Novinarstvo (?) u Hrvatskoj

Koliko para, toliko muzike
Margarita

Post 15 Nov 2011, 17:59

Emericzy » wrote: Ako već ne zna da je to Bouygues, što sam spreman razumjeti. Ima puno slova; nije to lako.
Mislio je da je to Buick. Auto, autoput, ista stvar.

"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
kukuriku

Post 15 Nov 2011, 18:01

Margarita » wrote: Mislio je da je to Buick. Auto, autoput, ista stvar.
Ma nije. Pa svi znaju da je bjujk američanski auto. Mislijo je da su u šumi. :xlux:
Nek(v)arljiva.
Margarita

Post 15 Nov 2011, 18:03

kukuriku » wrote:
Ma nije. Pa svi znaju da je bjujk američanski auto. Mislijo je da su u šumi. :xlux:
Ma sarajevski ko Marlboro.
Zaboravila sam da je ovo 'o svemu ozbiljno'. U banani je znanje, općenito. Jedino ono znanje koje donosi profit je na cijeni. U novinarstvu to trenutno nije slučaj.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
kukuriku

Post 15 Nov 2011, 18:06

Margarita » wrote: Ma sarajevski ko Marlboro.
Zacijelo si ćela reć golf? :bicedobro:
Nek(v)arljiva.
Nikolajevna

Post 15 Nov 2011, 18:10

Lastan » wrote: Jučerašnje novine danas oblažu krletku kakva papagaja.
Ma da, dnevnim se izdanjima više ne može pomoći. U podne su jutrošnje novine već stara vijest, na internetu imamo friške novosti iz minute u minutu.
Sve naše nade sad su usmjerene u mjesečnike i tjednike. :D
JPK

Post 15 Nov 2011, 18:30

Hekatonhir » wrote:
Ne bi prošlo - tko bi to financirao? A ako ga odlučiš naplaćivati - opet ne bi prošlo; tko bi to plaćao?

Problem su ti dvije stvari: zarada od oglašavanja, koju imaju samo najveći (znači Index, Net i T-portal), ostali tek životare - i navika Hrvata da ne plaćaju internetske sadržaje. Dapače, oni smatraju da bi ti trebala platiti njima što ti dolaze.
Pretplata na iPad verziju NY Timesa košta 20$. Prvi mjesec 1$.
Koliko košta za Jutarnji?
Naravno da ljudi više nisu spremni plaćati sulude cifre za smeće od sadržaja, kad besplatno mogu doći do kvalitetnog.
Biti i mniti svemiropolisno
slafko

Post 15 Nov 2011, 18:31

baja » wrote:pa da, to je ta logika - zar je ikome bitna kvaliteta članka?
Meni je bitna. :tuzni:

Zapravo, bitna mi je kada se radi o temama koje smatram bitnima. Odgajanje djece da budu svjesna i pozitivnih i negativnih stvari interneta je jedna od tih tema. Nekako ne želim da mi se buduće dijete vlastitom naivnošću (još gore - neznanjem) uvali u ovakvu ili sličnu situaciju.

Lastan » wrote:Suxaju zato što su, za početak, elementarno nepismeni.
Pritom dnevne tiskovine više gotovo da i nemaju lektorâ, jer što će im? Nije da je publika išta pismenija.
Komentari na portalima su zaista nepresušan izvor zabave. Potrebno ih je pažljivo dozirati jer inače padneš u depresiju pod navalom tolike gluposti i nepismenosti. :zubo:
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
rh4ps0dy

Post 15 Nov 2011, 20:01

kukuriku » wrote:Samo ću vas opomenuti da se ovdje ne smije rabiti humor.
Ovdje samo ozbiljno, a Rapsodija S Nepotrebnim Brojevima me nasmijala. Ergo :clint:
To ti ja kriva bogibogme nisam. :zubo:

Eh da, od članaka na recimo Jutarnjem gori su samo komentari, a ne mogu odoljeti da ih ne čitam. Osim toga, duboko sam uvjerena da je netko u Jutarnjem dobrano plaćen da pljuje po prosvjetarima. Sjećam se, onomad su izračunali da imamo satnicu od nekih... nebuloznih kuna, ne mogu sad naći, ali se sjećam da sam izračunala da bi mi plaća bilo valjda duplo veća po njihovom izračunu.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 15 Nov 2011, 22:57

Nikolajevna » wrote:
Ma da, dnevnim se izdanjima više ne može pomoći. U podne su jutrošnje novine već stara vijest, na internetu imamo friške novosti iz minute u minutu.
Sve naše nade sad su usmjerene u mjesečnike i tjednike. :D
U biti - nemamo. Preko vikenda gotovo i nema novosti na portalima.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
baja

Post 16 Nov 2011, 09:44

slafko » wrote:
Meni je bitna. :tuzni:

Zapravo, bitna mi je kada se radi o temama koje smatram bitnima. Odgajanje djece da budu svjesna i pozitivnih i negativnih stvari interneta je jedna od tih tema. Nekako ne želim da mi se buduće dijete vlastitom naivnošću (još gore - neznanjem) uvali u ovakvu ili sličnu situaciju.
naravno da je bitna
povukla sam paralelu s prevoditeljstvom kao samo jednim od primjera srozavanja kriterija
kad tome još dodamo rodjačke veze pri zapošljavanju, dobijemo ovo što imamo - amatere od premijerske fotelje pa prema dolje
anako

Post 17 Nov 2011, 14:59

slafko » wrote:Čitam ovaj članak ...

Hmm evo jedan offtopic (s obzirom kako se razvila diskusija)...

Sjećam se da je ova "vijest" bila preko cijele zadnje stranice jutarnjeg i ono što me je najviše šokiralo da su započeli tekst sa "ukucate li u google ..." što većini ljudi sugerira da to i učine, a tekst je o osobi koja je bila u to vrijeme dijete.
Također su objavili preko nekoliko polugolih fotki četrnaestogodišnjakinje (u tiskanom izdanju).
Na stranu što je po meni to nemoralno, al kakav je naš zakon glede toga? Je li se smiju objavljivati slike polugole djevojčice?
slafko

Post 17 Nov 2011, 18:08

Smiješ i gole ako reklamiraš pelene, ulje za kožu i šampon bez suza. :kava:
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
Lord Byron

Post 21 Nov 2011, 14:42

Da ne ispadne da pljujem sve i svakog: meni je ovo u Jutarnjem (da, u Jutarnjem :D) dobar članak i na tragu dobrog istzraživačkog novinarstva.

Žena je dobro smislila ideju, dobro provela mini-istraživanje, dobro to sve skupa opisala (nema ni patetike ni dramljenja ni prevelikih rečenica - ja to pročitao u jednom dahu).
JPK

Post 21 Nov 2011, 16:04

Lord Byron » wrote:Da ne ispadne da pljujem sve i svakog: meni je ovo u Jutarnjem (da, u Jutarnjem :D) dobar članak i na tragu dobrog istzraživačkog novinarstva.

Žena je dobro smislila ideju, dobro provela mini-istraživanje, dobro to sve skupa opisala (nema ni patetike ni dramljenja ni prevelikih rečenica - ja to pročitao u jednom dahu).
S obzirom na to u kojem je listu izašlo, vjerojatno je stvarno kao i one njihove istinite erotske priče.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 703 times
Been thanked: 1209 times
Post 21 Nov 2011, 16:07

Ne bih rekao da novinarka laže, čuo sam za takve slučajeve.
Potpisi su za budale.
JPK

Post 21 Nov 2011, 16:09

Hekatonhir » wrote:Ne bih rekao da novinarka laže, čuo sam za takve slučajeve.
Pa nisam rekao da je članak načelno neistinit, samo da je izmišljen. :D
klonka

Post 21 Nov 2011, 19:16

Barbara Matejčić ne piše izmišljene članke. Iskreno, jako me začudilo što sam vidjela njen potpis u zaglavlju. Pretpostavljam da ga je Jutarnji zdipio s nekog nezavisnog portala. :zubo:
gonj špadi
Lord Byron

Post 21 Nov 2011, 19:20

klonka » wrote:Pretpostavljam da ga je Jutarnji zdipio s nekog nezavisnog portala. :zubo:
Ispod članka se spominje neka udruga koja je financirala cijeli projekt.

Zašto je tako nemoguće da netko napiše smisleni članak i objavi ga u Jutarnjem? Zašto je to odmah i nužno izmišljanje ili krađa? Mislim, ja definitivno jesam mizantrop, ali u ovom okruženju sam anđelak i oličenje ljubavi prema čovjeku i tako to... :confused:
klonka

Post 21 Nov 2011, 19:28

Jutarnji je već u više navrata krao teme s drugih portala i foruma bez navođenja izvora, zato.
gonj špadi
Lord Byron

Post 21 Nov 2011, 19:33

klonka » wrote:Jutarnji je već u više navrata krao teme s drugih portala i foruma bez navođenja izvora, zato.
Plahta od tri pune stranice, u čijem se potpisu spominje (ne sjećam se je li međunarodna) udruga koja je isfinancirala cijeli projekt?
JPK

Post 21 Nov 2011, 21:01

klonka » wrote:Jutarnji je već u više navrata krao teme s drugih portala i foruma bez navođenja izvora, zato.
Ne samo zato, u zadnje vrijeme svako malo objavljuju očito izmišljene priče kalibra Moje sudbine pod naslovom "istinita priča". Teško mi je zamisliti novine koje se bave ozbiljnim istraživačkim novinarstvom da se ponašaju kao Jutarnji, a kad kažem teško, mislim apsolutno nemoguće. To je ispod razine Daily Maila od kojeg vjerno prepisuju.
Možda bih im vjerovao da donesu pravomoćnu presudu koja potvrđuje da je priča istinita.
Tea Tree

Post 21 Nov 2011, 21:10

JPK » wrote:
Možda bih im vjerovao da donesu pravomoćnu presudu koja potvrđuje da je priča istinita.
E, o ovome se radi. Ja znam nekoliko slučajeva u kojima je donesena pravomoćna presuda koja potvrđuje da u priči nema ni zrnce istine. Baš ništa.
Nakon toga se čovjek zapita je li pouzdan tv program iz Jutarnjeg.
Lastan

Post 21 Nov 2011, 21:13

Tea Tree » wrote: E, o ovome se radi. Ja znam nekoliko slučajeva u kojima je donesena pravomoćna presuda koja potvrđuje da u priči nema ni zrnce istine. Baš ništa.
Nakon toga se čovjek zapita je li pouzdan tv program iz Jutarnjeg.
Možeš li mi objasniti kako to rečene pravomoćne presude potvrđuju da u toj priči nema ni zrnce istine? Tim više što jedan dio te diskriminacije nije ilegalan (biranje cimera, da budemo precizni).
Tea Tree

Post 21 Nov 2011, 21:18

Lastan » wrote: Možeš li mi objasniti kako to rečene pravomoćne presude potvrđuju da u toj priči nema ni zrnce istine? Tim više što jedan dio te diskriminacije nije ilegalan (biranje cimera, da budemo precizni).
Ne pričam o ovome što je Lord linkao, pričam o drugim člancima.
Ne znam je li ovo istina ili ne.
A za ove druge znam jer slučajno poznajem osobe o kojima se pisalo pa sam vidjela članak, predmet i na koncu presudu.
Priča su zaista bile potpuno izmišljene.
Lord Byron

Post 21 Nov 2011, 21:27

Ne znam, meni je malo onako bezveze apriori pljucnuti na članak potpisan konkretnim imenom konkretne postojeće novinarke i reći "ma, to je sigurno odnekud prepisala, Jutarnji ima taj običaj".
  • Information