Izbori u Mađarskoj

Koljite se i gložite!
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 612 times
Been thanked: 948 times
Post 13 Apr 2026, 01:44

Gotovo je za Orbana, Magyar ostvario nemoguće: Tisa osvaja i dvotrećinsku većinu
Mađarski dugogodišnji nacionalistički čelnik Viktor Orban u nedjelju je priznao poraz nakon uvjerljive izborne pobjede oporbene stranke Tisza, što je udarac za njegove saveznike u Rusiji i suprotno željama administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa. Proeuropska stranka desnog centra Tisza, koju vodi Péter Magyar, osvaja 138 zastupničkih mjesta, odnosno ključnu dvotrećinsku većinu, u parlamentu od 199 članova, ispred Orbanove stranke Fidesz s 55 mjesta.
Nakon obrađenih 97,74 posto glasačkih listića ovako izgleda projekcija osvajanja mandata u parlamentu: Tisza Petera Magyara: 138 mandata. Fides Viktora Orbana: 55 mandata. Naša domovina Lasla Torockaja: 6 mandata.
Ovo sam više-manje očekivao, ali moram prokomentirati. Počelo je, počelo! Na redu su Hrvatska i HDZ. :D

Potpisi su za budale.
Pastir
Has thanked: 986 times
Been thanked: 480 times
Post 13 Apr 2026, 05:18

Povijesni poraz Orbana, Magyar ga razbio. Izbrojano gotovo sve, pogledajte rezultate

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pov ... 80905.aspx
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
Stitch
Head Honcho
Post 13 Apr 2026, 10:03

Tko je čovjek koji je pobijedio Orbana?
Magyar je privukao birače razočarane gospodarskom stagnacijom, krizom troškova života i korupcijom. Riječ je o 45-godišnjem odvjetniku koji je donedavno bio dio Orbánovog sustava. Radio je na pozicijama povezanim s državnim institucijama i bio blizak vladajućim strukturama. U javnosti je bio najprepoznatljiviji kao suprug Orbánove ministrice pravosuđa Judit Varge, članice Fidesza.
Širu pozornost privukao je tek početkom 2024. godine, u jeku skandala oko predsjedničkog pomilovanja u slučaju prikrivanja pedofilije, zbog kojeg je njegova bivša supruga Varga podnijela ostavku na mjesto ministrice. (...)
Vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević za Index ističe kako u dostupnim izvorima nije uočio značajnije razlike između Pétera Magyara i Viktora Orbána kada je riječ o politici prema Ukrajini ili migracijama.
"Zapravo, Orbán i Magyar dolaze iz iste ideološke obitelji i imaju sličan politički background. Jasno je da Magyar, kao odmetnik od Fidesza, kritizira Orbánovu autokratsku vlast i raširenu korupciju, no ostaje otvoreno pitanje kako definira mađarske nacionalne interese", rekao nam je uoči izbora. (...)
Potpisi su za budale.
Pastir
Post Yesterday, 02:15

Koga zanima, evo većine teksta govora Petera Magyara po proglašenju pobjede na izborima. Što nije citirano, opisano je (navodno prilično vjerno). Prijevod je Google Translate, ali površnim pregledom čini mi se da je OK.
Svjestan je Magyar da neće biti lako.
___

„Moji sunarodnjaci! Mađari! Uspjeli smo! Tisa i Mađarska su pobijedile na ovim izborima. Ne malo, nego s puno. Zapravo puno. Zajedno smo svrgnuli Orbánov režim; zajedno smo oslobodili Mađarsku“, započeo je svoj govor Péter Magyar. Zatim se zahvalio publici na rezultatu.
„Naša pobjeda nije vidljiva samo s Mjeseca, već i s prozora svakog mađarskog doma. Bilo da se radi o najmanjoj kući od blata ili visokoj stambenoj zgradi, u velikom gradu ili na selu, vidljiva je sa svakog mađarskog prozora“, nastavio je Magyar.
Vodeći kandidat stranke Tisa dodao je: „Nikada prije u povijesti demokratske Mađarske nije glasalo toliko ljudi i nijedna stranka nikada nije dobila tako snažan mandat kao Tisa. Zahvaljujemo vam na otprilike 3,3 milijuna glasova kojima ste nam dali povijesni mandat da danas vladamo. Dali ste nam mandat da izgradimo funkcionalnu i humanu domovinu za sve nas, za svakog Mađara.“
Tisza ne samo da je pobijedila na ovim izborima, već svi znakovi ukazuju na to da ćemo imati snažnu dvotrećinsku većinu u parlamentu, rekao je Magyar. Po njegovom mišljenju, ovaj mandat omogućit će najučinkovitiju i najmirniju tranziciju.
Zahvalio je svojoj obitelji, sinovima, kolegama i 50.000 volontera stranke, kao i svakom Mađaru koji je podržao tranziciju u demokraciju.
Magyar je rekao da su pobijedili unatoč svim izgledima, iako je vladajuća stranka angažirala cijeli svoj aparat, tajne službe i stotine milijardi forinti na kampanje blaćenja protiv njih.
„Prijatelji moji, danas ste stvorili čudo; danas je Mađarska ispisala povijest“, rekao je Magyar, koji vjeruje da su pobijedili zlo i učinili ono što je nacija od njih tražila. „Mađarski narod rekao je 'ne' obmani, lažima, obmanjivanju i izdaji“, rekao je.
„Dragi moji prijatelji, prije dvije godine, nekoliko ljudi krenulo je u bitku, i u bitci sličnoj onoj između Davida i Golijata, ljubav je pobijedila – jer na kraju ljubav uvijek pobjeđuje. Hvala vam svima što ste poslušali biblijski savjet da se ne bojimo“, rekao je Péter Magyar, na što je gomila počela skandirati: „Ne bojimo se!“
„Hvala vam što vjerujete da možemo promijeniti svoju sudbinu, da sami možemo pisati svoju povijest“, rekao je Magyar, a zatim dodao: „Koliko su nam puta ljudi rekli da se ne isplati ići na selo? Koliko smo puta čuli da se moramo pomiriti s protivljenjem 'Njegovog Veličanstva', da moramo sklapati dogovore, jer nema drugog načina. Ali naravno da postoji – danas ste dokazali da 'da, to se može učiniti'.“
Prema Magyaru, „bilo je trenutaka milosti u mađarskoj povijesti; 1848. je bio takav trenutak, kao i 1956. I proglasimo: 12. travnja 2026. sada je također jedan od njih. Neka i ovaj dan bude datum upisan u zlatni zapis mađarske slobode! Ovo je pobjeda za slobodu, pobjeda istine nad lažima. Neka to bude i pobjeda za one koji nisu glasali za Tisu; neka to bude „briljantna i veličanstvena pobjeda za sve Mađare“.
Magyar je zatim nastavio: „Svaki Mađar u svom srcu osjeća da je ovo divna pobjeda. Naša zemlja je odlučila: želi ponovno živjeti, želi ponovno biti europska zemlja.“ Gomila je tada počela skandirati: „Rusi, idite kući!“
„Mađarska želi biti zemlja koja nije ničiji vazal, gdje je učinak važan, gdje građani mogu računati na svoju vladu i gdje svatko ima pravo na odgovarajuću zdravstvenu skrb i kvalitetno obrazovanje. Zemlja u kojoj nitko nije stigmatiziran zbog drugačijeg razmišljanja od većine.“ Nitko nije stigmatiziran zbog toga što voli nekoga drugačije od većine ili zbog toga što vjeruje u nešto drugačije od većine. Zemlja u kojoj nije važno koga poznajete, već kakva ste osoba, gdje se možete osjećati sigurno imajući djecu i osnivajući obitelj", rekao je Magyar, usred ponovljenih prekida ovacija.
Magyar je zatim nastavio: „Svaki Mađar u svom srcu osjeća da je ovo divna pobjeda. Naša zemlja je odlučila: želi ponovno živjeti, želi ponovno biti europska zemlja.“ Gomila je zatim počela skandirati: „Rusi, idite kući!“
„Mađarska želi biti zemlja koja nije ničiji vazal, gdje su performanse važne, gdje građani mogu računati na svoju vladu i gdje svatko ima pravo na odgovarajuću zdravstvenu skrb i kvalitetno obrazovanje. Zemlja u kojoj nitko nije stigmatiziran zbog toga što misli drugačije od većine. Nitko nije stigmatiziran zbog toga što voli nekoga drugačije od većine ili zbog toga što vjeruje u nešto drugačije od većine. Zemlja u kojoj nije važno koga poznajete, već kakva ste osoba, u kojoj se možete osjećati sigurno imajući djecu i osnivajući obitelj“, rekao je Magyar, usred ponovljenih prekida ovacija.
„Danas je mađarski narod rekao odlučno i jasno 'da' uklanjanju s vlasti onih koji dijele narod. Mađarski narod je rekao 'da' Europi, slobodnoj Mađarskoj, kako bismo zemlju mogli dovesti ured. To je dužnost svake mađarske vlade“, rekao je Péter Magyar.
„Vlada Tise predstavlja sve, što je dužnost svake mađarske vlade; ne smijemo praviti razlike među Mađarima, niti dijeliti i huškati jedne protiv drugih, jer je to grijeh.“
Pozvao je Mađare koji su se iselili u inozemstvo da se vrate kući u što većem broju, jer će biti puno posla. Obećao je da će vojska, policija i tajna služba služiti isključivo mađarskom narodu. Rekao je da će se država brinuti za najugroženije i pomoći im da krenu naprijed.
„Svjesni smo svoje odgovornosti i to je ogroman zadatak. Danas slavimo, a zatim se bacamo na posao; radit ćemo zajedno kako bismo zacijelili rane i očistili ruševine. Molim vas sve da nam se pridružite na ovom putu“, rekao je predsjednik stranke Tisa.
„Znamo da je mandat koji smo danas dobili još neviđen“, rekao je Magyar. „Znamo da su ljudi koji nikada nisu mislili da će biti uz nas danas glasali za nas. Znamo to i znat ćemo to svaki dan i zaslužit ćemo vaše povjerenje svaki dan, svaki sat.“
Prema Magyaru, „imat ćemo vladu u kojoj će svaki Mađar vidjeti da ovaj mandat shvaćamo ozbiljno. Jer nam je dan mandat da obnovimo našu zemlju, da zacijelimo rane naše zemlje. Znamo da je situacija teška; vidimo brojke; vidimo što je naš prethodnik učinio gospodarstvu, provedbi zakona, zaštiti djece i prometu. Zadatak pred nama je golem.“
Magyar je zatim rekao: „Pozivam odlazećeg premijera da od danas nadalje funkcionira kao privremena vlada i da ne donosi nikakve odluke koje bi vezale ruke sljedećoj vladi, vladi Tise.“ Magyar je nastavio: „Ako se tijekom tranzicije – koja će, nadamo se, biti kratka – pojavi bilo kakvo ozbiljno pitanje ili odluka koja utječe na našu naciju, slobodno me kontaktirajte; imate moj broj telefona.“
Magyar se zatim okrenuo dijelu svog govora koji se bavi građanskim pravom. Kako je rekao: „Danas se mađarski narod odlučio za promjenu režima. Stoga oni koji su bili marionete i stupovi sustava moraju napustiti javni život. Pozivam predsjednika Republike da me odmah nominira, kao vodećeg kandidata pobjedničke stranke, za formiranje vlade, a nakon toga da odstupi s dužnosti s onim dostojanstvom koje mu je preostalo.“
Magyar je zatim detaljno nabrojao državne i pravosudne čelnike koji, po njegovom mišljenju, moraju dati ostavke na svoje dužnosti. Magyar ih je zamolio da odstupe dobrovoljno i ne čekaju da budu smijenjeni: predsjednik Vrhovnog suda; predsjednik Ustavnog suda; glavni državni odvjetnik; predsjednik Državnog ureda za reviziju; predsjednik Agencije za gospodarsko natjecanje; predsjednik Agencije za medije; predsjednik Nacionalnog pravosudnog ureda.
Magyar je obećao da će se Mađarska pridružiti Uredu europskog javnog tužitelja i da neće dopustiti nikome da ponovno porobi Mađarsku. Rekao je da će Mađarska ponovno biti snažan saveznik Europske unije i NATO-a te da je mjesto Mađarske bilo, jest i uvijek će biti u Europi. Magyar namjerava ojačati i proširiti savez Višegradske četvorke, te će u tu svrhu prvo putovanje odvesti u Poljsku. „Moje drugo putovanje bit će u Beč, a treće u Bruxelles, kako bih kući donio sredstva EU na koja mađarski narod ima pravo“, rekao je. Magyar je naveo niz europskih čelnika koji su mu već čestitali i rekao da će kao premijer predstavljati svakog Mađara u Karpatskom bazenu i diljem svijeta.
Péter Magyar obećao je da „od sada više nećemo biti zemlja bez posljedica“ i da „oni koji su krali od zemlje moraju biti pozvani na odgovornost“. Okupljeni su zatim počeli skandirati: „U zatvor s njima!“
Magyar je obećao da će „Tiszina vlada osloboditi pravosudni sustav i osnovati Nacionalni ured za povrat imovine, gdje će raditi najbolji istražitelji i odvjetnici u zemlji“. Dakle, kapetan Bence Szabó i kapetan Szilveszter Pálinkás trebaju se pripremiti, rekao je. Magyar je zatim posebno zahvalio mladima što su vratili nadu mađarskom narodu, a starijima što nisu vjerovali lažima koje su se širile o Tisi.
Zatim se obratio i pristašama Fidesza rekavši: „Dragi moji sunarodnjaci koji podržavaju Fidesz! Znam da ste danas razočarani; znam da je teško prihvatiti poraz, posebno veliki i zasluženi poraz; znam da ste ljuti na nas, i na mene osobno, jer je teško biti u oporbi. Ali ja, Péter Magyar, danas vam obećavam da ću i ja biti vaš premijer i radit ću na zacjeljivanju rana kako bismo mogli prihvatiti jedni druge čak i kada imamo različite stavove.“
Na kraju, Péter Magyar govorio je o važnosti pomirenja: „Dragih tri milijuna tristo tisuća birača Tise! Molim vas da započnete proces pomirenja pružajući ruku svakom Mađaru. Od sada nema boljih ili lošijih Mađara, samo Mađari; od sada je ova zemlja ponovno živa“, rekao je Magyar, a zatim citirao riječi Józsefa Antalla: „Služim i služit ću sve dok to koristi naciji.“
Stitch
Head Honcho
Post Yesterday, 06:35

Vidjet ćemo što će se od toga doista i obistiniti. :D
Potpisi su za budale.
Pastir
Post Yesterday, 17:21

Treba biti oprezan. Iako ovo izgleda kao potpuni slom, nije baš tako jednostavno. Orbán je ostavio iza sebe mrežu ljudi u pravosuđu, kontrolu dijela medija i duboku administrativnu strukturu. Zato Péter Magyar neće „resetirati sustav preko noći“. Pred njim je tek početak borbe.
Stitch
Head Honcho
Post Yesterday, 20:12

Tekst o hrvatskoj manjini u Mađarskoj. Kod nas manjine imaju zastupnike s pravom glasa u Saboru. Ondje nije tako. Predstavnici manjina sudjeluju u radu raznih odbora, ali ne glasaju u parlamentu. Jesu li Hrvati hiperkorektni - na vlastitu štetu? :D
Potpisi su za budale.
Pastir
Post Yesterday, 21:36

Jesi li vidio ovo?

Prvi veliki sukob, Magyar bocnuo Vučića, ovaj mu poručio: 'Nazvao bih tu izjavu glupom...'

https://www.vecernji.hr/vijesti/video-p ... er-1951172

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić oštro je uzvratio novom mađarskom premijeru Péteru Magyaru nakon što je izjavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin 'kum' bliskih odnosa između Viktora Orbána, Roberta Fica i Vučića. Sukob je izbio samo dan nakon što je Magyarova stranka Tisza uvjerljivo pobijedila na mađarskim parlamentarnim izborima i okončala 16-godišnju vladavinu Viktora Orbána. "Znam točno što se događa u Srbiji i znam kakve veze postoje između Orbánove vlade i Srbije koju vodi Vučić, kao i između Slovačke Roberta Fica i Viktora Orbána. Znam otprilike i tko stoji iza toga, tko je kum ovih velikih prijateljstava", kazao je Magyar. Magyar je time jasno aludirao, kako piše Euronews, na Vladimira Putina kao skrivenog pokrovitelja tih političkih saveza.
Stitch
Head Honcho
Post Yesterday, 22:02

Pastir wrote:
Yesterday, 21:36
Jesi li vidio ovo?
Nisam, hvala. No ne čudi me, Vučić je Orbanova kopija - čak možda bolje utvrđena, s većom kontrolom medija, policije i vojske.
Potpisi su za budale.
  • Information