London i Engleska
- AliceInMess
- Been thanked: 1 time
Vlakovi su katastrofa, stalno strajkaju nesto. Barem Southwest trains 
I vidim da je netko spomenuo Lion Kinga. Pretprosli vikend je moja prijateljica bila i uzivala je. Iako ne voli bas mjuzikle, a ni Disneyja
I ja mislim ici, samo da uhvatim nekoga tko bi isao sa mnom
E. ne, rekla je da iduci vikend ide gledati, gledala je nesto pretprosli vikend. Tako da mozda ipak ne valja
I vidim da je netko spomenuo Lion Kinga. Pretprosli vikend je moja prijateljica bila i uzivala je. Iako ne voli bas mjuzikle, a ni Disneyja
I ja mislim ici, samo da uhvatim nekoga tko bi isao sa mnom
E. ne, rekla je da iduci vikend ide gledati, gledala je nesto pretprosli vikend. Tako da mozda ipak ne valja
Južni terminal, bliži željezničkoj stanici, dakle bolji.
Ak ideš s HR putovnicom ili osobnom, otkad smo u EU - nema gnjavaže uopće. Samo se stani u EU red (ili na automate za putovnice).
GE možda nominalno jest najbrži, ali tek za koju minuticu il dvije. Razmjerno, u odnosu na razliku u cjeni, sramotno malo. Ili, kako Nukac reče - pljačka.daria wrote: ↑20 Mar 2017, 22:05Sto se tice dolaska i odlaska s Gatwicka, najskuplji ali i najbrzi je Gatwick Express. Mislila sam kupiti kartu preko neta ali ako propustim vlak iz bilo kojeg razloga (nisam simpaticna imigracijskim sluybenicima![]()
![]()
), moram kupiti novu kartu jer ova mi nece vrijediti. Jel se moze kupiti na licu mjesta karta? Za Southern vidim da strajkaju, najavljuju novi strajk za 4.4. iako ne na ruti za aerodrom ali djeluju nepouzdano. Mozda neka druga alternativa? Easybus mi je 2 sata truckanja do Victorije, to je gubljenje vremena, voljela bih nekako se uspjeti dokopati grada jos pod dnevnim svjetlom. Smjestena sam na par minuta hoda od Victoria station tako da mi tu najvise pase doci (a i idem s cijelom prtljagom).
Plaćanje ti je najmanji problem, od relativno nedavno, relacija Gatwick - Victoria, bilo kojim vlakom uključena je u sustav Oystera/bezkontaktnih kreditnih i debitnih kartica:
http://www.southernrailway.com/tickets- ... wick-payg/
Dakle ništa ne kupuješ online unaprijed, ništa ne kupuješ ni na licumjesta, nikakvi papriri, redovi, nikakvi planovi o točno određenom vlaku u određeni sat i minutu,... Jednostavno kad se pojaviš štancaš karticu (ili Oyster) na ulazu (i na izlazu) i to je to.
Hvala na odgovoru, sad samo jos par nedoumica.
Pregledala sam online cijene (povratna) Gatwick expressa, Southerna i Thamesa i skoro pa su identicne, 31 funta, 27 funti, 27 funti. Bit ce da je do dana i doba dana kad moram ici. Dakle nikakve velike razlike jer je rush hour pretpostavljam. Jedina bitna razlika je vlak vs bus (coach 12 funti, easybus 6) ali to traje sat i pol do dva a ja imam prakticki samo vecer.
Sto se tice pay as you go: Oyster card nemam, vidim da se naplacuje 3 funte plastika a onda moras napuniti tu karticu, napunis s novcima i sta s novcima koji ti ostanu, ne namjeravam nista korisitit po Londonu. Ili se moze samo s kreditnom karticom (to bi bio contactless payment?)
Jos nisam ni krenula a vec se stresiram.
Previse opcija, kaos mi je u glavi. U biti svejedno par funti sim tam, znam da je na licu mjesta kad se kupuje karta skuplje, ali samo da je jednostavno, ono, dodjes na salter i kupis povratnu kartu. Old school. Vidim da vlakovi imaju svoja prodajna mjesta na aerodromu.
Ili stancas kreditnu karticu.
Jedino nigdje nisam vidjela je li broj karata po voznji ogranicen pa moras cekati sljedeci vlak?
Koja bedasta pitanja, znam.
Pregledala sam online cijene (povratna) Gatwick expressa, Southerna i Thamesa i skoro pa su identicne, 31 funta, 27 funti, 27 funti. Bit ce da je do dana i doba dana kad moram ici. Dakle nikakve velike razlike jer je rush hour pretpostavljam. Jedina bitna razlika je vlak vs bus (coach 12 funti, easybus 6) ali to traje sat i pol do dva a ja imam prakticki samo vecer.
Sto se tice pay as you go: Oyster card nemam, vidim da se naplacuje 3 funte plastika a onda moras napuniti tu karticu, napunis s novcima i sta s novcima koji ti ostanu, ne namjeravam nista korisitit po Londonu. Ili se moze samo s kreditnom karticom (to bi bio contactless payment?)
Jos nisam ni krenula a vec se stresiram.
Ili stancas kreditnu karticu.
Jedino nigdje nisam vidjela je li broj karata po voznji ogranicen pa moras cekati sljedeci vlak?
Koja bedasta pitanja, znam.
- Nukac
- Davorich
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 91 times
Daklem, ako imaš contactless karticu, onda ne treba nikakav Oyster, jer ta kartica funkcionira kao Oyster.
Cijene su ove:
Pay as you go single fares Peak Single Off-Peak Single
London Victoria – Gatwick Airport (Gatwick Express) £19.80 £19.80
London Terminals* – Gatwick Airport (Not Gatwick Express) £14.20 £8.10
Zone 1 (Underground) - Gatwick Airport (Not Gatwick Express) £16.50 £10.30
I još:
Peak fares apply Monday to Friday (not on public holidays) from 06:30 to 09:30 and 16:00 to 19:00
Off-peak fares apply at all other times and if you travel from a station outside Zone 1 to a station in Zone 1 between 16:00 and 19:00, Mondays to Fridays
Cijene su ove:
Pay as you go single fares Peak Single Off-Peak Single
London Victoria – Gatwick Airport (Gatwick Express) £19.80 £19.80
London Terminals* – Gatwick Airport (Not Gatwick Express) £14.20 £8.10
Zone 1 (Underground) - Gatwick Airport (Not Gatwick Express) £16.50 £10.30
I još:
Peak fares apply Monday to Friday (not on public holidays) from 06:30 to 09:30 and 16:00 to 19:00
Off-peak fares apply at all other times and if you travel from a station outside Zone 1 to a station in Zone 1 between 16:00 and 19:00, Mondays to Fridays
Novce koji ti ostanu na Oysteru dobiš nazad, ali vjerojatno si u pravu; Prvo na šalteru kupit oyster, pa ga na šalteru nadopunjavat, pa na povratku (jope' na šalteru) tražit lovu nazad ... Previše štrapaca za 20 sati.daria wrote: ↑21 Mar 2017, 11:39Sto se tice pay as you go: Oyster card nemam, vidim da se naplacuje 3 funte plastika a onda moras napuniti tu karticu, napunis s novcima i sta s novcima koji ti ostanu, ne namjeravam nista korisitit po Londonu. Ili se moze samo s kreditnom karticom (to bi bio contactless payment?)
BTW, kad se iskrcaš na Victoriji ne misliš valjda svih 15 ili koliko već sati pješačit? Tu i tamo ćeš se i povest kakvi vlakom ili podzemnom - gdje to i jope' Oyster dobro dođe.
Da, contactless payment jest kreditna ili debitna kartica, ali ne bilo kakva. Mora biti contactless, tj. imati ovakav simbol:

Puno hvala obojici 
Moja kreditna kartica nema taj znakic tako da cu kupiti kartu na blagajni kad prodem imigraciju i pokupim prtljagu i sve to. Necu nista unaprijed online.
Necu hodati svih 15 sati, ali ni ne mislim koristiti tube niti ici jako daleko. Imam rezerviran hostel na deset minuta pjeske od Victoria station i 20 minuta od Big Bena (Belgravia). To sve mislim laganini prosetati jer me poslije cekaju jos dva leta i layover od 8 sati i bit ce dosta sjedenja i voznje pa treba protegnuti noge.
Kako je po noci setati po tom dijelu i uz Temzu, tipa oko 11 navecer, ponoc?
Moja kreditna kartica nema taj znakic tako da cu kupiti kartu na blagajni kad prodem imigraciju i pokupim prtljagu i sve to. Necu nista unaprijed online.
Necu hodati svih 15 sati, ali ni ne mislim koristiti tube niti ici jako daleko. Imam rezerviran hostel na deset minuta pjeske od Victoria station i 20 minuta od Big Bena (Belgravia). To sve mislim laganini prosetati jer me poslije cekaju jos dva leta i layover od 8 sati i bit ce dosta sjedenja i voznje pa treba protegnuti noge.
Kako je po noci setati po tom dijelu i uz Temzu, tipa oko 11 navecer, ponoc?
- AliceInMess
Barem ce osiguranje biti pojacano.
- AliceInMess
Ja sam bas ovaj tjedan mislila. Sjebalo me vrijeme i osoba s kojom sam trebala setati. Ali da, bas strasno kad se to desi na mjestu gdje se znamo naci 
Sto je bilo s onom zenom sto je skocila (ili ju je autom udario terorist
) u rijeku?
Prema putanji njezinog pada (parabola/kosi hitac) rekao bih da ju je auto odbacio prvo visoko u zrak, pa je onada pala dolje, u rijeku. Automobil može ljudsko tijelo prilkom udara odbaciti jako visoko, tko to nije nikad vidio, možda ne vjeruje. Ja jesam. 
Uzas. Ja sam gledao na mob i nisam mogao bolje vidit, a i bolje mi je da ne vidim 
- AliceInMess
Dobro dosao 
Pa naravno, ljudi zive svoje zivote. Cellosi su imali koncert.
Pa naravno, ljudi zive svoje zivote. Cellosi su imali koncert.
- Tyrion Lannister
Prošle godine na isti dan?
Slaviš nešto?
Slaviš nešto?
Ja ti sanjam let, bijelo jedro nasred mora, mene zove nova zora.
Ja sam samo Vagabundo.
Ja sam samo Vagabundo.
-
- Information
-