Standard, plaće, klase...

Sve od javnog i tajnog interesa
Morticia

Post 06 Feb 2012, 17:12

:confused:
Ajde ti sad malo razmisli svojom glavom kakve veze ovo ima s ovim o cemu ja govorim??? :misli:
Jesam se ja zalila? :misli:

O cemu ti zboris? :rofl:

E da, jos nesto- ja stvarno, stvarno, stvarno rijetko za marendu potrosim 30, a kamoli 40 kuna. :eek:

MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Morticia

Post 06 Feb 2012, 17:18

JPK » wrote: To ti dokazuje da je cijena hrane u odnosu na prosječni prihod pala.
Naravno da nije u nominalnim iznosima, inflacija još nije bila negativna.
Ili, ako je danas za život s određenim standardom potrebno 5000 kn, tada je bilo potrebno nekih 500 kn manje, pa bi tu govorili o onima s 4500 kao siromasima koji kopaju po kantama. :bicedobro:
:rofl:
Pa ti si stvarno propuhao. :zubo:
Gdje sam ja rekla da oni s 5k kopaju po bajama? :misli:
Naprotiv, jedno 200 puta sam napisala suprotno. :zubo:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
A.P.
Cactus

Post 06 Feb 2012, 17:18

Nisi se žalila (jel to bitno za ovaj razgovor uopće?), ali nastupaš na ovoj temi iz svog kuta gledišta na koje nesumnjivo utječe tvoj lajfstajl, te si poprilično subjektivna pritom.
JPK

Post 06 Feb 2012, 17:19

Morticia » wrote::confused:
Ajde ti sad malo razmisli svojom glavom kakve veze ovo ima s ovim o cemu ja govorim??? :misli:
Jesam se ja zalila? :misli:

O cemu ti zboris? :rofl:

E da, jos nesto- ja stvarno, stvarno, stvarno rijetko za marendu potrosim 30, a kamoli 40 kuna. :eek:
Jesi li sigurna da za manje od 30 kuna možeš kupiti dostojanstven gablec? :D
Biti i mniti svemiropolisno
Morticia

Post 06 Feb 2012, 17:22

A.P. » wrote:Nisi se žalila (jel to bitno za ovaj razgovor uopće?), ali nastupaš na ovoj temi iz svog kuta gledišta na koje nesumnjivo utječe tvoj lajfstajl, te si poprilično subjektivna pritom.
Sasvim suprotno.
Samo gledam oko sebe, svaki dan kupujem hranu, uredno placam rezije i razgovaram s ljudima.

Uostalom, kukuriku je krasno sazela i objasnila ono sto ja vec danima govorim.
JPK

Post 06 Feb 2012, 17:25

Morticia » wrote:
:rofl:
Pa ti si stvarno propuhao. :zubo:
Gdje sam ja rekla da oni s 5k kopaju po bajama? :misli:
Naprotiv, jedno 200 puta sam napisala suprotno. :zubo:
A gdje sam ja rekao da si ti to rekla?
To je bilo izjavljeno na topicu više puta.
Morticia

Post 06 Feb 2012, 17:25

Pokazi. :zubo:
Pješčana

Post 06 Feb 2012, 17:26

ljudi, jel tko od vas ima kakvu menzu/restoran na poslu? što jedete na radni dan? ti si morti pričala da nešto sitno pojedeš dok dođeš doma, jel tako?
koliko vam novaca ode na kavu/čaj/grickalice/ručak?
jel trošite uopće na takve stvari?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
A.P.
Cactus

Post 06 Feb 2012, 17:38

Imam penis, a ne menzu. Zapravo nemam ni penis, sve su žene.
Mahom se hranim nikako do kiflom :raspa:
Jedem doma.
kukuriku

Post 06 Feb 2012, 17:42

Pješčana » wrote:ljudi, jel tko od vas ima kakvu menzu/restoran na poslu? što jedete na radni dan? ti si morti pričala da nešto sitno pojedeš dok dođeš doma, jel tako?
ja sam danas potrošila 20 kuna na cigarete i 7 na čokoladu, ter 5 na kavu. kavu u kantini, ne birtiji.
Nek(v)arljiva.
Pješčana

Post 06 Feb 2012, 17:42

ja imam menzu.
kave imam na poslu, jeftinije se nego u bircu.
hrana je, pa..bila je super prije godinu dana. sad raznoliku ponudu nadoknađuju količinom soli, masti i pomfrija. tako da si mislim vratit se na svoje zdjelice i nošenje od doma.
ja ne mogu bez ručka. kad radim ujutro, od 8 sam, i oko 12 sam luda, moram nešto pojesti.onda ručam na poslu, a večeram doma
kava mi je 5 kuna.
kompletan ručak ispod 30.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Vodena

Post 06 Feb 2012, 17:50

Ja pročitala mengu. :facepalm: :rofl:

Ja danas nisam išla u trgovinu. Sva sreća, jer nemam ni kune.
JPK

Post 06 Feb 2012, 18:05

Pješčana » wrote:ljudi, jel tko od vas ima kakvu menzu/restoran na poslu? što jedete na radni dan? ti si morti pričala da nešto sitno pojedeš dok dođeš doma, jel tako?
Ja imam 2 restorana, čak imaju i finu hranu ponekad, ali su porcije premale i to me vrlo iritira, pa najčešće nosim hranu u kanti od kuće. Cijena menija je 50-90 kn. (Ovaj od 90 je za hohštaplere i skorojeviće.)
Morticia

Post 06 Feb 2012, 18:22

Ne jedem nikad topli obrok na poslu.
Trosim na hranu (za marendu) od 10 do 20 kuna, u nekom prosjeku.
Pijem jednu kavu dnevno (svaki dan) iz aparata, 3 kune.
Povremeno odem na kavu s nekim (cca jednom tjedno) i racunam da na to potrosim oko 15 kuna jer nekad platim ja nekad druga strana.
Cigarete- kutija mi traje 4 dana, a pusim Partner (dakle cca 3.5 kn dnevno mi ode na cigarete).

Mislim da su to osnovni troskovi.

E da, putna mjesecna karta do posla mi dodje 500 kn. :raspa:
Eks

Post 06 Feb 2012, 18:39

Isuse, što mi ova tema diže tlak. :D
Meni je žalosno da se srednjim slojem smatra itko tko mora mozgati na kojoj će namirnici uštedjeti više da bi si nešto drugo mogao priuštiti.
A što su onda bogataši? Oni koji si mogu kupiti čokoladu, a da pritom ne ostanu zakinuti za rukav majice koju misle kupiti? :rofl:
Kakav je to srednji sloj koji mora opsesivno razmišljati o novcu umjesto da živi više manje bezbrižno?
Ma glupost.
Sa Zapadom nam je došla i sirotinja koja se pokriva kartonima, a to što smo izgubili financijsku sigurnost itekako znači da se ne možemo nazvati srednjim slojem ako imamo jebeni internet i tu i tamo si kupimo koju majicu. Jebo srednji sloj koji svakog trena može izletjeti na ulicu.
E pa sad, smislite novi naziv ako je sirotinja uvredljivo za one koji spavaju na ulici, ali srednji sloj je groteksan naziv.
Pješčana

Post 06 Feb 2012, 18:41

jel se itko carpoola?
jel rade to ljudi po vašim kvartovima/gradovima?
ja sam jedno vrijeme gledala po cestam apo zg, skoro svaki auto ima jednog čovjeka unutra.uzet ću u obzir da možda nema taj nekto kolegu iz istog dijela grada, radi u čudno vrijeme, već je odbacio curu/ženu/muža na posao, ali nisu svi ranoranioci. svatko komotno vozi svoj auto. ne štedi se ni na takvim stvarima
Herp
Nikki Gauda

Post 06 Feb 2012, 19:12

Morticia » wrote:Pa evo, jedan kratki izračun SAMO najosnovnijeg.

1750 kn- stanarina (AKO)
700 kn- režije
1500 kn stanarina & režije, Novi Zagreb, dvosobni stan od 60 kvadrata.
Uzmeš cimericu i bok.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Morticia

Post 06 Feb 2012, 19:19

I ajmo jovo nanovo. :o

Pricamo o SREDNJEM SLOJU.
U onom smislu u kojem ga je spomenula Kukuriku.
A taj i takav nije zbog neimastine prisiljen zivjeti s cimerima i kupovati banane na akciji, 2 kn kilo.

Ali ne, stvarno, stvarno nema smisla da po 386. put objasnjavam o cemu govorim.
Eks

Post 06 Feb 2012, 19:22

Upravo to. Ne možeš ljude koji zbog nemanja novaca žive studentskim životom (ja npr. nikad ne bih htjela imati cimericu i ne bih bila sretna da budem primorana na to) nazivati srednjim slojem. :S
Herp
Nikki Gauda

Post 06 Feb 2012, 21:50

Morticia » wrote:I ajmo jovo nanovo. :o

Pricamo o SREDNJEM SLOJU.
U onom smislu u kojem ga je spomenula Kukuriku.
A taj i takav nije zbog neimastine prisiljen zivjeti s cimerima i kupovati banane na akciji, 2 kn kilo.

Ali ne, stvarno, stvarno nema smisla da po 386. put objasnjavam o cemu govorim.
Taj"siromašni" sloj o kojem ja pričam dvaput godišnje otputuje na tjedan dana u London, Dublin ili Pariz.
Dakle, govorim o konkretnom primjeru moje frendice koja ima plaću 4500 (s cipelićem).
Od te love plaća stan, režije i hranu, uplaćuje u stambenu štedionicu i dvaput godišnje si priušti putovanje u inozemstvo. I to ne na kredit, jer čak ni nema kreditnu karticu. Nije gladna, nije gola ni bosa, svaki vikend izlazi van, na koncerte itd.
Meni to nije siromaštvo da ga jebeš.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
ombia

Post 06 Feb 2012, 21:52

Menzu sam imala na proslom poslu, bila je jeftina a odlicna jer subvencionirana od drzave. Ono juha, glavni obrok, prilog i salata za 4 eura za zaposlenike. Prezaliti ju ne mogu.
Vece firme imaju svoje kantine pod uobicajno, mi smo sad jako mala hm firma i kao sto sam napisala ljudi si nose od doma. Kazu da ljeti znaju jednom tjedno otici skupa na rucak u restoran do, ljeti ima terasu.
Dakle nosim si od doma. Nekad kupim usput salatu, komad kolaca ili doner. Pekare mi vec na usi idu van.
Kava, caj, sok, voce daje firma. Druga je stvar ak nakon posla idem privatno na kavu. Al na toj kavi sam im do neba zahvalna :S , em kupuju odlicnu em na dan popijem espresso, latte pa opet neku prckariju na to bi mi otislo 10 eura dnevno a onda vjerujem ne bi ni pila, jedino za mlijeko dajemo mjesecno 3 eura svak.
Da i vodu daju besplatno, gaziranu i negaziranu.

Dakle doruckujem pod obavezno nesto sitno prije posla, obicno musle, jogurt i voce, rucati moram rano popodne jer umirem od glada i navecer skuham doma nesto pa imam za gablec drugi dan.

I voljela bih znati kako se to kvalitetno jedna osoba moze hraniti mjesec dana za 800 kuna? Jel to vegetarijanac ili sta?
el se itko carpoola?
jel rade to ljudi po vašim kvartovima/gradovima?
ja sam jedno vrijeme gledala po cestam apo zg, skoro svaki auto ima jednog čovjeka unutra.uzet ću u obzir da možda nema taj nekto kolegu iz istog dijela grada, radi u čudno vrijeme, već je odbacio curu/ženu/muža na posao, ali nisu svi ranoranioci. svatko komotno vozi svoj auto. ne štedi se ni na takvim stvarima
Oko mene svi da. Ja ne jer zivim blizu posla, a dio kolega ide biciklom. No jako puno ljudi tako ide do posla, cak imaju interni program gdje se zapisuju nesto kao kalendar tko je s autom taj tjedan i dokle radi (nije fiksno radno vrijeme)

1500 kuna u koje su ukljucene rezije za stan od 60 kvadrata a polazim od toga da je stan solidan je jebena sreca. Jebena sreca.
Kad bude taj stan prazan javite, znam neke koji bi isti dan uselili.
ombia

Post 06 Feb 2012, 22:01

ex anais » wrote:Upravo to. Ne možeš ljude koji zbog nemanja novaca žive studentskim životom (ja npr. nikad ne bih htjela imati cimericu i ne bih bila sretna da budem primorana na to) nazivati srednjim slojem. :S
Ovako sam i ja razmisljala, al sad ovog konkretnog cimera ne bih dala ni za sta. :S Plan je bio da ostane samo koji mjesec dok ja vidim hocu li ostati na ovom poslu itd. a sad nam je tako dobro da smo produzili ugovor do iza ljeta. Mogu otputovati, mice su zbrinute, kuha stalno nesto :zubo: , sinoc ispekao brdo palacinki jer sam ga zamolila a cak mu se nisu ni jele, ni jednu nije pojeo tek jutros.
Osusi ves ak zaboravim izvaditi iz masine da ne stoji bezveze mokar. I nikad stan nije bio cisci. :S

Ne znam jesam li srednji sloj ili nisam :ne zna: nemam dugova, mogu na putovanje tu i tamo, puno trosim na hranu, kupujem redovito knjige, CD-e i idem van svaki vikend i to ne jeftino, ne stedim na kozmetici, parfemima, namjestaju, na macama ne stedim nimalo i dobe najbolju klopu sto mogu kupiti, laptop sam kupila u keshu sad. No nemam auto. Imam cimera.
Sta ja znam jesam li srednji sloj al nije mi ni bitno :ne zna:
Herp
Nikki Gauda

Post 06 Feb 2012, 22:13

ombia » wrote:1500 kuna u koje su ukljucene rezije za stan od 60 kvadrata a polazim od toga da je stan solidan je jebena sreca. Jebena sreca.
Kad bude taj stan prazan javite, znam neke koji bi isti dan uselili.
Sad sam ukucala u oglasnik najam stana u Zagrebu po cijeni od 250 do 300 eura (računam još onih 100 da ti ostanu za režije - ta cijena tak i tak ne varira toliko jako bio sam ili ne) površine od 50 do 85 kvadrata, izbacilo mi je 37 stranica oglasa.
(Navedenih 1500 kn je, možda smo se krivo skužili, po osobi, znači najam + režije su ravno 400 eura.)
Pješčana

Post 06 Feb 2012, 22:19

Herp » wrote:
Sad sam ukucala u oglasnik najam stana u Zagrebu po cijeni od 250 do 300 eura (računam još onih 100 da ti ostanu za režije - ta cijena tak i tak ne varira toliko jako bio sam ili ne) površine od 50 do 85 kvadrata, izbacilo mi je 37 stranica oglasa.
(Navedenih 1500 kn je, možda smo se krivo skužili, po osobi, znači najam + režije su ravno 400 eura.)
ok, ali od tih 37 pola nije za stanovanje. ne znam jesi li ikad tražila stanove kroz oglasnik, nije da svi govore istinu, po veličini stana, broju soba, cijeni, režijama i uvjetima poslovanja.

ja podstanarim, i najviše me smeta jer moram plaćati one dvije doplate holdingu za zgradu :gaah:
i tu mi ode oko 300 kuna. na ništa
Herp
Nikki Gauda

Post 06 Feb 2012, 22:21

Pješčana » wrote: ok, ali od tih 37 pola nije za stanovanje.
Okej, neka bude 18 stranica. Ni to mi još uvijek ne djeluje kao đekpot.
  • Information