E-majstor - stranica za traženje majstora
https://www.emajstor.hr/
Koristim ovo već par mjeseci, mogu reći da je odlična stvar za majstore, vjerojatno i one koji traže neku uslugu. Otkad sam otvorio obrt, javilo mi se baš dosta referenata odnosno kojekakvih muljatora koji traže da im uplatim nešto kako bi me "pozicionirali na prvo mjesto googlea" i slično. E-majstor mi se u tom mutilu čini prilično korektan i profesionalan servis.
Poslao sam im svoje podatke koje ručno provjeravaju, znači obave razgovor sa svakim tko se želi zvati majstorom. Ispitaju što taj zna ili želi raditi, u kojoj regiji i sl. Otvore ti profil i gledaš kakvi se poslovi traže. Za moj spektar djelatnosti, pojavi se u prosjeku jedan upit na dan, od sitnica poput popravka kuhinjske ladice do zahtjevnih adaptacija objekata i uređenja okućnica.
Jedino što u testnoj fazi ne vidiš kontakt podatke potencijalne stranke. Znači, do ovog trenutka nema nikakvog troška, nego samo gledaš i procijeniš jel ti se isplati uzeti paket. Kada sam vidio da ima zanimljivih stvari koje bih volio odraditi, uplatio sam im pretplatu.
Pretplata se pretvara u bodove, a bodovi se troše svaki put kada pogledam kontakt podatke. Pa kad ne bi bilo posla neko vrijeme, ne bi bilo ni troška. A za pogledati nečije podatke, mislim da me košta oko 2 eura, tako nešto. Možda više za veće poslove, ali ja većinom uzimam manje pa mi je to trošak kontakta sa klijentima.
Uvjetno rečeno, mana sustava je ako klijenta kontaktiraš putem sustava privatnih poruka. Pola njih nikad ne vide tu poruku. Ja zato samo pogledam telefon, nazovem i dogovorim. Do sad, gotovo sve koje sam zvao, sam i ugovorio. Onda sustav ne zna da smo u dogovoru, i dalje stoji da je posao otvoren, a možda je već odrađen.
U teoriji, trebalo bi ići preko sustava poruka, sve tamo dogovaramo, i na kraju klijent klikne da je posao završen. Ako želi, može i ocijeniti majstora. To je dobra fora da se potakne svatko da bolje odradi svoj posao, ali kažem, za to još nedostaje informatičke pismenosti i možda dobre volje kod većine klijenata.
Od početka rada, ja sam se javio poznanicima, dijelim vizitke, plaćam oglas u lokalnom oglasniku i imam svoje web stranice. A pored svega toga, 90% poslova ugovorim preko e-majstor. Najbolja fora mi je što mogu dulje vrijeme ignorirati upite ako ne želim raditi, npr. na godišnjem sam ili radim nešto drugo. I kad mi zatreba posla, samo prođem kroz popis otvorenih upita, javim se nekom i možda već isti dan odradim posao. Tako je bilo sad kad mi je auto bio na servisu, vrlo skup popravak, trebalo mi je dosta extra love. Samo sam redom zvao ljude i radio neprestano. Kad sam to riješio, više mi odgovara laganiji tempo pa dogovaram samo ono što mi najviše leži. Takvu kontrolu ne bih imao kod nekih sličnih registara, jer ili bi telefon stalno zvonio, ili bih vrtio palčevima dok netko ne nazove.