Čudi me da na forumu nismo već obradili ovu temu. Nismo?
Umjetnu inteligenciju koristim gotovo svakodnevno, nekad i satima. To mi postaje jedan od najvažnijih alata u poslu, a pomaže i u svakodnevnom životu. Zapravo imam uvijek osjećaj kako ne razumijem i ne koristim ovu tehnologiju u dovoljnoj mjeri. Vrlo često se korištenje svodi na najobičnije čavrljanje. Zatražim AI da mi prevede neki tekst, da u mom tekstu pronađe i ispravi gramatičke greške i sl. Pa onda koristim za istraživanje neke teme o kojoj znam premalo, pitam kako riješiti neki problem, kako se priprema neko jelo...
Ponekad, iako rijetko, čavrljanju pristupam sistematično. Osmislim projekt, temeljito ga opišem AI-ju, priložim relevantne dokumente, pa tražim da mi nastavi graditi ideju, da generira dokumente, ponekad da mi obradi ili generira kakvu sliku, ali to je praktički maksimum do kud sam stigao.
Za to čavrljanje, najviše sam koristio Chat GPT, pa prije par mjeseci prešao na Claude. Osim čavrljanja, Claude nudi programiranje i suradnju (Claude Code, Claude Cowork). Baš taj Cowork mi se nameće kao sljedeći korak. Ne sviđa mi se što u chatu svaki put moram prilagati dokumente ili opisivati čime se bavim i što bih htio postići. Volio bih da AI pristupa dokumentaciji na mom računalu, odnosno cjenicima, tehničkoj dokumentaciji, bazama podataka sa kupcima i sl. Pa kad recimo dođe Mail u kojem traže ponudu za nekakav sustav, da mi AI prvo sam pristupi tom mailu, pregleda jesam li već radio nešto slično, na temelju tehničke dokumentacije generira specifikaciju proizvoda i predloži cijene, procjeni koliko mi za to treba vremena tj. koliko da naplatim svoj rad, generira listu za nabavku materijala, kreira draft email za odgovor kupcu, ako je potrebno zabilježi događaj u moj kalendar i sl. Takvo neko ponašanje bih volio postići u ovom konkretnom projektu, koji dajem samo za primjer. A imam i raznih drugih ideja i potreba.
Claude nudi i nekakve "sposobnosti" (Skills). Radi se o tome da ga se može naučiti da radi određene zadatke, i onda se to znanje poziva po potrebi. Npr. ja sam gore spomenuo izradu ponude za kupca. Jasno da ako mu samo kažem da mi izradi ponudu, to neće biti ni blizu onome što bih htio. Zato mu treba pokazati kako izgleda tipična ponuda, objasniti koje sve korake ja prolazim i na koji način, dam mu instrukcije da sam dođe do nekih informacija ili da mene pita sve što je potrebno itdž. Mnogo posla dok ga se ne nauči da radi dobro, ali kada se postigne zadovoljavajući rezultat, to se spremi kao određena sposobnost. I kada sljedeći put naiđe potreba za ponudom, samo mu dam osnovne informacije i kažem da koristi određeni "skill".
Sve u svemu, znam da sam dosta amaterski objasnio što radim ili želim raditi, a to i ilustrira moj problem. Treba prvo naučiti koristiti ovu tehnologiju, a kad nešto ne znaš, onda ni ne znaš da ne znaš. Misliš da ono što radiš, to je otprilike to kako treba raditi. Povremeno pogledam kakav video kako drugi koriste AI, što zna biti na mnogo višem nivou nego što ga ja koristim. A opet, upravo ti koji najbolje vladaju tom tehnologijom, su 100% u IT sektoru i svi primjeri su im baš unutar tog sektora, što meni ne znači baš mnogo.
Umjetna inteligencija
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 794 times
- Been thanked: 1513 times
Pisao si da ti je Notion osnova za organiziranje podataka. Pretpostavljam da želiš integraciju, LLM treba čitati staru i kreirati novu dokumentaciju?
Mislim da ti za takvo što treba profi-inačica modela (Claude, ChatGPT). Besplatna je ograničena.
Mislim da ti za takvo što treba profi-inačica modela (Claude, ChatGPT). Besplatna je ograničena.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 794 times
- Been thanked: 1513 times
Uzmi također u obzir da upiti (promptovi) trebaju biti detaljni i opsežni. LLM-u moraš dati kontekst, npr. tri-četiri ponude koje jasno oslikavaju što želiš. Opiši mu usluge, proizvode, čitav plan. Bez toga zatrpat će te manjkavim dokumentima jer ne razumije što konkretno trebaš. To što može generirati beskrajno mnogo inačica ne znači da će pogoditi tvoje potrebe, treba mu vodič. Ti si poseban slučaj, nisi amorfna masa u njegovoj bazi podataka. Kad to shvati(š), ići će brže i lakše. 
Potpisi su za budale.
- Pastir
- Has thanked: 1594 times
- Been thanked: 658 times
Čuo sam za ChatGPT, ali nisam ga koristio. Ne treba mi nova ovisnost, ionako sam previše na internetu. Pišem ovdje, pišem na Facebooku, gledam filmove i serije. „Laptop“ mi je stalno otvoren. Pokušavam smanjiti, ali ne ide — što bi tek bilo da počnem razgovarati s umjetnom inteligencijom? 
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
-
- Information
-