Jezikoterija
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 794 times
- Been thanked: 1513 times
Nije to isti obrok; zajutrak je prvi, a doručak drugi obrok u danu.
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
Nemam što raditi u ove sate pa da malo podjebavam. Zašto dijete "jede zajutrak" umjesto da zajutarkuje?karambol » wrote:Ajmo...kaže dijete da jede zajutrak. Kako se kaže zajutrak u množini? Zajutrci...zajutarki...kak?
Da. U engleskome.Emericzy » wrote:Upravo gledam (i slušam) HRT Dnevnik. Saborski zastupnik, a poslije njega i TV reporterka, kažu 'tabu tema' i naglašavaju prvi slog. Tabu tema. Slušam to već par godina. Zar su ljudi zaboravili da je naglasak na drugom slogu -- tabu?
A što ako ljudi nisu nikad ni naučili da je naglasak na drugome slogu, nego su recimo oduvijek imali naglasak na prvome? I štokavci su ljudi, Em.Emericzy » wrote:Upravo gledam (i slušam) HRT Dnevnik. Saborski zastupnik, a poslije njega i TV reporterka, kažu 'tabu tema' i naglašavaju prvi slog. Tabu tema. Slušam to već par godina. Zar su ljudi zaboravili da je naglasak na drugom slogu -- tabu?
Inače, ne, naglasak nije na drugome slogu u standardu, ali se tolerira jer se radi o riječi stranoga podrijetla. No da je obavezno, nije.
A mi smo tu riječ preuzeli... od koga? Direktno sa Tonge, gdje je Ban Mažuranić bio otišao sa svojom ekspedicijom?MmeTipfeler » wrote: Nemam što raditi u ove sate pa da malo podjebavam. Zašto dijete "jede zajutrak" umjesto da zajutarkuje?
Da. U engleskome.
A što ako nikada nisu naučili č i ć, pa pišu ćaša i pićka? Kakav ti je to argument? Tebi je, znači, OK da novinar, pazi, jebote, novinar, a ne buregdžija, ne zna naglasak za toliko običnu riječ?Zekoslawa » wrote:A što ako ljudi nisu nikad ni naučili da je naglasak na drugome slogu, nego su recimo oduvijek imali naglasak na prvome?
Ma nemoj me zajebavati. Hoćeš reći da je OK izgovarati Dior? Ili Marsej za Marseilles?Zekoslawa » wrote:Inače, ne, naglasak nije na drugome slogu u standardu, ali se tolerira jer se radi o riječi stranoga podrijetla. No da je obavezno, nije.
- MmeTipfeler
Ne, nego da je hrvatski standard uobličen prema novoštokavskoj jekavštini, što podrazumijeva i naglasni sustav i njegova pravila. Što tvojem ili mojem uhu "prirodnije" zvuči, a to je nerijetko varavo, naglašavati druge slogove od onih koji se naglašavaju u štokavskome, druga je priča.Emericzy » wrote: Ma nemoj me zajebavati. Hoćeš reći da je OK izgovarati Dior? Ili Marsej za Marseilles?
Dakle, hoću reći da je službeni naglasak na prvome slogu ( Anić kaže dugosilazni, Šonje dugouzlazni - upravo sam provjerila, a upravo sam provjerila i kako bih ja to izgovorila pa je ispao kratkoulazni naglasak
Da, ali ja ne govorim o tome. Govorim o svima dobro poznatoj tuđici, čiji pravilni izgovor u Hrvatskoj slušam pola stoljeća, da bi onda odjednom čak i ljudi od kojih u polupristojno civiliziranoj zemlji očekuješ nekakvo bar polupristojno opće obrazovanje, počeli upotrebljavati naglasak iz Nikoletine Bursaća ili Prosjaka i sinova. Na HRT hoću korektan izgovor! :topćenožicom:MmeTipfeler » wrote: Ne, nego da je hrvatski standard uobličen prema novoštokavskoj jekavštini, što podrazumijeva i naglasni sustav i njegova pravila. Što tvojem ili mojem uhu "prirodnije" zvuči, a to je nerijetko varavo, naglašavati druge slogove od onih koji se naglašavaju u štokavskome, druga je priča.
Dakle, hoću reći da je službeni naglasak na prvome slogu ( Anić kaže dugosilazni, Šonje dugouzlazni - upravo sam provjerila, a upravo sam provjerila i kako bih ja to izgovorila pa je ispao kratkoulazni naglasak).
- MmeTipfeler
Odustani, Emericzy.
Standard ti ne daje pravo. Po njemu naglasak ne može biti na posljednjem slogu.
Pravilo o poštovanju naglasaka kod osobnih imena i toponima objesi mačku o rep. Ono se ne mora poštovati jer standard pretpostavlja da su se imena prilagodila hrvatskome i da nismo dužni znati naglaske stranih riječi.
To što opća kultura podrazumijeva da to ipak znamo, standard nije brijga.
Očekuj ukoro i da se izgovara Bodler kao, što se već dugo čuje Šanel. A Chanel je čak popularniji od Baudelairea.
To ide dotle da bi ti najbolje bilo da priznaš i da se izgovara Jarun i Medvešćak i Središće, iako su ta imena posve hrvatska.
Osobno, smatram to bezobrazlukom, ali standard to smatra ispravnim.
Kad bi nam standard recimo dopustimo da smijemo izgovarati sako, nivo, pano, atelje, kupe... naglašeno na zadnjem slogu kao što se i izgovara, uspio bi se razlikovati od srpskog. A znamo kako to žarko želi. No toliko se žrtvovati ipak neće.
Standard ti ne daje pravo. Po njemu naglasak ne može biti na posljednjem slogu.
Pravilo o poštovanju naglasaka kod osobnih imena i toponima objesi mačku o rep. Ono se ne mora poštovati jer standard pretpostavlja da su se imena prilagodila hrvatskome i da nismo dužni znati naglaske stranih riječi.
To što opća kultura podrazumijeva da to ipak znamo, standard nije brijga.
Očekuj ukoro i da se izgovara Bodler kao, što se već dugo čuje Šanel. A Chanel je čak popularniji od Baudelairea.
To ide dotle da bi ti najbolje bilo da priznaš i da se izgovara Jarun i Medvešćak i Središće, iako su ta imena posve hrvatska.
Osobno, smatram to bezobrazlukom, ali standard to smatra ispravnim.
Kad bi nam standard recimo dopustimo da smijemo izgovarati sako, nivo, pano, atelje, kupe... naglašeno na zadnjem slogu kao što se i izgovara, uspio bi se razlikovati od srpskog. A znamo kako to žarko želi. No toliko se žrtvovati ipak neće.
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
- MmeTipfeler
Priča je ipak malo složenija nego što ti prikazuješ, o Perzefono! 
Drug Anić, recimo, dopušta naglasak na posljednjem slogu u nekima od riječi koje navodiš: atelje, pano , kupe, no ne i nivo - a zašto i bi kad imamo riječ razina? Dopušta to čak i u slučaju sakoa. Za što nema ama baš nikakva razloga osim austrijskog naglaska - njemački naglašava Sakko na prvom slogu, a bome tako i Talijani naglašavaju sacco. Bez obzira na modno značenje.
A nemojmo zaboraviti ni to da nije uvijek srpski kriv za sve. Duboko sam uvjerena da je za naglasak Chanel daleko više kriv engleski. Pokušaj jednom poslušati kako se na Stojedinici muče s francuskim imenima kada slučajno na koje nalete. Pa ako može biti Mišel, može i Šanel.
A i jadan mi je to standard koji bi se uspio razlikovati od srpskoga zahvaljujući naglasku na nekoliko stranih riječi.
Drug Anić, recimo, dopušta naglasak na posljednjem slogu u nekima od riječi koje navodiš: atelje, pano , kupe, no ne i nivo - a zašto i bi kad imamo riječ razina? Dopušta to čak i u slučaju sakoa. Za što nema ama baš nikakva razloga osim austrijskog naglaska - njemački naglašava Sakko na prvom slogu, a bome tako i Talijani naglašavaju sacco. Bez obzira na modno značenje.
A nemojmo zaboraviti ni to da nije uvijek srpski kriv za sve. Duboko sam uvjerena da je za naglasak Chanel daleko više kriv engleski. Pokušaj jednom poslušati kako se na Stojedinici muče s francuskim imenima kada slučajno na koje nalete. Pa ako može biti Mišel, može i Šanel.
A i jadan mi je to standard koji bi se uspio razlikovati od srpskoga zahvaljujući naglasku na nekoliko stranih riječi.
Glupost. Za naglaske protjerane s posljednjeg mjesta nije kriv ni engleski ni njemački nego štokavska tvrdoća i arogancija.
Je, je, sigurno Englezi i Jarunu i Madveščaku pomiču naglasak u nominativu. Englezi su i bedak naglasili na prvom slogu, to dolazi od njihovog bad.
Chanel iz engleskog!
Jadan standard, ne jadan, ovako se ne razlikuje od srpskog uopće. :kordićka:
A Aniću fala ko bratu što mi je dopustio naglašavati zadnji slog. Bez njegove dozvole ne bih.
Sad ću rolajzati neskriveno (dosad sam samo u sebi) kad čujem reno i pežo na prvom slogu.
Je, je, sigurno Englezi i Jarunu i Madveščaku pomiču naglasak u nominativu. Englezi su i bedak naglasili na prvom slogu, to dolazi od njihovog bad.
Chanel iz engleskog!
Jadan standard, ne jadan, ovako se ne razlikuje od srpskog uopće. :kordićka:
A Aniću fala ko bratu što mi je dopustio naglašavati zadnji slog. Bez njegove dozvole ne bih.
Sad ću rolajzati neskriveno (dosad sam samo u sebi) kad čujem reno i pežo na prvom slogu.
Prestanite lagati ovaj napaćeni narod, Perzefono i druže Emerički! 
Meni naglaske nitko nije protjerao sa zadnjega sloga jer nikad ondje nisu ni bili, i koliko se god vi cerili i rolajzali, ništa mi nije prirodnije od Diora, Chanela, Marseillesa, Renaulta, Peugeota, tabua, nivoa i svega tomu sličnoga s naglaskom na prvome slogu. A niti se može govoriti o tome da je zanemarena činjenica da to vama ili nekome drugom nije prirodno. Dopušta se oboje. Naglasak na prvome slogu uzima u obzir pravila novoštokavskoga naglašavanja + praksu, nagalsak na drugome slogu uzima u obzir podrijetlo riječi + opet praksu.
To što biste vi htjeli da se samo vas pita, a šta ću vam ja.
Meni naglaske nitko nije protjerao sa zadnjega sloga jer nikad ondje nisu ni bili, i koliko se god vi cerili i rolajzali, ništa mi nije prirodnije od Diora, Chanela, Marseillesa, Renaulta, Peugeota, tabua, nivoa i svega tomu sličnoga s naglaskom na prvome slogu. A niti se može govoriti o tome da je zanemarena činjenica da to vama ili nekome drugom nije prirodno. Dopušta se oboje. Naglasak na prvome slogu uzima u obzir pravila novoštokavskoga naglašavanja + praksu, nagalsak na drugome slogu uzima u obzir podrijetlo riječi + opet praksu.
Kako bi tebi i mogli igdje biti naglasci tih riječi kad te riječi nisu tvoje?Zekoslawa » wrote:Prestanite lagati ovaj napaćeni narod, Perzefono i druže Emerički!
Meni naglaske nitko nije protjerao sa zadnjega sloga jer nikad ondje nisu ni bili
Nisu ni moje, nisu hrvatske. Nisu se prilagodile ni oblikom ni rodom ni drugim gramatičkim osobinama. Ali viš vraga, standardu ne smeta što su, premda završavaju na -o ili -e, muškog roda. Ali naglasak mu smeta.
Doduše, pitanje je vremena kad će auto postat srednjeg roda.
Pa čuj, malo sam ja premlada da bih mogla pratiti ulazak tih riječi u naš standard. Bit će da su postale dio njega prije nego što sam ja uopće rođena. Pa sam ih onda prisvojila i nakeljila im naglasak ondje gdje mi prirodno dođe. A na posljednji slog mi nikako ne ide u moje tvrdo štokavsko dugo uho. Ne ide, pa ne ide. I jebiga, znaš da smo se sve fino dogovorile kako ćeš ti razlikovati mjesto, smjer, cilj kretanja i te stvari, dočim ću ja razlikovati naglaske i imati duljine i svašta nešto. I šta sad. 
E nije fer! Nije i gotovo! Da ti možeš nakeljit naglasak gdje ti prirodno dođe, a ja ne mogu.
Iako je on prirodno na mjestu koje meni prirodno dođe. To je nepravda! :calimero:
I šta sad, šta! Odi kod... kod... nađi si sama kod koga!
I šta sad, šta! Odi kod... kod... nađi si sama kod koga!
Ja sam prije koji dan na nemilom obiteljskom okupljanju čula jedan zgodan primjer prebacivanja naglaska. Priprema moja bakica peku i kaže "svr'kumpira". Prijevod: s+vrh+krumpira. Ilitiga: iznad krumpira. Naravno, jedan je naglasak u tom aglomeratu.
Da vas ne zbunjujemo previše, uvijek je tu varijanta "vanka". To bi ti valjda bilo lakše.
Da vas ne zbunjujemo previše, uvijek je tu varijanta "vanka". To bi ti valjda bilo lakše.
Ja znam jedan kajkavski primjer prebacivanja. Zamuž prejti. Za muž(a) otići. Na žalost, ne i u praksi.Zekoslawa » wrote:Ja sam prije koji dan na nemilom obiteljskom okupljanju čula jedan zgodan primjer prebacivanja naglaska. Priprema moja bakica peku i kaže "svr'kumpira". Prijevod: s+vrh+krumpira. Ilitiga: iznad krumpira. Naravno, jedan je naglasak u tom aglomeratu.![]()
Zekoslawa » wrote:Prestanite lagati ovaj napaćeni narod, Perzefono i druže Emerički!
..tako je. ako oce razumjet, razumjet ce. ako nece, nije ni bitno.
ali, da malo ne cujem, da mi ne odzvanja u uhu kad se kaze prvi tabu, cujem, odzvanja mi. iako, kad ja govorim, mislim na onaj drugi tabu, tabu drugog sloga.
ali, opet iako, kad sam tamo gdje vecina govori prvi tabu, govorim i ja, ne bih htio se pravit fincukast i tako gobit vrijeme na nesporazume, sumove, itd.
lakse mi je rec prvi tabu, nego da to preraste u cjelodnevno zadnjeslozno zajebavanje..dodaj mi majonez u, aj celo pelo pocesljaj kos u, itd.
stovise, sve ja to lijepo spojim u jednu rijec, pa budem onda veci vjernik od pape i svi me zadivljeno gledaju kad kazem..tabutema.
i jos jedno pitanje. ono..renault? sta..ovdje niko ne govori renault, nego..reno? stvarno? ..ajme seljaka..
- MmeTipfeler
Ne kaže se Renault, nego renol. S naglaskom na zadnjem slogu...a unda » wrote: i jos jedno pitanje. ono..renault? sta..ovdje niko ne govori renault, nego..reno? stvarno? ..ajme seljaka..
..a ne, ne. renault je u nominativu. ali, reci ces..imam renola.MmeTipfeler » wrote:Ne kaže se Renault, nego renol. S naglaskom na zadnjem slogu.
-
- Information
-