najprije, meni nije jasna ta recenica. ono, logicki mi nije jasna, fali jedan dio..Kolinda Kitarović » wrote:
I reci mi unda, u čemu je ovo išta drukčije od onog što miki ovdje govori već dugo? Ajde, baš me zanima. Bez uvrede mikiju, zna on već da se ja ne slažem s njegovim gledištima oko toga.
U čemu je to drukčije od Pernarovog "hadezeovce u logore"?
Stoka jesu, bez sumnje, ali jebo me pas ako želim ponovno uvođenje starih modela gdje se ljude vješalo i šta već. Ja ne znam kako ljudi tako olako barataju time, eto. I onda kažeš, fokusiram se samo na revoluciju. Mda.
I šta im je ovaj komentar "o tome ćemo uživo" trebao?
..ili mozda ima nesto sto se podrazumijeva da je poznato i logicno, a eto, meni je to nekako pobjeglo.
i ti se bas uhvatis toga.
nigdje nisam vidio da ta radnicka fronta poromovira smrtnu kaznu, njen povratak, itd. to sto ovaj pise, pise iz nekih svojih motiva, ko zna kojih i kakvih.
govoreci bas o smrtnoj kazni, ti tu vidis sad samo masovna strijeljanja i vjesanja, imas neku vec ugradjenu matricu.
najprije, sama smrtna kazna ne bi trebala bit nikakav tabu. prvno govoreci, onako ofrlje i kolko znam, ne zeli se ona ukidat i ne ukida se bas bezveze. i ne postoji bas bezveze tamo gdje postoji.
tj, malo je sve to slozenije. militantno je i nerazmisljajuce ukidanje ili neprovodjenje smrtnih kazni isto kao i inzistiranje na njima.
bez obzira sto se kaznjava tom kaznom i kakve jos ima funkcije, preventivne, ove, one..
od smrtne kazne se odustaje jakim drustvima, tj, doslo je do tog nekog, civilizacijskog koraka ili kakvog vec da je jasnija svjesnost da tog kojeg bi trebali kazniti smrtnom kaznom proizvod drustva u kojem na ovaj ili onaj nacin ucestvujemo, dakle i nasa odgovornost.
toliko o tome, plus sto svakodnevno imamo i zescih marketinga straha koje locemo pohotno u ov isnickim kolicinama, osim tog spominjanja neke smrtne kazne koja je vec nekako i pomalo kulturoloski zastarjela ili modificirana, ako tako mogu rec.
dakle, ako od svega tog i to sve mozes svest jedino na spominjanje smrtne kazne, ako je to sve sto ti je ostalo, to je zaista malo, rekla bi suzan sontag.
usporedjivat to sa pernarom, jednostavno je neumjesno. ako se tu ne moze napravit ili ne zeli napravit distinkcija, ona je to sori, isto nerazumijevanje kao sto ga i pernar ima prema puno toga i to nerazumijevanje je onda najlakse necim presjeci tako da prestane postojat kao problem..
po onom sto pise u tom rfu, kao neko nacelo se spominje demokratski socijalizam, akao to jest neka ideja vodilja, onda automatski pada dosta toga u vodu, dosta tih nekih preopznavanja i povezivanja s nekim slikama koje nam se ne svidjaju. jednostavno, nema tu prostora za njih bez obzira tko sto tu htio.
nadalje i ponavljam..revolucija u tom tekstu je spomenuta samo kao mogucnost , kao jedan od neznam alata ili cega vec, kao nesto od cega se ne bjezi i sto je realno i bilo i jest i bit ce realno.
nigdje nije receno da je ta neka revolucija, sto god ona bila i kako se kod zamisljala, jedini nacin ili postipak ili proces kojim ce se ta rf boriti za cije vec intereese.
isto kao s revolucijom je i s bilo kakvim drugim konfliktom, a to sto nas neki konflikt je opravdan, rijec revolucija je ta crvena krpa koja nas bac a u nesvjest, e tu su vec neki drugi problemi.
ponavljam, mene strah od te revolucije podsjeca na price kad je napolenon, tj njegova vojska dolazila u split, pa su ondasnji splicani zatvarali skure i zakljucavali se u kuce jer dolaze nekrsti koji ce im fjaku pretvorit u komunu neku.
a tako su se fino navikli imat gosodare koje su slusali i sad im ovi francuzi nude kao neku demokraciju, nesto, neke reforme, nsku mogucnost da oni sad tu sami nesto odlucuju bez toga da kad im dopizdi da se periodicno prihvate sjekira i kosira kao nekog korektivnog mehanizma koji nece nista promijenit, ali eto, malo zabave svako malo dobro dodje..
dakle, ne da si se fokusirala, nego si zabrijala i to unaprijed zabrijala. bez obzira sto bude bilo da bilo (osim ovog puzajuceg valjka desnicarskog kojeg ne dozivljavas kao naglu i neprihvatljivu promjenu jer se rasporedio takticki u vremenu), tu jos uvijek ima dovoljno i vremena i prostora da se nesto ne otme nekoj kontroli.
ne znam kako to nije jasno da na nasoj politckoj sceni imas lepezu desnih izbora, a da lijevo predstavlja samo neki midl ov d roud liberalizam. liberalizam nije nuzno lijevi, kao sto i lijevo nije nuzno neliberalno. molim da to udje u zapisnik..