Dan antifašističke borbe

Dobre želje i pozdravi
Šabović Adis
Inventar
Has thanked: 218 times
Been thanked: 232 times

Post 24 Jun 2019, 14:02

MmeTipfeler wrote:
24 Jun 2019, 07:38
Ovo što kažeš o suverenosti jasno je u prvom ustavu, onome iz 1946. Ustav iz 1974. malčice je to zakukuljio i zamumuljio pa se moglo tumačiti i ovako i onako, tim više što se suveren i suverenost ne upotrebljavaju jednoznačno. Jasno je da je svatko to protumačio kako mu je najviše odgovaralo.

No činjenica ja da se u oba ustava spominje pravo na odcjepljenje, a kad se država, pokrajina, mjesna zajednica ( :D ) odcijepi, utvrdi svoje pravo na određeni teritorij, donese ustav i zakone, a međunarodna je zajednica prizna, u pravnom smislu postaje suverena.

Svejedno je zapravo hoćemo li to shvatiti kao da su nove države sa sobom odnijele dio jugoslavenske suverenosti ili samo svoje krpice. Problem je u glavi, kao što sam pokušala objasniti Marsijanki, ali bojim se da nisam uspjela: onako kao što oženjen čovjek cijeli život žali za onim što mu je mamica kuhala, a nedajbože da sam uzme kuhaču u ruke ako mu nešto nije po volji.
Apropo odcjepljenja: odcjepljenje od čega? Jesil' kad probala da se odcjepiš od same sebe, da prestaneš da budeš ono što si nekad bila? Da postaneš "ex"? Npr. Ex-Šugoslovenka? :zubo:
Evo, i ja pokušavam da se prometnem ili pretvorim u nešto drugo, da postanem neko drugi (metodom pretvorbe, jel' ili prostom zamjenom teza) al' mi nešto ne ide... fak! :rofl:

Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
MmeTipfeler

Post 24 Jun 2019, 14:08

Ama, Adise, to ti je kao razvod braka, samo u mnogočlanoj obitelji. :D
Šabović Adis
Inventar

Post 24 Jun 2019, 14:20

MmeTipfeler wrote:
24 Jun 2019, 14:08
Ama, Adise, to ti je kao razvod braka, samo u mnogočlanoj obitelji. :D
Više me podsjeća na Pozorište u kući... :rofl:
:five:
Marsovac7
Svemirka
Has thanked: 9 times
Been thanked: 42 times
Post 24 Jun 2019, 15:09

Šabović Adis wrote:
24 Jun 2019, 14:02
Apropo odcjepljenja: odcjepljenje od čega? Jesil' kad probala da se odcjepiš od same sebe, da prestaneš da budeš ono što si nekad bila? Da postaneš "ex"? Npr. Ex-Šugoslovenka? :zubo:
Evo, i ja pokušavam da se prometnem ili pretvorim u nešto drugo, da postanem neko drugi (metodom pretvorbe, jel' ili prostom zamjenom teza) al' mi nešto ne ide... fak! :rofl:
Vama Bošnjacima (ex Muslimanima) je Jugoslavija uvijek bila majka, a nekima od nas maćeha, pa nije ni čudo što je toliko različito doživljavamo.
Wow, postala sam moderatorica. :)
Šabović Adis
Inventar

Post 24 Jun 2019, 15:53

Marsovac7 wrote:
24 Jun 2019, 15:09
Vama Bošnjacima (ex Muslimanima) je Jugoslavija uvijek bila majka, a nekima od nas maćeha, pa nije ni čudo što je toliko različito doživljavamo.
Seka, niti sam ex-Musliman niti sam ex-Jugosloven. Nisam ni ex-Šabović Adis. Nisam "ex" ništa. :D
Nije meni Alija jebao mater - ni biološki ni politički. Nisam ja Bakir, ja sam Adis. :rofl:
Molim te da ne projiciraš. Eto, kad te molim... :D
Šabović Adis
Inventar

Post 24 Jun 2019, 19:25

Šta je, Marsovac7? Zapeo tekst?! :zubo:
Ajmo još jednom:
Marsovac7 wrote:
24 Jun 2019, 15:09
A "vi" ste neka kopilad, jel'? Rode vas donijele? Izlegli se iz kukavičjih jaja? S Marsa pali devedesetih?! Izvukli vas iz epruvete, za uši!? Šta?
:rofl:
I nisi mi odgovorila na ovo:
Marsovac7 wrote:
24 Jun 2019, 09:55
Hvala na pitanju, nisam. Nikad ni bila.
Šabović Adis wrote:
24 Jun 2019, 11:31
Stvarno?
A s kojim, onda, pravom govoriš o Šugoslaviji? S pravom ubačenog stranog elementa? S pravom Antišugoslovena? Parazitsko pravo?
Koje? :zubo:
Marsovac7 wrote:
24 Jun 2019, 09:55
Rođena sam u totalitarizmu. Što da radim? Teško da sam to mogla birati.
Šabović Adis wrote:
24 Jun 2019, 11:31
Znači totalitarizam je kriv što si se rodila u njemu? Zanimljivo. :D
(...)
Jel' se ti ovo antifašisti...ziraš...nešto...na Dan antifašističke borbe, ili mi se samo pričinjava? :zubo:
Msm, razumijem ja tebe, ni meni slobodu niko nije nudio kao opciju, ona mi je naturena. Prosto, rođen sam u njoj. Šta sad da radim... :rofl:
MmeTipfeler

Post 24 Jun 2019, 20:28

Stitch wrote:
24 Jun 2019, 12:38
Tko kaže?

User Control Panel > Friends & Foes > Manage friends / Manage foes. ;)
Aaaaa! To tome služi, znači. Baš sam se pitala. Ono, preko neta ne možeš se ni potući ni išta drugo. :D

Nego, ne valja to. I dalje vidim nadimak, čak još uočljivije. Lakše mi je preletjeti tekst. :mig:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 618 times
Been thanked: 958 times
Post 25 Jun 2019, 01:04

MmeTipfeler wrote:
24 Jun 2019, 20:28
Nego, ne valja to. I dalje vidim nadimak, čak još uočljivije. Lakše mi je preletjeti tekst. :mig:
Ne bih znao, nikad nisam iskušao. ;)
Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 25 Jun 2019, 08:50

Da sa mi vratimo na ozbiljne rasprave. :D
Šabović Adis wrote:
24 Jun 2019, 14:02
Odcjepljenje od zajednice. Ti, kao i Ustav iz 1963., polaziš od pretpostavke da smo svi mi bili intrinzično Jugoslaveni pa se od te "jugoslavenskosti" ne možemo odvojiti. Godine 1946. piše (v. gore) da je FNRJ (...) заједница равноправних народа, који су на основу права на самоопредељење, укључујући право на отцепљење, изразили своју вољу да живе заједно у федеративној држави. Dakle, ako se nekoliko njih okupi i odluče se udružiti, isto se tako mogu i razdružiti ili netko od njih može istupiti iz zajednice.

Ja sam bila Jugoslavenka samo po pasošu, baš kao što sam po pasošu i Hrvatica. Ostalo me ne zanima - ni junački mitovi, ni zastave, ni himne, ni limena glazba. Dobro, osim jezika, ali to je već drugo pitanje. No ja na državljanstvo, baš kao i na život u državi u kojoj živim, gledam praktično, bez metafora o majkama i maćehama, tamnici naroda i tome slično. Nemam ništa više ni manje slobode, nego prije, osim što se više na početku telefonskog razgovora ne zezam sa "dobra večer svima koji nas slušaju". Imam sve manje love - relativno, mislim: imam isto love, ali sve poskupljuje, sve se češće zateknem kako brojim dane i novce. Nemam više šanse išta ostaviti na stranu. I još sam sretna što ne skupljam boce po kontejnerima, ali bome se neću ni odreći onih 50 lipa po povratnoj boci, što bih nekada bez razmišljanja učinila i odnijela bocu u kontejner. Zdravstvene usluge sve se više ograničavaju, a meni su, što sam starija, to potrebnije, rokovi za čekanje predugi su, a privatni specijalisti to iskorištavaju. O općem osjećaju nezadovoljstva i privredi koja se sistematski uništava ne treba ni govoriti. Može se tvrditi da je Jugoslavija živjela na MMF-ovim kreditima, ali nema zemlje u svijetu koja se ne zadužuje, a hrvatski vanjski dug iznosi nekih 40-ak milijardi eura. Nešto smo ga prošle godine smanjili, ali nema jamstva da ćemo ga i dalje smanjivati, bojim se, naprotiv. Itd., itd., itd.

Osamostalili se jesmo, govorim za Hrvatsku, ali se slabo snalazimo u toj samostalnosti. :(
Šabović Adis
Inventar

Post 25 Jun 2019, 12:25

MmeTipfeler wrote:
25 Jun 2019, 08:50
Da sa mi vratimo na ozbiljne rasprave. :D
Hajde! :D
Odcjepljenje od zajednice.
Od koje? Odnosno, kakave: vjerske, nacionalne, akademske? Od prvobitne? :rofl:
I šta odcjepljenik, nakon odcjepljenja, može biti osim radikal? Msm, zna se šta je fisija, a zna se i šta su slobodni radikali i njihova radikalna (a)politička zračenja (alfa, beta i gama) sa sve posljedicama. U javnosti. A i sekte se znaju. :zubo:
Oćodakažem, ne piše od čega, a ne piše ništa ni o dužnostima na odcjepljenje.
Dalje, ima pojedinaca koji u pravu naroda na odcjepljenje vide lično pravo na odcjepljenje, pa se onda prvo odcjepim ja, a gdje ima ja ima i mi, pa se onda mi odcjepimo od...nečega. I onda nismo više mi - onda smo oni. Valjda...i onda moremo u Evropu. Isto valjda. :rofl:
Ti, kao i Ustav iz 1963., polaziš od pretpostavke da smo svi mi bili intrinzično Jugoslaveni pa se od te "jugoslavenskosti" ne možemo odvojiti.
Nijeistina! :mudri:
Šabo prizna i Jugoslovenke, nećeš mi seksizam nabijat na nos! :rofl:
:five:
Gle, i Jugosloven je svojevrstan identitet. Ili ga prihvataš ili ne. Prihvatanje, kao i odbijanje, ima svoje značenje. Eto, ja sam, na primjer imenovan sa Adis, a mogu to i da odbacim, da sam sebi izmislim ime. Da se preimenujem u Šaćir. Ili Sreten. Imam pravo da se prekrstim u šta god hoću. :rofl:
Mislim, i to da se zovem Adis je neko izmislio onog momenta kada me imenovao.
Btw, nije jugoslavenskost nego jugoslovenstvo. To je duh. Jugoslovenski, jel'. Socijalni konstrukt. Oway, društvena tvorevina! :zubo:
Godine 1946. piše (v. gore) da je FNRJ (...) заједница равноправних народа, који су на основу права на самоопредељење, укључујући право на отцепљење, изразили своју вољу да живе заједно у федеративној држави.
Samo zamisli da se pod pravom na samoopredjeljenje i odcjepljenje misli na pravo na odcjepljenje od Kraljevine Jugoslavije. Imaj na umu da se u to doba (1946.) kralj smatrao kraljem iako ga neko zacio s trona. Kralj, to ti je utjelovljenje boga na zemlji, znaš, kralj je bogomdan, a ono što je bog dao...nema tu hoću-neću. Jes da je Nadčovjek malo ubio boga u kralju al' nema to veze. Msm, šampion je šampion i kad ga nokautiraš. :rofl:
A onda su Joža&Co. malo ubili nadčovjeka u Nadčovjeku. Ostatak znamo svi. :zubo:
Dakle, ako se nekoliko njih okupi i odluče se udružiti, isto se tako mogu i razdružiti ili netko od njih može istupiti iz zajednice.
Nekoliko njih? Oni-narodi, jel'?
Da te, kao stručnjaka za jezik, priupitam: je li narod subjekt?
Ja sam bila Jugoslavenka samo po pasošu, baš kao što sam po pasošu i Hrvatica. Ostalo me ne zanima - ni junački mitovi, ni zastave, ni himne, ni limena glazba. Dobro, osim jezika, ali to je već drugo pitanje. No ja na državljanstvo, baš kao i na život u državi u kojoj živim, gledam praktično, bez metafora o majkama i maćehama, tamnici naroda i tome slično. Nemam ništa više ni manje slobode, nego prije, osim što se više na početku telefonskog razgovora ne zezam sa "dobra večer svima koji nas slušaju". Imam sve manje love - relativno, mislim: imam isto love, ali sve poskupljuje, sve se češće zateknem kako brojim dane i novce. Nemam više šanse išta ostaviti na stranu. I još sam sretna što ne skupljam boce po kontejnerima, ali bome se neću ni odreći onih 50 lipa po povratnoj boci, što bih nekada bez razmišljanja učinila i odnijela bocu u kontejner. Zdravstvene usluge sve se više ograničavaju, a meni su, što sam starija, to potrebnije, rokovi za čekanje predugi su, a privatni specijalisti to iskorištavaju. O općem osjećaju nezadovoljstva i privredi koja se sistematski uništava ne treba ni govoriti. Može se tvrditi da je Jugoslavija živjela na MMF-ovim kreditima, ali nema zemlje u svijetu koja se ne zadužuje, a hrvatski vanjski dug iznosi nekih 40-ak milijardi eura. Nešto smo ga prošle godine smanjili, ali nema jamstva da ćemo ga i dalje smanjivati, bojim se, naprotiv. Itd., itd., itd.

Osamostalili se jesmo, govorim za Hrvatsku, ali se slabo snalazimo u toj samostalnosti. :(
Vidi, iz toga ko/šta smo proizilazi to šta ćemo da radimo; ako smo goveda, na primjer Montafonci, ajd da pasemo travu i da dajemo mlijeko! I da mučemo - čoban jedva čeka da nas kupuje, muze, dere kožu, kasaspi i prodaje. :rofl:
Hoću da kažem da uvijek radimo ono što nam je primjereno, odnosno ono što smatramo za primjereno - u skladu s onim što i jesmo tj. ko smo. A to ko smo...to je pitanje svih pitanja. Političko pitanje. Lako ćemo za MMF. :D

Za kraj, čuo sam i ja za to neko famozno nacionalno pitanje, ali, jebemu, nikad nisam čuo kako glasi. :rofl:
Stoga, ovim putem dajem priliku naciji da konačno i postavi to, svoje, nacionalno pitanje.
Nacijo, isprsi se! Zini! :klopa:

E: Zagori mi grah. Fak! :rofl:
MmeTipfeler

Post 25 Jun 2019, 13:21

Zabavno te čitati, Šabo, ali de se malo uozbilji. :raspa:

Ako govorimo o odcjepljenju u kontekstu Ustava FNRJ iz 1946., onda je jasno da se pod zajednicom misli na onu zajednicu u koju su se spomenuti narodi udružili. Pobogu, ne govorimo o ribičkom društvu. :cerek:

Pravo ne mora nužno za sobom povlačiti istovrsnu dužnost: u ovom je slučaju dužnost poštovanje protokola i procedure - onim putem kojim si se združio, izvoli pa se i razdruži. Čehoslovačka je tako postupila pa zato i nisu ratovali. Istina je da se u ovom ustavu demokracija ne spominje u osnovnim odredbama, recimo, da piše kako je FNRJ "republika ustanovljena na demokratskim načelima" ili takvo što, ali se spominje drugdje, i to na nekoliko mjesta. A poštovanje protokola i procedure temelj su demokracije.

To što se 1946. kralj smatrao kraljem, ne važi. Godinu dana ili tako nešto prije donošenja ovoga ustava donesena je nekakva ustavna odluka - moram potražiti - a da i nije, proglašenje federalnog uređenja samo po sebi znači raskid s Kraljevinom Jugoslavijom. Nema više. Papala maca. :cerek: A što se tiče kraljevine kao takve, ima i ona svoju povijest. Nisu svi kraljevi dolazili na prijestolje po nasljednom pravu ili preotimanjem istoga tog prijestolja - neke je upravo narod birao i postavljao za kraljeve. Okej, da, svećenik bi ih pomazao tako da se potvrdi kako je kraljeva vlast od Boga dana te da je on predstavnik Božje vlasti na zemlji, ali nisu svi na isti način dlazili na prijestolje.

Da, narod može biti subjekt, i gramatički i u psihološko-društveno-filozofsko-političkom smislu. U demokraciji, u modernoj republici, narod je dapače suvèrēn - pišem naglaske jer je ovo imenica, a ne pridjev, nosilac vrhovne vlasti u državi.

Što sam ja osobno i kako se osjećam, za mene nije političko pitanje, u najboljem bih ga slučaju mogla protegnuti na društveno. Nisam jednom rekla da sam apolitična i ponavljat ću to dok svi ne zapamte. Što ne znači da o političkim pitanjima (ovo znači o "pitanjima u vezi s politikom") ne znam mnogo više od onih koji politiziranje obožavaju.

No, da, zanimljiva je ova tvoja misao o odcjepljenju pojedinca od zajednice. Kako zapravo upadamo u zajednicu, nacionalnu, recimo. Rođenjem? Baš kao, kako si dobro primijetio, dobivamo i prezime, a ni za ime nas nitko ništa ne pita kad nam ga prilijepi. Mislim, međutim, da je to već druga priča.

P. S. Iskipje mi juha, odoh! :kiss:
Šabović Adis
Inventar

Post 25 Jun 2019, 15:00

A udružili su se?! Vištito?! A jel' bio referendum? Znam za razdruženje, za ovo drugo jok. :zubo:

Ostajem pri svome, a to je da narod nije subjekt...osim kad ga staviš u službu subjekta, kad ga subjekt...viš...iziraš...nešto. A to je već pezija. Mjestimično i proza. I povremeno. Zato i postoje ti vajni narodni zastupnici/predstavnici/poslanici koji onda govore u ime naroda, krijući se iza naroda, jer narod fakat nema ni usta niti može da govori. Ne može da vrši radnju govorenje. A nema ni jezik. Ne znam za rep i rogove. :zubo:
Doduše, nađe se tu i pokoji božji poslanik, sa sve božjom dokumentacijom i poslanicama, ali ni božji ni narodni poslanici nisu delegati partije, so fuck'em! Niko im nije dao riječ, ergo STFU! :rofl:

Dalje, kad spomenem *prvobitnu zajednicu, ne spomenem je slučajno. :zubo:
Da, to je ona zajednica koja nije nastala udruživanjem. Nije uopšte ni nastala, prvobitna je. Štoviše, zajednica je ono što je prvobitno, a ne da su to neki pojedinci koje se nešto udružuju, pa se natežu ko je više čega unio i koliko šta vrijedi i đe su mu svjedoci i čija je žrtva veća. I ko će onda više i čega iznijeti iz zajednice. Prvobitna zajednica nije kolektiv (nije ni kolekcija, kolekcija je kolekcija predmeta i podrazumijeva kolekcionara, jel'), a svaka zajednica koja je nastala tim nekim udruživanjem uvrh glave je udruga, iliti udruženje, kolektiv, radilo se o vjerskoj nacionalnoj ili bilo kakvoj drugoj. Sve otpadnici od prvobitne zajednice (go radikal & ekstrem), otuđenici, pa se onda na mračnoj strani nešto svrstavaju, pa se grupišu, pa se roje oko neke "zajedničke" im potke - ovakve ili onakve, spolne, poslovne, geografske ili istorijske - dok ih sama potka ne spali. A hoće, jeblaih potka daih jebala, niži ciljevi radi niskih strasti koje onda predstavljaju višima! Sve go odrod. Fašizam na najjače, puj, smećad fašistička! :zubo: :rofl:

* Ima pojam, jedna riječ, na koji se sintagma prvobitna zajednica odnosi, a glasi: _ _ _ _ _ _ _ :zubo:

Napisao bih nešto i o kralju i o drugim titulama kao štu su kraljica, prinčevi, princeze, babaroge, vile itd. a i o narativu kojima su te titule svojstvene, ali ti to znaš i bez mene. Znaš i zašto tih stvari u nas nije bilo jer znaš šta je zapravo funkcioner - s pripadajućom funkcijom. Jel' tako... :zubo:
Marsovac7
Svemirka
Has thanked: 9 times
Been thanked: 42 times
Post 25 Jun 2019, 15:58

Šabović Adis wrote:
24 Jun 2019, 19:25
Šta je, Marsovac7? Zapeo tekst?! :zubo:
Ajmo još jednom:

A "vi" ste neka kopilad, jel'? Rode vas donijele? Izlegli se iz kukavičjih jaja? S Marsa pali devedesetih?! Izvukli vas iz epruvete, za uši!? Šta?
Ništa. Ja jesam pala s Marsa (vidi mi nadimak), za druge ne znam.

Imam dojam da je za Hrvatsku Jugoslavija bila loše okruženje, a za BiH i još neke valjda dobro. Vidjelo se to i početkom 90ih godina prošloga stoljeća po odnosu prema JNA, mi smo bili svjesni da će (zajedno sa Srbima) ići svom silom protiv nas, a vi ste naivno vjerovali da će vas zaštititi od velikosrpske agresije.
Šabović Adis wrote:
24 Jun 2019, 19:25
I nisi mi odgovorila na ovo:
Jel' se ti ovo antifašisti...ziraš...nešto...na Dan antifašističke borbe, ili mi se samo pričinjava? :zubo:
Msm, razumijem ja tebe, ni meni slobodu niko nije nudio kao opciju, ona mi je naturena. Prosto, rođen sam u njoj. Šta sad da radim... :rofl:
Rođena sam u Hrvatskoj koja se u to doba stjecajem okolnosti nalazila u Jugoslaviji. Nikad se nisam osjećala Jugoslavenkom. I što mi možeš?
Wow, postala sam moderatorica. :)
MmeTipfeler

Post 25 Jun 2019, 17:22

Adise, meni se općenito referendum kao pretežni način odlučivanja, a sve vodi k tomu, bez obzira na ovoga koji to obećava - više ne znam je li Škoro i Kolakušić, čini kao prelijevanje iz šupljeg u prazno i trošenje love. Kod nas za raspisivanje referenduma treba prikupiti 10% potpisa pripadnika biračkog tijela, na referendum je dovoljno da ih iziđe 50% plus jedan, što nije natpolovična većina glasova, nego natpolovični kvorum. Vidim da se i kvorum počeo dijeliti na razlomke pa mogu i ja. :D Dakle, praktično jedna polovica društvene skupine koju nazivamo narodom, točnije građanstvom jedne države, između sebe odlučuje ili može odlučivati o sudbini druge polovice. Dok god odluke ne donose kao na franačkim ratničkim skupovima, gdje se svi deru, pa tko glasniji, glasniji, a onda se odluke zabilježe u kapitulare, ne može se govoriti o tome da će cijeli narod sudjelovati u odlučivanju, nego će pravo odlučivanja delegirati na predstavnike. Uostalom, ni na champs de mai nisu sudjelovale žene pa što ćemo s tim? :cerek:

P. S. A Stitch negdje odlučio okrenuti janjca i ni brige ga za moje kompjuterske probleme. :frajer:
Šabović Adis
Inventar

Post 25 Jun 2019, 18:12

Marsovac7 wrote:
25 Jun 2019, 15:58
Ništa. Ja jesam pala s Marsa (vidi mi nadimak), za druge ne znam.
Aha.
A jesu ti, prije nego su te poslali na Zemlju, uputili u to kako se treba ponašati među Zemljanima? Jesu ti rekli da ne valja biti destruktivan, da treba prihvatiti pravila ponašanja domaćina kojemu ideš u goste itakoto? :D
Imam dojam da je za Hrvatsku Jugoslavija bila loše okruženje, a za BiH i još neke valjda dobro.
Ahaa, Jugoslavija je okruženje?! Hrvatska, dakle, graniči s Jugoslavijom, Mađarskom itd. :rofl:
I, veliš, u BiH nije bilo toliko Marsovaca? Interesantno. :D
Msm, hvala! :rofl:
Vidjelo se to i početkom 90ih godina prošloga stoljeća po odnosu prema JNA, mi smo bili svjesni da će (zajedno sa Srbima) ići svom silom protiv nas, a vi ste naivno vjerovali da će vas zaštititi od velikosrpske agresije.
Sad si me zbunila, ko smo mi i ko će zajedno sa Srbima ići svom silom na nas? :rofl: :rofl:
Jugosloveni i Srbi? Ono, 22.000.000 Jugosa plus osam ipo miliona Srba; nekih, dakle, 30.500.000...nečega?
Rođena sam u Hrvatskoj koja se u to doba stjecajem okolnosti nalazila u Jugoslaviji. Nikad se nisam osjećala Jugoslavenkom. I što mi možeš?
????
Mogu ti reći da se skroz slabo antijugoslovenišeš, i da proklet bio izdajica svoje domovine! :raspa:
Dodatak: prokleta mu i prošlost i budućnost, i vjera i nacija i obitelj kako šira tako i uža, novorođenče mu prokleto bilo! Šta novorođenče?! Nerođeno dijete, fetus i embrion...zabranjen mu abortus bio pa samo prokletnike rađao!

Jel' pošteno? Trebal' još? :D
MmeTipfeler wrote:
25 Jun 2019, 17:22
Adise, meni se općenito referendum kao pretežni način odlučivanja, a sve vodi k tomu, bez obzira na ovoga koji to obećava - više ne znam je li Škoro i Kolakušić, čini kao prelijevanje iz šupljeg u prazno i trošenje love. Kod nas za raspisivanje referenduma treba prikupiti 10% potpisa pripadnika biračkog tijela, na referendum je dovoljno da ih iziđe 50% plus jedan, što nije natpolovična većina glasova, nego natpolovični kvorum. Vidim da se i kvorum počeo dijeliti na razlomke pa mogu i ja. :D Dakle, praktično jedna polovica društvene skupine koju nazivamo narodom, točnije građanstvom jedne države, između sebe odlučuje ili može odlučivati o sudbini druge polovice. Dok god odluke ne donose kao na franačkim ratničkim skupovima, gdje se svi deru, pa tko glasniji, glasniji, a onda se odluke zabilježe u kapitulare, ne može se govoriti o tome da će cijeli narod sudjelovati u odlučivanju, nego će pravo odlučivanja delegirati na predstavnike. Uostalom, ni na champs de mai nisu sudjelovale žene pa što ćemo s tim? :cerek:
A ne znam šta da ti kažem...zbog načina na koji si maloprije govorila, da su se narodi navodno bili udružili, stekao sam dojam da se tu radilo o nekim Ujedinjenim narodima (iz kojih se i može istupiti jer im se moglo i pristupiti :zubo: ), a ne o socijalizmu na internacionalnom nivou, predvođenog avangardom ljudskog društva s namjerom dokidanja podjela po nacionalnom osnovu te bjesomučnom bratoubilštvu. I šire. :zubo:

Apropo referenduma o razdruživanju, imaš kakav komentar na ovo: :zubo:

Image

Jebešmisve ako Marsovac7 tada nije bila na čelu razbijanja naše socijalističke zajednice, predvodnik nacionalnih podjela, i to u svojstvu nacionalne elite itd... :rofl:
P. S. A Stitch negdje odlučio okrenuti janjca i ni brige ga za moje kompjuterske probleme. :frajer:
Leđenda... :rofl:
MmeTipfeler

Post 25 Jun 2019, 18:33

Ova se likuša javlja na KLj, ne znam je s drugih podforuma, ali tamo se ispovjedila (točnije, hvalila se) kako ima nekakav OPG i kako s mužem to održava, obrađuje, zalijeva. Djecu nije spominjala ili, ako jest, imala sam dojam da su to mala djeca, a sad bi bome i oni mogli biti dovoljno odrasli da nešto rade. Mislim, ako nam država broji još malo do tridesete... Ukratko, nije sasvim pri sebi i uopće ne sluša što joj se govori, nego stalno živi u svojem filmu - riječ je bila o bolesti njezine kuje pa je došla tražiti savjet, a unaprijed je sve znala. :D

A ovo za falsificiranje listića, ne znam je li istina ili izmišlja, no ne bi me puno čudilo. Konačni rezultat vrlo bi vjerojatno bio isti, to jest natpolovična većina opredijelila bi se za prvu točku, ali možda ne u tako velikom postotku. Pa da Tuđika može mahati narodnom jednodušnošću.

U manjim mjestima, iz kakva ona vjerojatno jest, sigurno su dobili upute iz "središnjice" - Mrduša Donja i tako to.

I eto vidiš čemu vode referendumi! Biračko pravo treba ograničiti. Na temelju testova inteligencije. Nije baš da filozofima damo vlast, ali bar da se postavi inteligencijski cenzus. :D
Šabović Adis
Inventar

Post 25 Jun 2019, 18:50

Referendumi su stručna podvala stručnjaka (a.k.a. nepoštena telegencija & teletualci :zubo: ) gdje stručnjak koji bi nekome da radi o glavi svaljuje odgovornost za to što radi na onoga kome radi o glavi pitajući ga:
Jelte, a kojom smrću da vas usmrtim? :djecoljub:

I ovaj onda kaže: Ovom... :ne zna:
MmeTipfeler

Post 25 Jun 2019, 18:57

Ma nije to podvala, nego onaj tko ima para organizira referendum, plati štandove, reklamu i tiskanje papira, angažira volontere, a tko nema, taj šuti i nitko ga ništa ne pita.
Šabović Adis
Inventar

Post 25 Jun 2019, 19:38

Ajd dobro.
A pare mu...s neba padaju? Skupio na Štednoj knjižici, od mjesečne profesorske plate? :zubo:
Ili mu je sa strane uletila mala, majušna, mikroskopski sitna dotacijetiničica...:rofl:...u ime koje je onda dužan uraditi neke određene stvari, jer takve ponude se ne odbijaju?! I kud baš njega da pogodi kad se zna da je čvrst ka'no klisuruna i da nije plodno tlo za malverzacije bilo koje vrste? :rofl:
MmeTipfeler

Post 25 Jun 2019, 20:36

Sve može biti. Kod nas ima velikih Hrvata, snalažljivih Hrvata i običnih Hrvata. Prve dvije drupe obično se isprepleću. :D No htjela sam samo reći kako se organiziraju referendumi i tko ih praktično može organizirati.
Stitch
Head Honcho
Post 26 Jun 2019, 11:10

MmeTipfeler wrote:
25 Jun 2019, 17:22
Eh, kad bi barem tako bilo. Stitch ima posla, katkad čitav dan ne svrati na Trkeljanje. ;)
Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 26 Jun 2019, 11:20

Stitch wrote:
26 Jun 2019, 11:10
Eh, kad bi barem tako bilo. Stitch ima posla, katkad čitav dan ne svrati na Trkeljanje. ;)
I tako nisi slavio Dan Rep... ovaj... državnosti? :D
Stitch
Head Honcho
Post 26 Jun 2019, 11:21

MmeTipfeler wrote:
26 Jun 2019, 11:20
I tako nisi slavio Dan Rep... ovaj... državnosti? :D
Slavio sam. Radno. :p
Potpisi su za budale.
Šabović Adis