Recepti

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15124
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post 06 Jul 2012, 22:24

dogovoreno :top:


'if you fall, i'll be there' (floor)
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6267
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post 23 Jul 2012, 15:58

Dakle, moram podijeliti svoju današnju izmišljotinu s vama.

S obzirom da nisam imao kruha u kući, odlučio sam skuhati špagete.
Otišao sam u šumu, ali nisam našao gljiva. :tuzni:
Ali nisam se predao.
Popržio sam komadiće slanine na maslacu, zatim ubacio luk pa tikvicu nasjeckanu na kockice. To sam povegetirao i pustio da se dinsta oko petnaest minuta.
Nakon toga ubacio sam nasjeckani češnjak i dvije hrenovke na kolutiće, začinio* i pustio još 5 minuta.
Onda sam dodao pola crvenog vrhnja (jer ja vrhnje za kuhanje cijenim koliko i religijska razmatranja dr. Pavune), dobro izmiješao i pustio da provri.
Oduševljen sam!

*ljuta paprika, mljeveni kim, garam bolan mašala, senf na starinski, korijander u prahu (lišće mi je koma). E da, i žličicu mljevenih suhih gljiva (grmače+vrganji).
User avatar
Aristocat
Posts: 1106
Joined: 10 Nov 2011, 23:41

Post 23 Jul 2012, 18:02

Neke ideje kako pripremiti zelene mahune?

Na salatu zacinjene maslacem i kako jos?
User avatar
Margarita
Posts: 4100
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post 23 Jul 2012, 19:32

Aristocat » wrote:Neke ideje kako pripremiti zelene mahune?

Na salatu zacinjene maslacem i kako jos?
Pa sa špagetama. Uzmi judolinov recept, izbaci tikvice i hrenovke a ubaci mahune.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6267
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post 23 Jul 2012, 19:57

Margarita » wrote: Pa sa špagetama. Uzmi judolinov recept, izbaci tikvice i hrenovke a ubaci mahune.
Hodalo bi bez problema, a može i na čušpajz (ja ga obavezno začinim vrhnjem).
User avatar
karambol
Posts: 8126
Joined: 09 Jan 2012, 12:55

Post 23 Jul 2012, 20:15

Blansiras, po nekoliko zamotas u pancetu i bubnes u pecnicu dok panceta ne bude fina hrskava. Povezes paketice kuhinjskim koncem. Uz to ispeces krumpir s krupnom soli i stavis neki umak...ljuti, slatki, po zelji...
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6267
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post 23 Jul 2012, 20:24

karambol » wrote:Blansiras, po nekoliko zamotas u pancetu i bubnes u pecnicu dok panceta ne bude fina hrskava. Povezes paketice kuhinjskim koncem. Uz to ispeces krumpir s krupnom soli i stavis neki umak...ljuti, slatki, po zelji...
Uh, uh...
Zajebancija, al fino u pičku materinu, nema sumnje! :top:
User avatar
Aristocat
Posts: 1106
Joined: 10 Nov 2011, 23:41

Post 25 Jul 2012, 18:17

Hvala na idejama. Dodat cu jos mahune kuhane s komadicima junetine i povrca. :)
User avatar
ifranko
Posts: 154
Joined: 17 Jul 2012, 19:05

Post 06 Aug 2012, 16:16

Varaždinski klipiči (klipići)*

*moji doma u VŽ i ja govorimo sa „tvrdo č“, jer u biti i ne kužimo baš da postoji slovo „meko č“, tak da ja pišem sa tvrdim č, a neki pišu sa mekim.

POTREBNO (za cca 25 komada):
• 1 kila brašna (ja stavljam posla oštrog, pola glatkog)
• 6 dcl mlijeka
• 2 i pol dcl ulja
• 8 dkg friškoga kvasa (2 kom)
• sol po želji
• šećer po želji
• žumanjak (za mazanje klipiča)
• kumin (po želji se posipa po klipičima)

Image


POSTUPAK
1. Kvasac sa malo mlijeka, brašna i šećera staviti da se diže
2. Brašno, sol, ulje, dignuti kvasac i mlijeko zamijesimo u mekano tijesto. Tijesto se mora jako dobro i dugo mijesiti tak da bude rahlo, a onda ga ostavimo da se diže.
3. Kad je dignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo u male kruheke i opet ih ostavimo da se dižu.
4. Svaki kruhek se razvalja u trokut (tak je najlakše) i zamata od najšireg prema najužem dijelu
5. Složimo ih ili na krpu na stolu i odmah na lim i pustimo da se još malo dižu
6. Premažemo ih sa žumanjkom i posipamo sa kuminom.
7. Peče se na 220°C, 10 do 12 minuta (u biti peku se dok ne dobiju zlatnu boju)

Dobar tek! :cerek:
User avatar
ifranko
Posts: 154
Joined: 17 Jul 2012, 19:05

Post 06 Aug 2012, 16:26

Zdravi Božićni keksi od cimeta i meda
*** ja ih radim i kad nije Božić

Sastojci:
300 g meda
2 čajne žličice cimeta
250 g maslaca
550 g integralnog brašna
1 jaje
1 prašak za pecivo
100 g tamne čokolade sa 70 posto kakaa

Image

Priprema:
Zagrij med, cimet i maslac sa 1 žlicom vode. Miješaj dok se svi sastojci ne rastope i dobiješ ujednačenu smjesu (ne zakuhati, samo rastopiti!). Ostavi da se ohladi skoro na sobnu temperaturu.

Image

Izmućeno jaje umiješaj u gotovo ohlađenu smjesu. Integralno brašno i prašak za pecivo pomiješaj sa smjesom od meda.
Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi da odleži 30 minuta u frižider. Na lagano pobrašnjenoj površini izvaljaj tijesto na debljinu od četiri do pet milimetara. Lakše ćeš ga razvaljati preko prozirne folije i gotovo da će ti trebati minimalno brašna.
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
Izreži keksiće pomoću kalupa. Stavi ih na lim obložen papirom za pečenje i peci 5 do 6 minuta. Izvadi ih na lim i ostavi da se ohlade.

Image

Čokoladu razlomi na kockice i rastopi na pari.
Još toplu čokoladu pomoću žlice i brzim pokretima rasporedi preko keksa ili razmaži po cijeloj površini i zalijepi na njega drugu polovicu i posipaj sa štaub šečerom.

Image

Ostavi da se ohladi.
User avatar
Morticia
Posts: 10441
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post 16 Aug 2012, 09:31

Neka mi netko da provjereni recept za domaći džem ili pekmez od šljiva, molim vas.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
Beau
Posts: 7271
Joined: 28 Sep 2011, 10:43

Post 16 Aug 2012, 10:19

Nema Mulice, nema ni recepata...
User avatar
baja
Posts: 4122
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post 21 Aug 2012, 11:20

Morticia » wrote:Neka mi netko da provjereni recept za domaći džem ili pekmez od šljiva, molim vas.
omjere šećera i voća bi trebala sama odrediti (volite li slađe, kselije...)
jedino što ti mogu preporučiti je kuhanje u pećnici; uvališ u poklopljen lonac (bez plastičnih komada po sebi :D) u pećnicu na 2-3 sata, ovisno o količini, i gotovo
nema miješanja jer je lonac ravnomjerno zagrijan sa svih strana :cerek:
User avatar
Morticia
Posts: 10441
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post 27 Aug 2012, 10:36

baja » wrote: omjere šećera i voća bi trebala sama odrediti (volite li slađe, kselije...)
jedino što ti mogu preporučiti je kuhanje u pećnici; uvališ u poklopljen lonac (bez plastičnih komada po sebi :D) u pećnicu na 2-3 sata, ovisno o količini, i gotovo
nema miješanja jer je lonac ravnomjerno zagrijan sa svih strana :cerek:
Uuuu, ovo je genijalan savjet! :top:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
Margarita
Posts: 4100
Joined: 20 Sep 2011, 21:52

Post 27 Aug 2012, 14:53

Ja isto pečem u pećnici. Ali ne stavljam šećer i ne poklapam lonac. Pečem par dana, s prekidima dok sam na poslu, dok ne bude onoliko gusto koliko sam zamislila.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
User avatar
blue
Asgard
Posts: 3916
Joined: 20 Sep 2011, 10:42

Post 27 Aug 2012, 17:06

Na koliku temperaturu u pećnici? I, ne zapeče li se to za tepsiju? :o



:S
Da osobno pravim marmeladu može bit samo ako se radi bez mog većeg upliva - znači u kruhomatu ili pećnici. Vidjela sam kako izgleda višesatno miješanje po loncima i to si ne bi priuštila :D
User avatar
Morticia
Posts: 10441
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post 28 Aug 2012, 12:32

E, a koja vrsta šljiva je najbolja za džem?
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6267
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post 28 Aug 2012, 13:22

Morticia » wrote:E, a koja vrsta šljiva je najbolja za džem?
Meni su najbolje one bez koštica. :giggle:
User avatar
Morticia
Posts: 10441
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post 28 Aug 2012, 13:28

judolino » wrote: Meni su najbolje one bez koštica. :giggle:
:o
Upregnut ću Zea. :E :unda: :zubo:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
baja
Posts: 4122
Joined: 19 Sep 2011, 11:09

Post 28 Aug 2012, 13:43

Morticia » wrote:E, a koja vrsta šljiva je najbolja za džem?
one mesnate, kakve ja imam :zubo:
blue wrote:Na koliku temperaturu u pećnici?

na najjače :o

ali sve, naravno, ovisi o količini
staviš li svega dvije kile šljiva/voća, moglo bi se dogoditi sve promptno ispari :D
User avatar
Morticia
Posts: 10441
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post 28 Aug 2012, 13:57

:gaah:

Kako se zovu te MESNATE?! :gaah:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
judolino
Swine Who Must Be Obeyed
Posts: 6267
Joined: 25 Sep 2011, 09:03

Post 28 Aug 2012, 14:07

Morticia » wrote::gaah:

Kako se zovu te MESNATE?! :gaah:
Szilva, normalno...
Image

Ima i mesnatijih...
User avatar
Leteća
babin nakurnjak
Posts: 2581
Joined: 26 Sep 2011, 13:25
Location: Welt am Draht

Post 28 Aug 2012, 14:12

Morticia » wrote:E, a koja vrsta šljiva je najbolja za džem?
Bistrice*, ne daj da te zajebavaju. :cerek:




*Mislim, šljive bistrice, da me Elle ne bi opet prozvala zbog prikrivenog vrijeđanja.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
User avatar
Morticia
Posts: 10441
Joined: 17 Sep 2011, 21:36

Post 28 Aug 2012, 14:43

Fala Leteća. :S

:zubo:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
User avatar
Euklid
old school
Posts: 15124
Joined: 04 Jun 2012, 18:13
Location: una ballata del mare salato

Post 31 Aug 2012, 16:48

Euklid » wrote:Kus-kus s grabovim djedom i povrćem

(ekskluzivno samo na trkeljanje.com)

Sastojbine:

- kus-kus

- grabovi djedovi - gljiva slična vrganju, ove sam je godine prvi put nabrao pa možda i nije ta, ako me sutra nema na forumu onda znači da je neka druga i recept pada u vodu - kontaktirati judolina oko vrste

- rajčica

- paprika

- mahune na salatu od jučer


Image

Image

Image


Receptura:

- kus-kus preliti vrućom vodom i ostaviti par minuta kako to već kaže blue

- dok čekamo da kus-kus nabubri gljive propirjati na malo maslaca, dodati narezanu papriku a bogami i rajčicu, na kraju ubacimo i malo mladih mahuna od jučer ako je šta ostalo

- kad kusonja popije svu vodu ubacimo i njega, promiješamo i stavimo začina po želji

- sve skupa natrpamo u oblu zdjelicu pa iskrenemo na tanjur i voila :klopa:

Image


tu sam malo zasrao s dekoracijom od krastavaca ali nema veze

Image

-za desert marelice:

Image



- moram priznat da sam ugodno iznenađen s tim kus-kusom, do sad sam mislio da se Ana Ugarković i ostali po običaju samo preseravaju s neuobičajenom namirnicom ali sad uviđam svoju grešku

dobar tek

Danas isti ovaj recept samo su gljive prodinstane na luku, dodano je više povrća i ubačeno malo vina.
Htio sam ubacit i tikvicu ali sam je izvadio iz frižidera i više je nisam mogao naći gdje je :ne zna:

Image

(Powered by frubar.net)

Morat ću malo poradit na dekoracijama :misli:


Sad više nemam nikakvih gljiva u zalihama i s nestrpljenjem očekujem obilatu kišu sutra i preksutra.

JUDOLINO JEL ČUJEŠ TI MENE? REKO' KIŠA, KIŠAAA.
'if you fall, i'll be there' (floor)
  • Information