Forumski diskurz(i)

Od kunilingvistike do pravopižđenja
Pastir
Has thanked: 1526 times
Been thanked: 638 times
Post 12 Jun 2025, 13:49

Previše knjiga na engleskom jeziku dovelo je do toga da nesvjesno „prevodim“ strane izraze bez detaljnijeg razmišljanja. Ponekad to shvatim na vrijeme, ali češće mi promakne.

Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
Pastir
Post 07 Sep 2025, 15:49

Pastir wrote:
12 Jun 2025, 13:49
Previše knjiga na engleskom jeziku dovelo je do toga da nesvjesno „prevodim“ strane izraze bez detaljnijeg razmišljanja.
Ovdje ima vještih lingvista, što će možda utjecati na moje izražavanje — ako se dovoljno dugo zadržim. Neću reći da „prepisujem“ od njih, ali nesvjesno sigurno preuzimam riječi, fraze, obrasce. Pitanje je samo — koliko, kada, gdje to radim. Je li to pogrešno? Trebam li biti „svoj“ — čak i kad sam sebi zvučim nezgrapno? Mislim da da, ali također mislim da nije loše naučiti nešto od boljih, stručnijih. Ako primijetite da vas „kopiram“, nemojte se ljutiti — shvatite to kao kompliment.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 775 times
Been thanked: 1459 times
Post 07 Sep 2025, 17:37

Pastir wrote:
07 Sep 2025, 15:49
Ovdje ima vještih lingvista, što će možda utjecati na moje izražavanje — ako se dovoljno dugo zadržim. Neću reći da „prepisujem“ od njih, ali nesvjesno sigurno preuzimam riječi, fraze, obrasce. Pitanje je samo — koliko, kada, gdje to radim.
Svi to činimo. Pročitam li štogod, ostat će mi u pamćenju termini, formulacije ili frazemi. Svidi li mi se neki izraz, preuzet ću ga - katkad svjesno, katkad nesvjesno. Nemoj se opterećivati time, normalno je. Naučili smo govoriti slušajući druge, oponašanje nam je u prirodi.

A ti nisi nepismen. Bude tu i tamo određenih nespretnosti (doslovno, ropsko prevođenje; smještaj enklitikâ u rečenici; nepotrebno isticanje prenesenog značenja itd.), ali ne griješiš tamo gdje griješe mnogi (razlikovanje afrikatâ i refleksâ jata; sastavljeno i rastavljeno pisanje riječi...). Na forumu smo, uostalom - opusti se. ;)
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 14 Feb 2026, 15:46

Kad čitam ono što sam napisao kada sam došao na Trkeljanje, ispada da sam se jako promijenio. A nisam. Ispočetka sam pisao „filozofski“ — ipak sam studirao filozofiju — i ozbiljno, da zvuči pomalo „akademski“, a danas pišem jednostavnije i intimnije. Ali to nisu dva različita čovjeka, to sam ja, Pastir — najprije s odmakom, a potom prisniji, slobodniji.

Mijenjao sam i „alate“. Volim imati skice — otvorim Word, WordPad, Notepad, kako stignem, pa bilježim misli. Na „laptopu“ ili mobilnom uređaju („tablet“ imam kad su djeca ovdje). Naučio sam kako ubaciti „quote“, kako koristiti smajliće, pa i kako pisati „u dahu“, bez pripreme.

Jesam li „evoluirao“ — ne znam. Nadam se da jesam. Došao sam kao stariji čovjek nešto malo vičan kompjutorima (znao sam napisati i spremiti skicu ili tekst) — ali posve nevješt kada se radi o forumima. Danas sam malo upućeniji. I povremeno pišem „eseje“, a povremeno viceve.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 775 times
Been thanked: 1459 times
Post 14 Feb 2026, 19:47

Nemoj se toliko samoanalizirati. Ni forume tako ozbiljno shvaćati. Ovdje smo zabave radi. Usput štogod i naučimo, osobito uz dobre sugovornike, ali primarno je druženje. Razmjena informacija, stavova i misli. A to ti ide.
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 14 Feb 2026, 21:02

Stitch wrote:
14 Feb 2026, 19:47
Nemoj se toliko samoanalizirati. Ni forume tako ozbiljno shvaćati. Ovdje smo zabave radi.
To je „Brufen“ — ibuprofen mi ponekad „trigerira“ mentalnu euforiju. :D
  • Information