Pozdrav, križu, jedina nado

Monoteistički i politeistički sustavi vjerovanja
daze

Post 21 Nov 2011, 23:49

Margarita » wrote:Religijama zamjeram to što me nisu u stanju uvjeriti u besmrtnost. Za toliku lovu očekujem bolju uslugu.
Pa da, ovo je u sridu. To je nekakva usluga koju plaćamo. Ne možeš mi garantirat? Odo ja kod sljedećeg operatera.

Na kraju reinkarnacija ima najviše smisla i znanstvenih utemljenja, pošto tvari nikad ne nestaju. Pretvaraju se u energiju. Pa ono možda se vratimo kao neki mrav, vjerojatno ne svjesno, ali bit će građen od dijela nas - bilo materije, bilo energije.

0 new messages
Lord Byron

Post 22 Nov 2011, 06:47

skinhead_ » wrote: Kakvo veze ovo ima sa politikom?
Zar ne vidiš da je u naslovu PDF-a i gospodarstvo?
schmokljan

Post 22 Nov 2011, 07:59

Lastan » wrote: ...

A sad, čisto da ti serviram prividnu kontradikciju: smatram teoriju evolucije daleko većom i važnijom idejom od bilo kojeg višeg bića. A u svojoj je osnovi toliko trivijalna da trivijalnija ne može biti.
Teorija evolucije nije ideja nego precizan uvid u realitet našeg svijeta.
JPK » wrote:
Nisam osjetljiv nego osjećam da bi ti mogao i nešto pametno napisati na ovu temu samo kad bi se potrudio. Ja i dalje vjerujem u tebe, a ti vjeruj u turducken.

daze » wrote:
Pa otpočetka je svrha života preživjeti.
...
S obzirom na završni rezultat moglo bi se isto tako reći da je svrha umrijeti.

Usto - garancije se ne traže kad su ljubav ili vjera u pitanju.
Emericzy

Post 22 Nov 2011, 08:15

schmokljan » wrote:Lastane - više biće ne mora biti hirovito, čak više ni aktivno. Nemoj trivijalizirati ideju o višem biću jer time trivijaliziraš ideju o višem smislu, a to je možda i najveća ideja koje se čovječanstvo domislilo, pa makar bila i zabluda.
Ako nemaš pojma što bi taj "viši smisao" mogao biti, ideja o "višem smislu" jednako je vrijedna kao i ideja o letećem čudovištu od špageta.

Naime, po čemu se vidi "višost" tog smisla? Zašto je on "viši"? Što ga čini takvim? Ne znaš. A ako ne znaš, to je, kako bi rekao Vasko Popa, malen šareni vjetrić u glavi. Lastan onda s punim pravom može tvrditi da su zapravo leteći špageti ipak "viši".

Dakle, da bi mogao procijeniti "visinu", moraš imati nekakvo mjerilo. Usporedbu s nečim. Mjerenje i odmjeravanje i ocjenjivanje ne može postojati bez usporedbe.

U obrnutom slučaju, ako imaš pojma što taj "viši smisao" jest, onda on po definiciji nije viši. Ako nam je mentalno dostupan onda je na našoj vlastitoj razini i ni o kakvoj "višosti" ne može biti riječ. To je onda smisao kao i svaki drugi. Jedan od milijuna smislova koje su ljudi u stanju smisliti. Po čemu bi onda to bila, božemiprosti, "najveća ideja koje se čovječanstvo domislilo" ???
Morticia

Post 22 Nov 2011, 08:24

Hm.

Ja vjerujem u nešto. Ne znam u što.
Ne određuje mi ta "vjera" život, navike i običaje, ali teško mi je zamisliti da smo tek krv i meso.
Naravno, vrlo je vjerojatno da jesmo i da viši smisao ne postoji, ali eto, moja slabost mi ne dozovljava da ne vjerujem u baš ništa.
Potreban mi je viši smisao.
Ne u smislu da on odlučuje u moje ime ili da mi kroji život i vuče konce te samim time skida ikakvu odgovornost s mojih ramena već jednostavno kao neka utjeha.
Valjda.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Emericzy

Post 22 Nov 2011, 08:35

Morticia » wrote:Hm.

Ja vjerujem u nešto. Ne znam u što.
Ne određuje mi ta "vjera" život, navike i običaje, ali teško mi je zamisliti da smo tek krv i meso.
Naravno, vrlo je vjerojatno da jesmo i da viši smisao ne postoji, ali eto, moja slabost mi ne dozovljava da ne vjerujem u baš ništa.
Potreban mi je viši smisao.
Ne u smislu da on odlučuje u moje ime ili da mi kroji život i vuče konce te samim time skida ikakvu odgovornost s mojih ramena već jednostavno kao neka utjeha.
Valjda.
Jedino u što ja vjerujem jest ostavljanje dobrog traga za sobom.

Ako si iza sebe svijet ostavio makar mikroskopski boljim nego što je prije bio, to je to. To je za mene taj "viši smisao". A o čemu se konkretno radi ovisi o tvojim sposobnostima. Već je i podizanje papirića s pločnika i bacanje u košaru za smeće nešto.
Morticia

Post 22 Nov 2011, 08:38

Nije da se ne slažem s tobom.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Lastan

Post 22 Nov 2011, 08:42

Margarita » wrote: Ne poznajem nikoga koji potpuno razumije i zna pravila te igre. Čovjek se uči dok je živ, pa opet lud umre.
… a svejedno nam razne religije pokušavaju prodati knjige s jedinim pravim pravilima. Nešto kao što neki drugi prevaranti prodaju knjige s temom “kako dobiti na lutriji”.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 22 Nov 2011, 08:44

..vjerovanje u vjeru je nabolji biznis, najbolja religija i najbolja politika. mislio sam ovo stavit na milenijum sits, ali ova tema se pojavila tako nenadano da mislim da se ocito radi o cudu.
ocekujem i novog sveca..svetog regresija postmuralis stupidorum.. :cheer:

sloboda krizu, smrt nadi.. : stisnutosacni ili pesticnasti..pesnicasti pozdrav: :desni, naravno:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Kultura ... fault.aspx

http://www.trogir.hr/GradTrogir/index.p ... 48:vijesti
Lastan

Post 22 Nov 2011, 08:46

skinhead_ » wrote: Kakvo veze ovo ima sa politikom?
Eno ti je Lord Byron odgovorio; boljeg odgovora nećeš dobiti.
Očito je da nismo dovoljno sekularni pa kada miješamo vjeru i politiku.
Zapravo, miješamo ih jer je riječ o srodnim temama. To su teme oko kojih se ljudi kolju. :zubo:
Morticia

Post 22 Nov 2011, 08:48

Zašto se vjera automatski poistovjećuje s religijom i križevima?
..a unda
Undaminator

Post 22 Nov 2011, 08:50

Morticia » wrote:Zašto se vjera automatski poistovjećuje s religijom i križevima?
..nije automatski. pa zasto smo se borili.. :xlux:
Beau

Post 22 Nov 2011, 09:09

Mene, zapravo, jako čudi koliko je ljudima lako odlučiti se jesu li vjernik ili nisu. Vjeruju li u boga ili ne. Ja još uvijek ne znam odgovor na pitanje.

Razum mi sto posto govori da ne postoji i vjerujem da ne postoji, ali moje ponašanje i unutarnji psiho-mehanizam se ponaša više kao vjernik. Odnosno ne mogu se nikako riješiti nekih "radnji" tipičnih za vjernike. Na primjer. Kad me jako strah i kad mi je loše automatski se krenem molit bogu, odem čak i na misu ponekad. Kad sam sretna, zahvalim mu se. Zatim, imam taj osjećaj da gledam sebe tim očima odozgora i korigiram se, pazim jesam li dobro postupila da se ovaj gore ne bi namrgodio. Da, nažalost, bogobojazna sam. To je kriv odgoj, pretpostavljam. I Crkva jer je i cilj zaplašiti, pa uzimat lovu.

Ali zašto se smatra da je vjernicima lakše i da su sretniji? Ja mislim da je puno lakše, ljepše i zabavnije biti atesit.

Kakvu točno utjehu vjernici imaju? I kakva je točno utjeha u životu poslije života? Nimalo mi nije stalo do života poslije. Čak štoviše, ne želim ga. Kad se molim bogu, molim se za ovaj život, da mi sad bude bolje.
Lastan

Post 22 Nov 2011, 09:44

BoDerek » wrote:Mene, zapravo, jako čudi koliko je ljudima lako odlučiti se jesu li vjernik ili nisu. Vjeruju li u boga ili ne. Ja još uvijek ne znam odgovor na pitanje.

Razum mi sto posto govori da ne postoji i vjerujem da ne postoji, ali moje ponašanje i unutarnji psiho-mehanizam se ponaša više kao vjernik. Odnosno ne mogu se nikako riješiti nekih "radnji" tipičnih za vjernike. Na primjer. Kad me jako strah i kad mi je loše automatski se krenem molit bogu, odem čak i na misu ponekad. Kad sam sretna, zahvalim mu se. Zatim, imam taj osjećaj da gledam sebe tim očima odozgora i korigiram se, pazim jesam li dobro postupila da se ovaj gore ne bi namrgodio. Da, nažalost, bogobojazna sam. To je kriv odgoj, pretpostavljam. I Crkva jer je i cilj zaplašiti, pa uzimat lovu.
U eksperimentima kad su ljudima pitali samo jednu stranu mozga vjeruje li u boga, lijeva je odgovarala da ne vjeruje – desna pak da vjeruje.
Ali zašto se smatra da je vjernicima lakše i da su sretniji? Ja mislim da je puno lakše, ljepše i zabavnije biti atesit.
Navodno su vjernici općenito sretniji, zadovoljniji i smireniji. Vjera pruža utjehu, a k tome te djelomice oslobađa od odgovornosti. Fatalizam možda nije produktivan, ali smiruje; kad misliš da nešto ne možeš kontrolirati, ne živciraš se oko toga.
Kakvu točno utjehu vjernici imaju? I kakva je točno utjeha u životu poslije života?
“Možda ti je sad loše, ali sve će biti dobro jednom kad umreš.”
schmokljan

Post 22 Nov 2011, 10:00

Emere, pobogu, što ti je da se spuštat na razinu trick pitanja? Ako ne znaš - onda kako znaš da je viši, a ako znaš, onda nije viši jer je čovjeku dostupan. Banalno, brate mili.
Beau

Post 22 Nov 2011, 10:20

Lastan » wrote:
“Možda ti je sad loše, ali sve će biti dobro jednom kad umreš.”
haha kad će smrt? :xlux:

edit: A ovo da su sretniji i mirniji, ne vjerujem baš u to.

Ma na kraju će bit da ima boga, vidjet ćete.
vrrrlet

Post 22 Nov 2011, 10:32

schmokljan » wrote:
Odnosno - kako dati životu smisla ako čovjek ne vjeruje u više biće koje simbolizira viši smisao života?

Dakle - je li vjera jedina koja daje nadu da život ima smisla?
Vjera je prebitan dio ljudskosti da bi se banalizirala nekakvim višim bićima. :nono:

Ja ne vjerujem u Boga. Vjerujem u crveno svjetlo na semaforu.
schmokljan » wrote: Meni je jasno da je na trkeljanju kul srati po svakoj vrsti religioznosti, čak se, očito, niti razmišljanje o vjeri i smislu ne tolerira - no onda bi bilo pošteno to jasno i reći da ne bi ljudima palo na pamet da nešto o tome pišu. Hvala.
Religija je institucionalizirana vjera. Vjerovanje religiji je vjerovanje da fakultetska diploma donosi znanje, što je laž, jer znamo koliko nepismenih idiota ima među našim kolegama. Znanje se stiče konstruktivnom radoznalošću, za što ne treba diploma, to može učiniti dijete od 13 godina koje u knjižnici posuđuje knjigu o rudnicima.

Dakle, vjeri također ne treba Crkva.

Emericzy » wrote: Ako nemaš pojma što bi taj "viši smisao" mogao biti, ideja o "višem smislu" jednako je vrijedna kao i ideja o letećem čudovištu od špageta.

Naime, po čemu se vidi "višost" tog smisla? Zašto je on "viši"? Što ga čini takvim? Ne znaš. A ako ne znaš, to je, kako bi rekao Vasko Popa, malen šareni vjetrić u glavi. Lastan onda s punim pravom može tvrditi da su zapravo leteći špageti ipak "viši".

Dakle, da bi mogao procijeniti "visinu", moraš imati nekakvo mjerilo. Usporedbu s nečim. Mjerenje i odmjeravanje i ocjenjivanje ne može postojati bez usporedbe.

U obrnutom slučaju, ako imaš pojma što taj "viši smisao" jest, onda on po definiciji nije viši. Ako nam je mentalno dostupan onda je na našoj vlastitoj razini i ni o kakvoj "višosti" ne može biti riječ. To je onda smisao kao i svaki drugi. Jedan od milijuna smislova koje su ljudi u stanju smisliti. Po čemu bi onda to bila, božemiprosti, "najveća ideja koje se čovječanstvo domislilo" ???
A niži cilj? Opet je cilj, a ostvarivo nam je. :ne zna:
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Lastan

Post 22 Nov 2011, 10:42

schmokljan » wrote:Emere, pobogu, što ti je da se spuštat na razinu trick pitanja? Ako ne znaš - onda kako znaš da je viši, a ako znaš, onda nije viši jer je čovjeku dostupan. Banalno, brate mili.
Možda jest banalno, ali to što se tebi to ne sviđa ne znači da nije tako.

Nismo te ni Em ni ja uvukli u paradoks.
..a unda
Undaminator

Post 22 Nov 2011, 10:47

..paradoks? nema paradoksa. :facepalm: radi se samo o volji. :kokice:
baja

Post 22 Nov 2011, 10:50

Morticia » wrote:Zašto se vjera automatski poistovjećuje s religijom i križevima?
da nas se lakše ustroji :D

imamo već dovoljno problema s religijama da bi si mogli priuštiti da svatko živi svoju vjeru
..a unda
Undaminator

Post 22 Nov 2011, 10:55

baja » wrote: da nas se lakše ustroji :D

imamo već dovoljno problema s religijama da bi si mogli priuštiti da svatko živi svoju vjeru
..znaci, religija je kao i parcele. nema velikog biznisa dok se ne okrupni. :xzubo:
Morticia

Post 22 Nov 2011, 10:58

baja » wrote: da nas se lakše ustroji :D

I tako svatko na kraju živi kako želi, bio vjernik ili ne.
schmokljan

Post 22 Nov 2011, 11:00

Lastan » wrote: Možda jest banalno, ali to što se tebi to ne sviđa ne znači da nije tako.

Nismo te ni Em ni ja uvukli u paradoks.
Niste vi mene uvukli ni u šta. Viši smisao, više biće, nešto, dakle, o čemu su razmišljali najveći umovi svijeta - Lastan i Emer razriješe u dva i pol posta.

Da vas je Dostojevski znao ne bi sve one romane napisao. No, nije imao vašu razinu uvidu, jebiga.

A sad nastavite banalizirati temu.
baja

Post 22 Nov 2011, 11:01

..a unda » wrote: .. nema velikog biznisa dok se ne okrupni. :xzubo:
upravo tako; ni Velike istine, ni Velikog spasa, a bome ni Velikog petka :D
vrrrlet

Post 22 Nov 2011, 11:12

..a unda » wrote: ..znaci, religija je kao i parcele. nema velikog biznisa dok se ne okrupni. :xzubo:
Pa čuj, nekog konsenzusa treba biti, ako ja jedini vjerujem u stajanje na crveno i prolaz na zeleno, to će ostati samo moja mantra o boljoj regulaciji prometa.

Još jedna samo moja mantra... :tuzni: :rofl:
Morticia wrote:
I tako svatko na kraju živi kako želi, bio vjernik ili ne.
A nemere to tako Morti. :nono: Nema nevjernika, svi mi vjerujemo, pitanje je samo u koga ili što.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
  • Information