O pčelarstvu

Vrt, priroda, ekologija... - sve što raste, i treba da raste
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 614 times
Been thanked: 954 times
Post 10 Aug 2025, 11:15

Držim fige da spasiš što više. Za susret pak nisam siguran - slabo stojim s kretanjem, čekam rehabilitaciju.

No bit će još prilike, valjda. Arapi vele: samo se brda ne sreću. :)

Potpisi su za budale.
Pastir
Has thanked: 992 times
Been thanked: 482 times
Post 10 Aug 2025, 13:12

drug mile wrote:
10 Aug 2025, 09:28
Anyways, imam sad meda u izobilju, i onog cvjetnog i meduna, pa ako je netko zainteresiran za teglicu, biti ću u Samoboru 20. do 28. 8. Ide kći na seminar, tj. ljetnu školu violine.
Mile, ja sam zainteresiran — ali pričekaj, molim te, dok ne vidim što ću s drugom operacijom. Rekli su mi „odmah poslije praznika“, što može biti ponedjeljak 18. ili ponedjeljak 25.

Meni prvi termin bolje odgovara — tijekom rujna očekujem goste.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
drug mile
Has thanked: 125 times
Been thanked: 174 times

Post 10 Aug 2025, 13:45

Ok, javi se za bilo koji dan od 20. do 27. Prođem kroz Zagreb (ili gdje ti već paše) pa ti uručim.

28. smo veći dio dana na probama, a navečer koncert koji traje do kasno, taj dan mi ne odgovara da se tražimo. Jedino ako će netko doći do Samobora na koncert, samo bih trebao znati dan ranije da ponesem, jer putujem svaki dan iz Gorskog prema Samoboru.
Stitch
Head Honcho
Post 11 Aug 2025, 13:09

Danas je ponedjeljak, 11. kolovoza. Pola aktivnog Trkeljanja zrelo je, izgleda, za bolnicu. :D

Mile, liječi li taj tvoj med sve? I koji je ljekovitiji?
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 11 Aug 2025, 15:14

Mislim da cvjetni med ima više korisnih tvari od meduna, koji je rijedak — zato me zanima. Tko zna kad ću opet naići na nekog poput Mileta.

Nije mi problem putovati iz Zagorja do Zagreba, ali to je daleko teže ako moram izbjegavati napore, s jednim okom kompletno zatvorenim. A nemam koga poslati. Da ideš ti, zamolio bih tebe.
drug mile

Post 11 Aug 2025, 17:13

Stitch wrote:
11 Aug 2025, 13:09
Danas je ponedjeljak, 11. kolovoza. Pola aktivnog Trkeljanja zrelo je, izgleda, za bolnicu. :D

Mile, liječi li taj tvoj med sve?
Možda :ne zna:

Iz mog iskustva, neki zdravstveni problemi (npr. sa želucem) su mi gotovo nestali otkad imam med. Med je izuzetno komplicirana tvar, nije to samo nektar iz kojeg je pčela izvukla vodu. Da je tako jednostavno, onda bi najvažnije bilo izvorno podrijetlo, je li od kestena, kadulje ili lisnih uši (medun). Ali pčela taj nektar bezbroj puta uzme u usta, žvače i vrati u ćeliju, dok ne postigne to što treba. Pri tom se tu stvaraju spojevi koji mogu samo na taj način. Mislim da je to ono što med čini medom, i što se ne može umjetno stvoriti. A onda u tom medu ima različitih koncentracija smola, eteričnih ulja, voska, peluda, propolisa... I sve je to u nekim stupnjevima fermentacije, postupak kontrolira sama pčela, grije i hladi, kontrolira vlagu, miješa, pa konzervira u određenom trenutku. Isti postupak prolazi i medun i svaki drugi med.

E sad, pastir dobro kaže, cvjetni ima mnogo veću raznolikost u sastavu, ja sam općenito ljubitelj raznolikosti. Dosta da ti jedna od tisuću biljnih vrsta na livadi pomaže kod neke tegobe, eterično ulje i pelud te biljke je vjerojatno u medu. Sa druge strane, medun ima veću koncentraciju mineralnih tvari. A u medunu ima određeni postotak i cvjetnog meda. Barem u mom, jer istodobno cvate i šuma i livada, pa pčela bira sama što joj treba.

Meni medun izuzetno dobro pada na želudac, ne osjeća se ta doza izrazite slatkoće koja je neizbježna kod cvjetnog meda. Više je nešto što bih mogao jesti (2-3 žlice) kod gladi. Ali ne miriši tako lijepo kao cvjetni med, nije uopće proziran, više je kao maslac.

Što kaže pastir, sad ti je prilika da probaš, pa onda za 7-8 godina, mislim baš na Goranski medun. Neki drugi meduni su posve drugačiji, iz drugih lokaliteta. Zeleni, s mirisom nafte i sl.
Stitch
Head Honcho
Post 11 Aug 2025, 17:31

drug mile wrote:
11 Aug 2025, 17:13
E sad, pastir dobro kaže, cvjetni ima mnogo veću raznolikost u sastavu, ja sam općenito ljubitelj raznolikosti. Dosta da ti jedna od tisuću biljnih vrsta na livadi pomaže kod neke tegobe, eterično ulje i pelud te biljke je vjerojatno u medu. Sa druge strane, medun ima veću koncentraciju mineralnih tvari. A u medunu ima određeni postotak i cvjetnog meda. Barem u mom, jer istodobno cvate i šuma i livada, pa pčela bira sama što joj treba.
Trebao bih onda uzeti po teglicu cvjetnog i meduna, da se osiguram. :D

Vidjet ću može li me žena dopratiti. Nabavio sam štap, lakše mi je tako hodati zato što mi je koljeno temeljito razvaljeno, ali nisam se još naviknuo. Vozim bez problema, ne boli me kad tu i tamo pritisnem kvačilo, ali kretanje bez auta drugi je par kobasica. Pogotovo dva-tri dana prije promjene vremena, tada se jedva uza stube popnem. No osjetim je bolje od Sijerkovića - kad najavim kišu, nikada ne griješim. :zubo:
Potpisi su za budale.
drug mile

Post 11 Aug 2025, 18:03

Stitch wrote:Vidjet ću može li me žena dopratiti.
yay, pa da dobijem i prve prave recenzije :zivili:
Pastir
Post 13 Aug 2025, 13:48

Mile, bit će to ovaj ponedjeljak ili utorak, sad sam razgovarao sa sestrom. Vjerojatnije utorak — što znači da će biti teško uskladiti naše rasporede. Nađem li rješenje, javit ću se, ali bolje da ne računaš na mene.
Stitch
Head Honcho
Post 13 Aug 2025, 15:56

Bilo bi zabavno upoznati i tebe i Milu, a možda i još ponekog forumaša. Kad sam zdrav, rado pohodim birtije. :D
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 13 Aug 2025, 17:10

I Marsovac7, i Adisa, i one na čijim sam temama pisao jer su mi bile interesantne...
drug mile

Post 15 Aug 2025, 16:02

Pastir wrote:
13 Aug 2025, 13:48
Mile, bit će to ovaj ponedjeljak ili utorak, sad sam razgovarao sa sestrom. Vjerojatnije utorak — što znači da će biti teško uskladiti naše rasporede. Nađem li rješenje, javit ću se, ali bolje da ne računaš na mene.
A ništa, želim da ti sve prođe u redu i brz oporavak, zdravlje je ipak prvo. Ako nađeš neko rješenje, javi. Ako ne, čekamo sljedeću priliku kada bude netko u prolazu, ili u krajnjem slučaju, pošaljem ja paket za Zagorje :misli:
Pastir
Post 15 Aug 2025, 19:06

Hvala ti puno.
Stitch
Head Honcho
Post 22 Aug 2025, 15:45

Masovni pomor pčela u Slavoniji
MEĐIMURSKU, Varaždinsku i Vukovarsko-srijemsku županiju ove je godine pogodio pomor pčela. Stradale su stotine pčelinjih zajednica i sad pčelari moraju nabaviti nove. Vukovarski pčelari, kojima su u samo nekoliko dana uništene stotine košnica, sumnjaju da je za katastrofu kriv nedopušten tretman usjeva, piše HRT.
"Sada mi moramo sve košnice dezinficirati, znači moramo taj vosak i med baciti iz košnica", pokazuje Ivan Dumendžić, pčelar iz Vukovara. "Sanirao sam koliko sam mogao, većina je totalno stradala. Zajednica gdje je bila matica unutra je preživjela, ali je ostalo bez izletnica", rekao je Zlatko Tomašić, pčelar iz Vukovara.
Iako se još ne zna tko je krivac za pomor pčela u toj županiji, otkriven je otrov koji je nesavjesni ratar koristio.
"Sve je iznenadilo to što se radi o Fipronilu, znači otrovu koji je prije 12 godina zabranjen u Hrvatskoj. Ono što je sve iznenadilo i zgrozilo to je da je netko koristio tako iznimno jak otrov", naglašava Dumendžić.
Vukovarskim su pčelarima odmah pomogli drugi pčelari, donirajući im pčele. I nadležno ministarstvo odobrilo je financijsku pomoć koju će dobiti najesen.
"Predviđeno je nekih 100 tisuća za te pčelare. 185 eura je maksimalni iznos koji će moći proporcionalno, ovisno o prijavljenima, dobiti po pčelinjoj zajednici", istaknuo je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
"Ta pomoć nam iznimno puno znači jer mi moramo kupiti 200 kg satnih osnova, moramo kupiti 200 zajednica, odnosno 100 zajednica, selekcionirane matice. Sve je to ulaganje", naglasio je Dumendžić.
"To je velika pomoć, ali to nije rješenje za ovakve stvari. Takve stvari se ne smiju događati i treba kontinuirano raditi na edukaciji poljoprivrednika", govori Tomašić. (...)
Mile, događaju li se ovakve stvari i kod tebe? Na ovoj temi spominjali smo sličan pomor pčela 2020. godine, također zbog trovanja.
Potpisi su za budale.
drug mile

Post 23 Aug 2025, 07:49

U mom kraju vrlo rijetko, nema ovdje poljoprivrede. Sjećam se ipak jedne godine, ja sam tek došao u ovaj kraj, prije 15-ak godina. Jedan čovjek je tu u blizini imao prikolicu sa pčelama, one koje se sele po potrebi. I susjed je nešto eksperimentirao sa kukuruzom. Manju njivu kukuruza odmah do mene je uzgojio, znao sam ga viđati u svemirskom odijelu kako prska. Kasnije je onaj sa pčelama otišao, a rekao je ljudima da je našao ispod košnica pune šake mrtvih pčela. Ja bih rekao da je povezano sa onim prskanjem kukuruza, ali ne bih znao sa sigurnošću.

Uglavnom, meni se nije desilo.
Stitch
Head Honcho
Post 23 Aug 2025, 13:56

drug mile wrote:
23 Aug 2025, 07:49
Kasnije je onaj sa pčelama otišao, a rekao je ljudima da je našao ispod košnica pune šake mrtvih pčela. Ja bih rekao da je povezano sa onim prskanjem kukuruza, ali ne bih znao sa sigurnošću.
Razumna pretpostavka. Napokon, herbicidi i pesticidi doveli su do tabuna i sarina, nervnih bojnih otrova koje je slučajno otkrio kemičar Gerhard Schrader dok se bavio štetnicima u poljoprivredi. To su redom iznimno otrovni spojevi.
Potpisi su za budale.
scarletlemur
atomski zdesna!
Been thanked: 23 times

Post 23 Aug 2025, 21:20

Znači, pročitala sam sve Miline postove na ovoj temi. Dvaput.
Ako još postoji mogućnost kupnje, bilježim se sa štovanjem za medun.
Nije mi problem navratiti do Samobora.
drug mile

Post 23 Aug 2025, 21:33

U Samoboru sam:
Ponedjeljak 18:50-19:35
Utorak 17:20-17:50
Srijeda 18:10-18:55
Četvrtak 16:20-17:00

U četvrtak je završni koncert polaznika ljetne škole violine s početkom u 17:00, pa ako nekoga zanima, može i to doći poslušati (radi se o djeci, osnovna i srednja škola). A to znači da u četvrtak nisam baš fleksibilan po pitanju vremena, dok ostale dane dolazim prije termina, a mogu ostati i dulje.
scarletlemur wrote:Znači, pročitala sam sve Miline postove na ovoj temi. Dvaput.
Ako još postoji mogućnost kupnje, bilježim se sa štovanjem za medun.
Wow, thanks!!! Da, samo mi javi u pp (ili ovdje ako hoćeš) koliko bi kila. Isto vrijedi za ostale zainteresirane, ja to ne vozim u autu kao pokretni štand, nego mi trebate barem dan ranije reći kada dolazite i koliko da ponesem kojega.

Livadni cvjetni med: 12 eur/kg
Medun: 14 eur/kg
Stitch
Head Honcho
Post 06 Sep 2025, 02:26

S Facebooka...
Sometimes nature writes stories that are both funny and thought-provoking.
In 2012, French beekeepers noticed something strange: honey dripping in bright blue and green hues. Instead of a chemical spill, the culprit was bees carrying sugary coatings from a nearby M&M’s plant.
Because the winter had left flowers scarce, bees were forced to improvise. As one observer said, “If nectar is gone, bees will find the next best sugar.”
The rainbow-colored honey caught attention but was deemed unsafe for people. To stop the problem, the company began storing candy waste inside sealed halls.
The case was closed, leaving behind a colorful reminder of how animals adapt to human influence.
Image

Kakve su to pčele, mogle su umjesto u tvornicu bombona svratiti u apoteku. :lsd:
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 06 Sep 2025, 13:37

Stitch wrote:
06 Sep 2025, 02:26
Kakve su to pčele, mogle su umjesto u tvornicu bombona svratiti u apoteku. :lsd:
Kad smo već kod toga, imali smo svojedobno u Geu reportažu o nepalskome medu.

Potpisi su za budale.
Pastir
Post 06 Sep 2025, 19:22

„Geo“? Njemački časopis, zelene korice?

Čitao sam neke brojeve, bili su mi odlični. Priroda, znanost, društvo — teme su bile šarolike i zanimljive.
Stitch
Head Honcho
Post 06 Sep 2025, 19:49

Upravo tako, Geo je svojevrsna europska konkurencija National Geographicu. Naše su dvije redakcije bile vrata do vrata, obje licencije (i još mnogo drugih) kupio je AMZ.

Image
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 06 Sep 2025, 21:33

Stitch wrote:
06 Sep 2025, 19:49
Upravo tako, Geo je svojevrsna europska konkurencija National Geographicu.
Dobar mi je i „National Geographic“, volim takve časopise. Imao sam pretplatu i na „Prirodu“, mjesečnik Hrvatskog prirodoslovnog društva.
Stitch
Head Honcho
Post 06 Sep 2025, 21:58

Ajme! HPD-ova Priroda te Čovjek i svemir, časopis zagrebačke zvjezdarnice, vraćaju me u školu, tada sam to kupovao. :cerek:
Potpisi su za budale.
  • Information