ZET

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
Lastan

Post 05 Mar 2012, 19:47

ombia » wrote:Zasto se ne kazne pjesaci koji hodaju ko muhe bez glave po stazi za bicikle? Ili se i to kaznjava?
Ne znam kažnjava li se, ali trebalo bi.
Sto se tice karte od 15 kuna, nije li 12 kuna?
Koliko god. Ne znam je li sada 10 kn izvan vozila i 12 kn u vozilu, ili je 12/15 kn. Imam pokaz.
Niti jednom nije pala cijena karte a da sam ju ja ubrala, nisam doduse bila svugdje po svijetu ali na vise mjesta jesam. Dapace cijena karte raste svake godine. Evo upravo digli za 9 eura mjesecnu. Ne nisu i place povisili.
Koliko znam, uvođenje elektroničke karte svugdje je spustilo cijenu na nekih 70% u odnosu na papirnatu kartu na istom mjestu.

Lastan

Post 05 Mar 2012, 19:52

kuki » wrote:Pa krademo. Koristiti uslugu koju ne plaćaš je krađa. Koliko se sjećam, baš se pitanje o plaćanju javnog prijevoza pojavljuje u upitnicima u istraživanjima razine društvenog kapitala. Što je više ljudi koji misle da se pravila na njih ne odnose ili da nije neka šteta da ih zaobilaze, to nam je svima, općenito govoreći, gore.
Da je krađa, švercanje bi se kažnjavalo prema nekom članku Kaznenog zakona.

Švercanje nije krađa, kao što nije ni piratiziranje sadržaja za osobnu upotrebu.
Riječ je zapravo o vrlo usporedivim stvarima: neplaćanje usluge kojom se koristiš, ali uz minimalno uskraćivanje dostupnosti te usluge drugima. Osim u slučaju gužve u tramvaju, kad kontrolori ionako ne ulaze jer se ne mogu kretati. :rofl:

Slažem se da nam je svima tim gore što je više ljudi koji smatraju da se pravila na njih ne odnose.
Meni je najmilije babetine koje nezaustavljivo njurgaju po javnom prijevozu upitati imaju li uopće kartu. Da vidiš onda frke. :D
Ali nemojmo baš sve nazivati krađom. To ne pomaže rješavanju problema.
Lastan

Post 05 Mar 2012, 19:58

klonka » wrote:Ihaj. :zubo: Još jedna glupost omiljenog nam ZET-a. :serek:
Da, učinite jednostavan sustav plaćanja kompliciranijim. To će ljudima pomoći da plate kartu.

Zar oni ne mogu smisliti nijednu mjeru koja ne bi povećala švercanje?
JPK

Post 05 Mar 2012, 20:52

Što se tiče izjava da se ljudi samo kod nas švercaju, a vani plaćaju, samo ove godine sam se švercao u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji i Švicarskoj.
Istina, to je bilo najčešće u situacijama kada nisam mogao kupiti kartu, jer tamo nemam problem s osjećajem da me netko pljačka. Možda je to i zato što pokaz u 4. najskupljem gradu na svijetu košta 440 kn, a u Zagrebu 360.
Biti i mniti svemiropolisno
A.P.
Cactus

Post 05 Mar 2012, 20:57

JPK » wrote: Istina, to je bilo najčešće u situacijama kada nisam mogao kupiti kartu, jer tamo nemam problem s osjećajem da me netko pljačka.
A imaš li osjećaj da ti nekog pljačkaš, nemoralni balkanče? :mama:

Inače, i ja sam se švercala vani. I kroz cijelu Sloveniju :raspa:
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 05 Mar 2012, 20:58

A.P. » wrote: Inače, i ja sam se švercala vani. I kroz cijelu Sloveniju :raspa:
Neš' ti podhvata.
A.P.
Cactus

Post 05 Mar 2012, 20:59

Karl Jozef » wrote: Neš' ti podhvata.
Ajmo se hvalit ko se više i gdje šverco :mad:
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 05 Mar 2012, 21:01

A.P. » wrote: Ajmo se hvalit ko se više i gdje šverco :mad:
Ma ja to više zbog veličine Slovenije. Ja sam se švercao tek kojih 10ak stanica ili tako nešto.
A.P.
Cactus

Post 05 Mar 2012, 21:02

Noob :kava:
ombia

Post 05 Mar 2012, 23:00

Lastan » wrote: Ne znam kažnjava li se, ali trebalo bi.

Koliko god. Ne znam je li sada 10 kn izvan vozila i 12 kn u vozilu, ili je 12/15 kn. Imam pokaz.

Koliko znam, uvođenje elektroničke karte svugdje je spustilo cijenu na nekih 70% u odnosu na papirnatu kartu na istom mjestu.
Ne znam za to. Mozda negdje je. :ne zna:
Meni je cijena ostala nazalost ista.
Dapace, cak je otisla gore.
Zadnje poskupljenje pocetkom godine i sad ovaj strajk ako urodi plodom, opet poskupljenje.
aryna

Post 05 Mar 2012, 23:19

klonka » wrote:Ihaj. :zubo: Još jedna glupost omiljenog nam ZET-a. :serek:
ne mogu vjerovati da će nešto ovako idiotski zaživjeti! :facepalm:
ja nemam vremena kupovati tu karticu na kiosku.
"Čim sam vidio tvoju facu, znao sam da si to ti" (?!?!)
Beta ženka

Post 06 Mar 2012, 12:37

Daklem, imam nekoliko napomena na ovu temu, a još nisam pročitala zadnju stranu:

1) meni se događalo da platim kartu SMS-om za nekoliko stanica, dođem kući, a karta vrijedi još sat i 10 min (npr.) - kad bi se moglo znati kome treba karta koja još vrijedi i proslijediti ju običnim SMS-om, to bi isto bila ušteda. SMS prema operaterima (ne ovim posebnim brojevima) mi je besplatan jer ulazi u paket.

2) u ZG je mjesečni pokaz poskupio 70 kn, gotovo 10 €

3) u Parizu je jedan iz naše grupe elegantno zgrčkom preskočio križnu rampu, nitko ga nije zaustavio :zubo:

4) u Londonu je cijena karata pala uvođenjem elektronske naplate, već i time što su uštedjeli na tiskanju papirnatih karti

5) koliko znam, Osijek je trebao uvesti plaćanje po principu "koliko se voziš, toliko platiš" - je li to zaživjelo? http://www.osijek-online.com/vijesti/cl ... 0-4901.htm
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
kuki

Post 07 Mar 2012, 20:56

Ja sam samo pješak, ali pljujem po svima. Evo, dok svi mrze bicikliste na nogostupima, mene je zamalo pregazio :D jedan dok sam prelazila pješački a on se vozio kolnikom. Na crveno.

Aha, kad je ovo već ZET topik, gajim golem animozitet i prema dijelu tramvajskih vozača koji nekako baš na mojoj stanici jako vole prolaziti na tramvajsko crveno koje nije crveno nego ono. :D

Mislim da bi svim tim ljudima netko trebao reći da se "jebeš vozača koji nije prošao na crveno" odnosi na seks.

:2up:
Tea Tree

Post 10 Mar 2012, 01:45

Postovi o biciklistima i prometu prebačeni na temu Biciklisti i promet. :D
Beta ženka

Post 10 Mar 2012, 13:41

Maloprije vidjela ovaj članak:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/nema ... 03559.aspx

"Na videu je tako vidljivo kako su građani u Grčkoj dijelili letke i pozivali na neposluh te izvadili aparate za provjeru, odnosno kupnju karata u metrou, u Madridu su jednostavno preskočili blokade, a u Stockholmu zaglavili aparate za provjeru karata."

Ako se želimo držati legalnosti metoda pobune, koliko je ovo opravdano?
Je li s druge strane opravdano toliko dizati cijene - možda jest legalno, ali koliko je "moralno" - i je li onda ova reakcija opravdana? :ne zna:
Odlično je kad postoji alternativa, ali što bi bilo da u Zagrebu nisu pojeftinili taksiji? I ja ovih dana u situacijama kad bih inače išla tramvajem radije pješačim, karta od 12 kn mi se isplati samo ako idem nešto obaviti 10-ak stanica dalje pa se odmah nakon toga vraćam.

Bicikl je dobra ideja, no već imamo opisane probleme na temi o biciklistima - manjak staza, nesigurnost u prometu itd. Meni je draže ipak kad ne moram razmišljati je li mi bicikl na mjestu gdje sam ga ostavila i stalno pogledavati je li tamo (događalo se kad bih bila na kavi s nekim tko je došao biciklom - svako malo ustajanje od stola i navirivanje preko živice je li bicikl tamo - pogotovo nakon neugodnih iskustava s krađama :D).

Što kažete o ovoj akciji?
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Lastan

Post 10 Mar 2012, 14:46

Kao što rekoh, ja sam i za praćenje kondora putem Twittera i za prosljeđivanje iskorištenih karata i za sve druge metode. Ali ja ću i dalje imati pokaz te ću i dalje svakome tko se požali ili poželi sjesti provjeriti ima li kartu.
Beta ženka

Post 10 Mar 2012, 14:50

Lastan » wrote:Ali ja ću i dalje imati pokaz te ću i dalje svakome tko se požali ili poželi sjesti provjeriti ima li kartu.
:lol: :lol: :lol: :rofl: :rofl: :rofl:

Isljednik! :rofl:

"Pokažite svoj venčani list!"

Ček, ček, jesi li već učinio to?
Baš me zanima reakcija osobe koju bi tražio kartu.
Lastan

Post 10 Mar 2012, 15:07

Beta ženka » wrote:
:lol: :lol: :lol: :rofl: :rofl: :rofl:

Isljednik! :rofl:

"Pokažite svoj venčani list!"

Ček, ček, jesi li već učinio to?
Baš me zanima reakcija osobe koju bi tražio kartu.
Kakav isljednik?

Hoćeš sjesti na mjesto na koje sam ja parkirao dupe? Može, ali dokaži da imaš plaćenu kartu; zašto da ti se inače dižem?
Njurgaš da je gužva, da je sporo, da je ovakvo ili onakvo, a stojiš kraj mene i ideš mi na živce? Ako ne plaćaš kartu, doprinosiš i gužvi i sporosti i dio si problema.

I da, učinio sam to već par puta.
Ponekad zašute, a ponekad se uzjebu još jače. I tim više pizde što sam ja hladnokrvniji i objašnjavam im zašto se usuđujem postaviti takvo pitanje. :kokice:
Beta ženka

Post 10 Mar 2012, 15:17

Lastan » wrote: Kakav isljednik?

Hoćeš sjesti na mjesto na koje sam ja parkirao dupe? Može, ali dokaži da imaš plaćenu kartu; zašto da ti se inače dižem?
Njurgaš da je gužva, da je sporo, da je ovakvo ili onakvo, a stojiš kraj mene i ideš mi na živce? Ako ne plaćaš kartu, doprinosiš i gužvi i sporosti i dio si problema.

I da, učinio sam to već par puta.
Ponekad zašute, a ponekad se uzjebu još jače. I tim više pizde što sam ja hladnokrvniji i objašnjavam im zašto se usuđujem postaviti takvo pitanje. :kokice:
Ne bojiš se da će te netko udariti?

Isljednik - onaj "samozaposleni" - provjeravaš karte, a nisi kondukter/kontrola. :D
Almost Rosey

Post 10 Mar 2012, 15:22

Lastan » wrote:
Pda, ali upravo takvi misle da je njihovo sveto pravo voziti se bez karte, kao, sporo je i neorganizirano, ljudi su stoka i smrde, usluga je zakurac i upravo zato ću je koristiti i ne platiti :ne zna:
Beta ženka

Post 10 Mar 2012, 15:30

Almost Rosey » wrote:
Pda, ali upravo takvi misle da je njihovo sveto pravo voziti se bez karte, kao, sporo je i neorganizirano, ljudi su stoka i smrde, usluga je zakurac i upravo zato ću je koristiti i ne platiti :ne zna:
Ih, da je to samo s prijevozom...
Mnogi smatraju da se računi ne trebaju plaćati na vrijeme ili plaćati uopće.
Opet ja s iskustvima iz SZK, ali moram :zubo: pa mi oprostite ovaj put:

- bilo je onih koji su smatrali da zaslužuju ne znam što jer "oni su nama dali velike novce za račune" - pa bi se napizdili ako bih im rekla da su platili usluge koje su koristili

- bilo je poslovnjaka koji bi, nakon neplaćena dva računa i već izdanog trećeg (kojem još nije bio datum dospijeća) i zabrane odlaznih usluga zbog neplaćanja, znali nazvati s riječima "otkud vam pravo isključiti nas, kako se samo usudite?!" :confused:

- bila je jedna korisnica koja se isto javila napižđena zbog isključenja i počela držati predavanje o tome da "to se to tako ne radi", da se mora poslati jedan SMS, pa drugi SMS, pa pismena opomena... pa tek onda isključenje - na što sam joj rekla da se to ne radi niti tako, nego se plati račun na vrijeme umjesto da se čeka nekoliko opomena - naravno, nije bila zadovoljna objašnjenjem :zubo:
A.P.
Cactus

Post 10 Mar 2012, 15:32

Ima netko bicikl da posudi mom burazu, on još koristi ZET? :o :rofl:
Beta ženka

Post 10 Mar 2012, 15:36

A.P. » wrote:Ima netko bicikl da posudi mom burazu, on još koristi ZET? :o :rofl:
Nekoliko trčanja za tramvajem, nekoliko švercanja - i uštedit će za bicikl. Ako bude trčao za taksijima, uštedit će i brže. :D
Almost Rosey

Post 10 Mar 2012, 15:37

A.P. » wrote:Ima netko bicikl da posudi mom burazu, on još koristi ZET? :o :rofl:
Ugh.
Znam nekoga tko prodaje :zubo: ali mnogo fensi mnogo skupo paciklo.
Lastan

Post 10 Mar 2012, 15:54

Beta ženka » wrote:Ne bojiš se da će te netko udariti?
Ne. Tim više što tako uglavnom kokodaču iritantne babetine. :D
Isljednik - onaj "samozaposleni" - provjeravaš karte, a nisi kondukter/kontrola. :D
Mene uopće ne zanima ima li netko zbilja kartu. Zanima me reakcija.
  • Information