..alo, zagrepcankeki, cestitam vam dan oslobodjenja

Stare teme i začeci foruma
ali

Post 25 May 2012, 13:44

BoDerek » wrote: Ja "mojim" smećem smatram ono smeće na kojem sam odrasla. Pa kad to čujem, kužim da je smeće, al me također puknu emocija i nostalgija. Slučajno je to Mišo i Magazin, moglo je bit i jodlanje.
Ostalo moje i tuđe ne osjećam previše.
Mene emocija pukne na Dalmatino P.P..., mada nisam Dalmatinka niti sam prema ičemu dalmatinskom nostalgična. Ali me dirne, ne znam :ne zna: Mogu plakat uz to koliko mi je bliska zbog nečeg duboko usađenog valjda.
(s tim da ne vučem paralelu sa smećima sad)

Zašto to da, a nešto drugo ne? ili zašto to ne, a nešto drugo da - samo to sam (nažalost :D ) pitala.

Imal koji muzkolog psikolog ođe :S

klonka

Post 25 May 2012, 13:47

ali » wrote:edit: Vidim da se baš ne razumijemo pa samo da kažem da se ne zajebavam. Huljić skoro nikad tj. rijetko koketira s hrvatskim elementima, dok je na grčkim ili nama istočnijim izgradio karijeru.
Ovo nije grčko, a nije ni ovo. :ne zna:

Razumijemo se, samo što ti inzistiraš na nekoj čistoći glazbe, na utemeljenosti u nekakav nazovi autohtoni stil. Čovjek uzima ono što mu paše u nekom određenom trenutku i od toga radi pastiš - to i je bit turbo folka, ili narodnjaka, ili bilo čega što podilazi ukusu publike. Osamdesetih je to bio cam pa pa pam pam, sad je neki Balkan ili neka Turska, a to najvjerojatnije nisu ni Balkan ni Turska nego opet elementi iščupani tko zna otkud i ukomponirani tako da zvuče "balkanski" ma što to značilo. Ovo je, recimo, afričko, a ljudi su opet rezali žile na to kao da je, hm, tamo od onih nepoželjnih susjeda. :zubo:

Eto, pa i tebe puca na Dalmatino, a nemaš nikakve veze s Dalmacijom (o tome da je Dalmatino neka visoko stilizirana izmaštana verzija dalmatinske klapske pisme i autohtona isto onoliko koliko su to i Bregini Erdelezi da i ne govorimo) :mig:
gonj špadi
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 25 May 2012, 13:47

vrrrlet » wrote:
A je li? Bogati, nije ni čudo da si volio socijalizam, fino, privilegije, sve je sad jasno. On je gospodin, pardon, drug, za vrijeme recitacija smio igrati balun. A mi ostali - idioti. Slušamo idiotarije u dvorani. :rolleyes:

Ljubičice bijela, omladina cijela, bla bla. Pa nije baš cijela, drugovi, Medo je bio u zatvoru jer je sadio marihuanu, a Vibor je pobjegao u Njemačku jer je cinkan da je na groblju slagao svijeće u crven-bijeli-plavi.
koje privilegije? onda su svi bili prvilegirani po tome. na te recitacije su isli samo ambiciozni. jest, poslije su govorili da su bili natjerani. zavedeni. svasta nesto.. :zubo:

pa zasto je medo sadio marihuanu. sta nije bio alkoholicar kao sav normalan svijet. dakle, njih policija nije tukla? to su bili sve neki razmazeni. oni bi pobjegli i ovako i onako radi bilo cega..:D
Beau

Post 25 May 2012, 13:56

ali » wrote: Mene emocija pukne na Dalmatino P.P..., mada nisam Dalmatinka niti sam prema ičemu dalmatinskom nostalgična. Ali me dirne, ne znam :ne zna: Mogu plakat uz to koliko mi je bliska zbog nečeg duboko usađenog valjda.
(s tim da ne vučem paralelu sa smećima sad)

Zašto to da, a nešto drugo ne? ili zašto to ne, a nešto drugo da - samo to sam (nažalost :D ) pitala.

Imal koji muzkolog psikolog ođe :S
Ma kužim te. Dirne i mene. Al to te dirne zbog muzike same, i jer voliš Dalmaciju ili ti je bliska.
A i ako ne voliš, Dalmatinci su TAKO JEBENO DOBRI glazbenici i pjesnici da te umiju uvjerit da ju voliš. :cerek: :rofl:
ali

Post 25 May 2012, 14:06

klonka » wrote:
(o tome da je Dalmatino neka visoko stilizirana izmaštana verzija dalmatinske klapske pisme i autohtona isto onoliko koliko su to i Bregini Erdelezi da i ne govorimo) :mig:
Govorim o Dalmatino povišću pritrujena :mig:

A u Huljićevom opusu imaš te 2 "naše" stvari od milijon "tuđih".
klonka

Post 25 May 2012, 14:10

I ja. :mig: To je autorska skladba iz 1973. Nisi valjda mislila da je starija? Ili da se '73. netko služio tim krnjim arhaičnim jezikom? Da su sve klapske pjesme u povijesti zvučale kao crkveni napjevi?

Po čemu su te Huljićeve stvari više "naše" od onih koje su "tuđe"? Što je uopće zajedničko Nostalgiji, Rapsodiji i Kokolu da bi ih zvala "našima"? Crta ti je vrlo arbitrarna, to je sve na što ti pokušavam ukazati.
gonj špadi
baja

Post 25 May 2012, 14:14

klonka » wrote: Ma po čemu su te Huljićeve stvari više "naše" od onih koje su "tuđe"?
po ritmu
nemaju vrlo prepoznatljiv istočnjački ritam
Lyla

Post 25 May 2012, 14:15

E, a kako su maturanti doživjeli Oproštaj? Vjerojatno isto sa suzom u oku. :rofl:
klonka

Post 25 May 2012, 14:22

Odlično, približavamo se nečemu. Što je točno prepoznatljiv istočnjački ritam? Onaj za koji mi mislimo da je srpski, Srbi da je grčki, a Grci da je Turski? Je li taj ritam utemeljen na etno glazbi nekog određenog područja i ako jest, kojeg, ili je ipak riječ o suvremenoj izmišljotini, nekakvoj reprezentaciji Balkana za instant pop-upotrebu sasvim nalik onome što radi Bregović?

I ako povlačimo negdje nekakvu granicu koaj bi se ticala nasljeđa, povucimo je za potrebe rasprave na onoj famoznoj granici Austrougarske i Otomanskog carstva, i pravimo se da glazba u pograničnim područjima nije imala nikakvih dodirnih točaka s onom preko granice i da nije bilo migracija do 1918. kojima se kultura iz nekih područja selila u druga područja, što ćemo onda s onim dijelovima Hrvatske koji su pripadali Turcima i što ćemo s gotovo 70 godina života u zajedničkoj državi s onima koji su baštinili osmanlijsko kulturno nasljeđe? Praviti se da ne postoji?

I za kraj, zašto Mirza misli da joj je klapska pisma bliža nego sevdalinka? Po čemu je klapska pisma "njena", a sevdalinka "tuđa" kad i sama priznaje da nikakvih veza s Dalmacijom nema?
gonj špadi
vrrrlet

Post 25 May 2012, 14:37

..a unda » wrote: koje privilegije? onda su svi bili prvilegirani po tome. na te recitacije su isli samo ambiciozni. jest, poslije su govorili da su bili natjerani. zavedeni. svasta nesto.. :zubo:

pa zasto je medo sadio marihuanu. sta nije bio alkoholicar kao sav normalan svijet. dakle, njih policija nije tukla? to su bili sve neki razmazeni. oni bi pobjegli i ovako i onako radi bilo cega..:D
Eto. Eto. Najveći komunisti za vrijeme Jugoslavije su bili gdje? U Dalmaciji. Fino, pošto su toliki komunisti, oni ne trebaju ništa dokazivati, pa na priredbe idu samo ambiciozni. A mi ustaške pederčine, nema cile - mile, i bolesni su morali u školu na priredbu. Koga nema na priredbi, ustaša.

A sad? Najveći ustaše su gdje? Jesu li u Šumadiji? Nema više Šumadije. Jesu li u Puli? Nisu u Puli. O gdje li bi mogli biti?

Naravno, dok je bio Dan državnosti, mi smo morali pisati sastavke o prvom našem precjedniku, tulipanu bijelom. A u Dalmaciji? Balun. Ne trebaju oni ništa nikom dokazivati.

Kada za pet godina bude Dan Europe, gdje ću ja biti? U Bruxellesu, pisati ću sastavke o Europskoj komisiji. I još će me poslati na popravni. A Unda? Balun, Unda će igrati balun. Šta on ima dokazivati da je Europa.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
ali

Post 25 May 2012, 14:48

klonka » wrote:I ja. :mig: To je autorska skladba iz 1973. Nisi valjda mislila da je starija? Ili da se '73. netko služio tim krnjim arhaičnim jezikom? Da su sve klapske pjesme u povijesti zvučale kao crkveni napjevi?
Mislila sam da misliš da ja mislim na bend Dalmatino, pa sam zato napisala.
I ne vidim potrebe za patroniziranjem, jer to upravo radiš.
klonka wrote: I za kraj, zašto Mirza misli da joj je klapska pisma bliža nego sevdalinka? Po čemu je klapska pisma "njena", a sevdalinka "tuđa" kad i sama priznaje da nikakvih veza s Dalmacijom nema?
Pa Mirza se upravo to i pita :mig:

(tj. pitala sam se zašto je nekima bliža sevdalinka od klape, a veze npr. sa sevdalinkom nemaju dok s klapom imaju)

A konkretno - dalmatinska klapa je bliža "mojoj klapi" (nije riječ o klapi, ali o višeglasnom pjevanju jest) jer je, pazi sad, riječ o veoma sličnom načinu pjevanja, ritmu, melodioznosti itd., sličnija je nego što je sa npr. glazbom za šumadijsko kolo. Bliža mi je i po fizičkoj udaljenosti.
Nisam ni Istranka pa mi je roženica srcu bliža nego šargija :ne zna:

Znaš li ti zašto?
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 25 May 2012, 14:50

Navika?
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
klonka

Post 25 May 2012, 15:05

ali » wrote:Mislila sam da misliš da ja mislim na bend Dalmatino, pa sam zato napisala.
I ne vidim potrebe za patroniziranjem, jer to upravo radiš.
Skužila sam da misliš na bend (brrrr), zato sam i napisala objašnjenje svog prethodnog citata. Zamišljeno je kao prilog diskusiji, a ne patroniziranje, ali ako si ga tako shvatila onda ti se ispričavam.
Znaš li ti zašto?
Ne znam, ali mislim da to ne ovisi o svojosti i tuđosti glazbe. Na koncertu Portisheada sam bila najrascmoljenija ikada, a gledam li nekakvo zajedničko glazbeno nasljeđe, ne znam po čemu bi me uopće trebalo dirati. Oduševljava me i rasplakuje milijun pjesama u milijun različitih situacija, a ne vidim im baš puno zajedničkih nazivnika, pogotovo ne regionalnih. Možda sam prodana duša.
gonj špadi
karambol

Post 25 May 2012, 15:53

vrrrlet » wrote:
Eto. Eto. Najveći komunisti za vrijeme Jugoslavije su bili gdje? U Dalmaciji. Fino, pošto su toliki komunisti, oni ne trebaju ništa dokazivati, pa na priredbe idu samo ambiciozni. A mi ustaške pederčine, nema cile - mile, i bolesni su morali u školu na priredbu. Koga nema na priredbi, ustaša.

A sad? Najveći ustaše su gdje? Jesu li u Šumadiji? Nema više Šumadije. Jesu li u Puli? Nisu u Puli. O gdje li bi mogli biti?

Naravno, dok je bio Dan državnosti, mi smo morali pisati sastavke o prvom našem precjedniku, tulipanu bijelom. A u Dalmaciji? Balun. Ne trebaju oni ništa nikom dokazivati.

Kada za pet godina bude Dan Europe, gdje ću ja biti? U Bruxellesu, pisati ću sastavke o Europskoj komisiji. I još će me poslati na popravni. A Unda? Balun, Unda će igrati balun. Šta on ima dokazivati da je Europa.
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
klonka wrote:Odlično, približavamo se nečemu. Što je točno prepoznatljiv istočnjački ritam? ?

TUMBA-TA-TUMBA-TUMBA - TUMBA-TA... unedogled :zubo:
klonka

Post 25 May 2012, 16:03

Ahaaaa, ovoooo!!! :mudri: :zubo:
gonj špadi
ali

Post 25 May 2012, 16:40

klonka » wrote:
Ne znam, ali mislim da to ne ovisi o svojosti i tuđosti glazbe. Na koncertu Portisheada sam bila najrascmoljenija ikada, a gledam li nekakvo zajedničko glazbeno nasljeđe, ne znam po čemu bi me uopće trebalo dirati. Oduševljava me i rasplakuje milijun pjesama u milijun različitih situacija, a ne vidim im baš puno zajedničkih nazivnika, pogotovo ne regionalnih. Možda sam prodana duša.
A šta misliš, da mene oduševljavaju isključivo djela s regionalnim predznakom :o :S :rofl:

Mislim da potpuno potcjenjuješ (zanemaruješ :misli: ) mjesto tradicijske glazbe kao sastavnog dijela identiteta.
No, nebitno.

Našla sam sad nešto potencijalno zanimljivo za čitanje
http://lidemesta.cz/index.php?id=705

http://soton.academia.edu/CatherineBake ... l_identity
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 25 May 2012, 18:09

Dakle, ja sam bio odlikaš, rođen u bivšem jakom ustaškom uporištu, pjevao u zboru, glumio u predstavama, pa opet me nitko nije tjerao na revolucionarne recitacije. A i da sam htio, teško da bih se mogao provući kroz štreberske ulizice (koje danas svojoj mladunčadi/majmunčadi govore kako u Jugi nije bilo legica, traperica, kokakole, sva je štampa bila na ćirilici itd).
A ovo Dalmatino PP može voljeti samo netko tko nije Dalmoš. Jer ne vidim da bi ijedan Turopoljec mogao voljeti hipotetski hit Turopolisu, svinjetinom okrunjenim.
A kao nekakav kurčevi muzičar mogu reći da imamo krasne i raznovrsne glazbe - ali nemamo RITMA. Kod nas čak i ustaše moraju revati na jebati jeba jeba ritam.
Tko bi znao za TOMPCOHA da nije prepjevao Sivi sokole u sedam osmina? A?
karambol

Post 25 May 2012, 18:20

judolino » wrote:Dakle, ja sam bio odlikaš, rođen u bivšem jakom ustaškom uporištu, pjevao u zboru, glumio u predstavama, pa opet me nitko nije tjerao na revolucionarne recitacije. A i da sam htio, teško da bih se mogao provući kroz štreberske ulizice (koje danas svojoj mladunčadi/majmunčadi govore kako u Jugi nije bilo legica, traperica, kokakole, sva je štampa bila na ćirilici itd).
A ovo Dalmatino PP može voljeti samo netko tko nije Dalmoš. Jer ne vidim da bi ijedan Turopoljec mogao voljeti hipotetski hit Turopolisu, svinjetinom okrunjenim.
A kao nekakav kurčevi muzičar mogu reći da imamo krasne i raznovrsne glazbe - ali nemamo RITMA. Kod nas čak i ustaše moraju revati na jebati jeba jeba ritam.
Turopolje ima glazbene ambasadore u VIS-u PERI DERI...i imaju dost' ritma... :D
MightyMe

Post 25 May 2012, 18:58

Lyla » wrote:E, a kako su maturanti doživjeli Oproštaj? Vjerojatno isto sa suzom u oku. :rofl:
Da mi nije bilo puntara, i ja bi ima suzu u oku. :D
karambol

Post 25 May 2012, 21:50

klonka » wrote:Ahaaaa, ovoooo!!! :mudri: :zubo:
Fulala si cijelu loptu... Ovo je tumba ta tumba tumba tumba ta...slusaj bubanj... Ili jebate jeba jeba jebate jeba jeba u judolinovom uhu... :D
Aristocat

Post 25 May 2012, 21:56

baja » wrote:
eto, tako nas doživljavaju; kao igralište za svoje dokone, đavolje umove
I opet da. Oni koji imaju rijesenu egzistenciju, dosadjuju se. Imala sam prilike to vidjeti. Neki od njih traze avanture da osmisle zivot (sjetite se stranaca u Hrvatskoj vojsci za vrijeme rata), neki se sjete da izigravaju dobrocinitelje a neki si daju za pravo da daju savjete ili djele lekcije gladnima, ubogima, siromasnima po njihovim mjerilima i tako dalje.

Gledam sredju sjevernoamericku klasu -- vecina ih mjesecno uplacuje neki iznos za tamo neko djete iz Mexika ili Juzne Amerike. Zasto? Ocigledno je to drustveno in a i vrlo vjerovatno im daje osjecaj superiornosti i igranja Bogova. Milosrdje. Ne. Nisam primjetila.

Drugo je pitanje zasto ih se pusta u svoje igraliste? Moguc razlog kao i uvijek za slucaj Balkana je naravno glad. I to ne samo ona bioloska. Ima tu i elemenata gladi za sarenim perlama a ima i tipicne zamjene ljubaznosti za milosrdje.

Balkan je sinonim za pruzenu ruku koja oduvijek nesto trazi od drugih. I onda kad dobiju po prstima ne zatvaraju saku. Cini se da su i tudje batine nesto.

Vazno da nesto daju. Makar i metak.
Aristocat

Post 25 May 2012, 22:06

karambol » wrote:Taj dan mladosti sada izgleda vrlo usporedivo sa sličnim danima velikog vođe u sj. koreji...Imbecilno...
Sve iz proslosti sada izgleda smjesno. Ulaziti u dokazivanja da drustvo kao i organizmi ima evoluciju, besmisleno je. To ili se zna ili se ne zna. Oni koji ne znaju, pisu iz svog dometa.

Ono sto je Jugoslavija bila tada -- bila je tada. Razvijala se, gradila, radila ono sto je u tom vremenu i u tom momentu bilo (tadasnje) drustveno, kulturno, popularno, postignuce. Smijesno? Moguce.
Nepotrebno. Moguce. Bedasto. Opet moguce.

Ali gospodo. Nije vam valjala. Razmontirali ste je. Pa pustite joj njene sletove. Sto vas boli kurac za njenim sletovima?
Napravite svoje ako ste dzekovi. Ili napravite bilo sto svoje.

Ajde da i mi mozemo usporedjivati nesto vase sa Juznom Korejom danasnjice.
vrrrlet

Post 28 May 2012, 22:52

judolino » wrote: A kao nekakav kurčevi muzičar mogu reći da imamo krasne i raznovrsne glazbe - ali nemamo RITMA. Kod nas čak i ustaše moraju revati na jebati jeba jeba ritam.
U šarolikosti naše narodne glazbe vrlo je moguće pronaći primjere koji imaju ritam. Ponekad je to ritam bez ritma, što je divno dokazao HC Boxer svojim elektroničkim obradama tradicionalnih pjesama, koje odlično sintetiziraju tradicionalne napjeve s ritam mašinom.

Aristocat » wrote:
Gledam sredju sjevernoamericku klasu -- vecina ih mjesecno uplacuje neki iznos za tamo neko djete iz Mexika ili Juzne Amerike. Zasto? Ocigledno je to drustveno in a i vrlo vjerovatno im daje osjecaj superiornosti i igranja Bogova. Milosrdje. Ne. Nisam primjetila.
To je milosrđe, iako McMilosrđe. Kako biti milosrdan za samo dva dolara, odmah i sad, a sve bez neugodne muke upoznavanja sa sirotim i njegovim problemom? Prvih sto kupaca sasvim besplatno kao paket milosrđa dobiva djevojčicu iz Ruande, koju je rodila Hutu majka silovana od Tutsija, a seljani joj odrezali sise i bacili u septičku jamu dok je imala pet godina, gdje ju je našao katolički svećenik nakon par godina i odveo svojim lovačkim psima da se igraju misleći da je tvor koji je upao u jamu, a otkrio je da je curica kada se nije kao ostali psi uvaljali u govno prije lova, nego ga je pojela. Vaši susjedi koji školuju Bosanca koji nema za tenisice moći će se samo sakriti u zemlju.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 29 May 2012, 11:35

vrrrlet » wrote:
U šarolikosti naše narodne glazbe vrlo je moguće pronaći primjere koji imaju ritam. Ponekad je to ritam bez ritma, što je divno dokazao HC Boxer svojim elektroničkim obradama tradicionalnih pjesama, koje odlično sintetiziraju tradicionalne napjeve s ritam mašinom.
Reci dileru da ću mu noge polonit ako ti ne prestane prodavati to smeće pomiješano s lozom tuduma.

To je milosrđe, iako McMilosrđe. Kako biti milosrdan za samo dva dolara, odmah i sad, a sve bez neugodne muke upoznavanja sa sirotim i njegovim problemom? Prvih sto kupaca sasvim besplatno kao paket milosrđa dobiva djevojčicu iz Ruande, koju je rodila Hutu majka silovana od Tutsija, a seljani joj odrezali sise i bacili u septičku jamu dok je imala pet godina, gdje ju je našao katolički svećenik nakon par godina i odveo svojim lovačkim psima da se igraju misleći da je tvor koji je upao u jamu, a otkrio je da je curica kada se nije kao ostali psi uvaljali u govno prije lova, nego ga je pojela. Vaši susjedi koji školuju Bosanca koji nema za tenisice moći će se samo sakriti u zemlju.
Al dobro, čak i taj tudum ima nekih kvaliteta... :rofl:
Emericzy

Post 04 Jun 2012, 06:56

karambol » wrote:
Turopolje ima glazbene ambasadore u VIS-u PERI DERI...i imaju dost' ritma... :D
:) :S Pravi dečki!
  • Information