Trumpov drugi mandat već kontroverzniji od prvoga?!
- admin
- Grand Master of the Jedi Order
- Been thanked: 32 times
Rasprava o Ukrajini ovdje je vezana uz Trumpa i Amerikance - što je dobro, držimo se teme. No imamo i dio koji je možda prikladniji za eseje - općenitije geopolitičke analize o dvama ključnim žarištima koje je započeo Pastir.
Stitch
- Šabović Adis
- Inventar
- Has thanked: 217 times
- Been thanked: 228 times
@Pastir
Kakva bi, po tebi, Rusija bila prihvatljiva - neka tipa one iz devedesetih? Patosirana i u samrtnom hropcu?
Internetom kolaju slike iz Bijele kuće gdje evropska sedmorka sjedi nasuprot Trampu kao što đaci znaju sjediti nasuprot profesru, u podkastima se govori o Snježani i sedam patuljaka. Možda bi i Putin, kao osmi, trebao da sjedi skupa s njima i da hvata bilješke? Možda kao Vučić? Kao Kolinda, koja dobaci do ograde i misli da je kul?
Kakva tačno?
Kakva bi, po tebi, Rusija bila prihvatljiva - neka tipa one iz devedesetih? Patosirana i u samrtnom hropcu?
Internetom kolaju slike iz Bijele kuće gdje evropska sedmorka sjedi nasuprot Trampu kao što đaci znaju sjediti nasuprot profesru, u podkastima se govori o Snježani i sedam patuljaka. Možda bi i Putin, kao osmi, trebao da sjedi skupa s njima i da hvata bilješke? Možda kao Vučić? Kao Kolinda, koja dobaci do ograde i misli da je kul?
Kakva tačno?
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
- Pastir
- Has thanked: 992 times
- Been thanked: 482 times
Putina sam do napada na Ukrajinu cijenio — smatrao sam da je Rusiju vratio na poziciju koja joj kao „velesili“ pripada. Jeljcin mi se uopće nije dopadao.
Nisam neprijatelj Rusiji — neprijatelj sam agresorima, pa bili to i Amerikanci. Koje sam kritizirao kada se radi o politici prema Arapima.
Nisam neprijatelj Rusiji — neprijatelj sam agresorima, pa bili to i Amerikanci. Koje sam kritizirao kada se radi o politici prema Arapima.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 614 times
- Been thanked: 954 times
Također. To kako je poništio privatizaciju nekih korporacija i obračunao se s tajkunima smatrao sam pozitivnim, bez obzira na metode.
I mi bismo trebali slijediti taj put.
Tako i ja. Amere sam čak nazivao štetočinama.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Trumpov nekadašnji savjetnik John Bolton tvrdi da će situacija u Ukrajini biti sve gora i da se Putin "izvukao s ubojstvom".
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... m-15618361Bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, John Bolton, za Sky News govorio je o značaju summita u Kini. Smatra se da je to okupljanje odraz ojačanih veza Vladimira Putina i indijskog premijera Narendre Modija te kineskog predsjednika Xija Jinpinga.
Bolton, ujedno i bivši američki veleposlanik pri UN-u, kaže da ovi događaji odražavaju štetu koju je Trumpova politika nanijela nakon njegova povratka u Bijelu kuću: - Ovdje ima puno loših, a vrlo malo dobrih vijesti, rekao je Bolton.
- Zapad, a posebno SAD, desetljećima je pokušavao odviknuti Indiju od hladnoratovske vezanosti za Rusiju, kupujući od njih sofisticirano oružje i upozoravajući Indiju na opasnost koju predstavlja Kina. Donald Trump je prošloga tjedna to poništio. Iz raznih razloga, sada je Indiju poslao natrag Rusiji kako bi se približila Kini. To uništava desetljeća napora da se taj raspored promijeni, kaže Bolton i dodaje:
- Ne kažem da se ovo ne može popraviti, ali trebat će puno rada za to.
Bolton ističe da je Trumpova odluka da odbaci ono što je Modi doživljavao kao bliske pregovore s SAD-om i uvede carine od 25% Indiji, među ostalim, ono što je Indijce uvrijedilo. Bivši Trumpov savjetnik osvrnuo se i na summit Putina i Trumpa na Aljasci te na izglede za mir u Ukrajini. Izrazito je pesimističan u vezi toga.
- Mislim da se cijela stvar urušava. Mislim da su šanse za mir u Ukrajini sada vjerojatno gore nego što su bile prije summita na Aljasci. Putin se doslovno izvukao s ubojstvom, rekao je i dodao:
- Što god da je na Aljasci rekao Trumpu, on to jednostavno ignorira i povećava napade na civilne ciljeve u Ukrajini, ne smanjuje ruske vojne napore, ne čini nikakve ustupke, kaže Bolton o Putinu.
Rekao je i da smatra da će se Trump sada povući iz pokušaja da osigura mir u Ukrajini i dodao da vjeruje da je Putin ponizio Trumpa.
- Mislim da on to ne shvaća, ali mislim da Putin vjeruje da se stara magija vratila, da mu je KGB-ovska obuka omogućila da Trumpu zamagli oči. To Kremlju ide jako dobro, zaključio je Bolton za Sky News.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Inače, izgledi da će eventualne sankcije Kini i Indiji samo homogenizirati saveze poput BRICS-a i oslabiti dolar bili su uvijek realni, zato se Zapad i ustručavao. Rekao bih da bi taktika batine i mrkve bila isplativija. Ako uzmeš štogod, onda moraš obećati da ćeš dati više od toga budu li se poštovala pravila. Tito primjerice znao se služiti tom metodom - štoviše, činio je to iznimno vješto održavajući ravnotežu među nekadašnjim republikama bivše Jugoslavije. Opet, on je bio majstor, Trump je za njega najobičniji pikzibner. 
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
Ovdje treba zna umjesto za.
Nisam čuo ni njega ni Trampa da se ograđuju od stava ondašnjeg predsjednika SAD a to je da isti upravlja svijetom. Valjda se to podrazumijeva kad si predsjednik SAD: sve te se tiče, cio svijet je u tvojoj nadležnosti pa ne čude ni izjave tipa da ti se neko izvukao s ubojstvom. Želi nam reći da da se njega pita, da je Bolton predsjednik, američke trupe bi već bile u Moskvi a Putin u zatvoru, jedino što fali je volja za to. Na stranu to što Amerika ima tek pola miliona ljudi u aktivnom vojnom sastavu, ne proizvodi tenkove, godišnje proizvede presretača za Patriot sistem koliko Ukrajinci sprže za noć (na jedan cilj se puca sa dvije rakete, ponekad i više a svaka košta 3-4 miliona, a Rusi znaju sručiti 600-700 na Ukrajinu, što Geranija, što Kh-101, Iskander-M/Iskander-K, KN-23, Kalibr, Kh-59/Kh-69 i Kindžala), što HIMARSi više nisu učinkoviti a ni ATACMSi, što kompletan NATO proizvede haubičkih granata za godinu koliko Rusi u tri mjeseca i to po cijeni osam puta većoj nego što košta Ruse (navodno je ruska granata skočila s $500 na $1.000 pa je sad omjer spao na 4:1
Kakav uobraženi pipsqueak od idiota, to nisu istine...
- Šabović Adis
- Inventar
Gle, Rusija i S. Koreja su vojni saveznici. Odnedavno. Zvanično! To za razliku od nekih saveznika koji nisu saveznici Ukrajine kad treba obaviti savezničku dužnost ali jesu saveznici kad treba sebi pripisati zasluge za bilo šta što izgleda kao uspjeh na bojnom polju. Rusija i Koreja su dužne jedna drugoj priskočiti u pomoć u slučaju rata, a Koreja sad ima izvrsnu priliku da se pokaže dostojnom savezništva s Rusijom. Ono, Kim će ti svojoj sljedbi Veliki brat je u nevolji, juriš! ne bi li osim blagonaklonosti iskamčio možda i neku rum-pločicu od Putina. 
- Stitch
- Head Honcho
Ma znam, taj je sporazum potpisan prije godinu dana. No ne znam kakvi su korejski vojni i industrijski kapaciteti. Tamo je devedesetih vladala glad, tražili su ekonomsku pomoć. Zemlja je u najboljem slučaju slabo razvijena. Uzeti Kim Jong-una za saveznika može samo očajnik.Šabović Adis wrote: ↑02 Sep 2025, 09:25Gle, Rusija i S. Koreja su vojni saveznici. Odnedavno. Zvanično!
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
Prije dobri Samarićanin. Ako već ne neki predator koji će gabulu nemoćnog iskoristiti na najgori mogući način po nemoćnog. Rusi su kapitalisti, znaš.Stitch wrote: ↑02 Sep 2025, 13:47Ma znam, taj je sporazum potpisan prije godinu dana. No ne znam kakvi su korejski vojni i industrijski kapaciteti. Tamo je devedesetih vladala glad, tražili su ekonomsku pomoć. Zemlja je u najboljem slučaju slabo razvijena. Uzeti Kim Jong-una za saveznika može samo očajnik.
-
- Information
-