Takve stvari događale su se i prije, ali nisu bile ovolikog opsega. Otud posebna tema. Slobodno iznesite pretpostavke, izrazite zebnje i frustracije ili likujte zbog propasti konkurencije.We are experiencing networking issues and teams are working as fast as possible to debug and restore as fast as possible.
Mike Schroepfer, chief technology officer (CTO) at Facebook
Facebook i DNS problemi
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 791 times
- Been thanked: 1505 times
Zbog mrežnih problema već nekoliko sati nedostupni su Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger i Oculus VR, a stručnjaci u tvrtki i svijetu još nagađaju zašto je DNS sustav otkazao. No pretpostavljaju da će kvar do ponoći biti popravljen.

Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Još malo vijesti. Članak spominje nestanak ključnih serverskih podataka pa je moguće da je riječ o tragičnom previdu mjerodavnih zaposlenika u Facebooku, ali neki izvori govore o sabotaži izvana. Ili čak napadu. Internetski protokoli imaju sigurnosnih rupa, što se poodavno zna, i nije pitanje hoće li ih tkogod iskoristiti nego kada će to učiniti. 
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Najgore je prošlo, imamo društvene mreže! 
Onima koje i dalje muče problemi savjetujem da u Command Promptu Windowsa obrišu sadržaj lokalnog DNS direktorija, što će učiniti utipkaju li kao administrator sljedeću naredbu. (Ta metoda pomaže i kod propagiranja domene, ali o tom potom.)
O tehnikalijama iza Facebookova zamračenja piše Cloudflare, najveća svjetska infrastrukturno-zaštitna kompanija, pa zavirite ako vas zanima. I to je tô, idemo dalje! 
Onima koje i dalje muče problemi savjetujem da u Command Promptu Windowsa obrišu sadržaj lokalnog DNS direktorija, što će učiniti utipkaju li kao administrator sljedeću naredbu. (Ta metoda pomaže i kod propagiranja domene, ali o tom potom.)
Code: Select all
ipconfig /flushdnsPotpisi su za budale.
Prije mjesec dana zviždačica Frances Haugen iznijela je optužbe na račun Facebooka tvrdeći da njenu tvrtku nije briga za sigurnost korisnika, posebice djece koja su naravno najugroženija, nego prednost daje profitu. Tek sad je njen identitet otkriven u emisiji 60 minutes.
Danas ona treba govoriti pred Senatom. Slučajnosti naravno postoje, ali mislim da je prevelika slučajnost da se dan prije nastupa u Senatu, dan nakon nastupa u emisiji, dogodio problem sa dostupnošću facebookovih servisa.
Nagađam, facebook je nakratko sam izazvao probleme da pokaže kakvi tek problemi mogu nastati ako im država odluči dati malo po guzi.
Danas ona treba govoriti pred Senatom. Slučajnosti naravno postoje, ali mislim da je prevelika slučajnost da se dan prije nastupa u Senatu, dan nakon nastupa u emisiji, dogodio problem sa dostupnošću facebookovih servisa.
Nagađam, facebook je nakratko sam izazvao probleme da pokaže kakvi tek problemi mogu nastati ako im država odluči dati malo po guzi.
- Stitch
- Head Honcho
Vidio sam to, znam za istragu, ali sumnjam da bi Zuckerberg riskirao ugled i, posebice, vrijednost dionica tvrtke, koja je zbog posljednjih događaja značajno pala, pa je i njegova imovina manja za nekoliko milijardi dolara. Previše je tu novca u igri, a Facebook ima vrhunske advokate koji su ga dosad izvukli iz mnogih gabula. Senat je tu moćna poluga, mogao bi zakomplicirati situaciju, ali optužbe najprije treba dokazati.
Svaka internetska tvrtka, apsolutno svaka, najviše gubi kad je oflajn. Tada praktički ne postoji. Ne, ovo je najvjerojatnije banalna ljudska pogreška. Nedovoljan broj stručnjaka, što je u Americi problem od početka pandemije, neznanje, dekoncentriranost, retrogradni Merkur... - izaberi razlog koji želiš.
Svaka internetska tvrtka, apsolutno svaka, najviše gubi kad je oflajn. Tada praktički ne postoji. Ne, ovo je najvjerojatnije banalna ljudska pogreška. Nedovoljan broj stručnjaka, što je u Americi problem od početka pandemije, neznanje, dekoncentriranost, retrogradni Merkur... - izaberi razlog koji želiš.
Potpisi su za budale.
Navodno su problemi bili mnogo širi od samog facebooka i njegovih satelita. Pišu da je i Bank of America bio mrtav, Outlook email, aviokompanije... Facebookov plugin je dio mnogih svjetskih stranica i portala, pitam se mogu li facebookovi programeri na taj način destabilizirati internet. Konkretno, plugin značajno usporava svaku stranicu jer se skripta izvodi u headeru pa ako onaj dugmić "Lajk" zafrkava, ode kvragu cijeli portal. Sporiji odaziv znači da ljudi intenzivnije refreshaju stranice, zagušuju promet na jednoj pa odlaze na drugu vidjeti radi li itd.
Što drugo Zuckerberg može napraviti kada mu prijete? Mijenjati na brzinu svoju politiku, zabraniti djevojčicama objavljivanje golišavih fotki, ograničiti vrijeme koliko korisnici smiju provoditi na mreži itd? Klinac, da sam ja Zuckerberg, srušio bih cijeli internet pa makar mi ostalo samo par milijardi u džepu nakon toga.
Što drugo Zuckerberg može napraviti kada mu prijete? Mijenjati na brzinu svoju politiku, zabraniti djevojčicama objavljivanje golišavih fotki, ograničiti vrijeme koliko korisnici smiju provoditi na mreži itd? Klinac, da sam ja Zuckerberg, srušio bih cijeli internet pa makar mi ostalo samo par milijardi u džepu nakon toga.
- Stitch
- Head Honcho
Ne može Zuckerberg srušiti internet, to su gluposti. Stavio sam link na članak koji objašnjava u čemu je stvar, riječ je o internetskom protokolu kojim se, pojednostavnjeno, spajaš na određenu stranicu ili servis. Ako nedostaju podaci koji su domenskim serverima potrebni za usmjeravanje prometa, to je kao da domena ne postoji. A plugin čini ono što mora, pokušava se spojiti. Tako je programiran. Pokušavat će sve dok ne uspije. No kako to nije jedini plugin na svijetu - osim tvoga postoji ih bezbroj - dolazi do zagušenja, jer apsolutno svi pokušavaju istu stvar. Dok domenski serveri rješavaju njihove automatski upućene upite, ne mogu odgovarati na normalne zahtjeve, one koje im upućuju browseri korisnika. Kojih je također zilijun. Opet, to ne znači da root-serveri, TLD serveri i druga infrastruktura razasuta po svim kontinentima ne mogu održavati internetski promet na pristojnoj razini. Jasno da mogu. Da to spriječiš, trebao bi uništiti zemaljsku kuglu. Što baš nije izgledno. 
Jesi li gledao Terminatora? Skynet je neuništiv, nalazi se svuda. Nije u jednome podatkovnom centru na koji ćeš baciti bombu pa dići sve četiri u zrak, ne funkcionira to tako. Isto vrijedi za DNS sustav.
I da ne zaboravim...

Jesi li gledao Terminatora? Skynet je neuništiv, nalazi se svuda. Nije u jednome podatkovnom centru na koji ćeš baciti bombu pa dići sve četiri u zrak, ne funkcionira to tako. Isto vrijedi za DNS sustav.
I da ne zaboravim...

Potpisi su za budale.
Ako želiš na svojim stranicama imati facebook dodatak kako bi korisnici mogli lajkati, šerati i komentirati, možda i prikazivati najnovije objave sa svoje facebook stranice, onda sa facebooka preuzmeš komad kôda i ugradiš u svoj sajt. Želiš li reći da taj komad kôda ne može onesposobiti funkcioniranje tvoje stranice?
- Stitch
- Head Honcho
Što znači funkcioniranje? To što korisnici privremeno ne mogu dijeliti članke na Facebook ne znači da stranica ne funkcionira. Je li onlajn? Jest. Jesu li svi tekstovi i fotografije dostupni korisnicima? Jesu. Je li Facebook i na koji način onemogućio posjetitelje da dolaze na moju domenu? Nije. Je li ikako onemogućio posjetitelje da komentiraju pročitano? Nije. Je li onemogućio posjetitelje da mi putem kontakt-forme šalju upite? Nije. Je li mi srušio server? Nije. Objasni mi onda kako je točno Facebook onesposobio moju stranicu.
Potpisi su za budale.
Mene više zanima može li, nego je li. Npr. ako tvoja (i milijuni drugih) stranica ima u zaglavlju link na facebookovu .js skriptu, a nemamo kontrolu nad time što u toj skripti piše, onda praktički facebook ima kontrolu nad time što svaka od tih stranica radi ili ne radi. Ili griješim? Skripta se onda hipotetski može iskoristiti za DDoS napade, ili nešto mnogo suptilnije.
- Stitch
- Head Honcho
Teško je instalirati zloćudni kôd a da to baš nitko ne primijeti. Promjene u ponašanju i prometu prvi bi uočio Cloudflare, koji Facebooku služi kao proxy napravljen upravo kao zaštita od DDoS napada. Velike tvrtke pogotovo su im meta, zato Cloudflare služi kao filtar, server ispred servera. Osim toga, softver koji služi za spajanje ne proizvodi Facebook nego razne kompanije kojima nije u interesu kompromitirati se. Da smišljeno podvale botove koji bi napadali stranice, ta bi glupost vrlo kratko trajala. Svaka važnija tvrtka koja se bavi sigurnošću podnosi mjesečne izvještaje pa te primjerice Wordfence i Sucuri unaprijed upozoravaju na prijavljeni malware. Ako vidim da se tamo spominje plugin koji imam na sajtu, mičem ga. Napokon, hosting također kontrolira kako se ponašaju instalacije, sebe radi. Navučeš li mu na server sadržaj zbog kojega će mu drugi zalijepiti etiketu sumnjivog odredišta, ukinut će ti račun bez razmišljanja.
Riječju, sve je moguće, ali debela većina tih scenarija spada u znanstvenu fantastiku.
Riječju, sve je moguće, ali debela većina tih scenarija spada u znanstvenu fantastiku.
Potpisi su za budale.
-
- Information
-