Klinci ne znaju za poštara...

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 733 times
Been thanked: 1340 times
Post 02 Aug 2025, 21:05

... a možda nisu svjesni ni što je pismo. No znaju za Glovo. :D

Image

Stvar je pomalo tragikomična jer Glovo, kažu mi poznanici, bude katkad i odgovor na pitanje što jedu.

Potpisi su za budale.
Pastir
Has thanked: 1394 times
Been thanked: 596 times
Post 02 Aug 2025, 22:55

To je istovremeno tužno i duhovito. Djeca odgovaraju prema onome što poznaju iz vlastite svakodnevice — i to je zapravo brutalno iskrena refleksija društvenih promjena. Nekad je bilo očito da je čovjek s torbom i pismima — poštar. Danas, u doba digitalne komunikacije i dostavljačkih servisa poput Glova, djeca češće vide dostavljača hrane nego poštara. Pisma za njih više nisu svakodnevica, a ni papirnate razglednice, čestitke ili računi. Sve ide digitalno — osim paketa.

S pedagoške strane, to je odličan trenutak za razgovor: što je zapravo poštar, zašto je ta uloga bila (i još uvijek jest) važna, i kako se svijet promijenio. A djecu ne treba koriti zbog odgovora — njihov „Glovo“ je iskren, realan i ilustrativan. Bolje pitanje je: jesmo li mi u stanju toj iskrenosti dati kontekst i prenijeti smisao „starijih“ pojmova?

Ukratko — situacija je simbolična. I ako ništa drugo, podsjeća nas da ne uzimamo znanje zdravo za gotovo, i da se značenje stvari mijenja brže nego što mislimo.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
Stitch
Head Honcho
Post 03 Aug 2025, 01:03

Nije to jedini problem. Spomenuh obroke, ispada da i kuhanje nestaje. Dostava hrane putem Glova ili Wolta postaje svakodnevica. Nadalje, treba mijenjati i čitanke, radne bilježnice itd. sa situacijama i zadacima koji su djeci anakronistični. Pa i osuvremeniti nastavne planove i programe kako bi prosvjetari, koji su ključ svega, mogli spojiti staro i moderno. Djetetu koje elektroničku poštu, WhatsApp, Discord i slično smatra rutinom možda ne trebaju poštari, ali treba mu sveobuhvatna sinteza nekadašnje i današnje tehnike, povijesti, kulture... Tako klinci razvijaju empatiju i povijesnu svijest, a tako i lakše razumiju društvene, jezične i ine promjene.
Potpisi su za budale.
Marsovac7
Svemirka
Has thanked: 9 times
Been thanked: 56 times
Post 03 Aug 2025, 01:26

Stitch wrote:Nije to jedini problem. Spomenuh obroke, ispada da i kuhanje nestaje. Dostava hrane putem Glova ili Wolta postaje svakodnevica. Nadalje, treba mijenjati i čitanke, radne bilježnice itd. sa situacijama i zadacima koji su djeci anakronistični. Pa i osuvremeniti nastavne planove i programe kako bi prosvjetari, koji su ključ svega, mogli spojiti staro i moderno. Djetetu koje elektroničku poštu, WhatsApp, Discord i slično smatra rutinom možda ne trebaju poštari, ali treba mu sveobuhvatna sinteza nekadašnje i današnje tehnike, povijesti, kulture... Tako klinci razvijaju empatiju i povijesnu svijest, a tako i lakše razumiju društvene, jezične i ine promjene.
Promjene u nastavnim planovima se odvijaju jako sporo i često uz povelik otpor. Ali slažem se uglavnom s ovim što si napisao.
Wow, postala sam moderatorica. :)
Stitch
Head Honcho
Post 03 Aug 2025, 01:31

Marsovac7 wrote:
03 Aug 2025, 01:26
Promjene u nastavnim planovima se odvijaju jako sporo i često uz povelik otpor.
Čiji otpor? Ministarstva prosvjete ili nastavnika u školama? Čak obiju strana?
Potpisi su za budale.
Marsovac7
Svemirka
Post 03 Aug 2025, 02:15

Stitch wrote:Čiji otpor? Ministarstva prosvjete ili nastavnika u školama? Čak obiju strana?
Manje-više svih za koje to znači više posla. Sustav je trom, reklo bi se.
Pastir
Post 03 Aug 2025, 02:23

Sustav je zakazao već u startu — očekivao je da će se digitalna i društvena transformacija nekako „prirodno“ ugraditi u školstvo, preko individualnih napora nastavnika, bez sustavne podrške, vremena i resursa. To se nije dogodilo, i sad smo tu gdje jesmo: s materijalima koji ne prate stvarnost i s demotiviranim nastavnicima koji se često osjećaju kao potrošna roba.
Stitch
Head Honcho
Post 03 Aug 2025, 17:22

Da. Tema će očito biti ozbiljnija nego što sam mislio pa hajde da ubrzamo stvar: kako bi se taj sustav mogao poboljšati?

U Finskoj su recimo manji razredi (u nižim razredima oko 16-18 učenika, što omogućuje individualniji pristup), a učitelji imaju visoku profesionalnu autonomiju u planiranju i izvođenju nastave, što im daje osjećaj odgovornosti i zadovoljstva poslom. Postoje sustavi za ranu identifikaciju teškoća u učenju, dodatni asistenti i timovi za podršku djeci, a nastavnici su oslobođeni suvišne administracije, čime više vremena mogu posvetiti učenicima.

(Ovo s administracijom malo me podsjeća na obiteljske liječnike, čiji bi sustav također trebalo reformirati, ali o tom potom.)
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 03 Aug 2025, 19:25

Uključivanje učitelja u kurikularne promjene, možda? Trenutni model je da stručnjaci „odozgo“ pišu dokumente, a učitelji „odozdo“ se snalaze kako znaju. Rješenje su savjetovanja s praktikantima, eventualno i pilot-projekti u školama.
Stitch
Head Honcho
Post 03 Aug 2025, 21:04

Pastir wrote:
03 Aug 2025, 19:25
Uključivanje učitelja u kurikularne promjene, možda?
To svakako. Čudi me da takvo što nikome u mjerodavnome ministarstvu nije palo na pamet kada su se pisali planovi i udžbenici.
Potpisi su za budale.
Marsovac7
Svemirka
Post 04 Aug 2025, 06:00

Stitch wrote:To svakako. Čudi me da takvo što nikome u mjerodavnome ministarstvu nije palo na pamet kada su se pisali planovi i udžbenici.
Mene ne čudi jer su i aktualni ministar i nekolicina prethodnika takvi da možemo biti sretni što školstvo nije u još gorem stanju.
Pastir
Post 04 Aug 2025, 12:01

Na koje „prethodnike“ misliš?

Ne mislim da je stanje u obrazovanju i školstvu ikad bilo dobro — baš suprotno.
Marsovac7
Svemirka
Post 04 Aug 2025, 12:16

Pastir wrote:Na koje „prethodnike“ misliš?

Ne mislim da je stanje u obrazovanju i školstvu ikad bilo dobro — baš suprotno.
Na skoro sve ministre obrazovanja prije aktualnoga, još iz socijalističkih vremena.

Recimo samo da je Ljilja Vokić bila jedna od boljih na toj poziciji.
Stitch
Head Honcho
Post 04 Aug 2025, 15:33

Stitch wrote:
04 Aug 2025, 13:47
Ako vam se raspravlja o Seusovu blagu, odvojit ću taj dio. Mislim da su novinari prilično napuhali priču, nismo mi pravno tako dobro stajali kako se na prvu loptu čini.

Što se pak obrazovanja tiče, kroničan nam je problem informatizacija, i škola i školstva. Tu stalno kaskamo.
Proširit ću ovo objašnjenjem koje se vraća na početni post. Informatiziranje bi, čini mi se, pomoglo (i) da računalni fenomeni lakše uđu u udžbenike i radne bilježnice, jednostavno zato što bi postali obični. Ako ne vodimo računa o pojavnosti, tj. o razlici između elektroničke i klasične pošte u svakodnevnom životu zbog koje je učenicima blisko ovo prvo, a daleko ovo drugo, stalno će se pojavljivati spoznajna diskrepancija. U čitankama i zadacima imamo npr. "dijete šalje pismo baki", "priprema zimnicu", "kupuje na tržnici" itd., a današnje dijete šalje tekstualne poruke, smajliće i gifove putem WhatsAppa, kupuje u Konzumu online i jede iz Wolt-paketa. Rezultat je gubitak identifikacije. A kad dijete ne prepoznaje svoj svijet u tekstovima, ono se isključuje.
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 04 Aug 2025, 16:56

Idealno bi bilo da svaka lekcija ima „klasičan“ primjer (npr. poštar), suvremenu analogiju (npr. Glovo) i pitanje za razmišljanje: „Što misliš, hoće li i Glovo jednog dana nestati kao pisma?“ To razvija i svijest o promjenama, a ne samo o „onome što je sad“.
Marsovac7
Svemirka
Post 04 Aug 2025, 17:31

Pastir wrote:Idealno bi bilo da svaka lekcija ima „klasičan“ primjer (npr. poštar), suvremenu analogiju (npr. Glovo) i pitanje za razmišljanje: „Što misliš, hoće li i Glovo jednog dana nestati kao pisma?“ To razvija i svijest o promjenama, a ne samo o „onome što je sad“.
Lijepo što ti ovako duboko i dalekovidno razmišljaš o tome što bi bilo idealno, ali oni u ministarstvu se ne potrude ni da išta bar malo poboljšaju.
Pastir
Post 04 Aug 2025, 22:22

Nema veze, ostat će zapisano. Ako ne u Fuchsovim programima — onda makar ovdje. I to je nešto.
  • Information