Tražim dobru seriju!
Upravo pogledao mini seriju Sluškinja (Maid). Dobra je, preporučam.
Zanimljivo kako sam došao do nje, gledao sam za Božić sa klincima "Beskonačni dan (Groundhog Day)" sa Andie McDowell, i to me sjetilo kolko mi se sviđala kad sam ja bio klinac. Pa sam malo pretražio, da vidim što je sa tom ženom ovih dana. Našao da ima kći Margaret Qualley koja joj dosta sliči i sa kojom glumi u gore spomenutoj seriji.
Zanimljivo kako sam došao do nje, gledao sam za Božić sa klincima "Beskonačni dan (Groundhog Day)" sa Andie McDowell, i to me sjetilo kolko mi se sviđala kad sam ja bio klinac. Pa sam malo pretražio, da vidim što je sa tom ženom ovih dana. Našao da ima kći Margaret Qualley koja joj dosta sliči i sa kojom glumi u gore spomenutoj seriji.
Gledam prvu sezonu serije Severance. U komentarima sam negdje pročitao da je nešto između Black Mirror i 1984. Tako nešto, lako zamisliva distopija alternativne stvarnosti ili bliske budućnosti, ali ima i dosta suptilnog humora.
Radnja se vrti oko par zaposlenika neke korporacije. Korporacija prakticira postupak "odvajanja" na svojim zaposlenicima. Medicinskim postupkom su im sjećanja podijeljena na one koja se tiču posla i ona koja se tiču života izvan posla. To znači da na radnom mjestu oni ne znaju za išta drugo osim posla, a kada su vani, nemaju pojma što se događalo na radnom mjestu.
Radnja se vrti oko par zaposlenika neke korporacije. Korporacija prakticira postupak "odvajanja" na svojim zaposlenicima. Medicinskim postupkom su im sjećanja podijeljena na one koja se tiču posla i ona koja se tiču života izvan posla. To znači da na radnom mjestu oni ne znaju za išta drugo osim posla, a kada su vani, nemaju pojma što se događalo na radnom mjestu.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 215 times
- Been thanked: 257 times
Ta mi je serija već dugo na čekanju - uvijek nešto iskrsne, nikako da je pogledam. Sad sam na trećoj sezoni Valhalle, Vikinzi uglavnom imaju prednost pred ostalim žanrovima. Pa i pred dobrim SF-om. No doći će i ona na red, hvala na podsjećanju. 

Potpisi su za budale.
Nadam se, pa da prokomentiramo neke stvari. Bilo je dosta situacija gdje sam se baš dobro na glas nasmijao, iako je opća atmosfera i tematika uvijek nekako deprimirajuća. Ali stalno je tu i taj neki humor apsurda, kao u Nadrealistima, Monty Pythonu i sl. Npr. kad sadistička šefica više ne zna kako bi disciplinirala zaposlenike, pa im za kaznu zapjeva himnu

Nema tu neke krimi priče. Glavni zaplet je konflikt dva svijeta, onog izvan posla i onog unutar samih ureda. Taj konflikt mi je pomalo nedostajao u npr. Matrixu. Neo i ostali bi se probudili iz Matrixa, počeli bi postojati u "stvarnosti", ali bi njihov avatar u matrici prestao postojati. I što ako je taj avatar voljena osoba koja sada nekome nedostaje? Matrix je pretpostavio da svijet u matrici nema nikakvu vrijednost, da bi najbolje bilo da se cijela matrica ugasi, svi spavači probude i nastave živjeti u stvarnom svijetu.
U Severance, obrađuju moralne aspekte mogućeg gašenja te "matrice". Imamo zaposlenike koji su zatočeni na poslu. Kako oni ne mogu imati nikakva sjećanja izvan posla, zapravo se osjećaju kao da nikad ne odlaze iz ureda. Ne primaju plaću, nemaju na što trošiti plaću, nagrada za uzoran rad su gluposti poput uredskog pribora. Pravu nagradu za njihov rad dobivaju njihove "vanske" verzije, ljudi koji se niti ne sjećaju da su bili na poslu. I tako, ponekad ovi "unutarnji" pokušaju dati otkaz, ali na to moraju pristati i njihovi "vanjski". A vanjski ne žele pristati jer od tog posla žive, i zapravo im je ok u tom odnosu. Na kraju ovi unutarnji shvate da je "otkaz" za njih isto što i suicid, oni postoje samo kao radnici. Pa tako oni, ma kako im bilo teško, ujedno žele i opstanak korporacije, očuvanje radnih mjesta i nastavak tog"unutarnjeg" života.
Ima tu i misterija, neki ljudi su zatočeni unutar zgrade protiv njihove volje, tek se treba otkriti zašto. Misterija je i što zaposlenici konkretno rade na računalima. Je li to samo igra da im zaokupi pažnju, ili postoji neka konkretna korist od njihovog rada?
U Severance, obrađuju moralne aspekte mogućeg gašenja te "matrice". Imamo zaposlenike koji su zatočeni na poslu. Kako oni ne mogu imati nikakva sjećanja izvan posla, zapravo se osjećaju kao da nikad ne odlaze iz ureda. Ne primaju plaću, nemaju na što trošiti plaću, nagrada za uzoran rad su gluposti poput uredskog pribora. Pravu nagradu za njihov rad dobivaju njihove "vanske" verzije, ljudi koji se niti ne sjećaju da su bili na poslu. I tako, ponekad ovi "unutarnji" pokušaju dati otkaz, ali na to moraju pristati i njihovi "vanjski". A vanjski ne žele pristati jer od tog posla žive, i zapravo im je ok u tom odnosu. Na kraju ovi unutarnji shvate da je "otkaz" za njih isto što i suicid, oni postoje samo kao radnici. Pa tako oni, ma kako im bilo teško, ujedno žele i opstanak korporacije, očuvanje radnih mjesta i nastavak tog"unutarnjeg" života.
Ima tu i misterija, neki ljudi su zatočeni unutar zgrade protiv njihove volje, tek se treba otkriti zašto. Misterija je i što zaposlenici konkretno rade na računalima. Je li to samo igra da im zaokupi pažnju, ili postoji neka konkretna korist od njihovog rada?
Rekao bih, svojevrsno remekdjelo. Prvi put sam odgledao sve zbog same radnje. Sad pokrenem neku epizodu samo da se prisjetim ili bolje shvatim neku situaciju, pa primjetim koliko je vizualno serija "luda". Ok, glavna tema je podjela ta dva svijeta, dvije svijesti itd. Ali onda skužiš da je simetrija gotovo u svemu. Znači, postaviti kameru tako da ulična lampa dođe točno između dvije kuće i savršeno u središtu prizora. Dva lika stoje i razgovaraju a prostor između dva kauča je točno u sredini između njih, ponovno u središtu prizora. Kamera prikazuje ulicu sa 8 kuća. 4 veće, 4 manje. Dvije po dvije spojene. Televizor doguran u ured, u neki nasumični kut, i kamera promatra taj televizor tako da je kut ureda točno po sredini tv-a, inox lajsne na zidovima jednako odmaknute od ruba slike, i u tv-u i izvan njega... I takav je gotovo svaki prizor. Zaista mnogo truda oko svakog detalja.

Halt and Catch Fire - gledao prije par godina i ostala mi je u jako dobrom sjećanju. Pozadina je povijesni razvoj osobnih računala, prvih prijenosnika i drugih tehnikalija iz tog vremena (printeri, modemi, internet, HTML...) Kao klinac sam bio nekakav geek, nisam baš bio društven, ali sam obožavao računala. Tako da me serija biš dobro podsjetila na taj element iz mladosti, i dodatno mi pojasnila neke stvari. Serija naravno nije dokumentarac i ima dosta izmišljenih likova, događaja i brendova, ali povezanost sa stvarnim zbivanjima je značajna. S time da ne pretjeruje sa tehničkom stranom, u fokusu su ipak ljudi i njihovi odnosi.
-
- Information
-