Solarne elektrane

Vrt, priroda, ekologija... - sve što raste, i treba da raste
drug mile
Has thanked: 145 times
Been thanked: 208 times

Post 06 Aug 2026, 19:55

Upravo završio montažu jedne solarne elektrane. Nije mi prva, ali je do sad najozbiljniji projekt na kojem sam samostalno radio.

Radi se o regenerativnom poljoprivrednom imanju kod Petrinje. Gradi se kuća od prirodnih materijala (slama, drvo, kamen, glinena žbuka i dr.).

Image

Kuća je potpuno off-grid, daleko od HEP-ove mreže. Vlasnik je htio sve blagodati suvremenog života (uz neke razumne kompromise), znači grijanje i hlađenje na struju (klima, toplinska pumpa, podno grijanje...), toplu vodu, normalne kućanske aparate, punionicu za električni auto, sve to od Sunca.

Image

Instalirano je približno 8 kW solarnih panela na limeni krov.

Image

Inverteri (koji pretvaraju energiju panela u normalnu kućnu električnu mrežu) su ukupne snage 15 kW, trofazni sustav. Znači da ova kuća ima praktički ima veću snagu nego prosječno hrvatsko kućanstvo (stanovi obično imaju 4-7 kW, tek radione imaju veću snagu i trofaznu struju). Ovo je potrebno radi učinkovitog punjenja el. auta kada ima viška sunčeve energije, ali i radi vrlo jake toplinske pumpe koja grije kuću.

Image

Energija se pohranjuje u baterije trenutnog kapaciteta 20 kWh, što je po proračunu dovoljno za 1.5 - 2 dana normalnog funkcioniranja kućanstva u slučaju potpunog pomračenja. Sve je naravno proširivo u budućnosti, ako se za to nađe novaca i bude potrebe.

Image

Prva iskustva su vrlo dobra, elektrana uredno napaja klima uređaj i druge potrošače na gradilištu (još nije useljeno). Klima radi dan i noć, do jutra recimo potroši baterije od punih 100% do nekih 65-70%, ujutro oko 7 sati već solarni paneli pokrivaju potrošnju i pomalo pune bateriju, a oko 10:30-11:00 su baterije pune i tako ostaju pune do 19:00.

Gruba procjena jest da je ova elektrana nešto veća investicija nego što bi bila da se kuća spaja na HEP, ili bi bilo približno jednako. S time da se sada el. energija više ne plaća, a ima je izobilje. Oko 15-20 kWh dnevno, što kućanstvo spojeno na HEP mjesečno plaća oko 100 eura. Naravno da je energija iz sunca ograničenog kapaciteta, kada se smanji proizvodnja onda treba regulirati i potrošnju.

Meni je ovo posao zbog kojeg sam trebao otvoriti baš firmu (doo), jer država oslobađa ovakve investicije od PDV-a pod uvjetom da ugradnju radi firma koja je u sustavu pdv-a. Projektiranje sam započeo prošle jeseni, dok su se tek polagali temelji za kuću. Pa onda svako toliko neke izmjene i dorade, usklađivanje sa ostalim elementima projekta, itd. Na kraju sam zadovoljan kako je ispalo, ali bi bilo bolje da su mi osigurali veći prostor za smještaj opreme. Sve je došlo pomalo nagurano u neki kutak koji će se kasnije zatvoriti vratima, uključujući jedinicu toplinske pumpe i tank sa vodom. Nezgodno za održavanje. Ali sama instalacija je odrađena baš kvalitetno, po pravilima struke i zdravog razuma. Iznenadio sam se koliko inžinjeri slabo razumiju sustave jake struje.

Image

Ovo su recimo sabirnice koje vode 300 A. Za usporedbu, u kućanstvu je većina strujnih krugova ograničena na 16 ili 20 A, dok je glavni dovodni kabel do max. 63 A. U solarnim sustavima je napon baterija relativno nizak, pa je struja jako velika, kao kod aparata za zavarivanje. Svi vodiči moraju biti prilično masivni, a svi spojevi vrlo čvrsti, dobro odrađeni. U protivnom se sustav pregrijava i ima nepotrebne gubitke. A može i planuti u najgorem slučaju. Ja izračunam da mi treba vodič od barem 100-150 mm2, a proizvođač isporuči baterije sa originalnim kabelom od 25 mm2. Što je u redu kad netko ima solarni sustav za rasvjetu i punjač za mobitel, ali ne ako će uključiti indukcijsko kuhalo dok se istodobno puni auto i radi klima.

Stitch
Head Honcho
Has thanked: 791 times
Been thanked: 1504 times
Post 07 Aug 2026, 07:58

Lijepo. Znači li to da si se predomislio? Ovdje si bio skeptičan, tvrdio si otprilike da su solarne elektrane neisplativa investicija, mazanje očiju javnosti. Ili ti smetaju samo državna ulaganja, za razliku od privatnih? ;)
Potpisi su za budale.
drug mile
Has thanked: 145 times
Been thanked: 208 times

Post 07 Aug 2026, 08:33

Stitch wrote:
07 Aug 2026, 07:58
Lijepo. Znači li to da si se predomislio? Ovdje si bio skeptičan, tvrdio si otprilike da su solarne elektrane neisplativa investicija, mazanje očiju javnosti. Ili ti smetaju samo državna ulaganja, za razliku od privatnih? ;)
Tamo smo govorili o solarnim elektranama koje napajaju mrežu, i dalje sam skeptičan prema njima. Da je ova kuća malo bliže selu, vjerojatno bih isto sugerirao čovjeku, da se spoji na mrežu. Ali, za njega bi to bio trošak od 15-20 k eura. Plus tisuću eura godišnje.

Off-grid solarne elektrane (koje NE napajaju mrežu) su specifične po više pojedinosti. Recimo da korisnik postaje svjestan kako mu energija nije neograničena, pa traži načine da smanji potrošnju. Npr. kuhati na struju kad su baterije pune, a na drva kada su prazne. Ugasiti TV kad nisi kod kuće.

Zanimljive su mi i hibridne solarne elektrane. One koje jesu spojene na mrežu, ali mogu iz nje samo uzimati energiju. Znači trošiš vlastitu energiju dok je ima. Kad su baterije pri kraju (ili uopće nemaš baterije), uzimaš energiju iz mreže, koju naravno plaćaš. Time eliminiraš sve nedostatke off-grid elektrana, a opet značajno smanjuješ mjesečni račun i opterećenje mreže.

Opterećenje mreže nastaje kada imamo proizvodnju udaljenu od potrošnje, kad proizvodnja nije istovremeno kada i potrošnja, i kada korisnici mreže nisu svjesni troškova vezanih uz energiju (ekoloških i ostalih). Povećano opterećenje može destabilizirati sustav, dovesti do prekida opskrbe, napraviti značajne materijalne štete, sigurnosni problemi itd.
Pastir
Has thanked: 1585 times
Been thanked: 656 times
Post Yesterday, 08:33

drug mile wrote:
06 Aug 2026, 19:55
Upravo završio montažu jedne solarne elektrane. Nije mi prva, ali je do sad najozbiljniji projekt na kojem sam samostalno radio.
Meni izgleda odlično. Svaka čast! :thumbsup:
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
  • Information