Recepti
Dakle, moram podijeliti svoju današnju izmišljotinu s vama.
S obzirom da nisam imao kruha u kući, odlučio sam skuhati špagete.
Otišao sam u šumu, ali nisam našao gljiva.
Ali nisam se predao.
Popržio sam komadiće slanine na maslacu, zatim ubacio luk pa tikvicu nasjeckanu na kockice. To sam povegetirao i pustio da se dinsta oko petnaest minuta.
Nakon toga ubacio sam nasjeckani češnjak i dvije hrenovke na kolutiće, začinio* i pustio još 5 minuta.
Onda sam dodao pola crvenog vrhnja (jer ja vrhnje za kuhanje cijenim koliko i religijska razmatranja dr. Pavune), dobro izmiješao i pustio da provri.
Oduševljen sam!
*ljuta paprika, mljeveni kim, garam bolan mašala, senf na starinski, korijander u prahu (lišće mi je koma). E da, i žličicu mljevenih suhih gljiva (grmače+vrganji).
S obzirom da nisam imao kruha u kući, odlučio sam skuhati špagete.
Otišao sam u šumu, ali nisam našao gljiva.

Ali nisam se predao.
Popržio sam komadiće slanine na maslacu, zatim ubacio luk pa tikvicu nasjeckanu na kockice. To sam povegetirao i pustio da se dinsta oko petnaest minuta.
Nakon toga ubacio sam nasjeckani češnjak i dvije hrenovke na kolutiće, začinio* i pustio još 5 minuta.
Onda sam dodao pola crvenog vrhnja (jer ja vrhnje za kuhanje cijenim koliko i religijska razmatranja dr. Pavune), dobro izmiješao i pustio da provri.
Oduševljen sam!
*ljuta paprika, mljeveni kim, garam bolan mašala, senf na starinski, korijander u prahu (lišće mi je koma). E da, i žličicu mljevenih suhih gljiva (grmače+vrganji).
Pa sa špagetama. Uzmi judolinov recept, izbaci tikvice i hrenovke a ubaci mahune.Aristocat » wrote:Neke ideje kako pripremiti zelene mahune?
Na salatu zacinjene maslacem i kako jos?
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Hodalo bi bez problema, a može i na čušpajz (ja ga obavezno začinim vrhnjem).Margarita » wrote: Pa sa špagetama. Uzmi judolinov recept, izbaci tikvice i hrenovke a ubaci mahune.
Uh, uh...karambol » wrote:Blansiras, po nekoliko zamotas u pancetu i bubnes u pecnicu dok panceta ne bude fina hrskava. Povezes paketice kuhinjskim koncem. Uz to ispeces krumpir s krupnom soli i stavis neki umak...ljuti, slatki, po zelji...
Zajebancija, al fino u pičku materinu, nema sumnje!

Varaždinski klipiči (klipići)*
*moji doma u VŽ i ja govorimo sa „tvrdo č“, jer u biti i ne kužimo baš da postoji slovo „meko č“, tak da ja pišem sa tvrdim č, a neki pišu sa mekim.
POTREBNO (za cca 25 komada):
• 1 kila brašna (ja stavljam posla oštrog, pola glatkog)
• 6 dcl mlijeka
• 2 i pol dcl ulja
• 8 dkg friškoga kvasa (2 kom)
• sol po želji
• šećer po želji
• žumanjak (za mazanje klipiča)
• kumin (po želji se posipa po klipičima)

POSTUPAK
1. Kvasac sa malo mlijeka, brašna i šećera staviti da se diže
2. Brašno, sol, ulje, dignuti kvasac i mlijeko zamijesimo u mekano tijesto. Tijesto se mora jako dobro i dugo mijesiti tak da bude rahlo, a onda ga ostavimo da se diže.
3. Kad je dignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo u male kruheke i opet ih ostavimo da se dižu.
4. Svaki kruhek se razvalja u trokut (tak je najlakše) i zamata od najšireg prema najužem dijelu
5. Složimo ih ili na krpu na stolu i odmah na lim i pustimo da se još malo dižu
6. Premažemo ih sa žumanjkom i posipamo sa kuminom.
7. Peče se na 220°C, 10 do 12 minuta (u biti peku se dok ne dobiju zlatnu boju)
Dobar tek!
*moji doma u VŽ i ja govorimo sa „tvrdo č“, jer u biti i ne kužimo baš da postoji slovo „meko č“, tak da ja pišem sa tvrdim č, a neki pišu sa mekim.
POTREBNO (za cca 25 komada):
• 1 kila brašna (ja stavljam posla oštrog, pola glatkog)
• 6 dcl mlijeka
• 2 i pol dcl ulja
• 8 dkg friškoga kvasa (2 kom)
• sol po želji
• šećer po želji
• žumanjak (za mazanje klipiča)
• kumin (po želji se posipa po klipičima)

POSTUPAK
1. Kvasac sa malo mlijeka, brašna i šećera staviti da se diže
2. Brašno, sol, ulje, dignuti kvasac i mlijeko zamijesimo u mekano tijesto. Tijesto se mora jako dobro i dugo mijesiti tak da bude rahlo, a onda ga ostavimo da se diže.
3. Kad je dignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo u male kruheke i opet ih ostavimo da se dižu.
4. Svaki kruhek se razvalja u trokut (tak je najlakše) i zamata od najšireg prema najužem dijelu
5. Složimo ih ili na krpu na stolu i odmah na lim i pustimo da se još malo dižu
6. Premažemo ih sa žumanjkom i posipamo sa kuminom.
7. Peče se na 220°C, 10 do 12 minuta (u biti peku se dok ne dobiju zlatnu boju)
Dobar tek!

Zdravi Božićni keksi od cimeta i meda
*** ja ih radim i kad nije Božić
Sastojci:
300 g meda
2 čajne žličice cimeta
250 g maslaca
550 g integralnog brašna
1 jaje
1 prašak za pecivo
100 g tamne čokolade sa 70 posto kakaa

Priprema:
Zagrij med, cimet i maslac sa 1 žlicom vode. Miješaj dok se svi sastojci ne rastope i dobiješ ujednačenu smjesu (ne zakuhati, samo rastopiti!). Ostavi da se ohladi skoro na sobnu temperaturu.

Izmućeno jaje umiješaj u gotovo ohlađenu smjesu. Integralno brašno i prašak za pecivo pomiješaj sa smjesom od meda.
Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi da odleži 30 minuta u frižider. Na lagano pobrašnjenoj površini izvaljaj tijesto na debljinu od četiri do pet milimetara. Lakše ćeš ga razvaljati preko prozirne folije i gotovo da će ti trebati minimalno brašna.
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
Izreži keksiće pomoću kalupa. Stavi ih na lim obložen papirom za pečenje i peci 5 do 6 minuta. Izvadi ih na lim i ostavi da se ohlade.

Čokoladu razlomi na kockice i rastopi na pari.
Još toplu čokoladu pomoću žlice i brzim pokretima rasporedi preko keksa ili razmaži po cijeloj površini i zalijepi na njega drugu polovicu i posipaj sa štaub šečerom.

Ostavi da se ohladi.
*** ja ih radim i kad nije Božić
Sastojci:
300 g meda
2 čajne žličice cimeta
250 g maslaca
550 g integralnog brašna
1 jaje
1 prašak za pecivo
100 g tamne čokolade sa 70 posto kakaa

Priprema:
Zagrij med, cimet i maslac sa 1 žlicom vode. Miješaj dok se svi sastojci ne rastope i dobiješ ujednačenu smjesu (ne zakuhati, samo rastopiti!). Ostavi da se ohladi skoro na sobnu temperaturu.

Izmućeno jaje umiješaj u gotovo ohlađenu smjesu. Integralno brašno i prašak za pecivo pomiješaj sa smjesom od meda.
Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi da odleži 30 minuta u frižider. Na lagano pobrašnjenoj površini izvaljaj tijesto na debljinu od četiri do pet milimetara. Lakše ćeš ga razvaljati preko prozirne folije i gotovo da će ti trebati minimalno brašna.
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
Izreži keksiće pomoću kalupa. Stavi ih na lim obložen papirom za pečenje i peci 5 do 6 minuta. Izvadi ih na lim i ostavi da se ohlade.

Čokoladu razlomi na kockice i rastopi na pari.
Još toplu čokoladu pomoću žlice i brzim pokretima rasporedi preko keksa ili razmaži po cijeloj površini i zalijepi na njega drugu polovicu i posipaj sa štaub šečerom.

Ostavi da se ohladi.
omjere šećera i voća bi trebala sama odrediti (volite li slađe, kselije...)Morticia » wrote:Neka mi netko da provjereni recept za domaći džem ili pekmez od šljiva, molim vas.
jedino što ti mogu preporučiti je kuhanje u pećnici; uvališ u poklopljen lonac (bez plastičnih komada po sebi

nema miješanja jer je lonac ravnomjerno zagrijan sa svih strana

Uuuu, ovo je genijalan savjet!baja » wrote: omjere šećera i voća bi trebala sama odrediti (volite li slađe, kselije...)
jedino što ti mogu preporučiti je kuhanje u pećnici; uvališ u poklopljen lonac (bez plastičnih komada po sebi) u pećnicu na 2-3 sata, ovisno o količini, i gotovo
nema miješanja jer je lonac ravnomjerno zagrijan sa svih strana

MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Na koliku temperaturu u pećnici? I, ne zapeče li se to za tepsiju?
Da osobno pravim marmeladu može bit samo ako se radi bez mog većeg upliva - znači u kruhomatu ili pećnici. Vidjela sam kako izgleda višesatno miješanje po loncima i to si ne bi priuštila

Da osobno pravim marmeladu može bit samo ako se radi bez mog većeg upliva - znači u kruhomatu ili pećnici. Vidjela sam kako izgleda višesatno miješanje po loncima i to si ne bi priuštila

MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
one mesnate, kakve ja imamMorticia » wrote:E, a koja vrsta šljiva je najbolja za džem?

blue wrote:Na koliku temperaturu u pećnici?
na najjače

ali sve, naravno, ovisi o količini
staviš li svega dvije kile šljiva/voća, moglo bi se dogoditi sve promptno ispari

Bistrice*, ne daj da te zajebavaju.Morticia » wrote:E, a koja vrsta šljiva je najbolja za džem?

*Mislim, šljive bistrice, da me Elle ne bi opet prozvala zbog prikrivenog vrijeđanja.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
Euklid » wrote:Kus-kus s grabovim djedom i povrćem
(ekskluzivno samo na trkeljanje.com)
Sastojbine:
- kus-kus
- grabovi djedovi - gljiva slična vrganju, ove sam je godine prvi put nabrao pa možda i nije ta, ako me sutra nema na forumu onda znači da je neka druga i recept pada u vodu - kontaktirati judolina oko vrste
- rajčica
- paprika
- mahune na salatu od jučer
Receptura:
- kus-kus preliti vrućom vodom i ostaviti par minuta kako to već kaže blue
- dok čekamo da kus-kus nabubri gljive propirjati na malo maslaca, dodati narezanu papriku a bogami i rajčicu, na kraju ubacimo i malo mladih mahuna od jučer ako je šta ostalo
- kad kusonja popije svu vodu ubacimo i njega, promiješamo i stavimo začina po želji
- sve skupa natrpamo u oblu zdjelicu pa iskrenemo na tanjur i voila
tu sam malo zasrao s dekoracijom od krastavaca ali nema veze
-za desert marelice:
- moram priznat da sam ugodno iznenađen s tim kus-kusom, do sad sam mislio da se Ana Ugarković i ostali po običaju samo preseravaju s neuobičajenom namirnicom ali sad uviđam svoju grešku
dobar tek
Danas isti ovaj recept samo su gljive prodinstane na luku, dodano je više povrća i ubačeno malo vina.
Htio sam ubacit i tikvicu ali sam je izvadio iz frižidera i više je nisam mogao naći gdje je

(Powered by frubar.net)
Morat ću malo poradit na dekoracijama

Sad više nemam nikakvih gljiva u zalihama i s nestrpljenjem očekujem obilatu kišu sutra i preksutra.
JUDOLINO JEL ČUJEŠ TI MENE? REKO' KIŠA, KIŠAAA.
'if you fall, i'll be there' (floor)
-
- Information
-