Resetiranje privatnih poruka
- admin
- Grand Master of the Jedi Order
- Been thanked: 32 times
Budući da je phpBB-ov sustav privatnih poruka (private messages, PM) s vremenom postao šupljikav, manjkav - što zbog obrisanih korisnika, što zbog drugih stvari - danas ću ga resetirati. Ostavit ću sistemske direktorije, ali sadržaj će nestati. Zato vas molim da spremite ono što vam je bitno. Počet ću predvečer.
Vi koji redovito dolazite ovamo jedino ste (mi) važni, jednostavno zato što je sve prastaro i nikome neće nedostajati - a smanjit će bazu i ubrzati forum. Bekapirajte dakle te podatke ako vam išta znače.
Vi koji redovito dolazite ovamo jedino ste (mi) važni, jednostavno zato što je sve prastaro i nikome neće nedostajati - a smanjit će bazu i ubrzati forum. Bekapirajte dakle te podatke ako vam išta znače.
Stitch
- Pastir
- Has thanked: 1000 times
- Been thanked: 484 times
Meni se taj sustav može i isključiti, ne treba mi. Pišem otvoreno i javno.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- admin
- Grand Master of the Jedi Order
- Been thanked: 32 times
Sam to učini, kamo sreće da se administratori moraju i time baviti. 
Ideš redom: User Control Panel > Board preferences > Edit global settings.
Vidjet ćeš onda opciju Allow users to send you private messages: Yes / No - izaberi potonje pa spremi postavke.
Ideš redom: User Control Panel > Board preferences > Edit global settings.
Vidjet ćeš onda opciju Allow users to send you private messages: Yes / No - izaberi potonje pa spremi postavke.
Stitch
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 618 times
- Been thanked: 958 times
Eto, brzo sam to riješio. Forum je spreman za rad, a možete i poruke slati.admin wrote: ↑14 Jul 2025, 15:47Budući da je phpBB-ov sustav privatnih poruka (private messages, PM) s vremenom postao šupljikav, manjkav - što zbog obrisanih korisnika, što zbog drugih stvari - danas ću ga resetirati. Ostavit ću sistemske direktorije, ali sadržaj će nestati. Zato vas molim da spremite ono što vam je bitno. Počet ću predvečer.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Sustav sam iskušao, sve je u redu, a što se uštede tiče - baza je manja za gotovo 100 megabajta.
Zadovoljan sam, cilj je postignut. Dobio sam više prostora i izbjegao moguće kvarove.
Zadovoljan sam, cilj je postignut. Dobio sam više prostora i izbjegao moguće kvarove.
Potpisi su za budale.
- Pastir
Kako to radiš? Ne znam točno pitanje formulirati — ali zanima me „metodologija“. Možeš li objasniti, bar u kratkim crtama?
- Stitch
- Head Honcho
Jasno da mogu, rado dijelim znanje. I pravim se važan. 
Najprije u phpMyAdminu otvorim bazu podataka i pogledam koje su tablice zadužene za privatne poruke. Zavirim u svaku da vidim strukturu jer tu ne smije biti pogrešaka, SQL upiti moraju biti kirurški precizni. Napravim bilješke pa bekapiram instalaciju. Zatim počinje pipav dio.
Taj upit (query) briše sve privatne poruke u relevantnoj tablici (phpbb_privmsgs).
Taj upit briše sve veze porukâ s primateljima (Inbox, Outbox, Sent messages itd.). U toj tablici bilježi se tko je što poslao, tko je što primio i slično.
Taj upit briše sva pravila vezana uz poruke. Postaviš li npr. filtar, on će biti zabilježen u tablici phpbb_privmsgs_rules.
Taj upit svim korisnicima resetira brojače privatnih poruka. Nije ga nužno unijeti, ništa se neće zblesirati ostane li staro stanje zato što se poruke stalno brišu, ali bolje je biti temeljit. Ovako se sve računa ispočetka.
Nastavak tog procesa, resetiraju se brojači (auto_increment vrijednosti) u tablicama PM sustava.
Ta tri upita defragmentiraju odgovarajuće PM tablice (oslobađaju prostor i ubrzavaju rad).
Napokon, ovaj dio provjerava stanje nakon resetiranja. Rezultat svuda mora biti 0.
Najprije u phpMyAdminu otvorim bazu podataka i pogledam koje su tablice zadužene za privatne poruke. Zavirim u svaku da vidim strukturu jer tu ne smije biti pogrešaka, SQL upiti moraju biti kirurški precizni. Napravim bilješke pa bekapiram instalaciju. Zatim počinje pipav dio.
Code: Select all
DELETE FROM phpbb_privmsgs;Code: Select all
DELETE FROM phpbb_privmsgs_to;Code: Select all
DELETE FROM phpbb_privmsgs_rules;Code: Select all
UPDATE phpbb_users
SET user_new_privmsg = 0,
user_unread_privmsg = 0,
user_last_privmsg = 0;Code: Select all
ALTER TABLE phpbb_privmsgs AUTO_INCREMENT = 1;
ALTER TABLE phpbb_privmsgs_to AUTO_INCREMENT = 1;
ALTER TABLE phpbb_privmsgs_rules AUTO_INCREMENT = 1;Code: Select all
OPTIMIZE TABLE phpbb_privmsgs;
OPTIMIZE TABLE phpbb_privmsgs_to;
OPTIMIZE TABLE phpbb_privmsgs_rules;Code: Select all
SELECT 'phpbb_privmsgs' AS tablica, COUNT(*) AS broj FROM phpbb_privmsgs
UNION ALL
SELECT 'phpbb_privmsgs_to', COUNT(*) FROM phpbb_privmsgs_to
UNION ALL
SELECT 'phpbb_privmsgs_rules', COUNT(*) FROM phpbb_privmsgs_rules
UNION ALL
SELECT 'korisnici_s_porukama', COUNT(*) FROM phpbb_users WHERE user_new_privmsg > 0 OR user_unread_privmsg > 0;Potpisi su za budale.
- Pastir
Hvala ti. Nisam shvatio ništa — osim da je komplicirano. 
- Stitch
- Head Honcho
Treba malo vremena da uhvatiš bît. Najvažnije je možda imati na umu da u SQL-u ne postoji funkcija Undo. Ako zabrljaš, zabrljat ćeš kardinalno. Zato ti svetinja moraju biti dvije stvari, planiranje postupaka i bekap. No kad shvatiš osnove, upiti ti postanu rutina. Želiš primjerice ukloniti napomene o editiranju postova? Nema problema.
To sam učinio maloprije, natpisi o naknadnom uređivanju narušavaju preglednost tema i estetiku foruma. A trajalo je nekoliko milisekundi. Nema brže metode - ali zato i jest opasna. Kad takvo što rješavaš softverom, uvijek postoje kontrolni mehanizmi. No softver treba programirati, što znači da ga u većini slučajeva nema.
Code: Select all
UPDATE phpbb_posts
SET post_edit_user = 0,
post_edit_time = 0,
post_edit_count = 0,
post_edit_reason = ''
WHERE post_edit_count > 0 OR post_edit_user != 0 OR post_edit_time != 0;Potpisi su za budale.
- Pastir
Mislim da razumijem. Imaš alate za „manipulaciju“ kada se radi o čestim ili uobičajenim stvarima, a kada ti zatrebaju finese — moraš se snalaziti.
Nije to tako rijetko. U svakoj djelatnosti postoji „opći“ dio — vodoinstalater će lako zamijeniti staru cijev, a električar neispravnu sklopku jer imaju klasične vodoinstalaterske ili električarske alate — no ako zatražiš posebne usluge, trebat će im specifični alati. Koji su možda rijetki, skupi i naručuju se posebno. Zato moraju improvizirati. Naučiti nešto što ranije nisu znali.
Nije to tako rijetko. U svakoj djelatnosti postoji „opći“ dio — vodoinstalater će lako zamijeniti staru cijev, a električar neispravnu sklopku jer imaju klasične vodoinstalaterske ili električarske alate — no ako zatražiš posebne usluge, trebat će im specifični alati. Koji su možda rijetki, skupi i naručuju se posebno. Zato moraju improvizirati. Naučiti nešto što ranije nisu znali.
- Stitch
- Head Honcho
Čini mi se da je analogija dobra, ali to bi naš Mile trebao potvrditi. Nisam mjerodavan, meni sve slične kvarove popravljaju majstori. Kad se ja toga prihvatim, izađe deset puta skuplje. 
Potpisi su za budale.
-
- Information
-