Hitlerov američki model

Za antropologiju, ekonomiju, filozofiju, povijest, sociologiju...
Šabović Adis
Inventar
Has thanked: 355 times
Been thanked: 387 times

Post Yesterday, 20:13

Stitch wrote: ↑
Yesterday, 01:22
Postojanje riječi ne potvrđuje postojanje pojma; riječ jednostavno znači da smo o pojmu razmišljali, razvili određenu predodžbu. Rasa ne mora biti antropološka činjenica - mislim da znanstveno to i nije - da bi bila povijesno ili filozofski relevantna. Ili zoološki, biološki itd.

Tu treba razlikovati barem tri stvari: riječ, pojam i referent pojma u svijetu. Postojanje riječi rasa dokazuje samo da je čovjeku trebala neka jezična oznaka za određenu misaonu sliku ili konstrukciju. Ne dokazuje da u prirodi postoji biološka struktura koja toj konstrukciji savršeno odgovara. Iz toga međutim ne slijedi da je pojam besmislen. Novac, država, klasa, nacija, vlasništvo, plemstvo, spolne uloge, pa i mnoge pravne kategorije nisu prirodne vrste poput kemijskog elementa. Ipak, mogu imati goleme povijesne posljedice. Ako ljudi stoljećima organiziraju društvo prema nekoj kategoriji, ta kategorija postaje društvena činjenica, čak i ako je njezina pretpostavljena prirodna osnova pogrešna.
Da te pitam, onako, u povjerenju: kakvo značenje pripisuješ pojmu ras? Ima li taj pojam kakve veze s Raškom i s prezimenom Rašić - mama mi je iz Rašića? :zubo:

I da, shvatanja se mijenjaju. Poimanja. Životinjama su nekad pripisivane ljudske osobine, danas, kako izgleda, ljudima životinjske - ukoliko osobine mogu biti životinjske uopšte, jel. Rasizam je sustavan, hroničan, a rasistički ispadi sporadični. Ispadi zato što ekscesivni. Tako da su samo oni i primjetni, rekao bih. Moj problem je ovaj "puzajući rasizam", kao i to što kao da nikome ne smeta osim meni. Navikli valjda već, kao da su skuhani na tihoj vatri. Ni sam ga nisam registrovao da prije dvadesetak godina kada sam i promijenio shvatanja. I poimanja. A i svjetonazor. :zubo:
Pastir wrote: ↑
Yesterday, 03:55
Moguće je reći i „rasna žena“, to je mišljeno kao kompliment. Naletio sam na taj izraz više puta. :)
Da...riba, mačka, koza, kobila, krava, kvočka, ćurka i ostale životinje. :rofl: :top:

Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 887 times
Been thanked: 1689 times
Post Yesterday, 21:07

Šabović Adis wrote: ↑
Yesterday, 20:13
Da te pitam, onako, u povjerenju: kakvo značenje pripisuješ pojmu ras? Ima li taj pojam kakve veze s Raškom i s prezimenom Rašić - mama mi je iz Rašića? :zubo:
Raška i rasa nisu povezane riječi. Raška je vjerojatno dobila ime po gradu Rasu (u blizini Novog Pazara), a rasa po arapskoj riječi ra̕s (u značenju glava, porijeklo). Pojam nam je došao preko talijanskog (razza), francuskog (race) i njemačkog jezika (Rasse).
Potpisi su za budale.
  • Information