S mirisom lipe sjećanja iz Like

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
azizi

Post 13 Jun 2013, 15:36

Euklid » wrote:
Sad mi je jasno zašto sam izvisio svaki put kad sam komadima uletavao s ovom pjesmom.

Tako ti to je kad ne znaš ulet...

:lektorirano:

:E

Pješčana

Post 13 Jun 2013, 15:36

hej haj tik i tak, nek od repe bude mak!
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Euklid
old school

Post 13 Jun 2013, 15:40

azizi » wrote:

:lektorirano:

:E
kako ću znat ulet kad ne znam prave riječi... :misli:
'if you fall, i'll be there' (floor)
azizi

Post 13 Jun 2013, 15:43

Pješčana » wrote:hej haj tik i tak, nek od lana bude mak!

:lektorirano: samo za Euklidove oči

:zubo:
azizi

Post 13 Jun 2013, 15:46

Euklid » wrote:
kako ću znat ulet kad ne znam prave riječi... :misli:

Dobar ulet može proći i bez pravih riječi. Dovoljno je biti pravi frajer :E

Pitaj Ličane, narod škrt na riječima, ali ne i na pravim frajerima :raspa:
Donna Sole
Been thanked: 1 time

Post 13 Jun 2013, 20:20

azizi » wrote:

:facepalm:

Ja posijah repu, repu, žena veli mak! ... iz Posavine

Mak, Euklide, mak! Ne lan! :p

Izgleda da su Ličani zaduženi i za izvanlički folklor :D Moguće zbog toga jer su nadaleko i naširoko poznati po milozvučnosti i bogatstvu vlastitog, kao, primjerice - Vuk magare na plot nagonio :facepalm:

:S :lol: :rofl:

ajme, da
kurvanjski avatar, a
Donna Sole

Post 14 Jun 2013, 07:18

Nakon dana dočekamo večer nakon cjelodnevnog prevrtanja ili skupljanja sijena . Pranje, večera.
Nasjeckana slanina, kapula, domaći kruh.
Tišina večeri, atmosfera nimalo zagađena tv programom. Nema. Ništa. Dnevnik i gasi. Jedan program.
Pali se radio. Na radiju 1. program hrt glazba: red tamburice, red Tereze, red slavonskih bećaraca, pa red Proarte..nabrajam onako, smiksano..pa onda red zabavnog programa i radio drama.
Radio drama. :cerek:
Znam da se to slušalo posvuda, ne samo u Lici, ali meni je to sjećanje samo na to mjesto.

U pozadini žabe, odnekud se čuju, a večernja svjetla samo su krijesnice :cerek: krijesnice :love:http://www.jutarnji.hr/multimedia/archi ... 4368S0.jpg

http://img136.imageshack.us/img136/9750 ... 199ou3.jpg

http://chessaleeinlondon.files.wordpres ... irefly.jpg
kurvanjski avatar, a
Donna Sole

Post 14 Jun 2013, 07:25

ajmooo
kurvanjski avatar, a
Pješčana

Post 14 Jun 2013, 09:38

krijesnice :cerek:
vidjela sam ih prošlo ljeto u zagrebu..nakon puno godina.

ja se sjećam puhova iz Like, navečer bi trčali po tavanu i po granama koje su dolazile do krova.
grozna buka, ja sam mislila da barem mačke trče, ako ne i nešto veće.
a puhovi su samo štakori s ljepšim krznom
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Pero

Post 14 Jun 2013, 09:45

S puhovima redovito vodimo rat na moru. Nekako se ušuljaju u kuću i onda ih pokušavam izbaciti. Susjed upotrebljava ljepilo za štakore, pa je i meni preporučio. I ja kupio ljepilo, otpilio dasku da stane između dovratka kuhinjskih vrata i onda se Margarita predomislila.
Bilo joj žao puha.
Pa nisam stavio.
Konačno sam ga jedan dan iznenadio u hodniku, pa je zbrisao u WC. I zatvorim ga ja. Pa pozatvaram sva sobna vrata i otvorim ulazna. I naoružan metlom uspijem ga istjerati. :cerek:
Pješčana

Post 14 Jun 2013, 09:48

dobro je. kako je krenuo, nakon pto si ga sterao u kupaonu, pitala sam se kako će post završiti :D

kako onda rade kapute od puhova, ako ih je tako teško uloviti?
mislim da divlje puhove :o
Pero

Post 14 Jun 2013, 09:51

Kaput od puha - apage satanas.
A brz je, ludilo jedno. :zubo:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 14 Jun 2013, 10:11

azizi » wrote:

sta oces ustvari rec? da tvrda cunetina govori tisuce slika? ..rijeci? ili da ono, zanijemis, pa ko ce sad ic pricat i gubit vrijeme..ulet je ulet.. :kokice:

:D
azizi

Post 14 Jun 2013, 12:44

Palenta

Moja se majka ne jednom znala nasmijati kada bi me pitala što bi spremila za doručak, a ja odgovorila - može palenta. Onda bih njezine nedoumice oko ručka opet riješila prijedlogom – može palenta. :rofl: Ako postoji kruh naš svagdašnji, meni je palenta moja svagdašnja.

Ondašnje ličko kukuruzno brašno nije poput ovoga kojega danas kupujemo po dućanima, već je bilo oštro, prilično krupnije mljeveno i imalo je onaj karakteristični kukuruzno brašnasti miris. A i palenta nije bila 'grizasta', već se ukuhavala sve dok se nije mogla vaditi u velikim grudama.

Baba je živjela sama. No, ljeti bi joj kuću preplavila brojna sitnež od unučadi. I sada mi osmijeh razvuče lice kada se sjetim naših zajedničkih doručaka. :D Baba bi skuhala palentu u veeeelikoj padeli, ulila u nju dvije tri litre varenike, a onda tu padelu spustila na pod u sobi i svakom od nas dala žlicu u ruke. Tada mi je to bilo posve normalno, jer nije bilo toliko stolica da bismo se svi naslagali oko stola, a nije bilo ni vremena trčkarti oko nas, jer je trebalo nahraniti živad, otići do vrta, nacijepati drva, baciti pogled na ovce u obližnjem gaju…

Tako smo mi sjedili na onom drvenom daščanom podu (koji je danas tako 'in') i kao gomilica štenaca kusali iz jedne zdjele :cerek: :rofl:

Iako bi ovakav način hranjenja djece nekome danas mogao izgledati 'fuj' te kao jače zapuštanje djece, zbog kojega bi odmah reagirale socijalne službe i pravobranitelj za djecu , moram reći da smo se svi redom iz Like vraćali rumeniji, snažniji i zdraviji negoli što smo u nju dolazili.

U Lici smo palentu jeli s mlijekom i basom, a kasnije sam otkrila da je jako fina s buzarom ili nekom njezinom inačicom, raznim saftovima od mesa, gljiva ili povrća... pa dopunjena prženim lukom i špekom, pa zlevka, pa... uživam u receptima vascelog regiona :klopa:

Da ne prepričavam kako se priprema palenta, evo recept jedne gastro nostalgičarke, koja opisuje kako se nekada u Lici pripremala ova svevremena namirnica.

Image
Euklid
old school

Post 14 Jun 2013, 13:18

Uf, palenta :klopa:

Samo se kod mene veli zganci.

Kad god navratim u Rastoke kupim kukuruzno brasno mljeveno na mlinskom kamenu bas zbog tog okusa kojeg spominjes a kojeg nema u klasicnom kupovnom brasnu.
Pješčana

Post 14 Jun 2013, 13:26

i ja :D

u tom mlinu u Rastokama nam naučila da postoji žuto i bijelo kukuruzno brašno. prije pojma nisam imala
Euklid
old school

Post 14 Jun 2013, 13:31

Da, od bijelog radimo kasu a od zutog zgance ;)
Vodena

Post 14 Jun 2013, 17:59

Aziziiii.... :lux:

Moj djed radi i od bijelog žgance, oni iziskuju jaku ruku za miješanje, jer su ipak maaaalo gušći/tvrđi nego žuti. I ponekad ih zalije sa špekom i masti, a ponekad sa kuhanim slanim vrhnjem. Meni je bolje sa vrhnjem. Ima svoj stroj za šrotanje kukuruza.

Negooo....jel netko jeo jagle? Sad mi se to jede. To su ostaci, ne znam sad koje mljevene žitarice... :misli:

A što se tiče jedenja iz iste zdjele, doma smo nedjeljom obavezno jeli žgance iz iste zdjele. To nam je bio posebni gušt. :raspa:

PS Kako ono ide u Lici? Kad se rodi sin, najlipše pile ispeci, a kad se rodi kćer, plači oko kuće? :misli:
Najbolje mi kad ideš u svatove, a did kaže da idemo velikom žlicom jesti.
Donna Sole

Post 15 Jun 2013, 06:03

Stigla mi majčina dušica. Stigla i lipa.

:lux:

Osušeni listići s nepreglednih livada. Miriše cijela kuća po Lici.
kurvanjski avatar, a
azizi

Post 15 Jun 2013, 16:42

Chilimama » wrote:... Stigla i lipa. :lux:

... Miriše cijela kuća po Lici.

Image

Procvjetala lipa stara
Povodom obilježavanja Dana grada Belišća, Zavičajna udruga Ličana “Vila Velebita”iz Belišća organizirala je kulturno umjetničku priredbu “Ličani svome gradu” u Domu kulture Belišće. ... a najviše nas je iznenadilo znanje svih naših pjesama, naročito pjesme “Lipa stara” koju su, kasnije smo čuli, lički Belišćani proglasili svojom himnom.

EDIT: Moram priznati da mi je na Cilin spomen lipe prva na pamet pala pjesma 'Lipe cvatu'.

Jes' da nije iz Like, jes' da je malčicu politički i nekorektna :brukica: (ono, zbog spominjanja exače), ali, kao što postoji roman struje svijesti, tako postoji i topic struje sjećanja :cerek: i ja ga odlučila necenzirirati :o :D
azizi

Post 15 Jun 2013, 18:47

Da se mene pita, lička himna bila bi 'Pjevaj mi, pjevaj, sokole'

Ne znam koliko bi moja baba bila sretna zbog pružanja takve počasti za nju jednom običnom grabežljivcu, jer je vodila vječni rat s tom veličanstvenom nebeskom pticom. Svako toliko vičući je salijetala niz ganak ne bi li ga potjerala od svoje živadi. Istu borbu za svoje piliće i kokoši vodila je i s lisicama, a ni vuku nije bilo strano proći pokraj naše kuće.

Image

Image
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 21 Jun 2013, 16:54

azizi » wrote:

Mi Ličani smo najveći jebači! :mirko:
Šest mjeseci se jebemo s drvima, a onda se šest mjeseci jebemo sa zimom... :brukica:
azizi

Post 22 Jun 2013, 10:16

Ajoj... kako sam zaboravila na ovaj post :bonk:
..a unda » wrote:sta oces ustvari rec? da tvrda cunetina govori tisuce slika? ..rijeci? ili da ono, zanijemis, pa ko ce sad ic pricat i gubit vrijeme..ulet je ulet.. :kokice:
Idem redom.
..a unda » wrote:sta oces ustvari rec? ..ulet je ulet.. :kokice:
Ne bi vjerovao, ali nije! Graduirani su od vrhunskog uleta do uleta ubibože. Mogla bih knjigu o tome napisat' :raspa: :žužijelinek: :zubo:

..a unda » wrote:sta oces ustvari rec? da tvrda cunetina govori tisuce slika? ..rijeci? ili da ono, zanijemis, pa ko ce sad ic pricat i gubit vrijeme...
Uostalom, evo ti judolino govori iz prve ruke... uf, ne baš ruke... :rofl: ... mislim, iz svog ličkim genima stečenog iskustva :D
judolino wrote:Mi Ličani smo najveći jebači! :mirko:
Šest mjeseci se jebemo s drvima, a onda se šest mjeseci jebemo sa zimom... :brukica:
:lol: :rofl:
Euklid
old school

Post 26 Jun 2013, 22:39

danas za večeru:

Image

Image

(Powered by frubar.net)
Pješčana

Post 26 Jun 2013, 23:49

inače, meni su rekli da prodaju svoje brašno i na Dolcu :mig:
  • Information