zasto torta ne bi bila takva pa da se po izgledu odredjuje njen okus.
mislim, moglo je to bit i zesce naravno, i sad bi se ja trebao pitat zasto je ta torta bas takva kakva je, a ne kakvu ja mislim da bi trebala biti, tj..sto je tortar ili tortarica htjela reci?
to i nije torta za jest nego za gledat. dakle uopce se ne zna sto je to. ko zna sto je to..meni ovako izdaleka izgleda od plastelina. :D
ukratko, ne zanima me. imam ja dosadnih stoseva koliko hoces, jos mi samo i tudji fale.. :D

ali i za to nisam pozvan odredjivati o cemu se radi jer nisam uopce ljubitelj torti. ta umjetnost ako to i jest, meni namjenjena nije.
umjetnica u ovom slucaju sto se mene tice nije neshvacena, nego promasena..:zubo: :D

dimnjak

Post 02 Nov 2011, 17:56

vidis ja radim 50:50 stoga ce i moj bolonjez biti drugaciji.
mozda tebi nece biti bolonjez ono sto meni je, niti ce meni biti ono sto tebi je.

analogno: ako meni osobno nesto nema umjetnicku vrijednost, ali kriticari kazu da to je umjetnost (kutije, reznaci, stagod) zbog cega ne bi bilo i obrnuto, da nesto sto meni ima umjetnicku vrijednost, moze biti umjetnost bez obzira sto se o tome struka (jos) nije ocitovala?
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
nina williams
Has thanked: 1 time

Post 02 Nov 2011, 17:57

Lord Byron » wrote: Prilog za susjedni topic: duh Sarajeva (zapravo, Bosne) at its' best. :D
:confused:
Deder ti priloži link, pa da i ja znam o čemu pričaš.
:zubo:
Đe je taj susjedni topic?
P.S. Nemoj napisat: u komšiluku.
ali

Post 02 Nov 2011, 17:58

dimnjak » wrote: meni je ovo trla baba lan...

bavis se umjetnoscu ako si umjetnik, a umjetnikom postanes tako da se bavis umjetnoscu.

divim se nasem umjecu da ostanemo u zacaranom krugu :D
pa mi smo umjetnici! :D
A šta bi ti, ne kužim :confused:
Definiciju? Evo :ne zna:
Wiki

Možemo zatvorit topik :D
Eks

Post 02 Nov 2011, 17:59

m.za » wrote: A šta bi ti, ne kužim :confused:
Definiciju? Evo :ne zna:
Wiki

Možemo zatvorit topik :D
Ako ja sutra provalim u galeriju i postavim posvuda paukove, znači li to da sam ja vandal ili umjetnica? Misliš da samim time što sam kročila u prostor i preoblikovala ga će se naći neki stručnjak da promisli o tome? Još ako to napravim 4.12 bit ću i društveno angažirana?
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 18:00

..a unda » wrote: ne znam. ja tu poruku ne razumijem, a niti mislim da je nesto novo otkrila. meni je to stos, provokacija ili pokusaj provokacije, zajebancija neka unutar nekog zatvorenog kruga.

sad bi se ja kao trebao pitati..zasto nebo ne bi bilo zeleno na bijele pruge i zasto torta ne bi bila takva pa da se po izgledu odredjuje njen okus.
mislim, moglo je to bit i zesce naravno, i sad bi se ja trebao pitat zasto je ta torta bas takva kakva je, a ne kakvu ja mislim da bi trebala biti, tj..sto je tortar ili tortarica htjela reci?
to i nije torta za jest nego za gledat. dakle uopce se ne zna sto je to. ko zna sto je to..meni ovako izdaleka izgleda od plastelina. :D
ukratko, ne zanima me. imam ja dosatnih stoseva koliko hoces, jos mi samo i tudji fale.. :D

ali i za to nisam pozvan odredjivati o cemu se radi jer nisam uopce ljubitelj torti. ta umjetnost ako to i jest, meni namjenjena nije.
umjetnica u ovom slucaju sto se mene tice nije neshvacena, nego promasena..:zubo: :D
pa ako je pravi umjetnik, napravit ce ti i takvu. sto je najbolje, vidjela sam slike i vjerujem da to zaista i moze :D
jer fakat radi cudesa.

torta, ova, je nebitna.
bitno je ono sto sam rekla:
da vam sad napisem kako to zapravo nije torta vec gips instalacija renomiranog umjetnika, ona bi automatski postala- umjetnicko djelo.
a to je, po meni, banaliziranje umjetnosti. srozavanje.
..a unda
Undaminator

Post 02 Nov 2011, 18:01

dimnjak » wrote:vidis ja radim 50:50 stoga ce i moj bolonjez biti drugaciji.
mozda tebi nece biti bolonjez ono sto meni je, niti ce meni biti ono sto tebi je.

analogno: ako meni osobno nesto nema umjetnicku vrijednost, ali kriticari kazu da to je umjetnost (kutije, reznaci, stagod) zbog cega ne bi bilo i obrnuto, da nesto sto meni ima umjetnicku vrijednost, moze biti umjetnost bez obzira sto se o tome struka (jos) nije ocitovala?
pa onda se ti bavi necim drugim, ali nemoj to zvat umjetnoscu. kazi da se to zove..svidjalastvo. zabaviste. antidosadjivaliste.. :D

tako je i topic mimara rekao da umjetnicko djelo vrijedi koliko budala hoce za njega platit. neki govore da to nije rekao, ali jest..i on je to rekao, tj ne samo on. :D
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 18:04

..a unda » wrote: pa onda se ti bavi necim drugim, ali nemoj to zvat umjetnoscu. kazi da se to zove..svidjalastvo. zabaviste. antidosadjivaliste.. :D

tako je i topic mimara rekao da umjetnicko djelo vrijedi koliko budala hoce za njega platit. neki govore da to nije rekao, ali jest..i on je to rekao, tj ne samo on. :D
pa slazem se s time. na zalost.
zato cim zavrsis akademiju krenes stancat slike i trazit 5k kuna za njih.
pa onda vidis da ne ide, pa smanjujes.
koliko ide, da ide. da kupis kruh.
i onako ce na njima zaraditi netko deseti. kad ti umres.
i onda ces postati velika faca. i uci u povijest. i biti Umijetnik, s velikim U.
..a unda
Undaminator

Post 02 Nov 2011, 18:07

dimnjak » wrote:
torta, ova, je nebitna.
bitno je ono sto sam rekla:
da vam sad napisem kako to zapravo nije torta vec gips instalacija renomiranog umjetnika, ona bi automatski postala- umjetnicko djelo.
a to je, po meni, banaliziranje umjetnosti. srozavanje.
..e, nemojmo opet sad mistificirat. kakvo srozavanje? nije umjetnost nista tako van naseg dohvata. ne ovisi o toj nekoj umjetnosti hoce li ona doci do nas, nego hocemo li mi doci do nje.

moze ta torta bit i od akrilik makrame zlatnog alabastera u koju je upregnuto cetri ona konja sa rive, ali to ce jos uvijek (potpuno ne poznavajuci kontekst tog artefakta) meni ostati na razini dosjetke ili vica.
svijet ne bi nista izgubio i da to nije napravljeno. ja narocito. :D
ali

Post 02 Nov 2011, 18:09

ex_anais » wrote:
Je, ubacila sam, bez problema. Kutije su mi i dalje kutije. Zbilja bih voljela da se netko očituje o tako nekom konkretnom primjeru. :D
Dvije mogućnosti:

- instalacija je bezveze
-nemaš the senzibilitet :raspa:
dimnjak wrote: analogno: ako meni osobno nesto nema umjetnicku vrijednost, ali kriticari kazu da to je umjetnost (kutije, reznaci, stagod) zbog cega ne bi bilo i obrnuto, da nesto sto meni ima umjetnicku vrijednost, moze biti umjetnost bez obzira sto se o tome struka (jos) nije ocitovala?
Ako on ima diplomu liječnika, a nije čuo za Alzheimerovu bolest, zašto ne bi bilo i obrnuto?
Zašto ja ne bih mogla raditi kao liječnik iako (još) nemam diplomu, a znam za Alzheimera?
..a unda
Undaminator

Post 02 Nov 2011, 18:10

dimnjak » wrote: pa slazem se s time. na zalost.
zato cim zavrsis akademiju krenes stancat slike i trazit 5k kuna za njih.
pa onda vidis da ne ide, pa smanjujes.
koliko ide, da ide. da kupis kruh.
i onako ce na njima zaraditi netko deseti. kad ti umres.
i onda ces postati velika faca. i uci u povijest. i biti Umijetnik, s velikim U.
slazes se s tim kao sto se danas svi slazu s tim, tj da je novac postao jedino mjerilo i mjera i stvari i ljudi.

u nedostaku mogucnosti da se nesto brzo i lako objasni i shvati, uvijek imamo novac i trziste koje ce vec rutinski odrediti vrijednost necega i nekoga, pa ce shodno tome onda i definicija doci sama od sebe. jeftina definicija, naravno..i onako ce se masovno primjenjivat. :D
ali

Post 02 Nov 2011, 18:16

ex_anais » wrote:
Ako ja sutra provalim u galeriju i postavim posvuda paukove, znači li to da sam ja vandal ili umjetnica? Misliš da samim time što sam kročila u prostor i preoblikovala ga će se naći neki stručnjak da promisli o tome? Još ako to napravim 4.12 bit ću i društveno angažirana?
Puussstiiiiteeee meee na miruuuuu Image

Ne znam.
Ne znam, Ex :ne zna:

Image
Eks

Post 02 Nov 2011, 18:19

m.za » wrote: Puussstiiiiteeee meee na miruuuuu Image

Ne znam.
Ne znam, Ex :ne zna:

Image
:rofl: :rofl:

Na kraju ćemo zaključiti da ništa nije umjetnost. Krhko je znanje... :raspa:
aisling

Post 02 Nov 2011, 18:20

..a unda » wrote: nije mi jasno, sto ti zelis? da ti nacrtam? pa nisam ja umjetnik. :D
Pa, samo da pričamo, ništa više :)
ti si proglasila mona lizu umjetnickim djelom, bas ti. ili, osporila si njenu bilo kakvu vrijednost. e, da sad ja tebe pitam..zasto?
Mona Lisu su umjetničkim djelom proglasili mnogi drugi, ne ja. Ja je neću proglašavat nit umjetničkim nit neumjetničkim djelom. Zato što JA to ne znam i ne usudim se.
kriteriji te zanimaju?
Ne. Zanima me samo to da olako ne otpišemo nešto samo zato što možemo. Motiv za temu je olako govorenje da nešto nije umjetnost i trpanje svega i svačega u tu kategoriju neumjetnosti. Isto tako mi možeš reć i da se sve i svašta trpa pod umjetnost, i bit ćeš u pravu. Al nekako mi se čini manja šteta ovo drugo.

Gledam to malo šire, ili ajmo reć doživljavam to malo šire. Nešto kao diskriminacija. I žene su ljudi, ponekad :D
uopce, dovoljno je danas napravit tri djira po splitu, ko se imalo razumije u neke odnose i u neku umjetnost i nista nece kupit na rivi, nikakvu sliku, nista, jer ce vidjet kakav je splitski duh danas i zakljucit ce da se tu umjetnost vise ne stvara, nego unistava.
to ce bit prvi kriterij, a ne neko mudrovanje jel se slika drzi ovako ili onako, tj koja je prava strana. :D
I tako su apsolutno svi konji na splitskoj rivi postali bezvrijedni. A možda nisu. Zato ova tema.
Pearls Before Breakfast
Happy Easter!
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 18:23

..a unda » wrote: ..e, nemojmo opet sad mistificirat. kakvo srozavanje? nije umjetnost nista tako van naseg dohvata. ne ovisi o toj nekoj umjetnosti hoce li ona doci do nas, nego hocemo li mi doci do nje.

moze ta torta bit i od akrilik makrame zlatnog alabastera u koju je upregnuto cetri ona konja sa rive, ali to ce jos uvijek (potpuno ne poznavajuci kontekst tog artefakta) meni ostati na razini dosjetke ili vica.
svijet ne bi nista izgubio i da to nije napravljeno. ja narocito. :D
zamijeni tortu s monalizom i eto ga moje misljenje.
al opet, ona se smatra umjetnoscu. jer ju je nacionio veliki umjetnik.

da ti sada kazem da je to skulptura koja se nalazi na Place Beaubourg, da je to dio fontane umjetnika Niki de Saint Phalle i Jean Tinguely, a ne torta i dalje bi tvrdio da to nije umjetnost iako je djelo francuskih umjetnica koje je struka i kritika proglasila istim? :D
Lord Byron

Post 02 Nov 2011, 18:24

nina williams » wrote: Đe je taj susjedni topic?
P.S. Nemoj napisat: u komšiluku.
U čaršiji. :rofl:

Ono o tuzi, došlo nekako do Sarajeva.
Eks

Post 02 Nov 2011, 18:28

Pročitala sam do pola. Eto što mi net radi. :gaah:
Tekst je ogroman. :tuzni:
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 18:33

..a unda » wrote: slazes se s tim kao sto se danas svi slazu s tim, tj da je novac postao jedino mjerilo i mjera i stvari i ljudi.

u nedostaku mogucnosti da se nesto brzo i lako objasni i shvati, uvijek imamo novac i trziste koje ce vec rutinski odrediti vrijednost necega i nekoga, pa ce shodno tome onda i definicija doci sama od sebe. jeftina definicija, naravno..i onako ce se masovno primjenjivat. :D
slazem se jer je dokazano da je tako, ne zato sto ja smatram da zaista je tako.

primjer je bio violinist u podzemnoj u new yorku kojem je nekolicina stala da ga poslusa.
isti taj violinist nastupao je u blablahallu i karta je bila par tisuca dolara. ak ne i vise. rasprodan koncert, naravno.

ne sjecam se imena i detalja, ko se sjeca vijesti neka dopuni i ispravi. ja sam vizualni tip. sjecam se kako je podzemna izgledala na vijestima :D
ali

Post 02 Nov 2011, 18:34

dimnjak » wrote:zamijeni tortu s monalizom i eto ga moje misljenje.
al opet, ona se smatra umjetnoscu. jer ju je nacionio veliki umjetnik.

da ti sada kazem da je to skulptura koja se nalazi na Place Beaubourg, da je to dio fontane umjetnika Niki de Saint Phalle i Jean Tinguely, a ne torta i dalje bi tvrdio da to nije umjetnost iako je djelo francuskih umjetnica koje je struka i kritika proglasila istim? :D
Joj Dimljak ( :rofl: ), svaka čast ženi koja je radila tu tortu, torta je fora :s
Ali kao skulptura to bi danas bio kič, ne umjetnost.
Ponavljam: ne bi bila naročita umjetnost ni da je od keramike.
Žao mi je :o

Da je od porculana rađena u baroku - možda.
Da je rađena od gline u Le Tuc d'Audoubert - vjerojatno da.

Ovako, to je samo torta za zabavu :mama:
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 18:36

ne kuzis AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :gaah: :mama:

da li ti je ovo umjetnost

Image

ili

Image

ili

Image
..a unda
Undaminator

Post 02 Nov 2011, 18:44

aisling » wrote:..
I tako su apsolutno svi konji na splitskoj rivi postali bezvrijedni. A možda nisu. Zato ova tema.
Pearls Before Breakfast
zar nije bilo vise ovakvih primjera?

ne znam sto bi ovo trebalo dokazati? da je samo ona umjetnost koja se skupo plati, vrijedna umjetnost. pa i jest, narocito danas.

ali taj primjer pokazuje i jos nesto, ne samo da se danas moze sve kupiti i da se time mozemo okititi..pokazuje i misljenje umjetnika o sebi, koje je, naravno, skoro uvijek vrlo visoko..:D

ali sto se rivskih konja tice, vjeruj mi, nema tamo nicega. ne zelis nista kupiti, ne zelis da ti nista poklone. :D

imam i jednu drugu pricu iz splita, isto americku. kazu da imamo dobre umjetnike, ali da nam je marketing los. :kokice:
dakle, kupuj konje ko luda, za koju ces godinu zaradit..:zubo: :D

amerikanci. umjetnost. :kokice:

ima i jedan vic koji rimljani pricaju. dosao jedan amerikanac, naravno, ikonografski teksasanin, udje u taksi izvadi 100 dolara i kaze taksistu..vozite me po rimu, da ja malo vidim taj slavni rim. i tako, vozi taksist, a amer ga sve pita..sta je ovo, sta je ovo i sve gore, jel, i gore..
i tako prolaze oni, a amer pita..a sta je ovo. taksist vec poceo vrtit ocima..pa to su vam dioklecijanove terme.
je eto lipo, ali malo staro..a vidi ovo, nije to tako ni malo, sta je to?
to?..pa to vam je, jel, koloseum.
fino, fino..malo bi to trebalo okrecit, ali fino, veliko..ovako bi se nesto moglo i kod mene izgradit.
idu oni idu, prolaze pokraj crkve svetog petra i pita amerikanac..a ovo? vidi ovo sta je veliko, sta je ovo?
a taksist kaze..nemam pojma, ne znam odakle ovo sad, jucer toga nije bilo ovdje.
ali

Post 02 Nov 2011, 18:45

..a unda » wrote: nije mi jasno, sto ti zelis?
aisling » wrote: Pa, samo da pričamo, ništa više :)
Jeste vi bili u vezi pa je netko dobio nogu, pa je ovaj drugi promijenio broj telefona i sad ga ovaj prvi ganja po forumu jer još nešto želi razjasniti :misli:

Unda, daj joj broj samo da prestane :moli:
blaze

Post 02 Nov 2011, 18:45

dimnjak » wrote:
zanemarimo sada nase nepce, da li bi torta, jedne zene ruku djelo, mogla biti umjetnost:
Image
ne.
ideja nije originalna ("vještičja kuharica" puna je takvih primjera)
to je kao da pitaš je li poster mona lize umjetničko djelo

ali recimo da se autorici može priznati pekarsko-slastičarsko umijeće, zabavan duh. ja bih je nazvala gastro-pop-kulturnjak u oblačiću sintagme kultura&umjetnost
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 18:48

da se razumijemo, ja ne tvrdim za to da je umjetnost, samo pokusavam, skup s vama, pronaci granicu, povuci je, shvatiti zasto nesto je, a zasto nesto nije. objektivno. i subjektivno. zasto nesto undi nije, a meni je.

pricamo :D
..a unda
Undaminator

Post 02 Nov 2011, 18:50

m.za » wrote:

Jeste vi bili u vezi pa je netko dobio nogu, pa je ovaj drugi promijenio broj telefona i sad ga ovaj prvi ganja po forumu jer još nešto želi razjasniti :misli:

Unda, daj joj broj samo da prestane :moli:
192.168.1.1 :kokice:

dobro aisling razmislja, na dobrom je putu. shvatit ce ona da fotosop samo smeta. :kokice:

:D
  • Information