Search index (pretraživanje foruma)

Vaši upiti i sugestije
admin
Grand Master of the Jedi Order
Been thanked: 32 times
Post 11 May 2025, 21:06

Budući da phpBB Native Fulltext ima određenih prednosti u odnosu na trenutačni MySQL Fulltext jer bolje indeksira kratke riječi (nema ograničenja od četiri znaka), omogućuje fleksibilniju pretragu, nije ovisan o MySQL postavkama, koje ne mogu mijenjati na shared-hostingu, te često brže i preciznije vraća rezultate od MySQL Fulltexta za veći broj postova (imamo ih gotovo 400 tisuća), iskoristit ću noć da promijenim sustav pretraživanja.

Nakon što napravim nove indekse, moram obrisati stare te optimizirati bazu. Čitav postupak trajat će barem sat vremena. Ako ne i više.

Kad budem gotov, poigrajte se s tim pa javite je li pretraživanje Trkeljanja postalo učinkovitije. Hvala unaprijed.

Stitch
admin
Post 12 May 2025, 03:07

Završio sam, možete iskušati novo pretraživanje. :)
Stitch
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 618 times
Been thanked: 958 times
Post 12 May 2025, 22:11

Ovako: phpBB Native Fulltext povećava bazu podataka zato što indekse sprema u tablicu. Narasla je za barem 300 MB, sada je teška gotovo gigabajt. I uglavnom zahtijeva kombinacije riječi odnosno sintagme. No nalazi ono što tražim. To su prvi dojmovi. :D
Potpisi su za budale.
admin
Post 14 May 2025, 05:58

Sad u Arhivu vidim da smo Majti i ja već eksperimentirali s načinom pretraživanja. Ne sjećam se više tko je što mijenjao, ali MySQL Fulltext postavio sam ja u travnju 2017., a prije smo vjerojatno imali ovaj. Sve se vraća, sve se plaća. :zubo:

U sustavu su četiri indeksa, MySQL Fulltext, phpBB Native Fulltext, PostgreSQL Fulltext i Sphinx Fulltext, ali kako treći zahtijeva drukčiju bazu, a četvrti, daleko najbolji, instaliranje softvera koji na dijeljenom hostingu rijetko prolazi, nameće se zaključak da su se stalno varirala prva dva. :cerek:
Stitch
Stitch
Head Honcho
Post 17 May 2025, 20:40

Noćas sam htio unaprijediti pretraživanje, izbjeći svaku mogućnost da sustav tzv. običnim, čestim izrazima proglasi npr. prijedloge (u, na, po itd.), veznike (a, i, pa, te...), kratke riječi (pod, put, auto i sl.), fraze ("kako instalirati Windowse") - i ne uzme ih u obzir odnosno zahtijeva drukčiju pretragu. To se obično postiže editiranjem fajlova koji sadržavaju popis riječi koje se ignoriraju i, posljedično, stvaranjem novoga indeksa. Što je postalo velika muka jer su me i ACP i terminal izbacivali u pola procesa, a to se dosad nije događalo. Mijenjao sam postavke servera - zalud. Promijenio sam i sustav pretraživanja, onaj koji sam obrisao pokušavao sam napraviti ponovo - ni to nije prošlo. Preporučuje se da imate samo jedan kako se tablice ne bi pobrkale, ali baza je već bila temeljito zbrkana propalim pokušajima pa je bilo svejedno. Naposljetku obrisao sam sve i pokušao ponovo, po tko zna koji put. Kompilirao sam i skripte za indeksiranje, uspoređivanje, kontroliranje... Trajalo je to i trajalo - a forum je sve vrijeme bio zaključan, za svaki slučaj. Da je tkogod pisao, nastao bi još veći kraval zato što se indeksi bilježe u tablicu s postovima.

Da ne duljim, nisam uspio u naumu. Imamo pretraživanje, ali ne takvo kakvo sam zamislio. K tomu, nisam siguran da sam potpuno popravio i optimizirao bazu. Bit će tu još posla, no trenutačno nemam energije ni za što. Ispričavam se što ste (pre)dugo čekali, ali nisam smio otključati Trkeljanje dok ne pokrpam najveće rupe. Toliko od mene, živjeli!
Potpisi su za budale.
admin
Post 18 May 2025, 17:48

Ako vam se pojavi bijela stranica koja opisuje SQL pogrešku s nekim brojem, npr. "SQL ERROR [ mysqli ] Data too long for column 'search_key' at row 1 [1406]", prijavite to. Zapamtite broj ili barem link na koji ste kliknuli, da mogu rekreirati situaciju (problem). Neće biti isti opis, rekao bih da sam većinu toga popravio, ali štogod opskurno može se provući.

Pretraživanje ću zasad samo optimizirati, ne i mijenjati.
Stitch
Stitch
Head Honcho
Post 20 May 2025, 13:23

Jučer sam se odmarao, nisam ni pogledao forum. Gubio sam noći na razne stvari, ponajprije pretraživanje i botove, ali i na analizu zašto me Imunify360, inače besprijekoran, genijalan softver, izbacivao iz terminala u roku od tridesetak sekundi. Razlog leži u činjenici da su moje skripte mijenjale jako mnogo podataka u iznimno kratkom vremenu, što je osobito sumnjivo kad vas opsjedaju neželjeni gosti. I to mi je stvorilo more problema. K tomu, na dijeljenom sam hostingu, koji je sam po sebi restriktivan.

Srećom, Imunify360 promatra i pamti ponašanje. Kad je skužio da nisam haker nego marljivi administrator, oslobodio me. :D Sad u terminalu vrtim skripte kojima treba sat-dva da obave posao - i ništa se ne događa. Određene su restrikcije doduše ostale, ali o tom potom. Zasad se snalazim.

Spajanje s bazom, vidim, nikoga ne muči jer nema prijava. Odlično! Neko vrijeme mogu plandovati. :top:
Potpisi su za budale.
admin
Post 08 Jun 2025, 13:45

Budući da je indeksiranje postova u phpBB-u jednokratna stvar, nijedan sistemski indeks ne ažurira se automatski, dobro je tu i tamo ponoviti dodjeljivanje ključnih riječi i termina kako bi se sadržaj mogao brže i lakše pretraživati. Neke ekstenzije doduše obnavljaju svoje indekse periodično, ali to je za njihove potrebe, ne za vaše.

Kako god, imali smo novih tema i postova pa ću danas ažurirati stanje.
Stitch
admin
Post 24 Jul 2025, 14:50

U izborniku Quick links > Search sada imate dva polja za pretraživanje. Koliko je Google učinkovit, drugo je pitanje. Katkad su rezultati zadovoljavajući, katkad bogme nisu - ali tako stvari trenutačno stoje. Na njegove algoritme ne mogu utjecati. No opcije su vam proširene, i to je najvažnije. :mirko:
Stitch
  • Information