Stvar je pomalo tragikomična jer Glovo, kažu mi poznanici, bude katkad i odgovor na pitanje što jedu.

Promjene u nastavnim planovima se odvijaju jako sporo i često uz povelik otpor. Ali slažem se uglavnom s ovim što si napisao.Stitch wrote:Nije to jedini problem. Spomenuh obroke, ispada da i kuhanje nestaje. Dostava hrane putem Glova ili Wolta postaje svakodnevica. Nadalje, treba mijenjati i čitanke, radne bilježnice itd. sa situacijama i zadacima koji su djeci anakronistični. Pa i osuvremeniti nastavne planove i programe kako bi prosvjetari, koji su ključ svega, mogli spojiti staro i moderno. Djetetu koje elektroničku poštu, WhatsApp, Discord i slično smatra rutinom možda ne trebaju poštari, ali treba mu sveobuhvatna sinteza nekadašnje i današnje tehnike, povijesti, kulture... Tako klinci razvijaju empatiju i povijesnu svijest, a tako i lakše razumiju društvene, jezične i ine promjene.
Manje-više svih za koje to znači više posla. Sustav je trom, reklo bi se.Stitch wrote:Čiji otpor? Ministarstva prosvjete ili nastavnika u školama? Čak obiju strana?
Mene ne čudi jer su i aktualni ministar i nekolicina prethodnika takvi da možemo biti sretni što školstvo nije u još gorem stanju.Stitch wrote:To svakako. Čudi me da takvo što nikome u mjerodavnome ministarstvu nije palo na pamet kada su se pisali planovi i udžbenici.
Na skoro sve ministre obrazovanja prije aktualnoga, još iz socijalističkih vremena.Pastir wrote:Na koje „prethodnike“ misliš?
Ne mislim da je stanje u obrazovanju i školstvu ikad bilo dobro — baš suprotno.
Proširit ću ovo objašnjenjem koje se vraća na početni post. Informatiziranje bi, čini mi se, pomoglo (i) da računalni fenomeni lakše uđu u udžbenike i radne bilježnice, jednostavno zato što bi postali obični. Ako ne vodimo računa o pojavnosti, tj. o razlici između elektroničke i klasične pošte u svakodnevnom životu zbog koje je učenicima blisko ovo prvo, a daleko ovo drugo, stalno će se pojavljivati spoznajna diskrepancija. U čitankama i zadacima imamo npr. "dijete šalje pismo baki", "priprema zimnicu", "kupuje na tržnici" itd., a današnje dijete šalje tekstualne poruke, smajliće i gifove putem WhatsAppa, kupuje u Konzumu online i jede iz Wolt-paketa. Rezultat je gubitak identifikacije. A kad dijete ne prepoznaje svoj svijet u tekstovima, ono se isključuje.Stitch wrote: ↑04 Aug 2025, 13:47Ako vam se raspravlja o Seusovu blagu, odvojit ću taj dio. Mislim da su novinari prilično napuhali priču, nismo mi pravno tako dobro stajali kako se na prvu loptu čini.
Što se pak obrazovanja tiče, kroničan nam je problem informatizacija, i škola i školstva. Tu stalno kaskamo.
Lijepo što ti ovako duboko i dalekovidno razmišljaš o tome što bi bilo idealno, ali oni u ministarstvu se ne potrude ni da išta bar malo poboljšaju.Pastir wrote:Idealno bi bilo da svaka lekcija ima „klasičan“ primjer (npr. poštar), suvremenu analogiju (npr. Glovo) i pitanje za razmišljanje: „Što misliš, hoće li i Glovo jednog dana nestati kao pisma?“ To razvija i svijest o promjenama, a ne samo o „onome što je sad“.
Users browsing this forum: ClaudeBot and 0 guests