S mirisom lipe sjećanja iz Like

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
karambol

Post 12 Jun 2013, 20:03

Chilimama » wrote:Ajmo u Liku, ljudi...

neko forumsko druženje, ražanj, majčina dušica, šljivovica, čvarci,police,slanina, basa, kiselo mlijeko, kiseli kupus, grah, palenta i voda 'ladna

Ajmo. :)

Pješčana

Post 12 Jun 2013, 20:06

sjenik :)
stroji pored kuće, drven. u njemu je živio konj, dok ga nisu prodali zbog bolesti Ciganima.
konj je bio Zelenko, mada nije bio zelen nego bijel prošaran nečim sivozelenim.
radni, marljivi konj.
sjenik je najmirisnije mjesto. Gomila suhih biljaka natrpana u jedno mjesto, pola toga pika, druga polovica škaklja. kad smo bili mali tražili smo da spavamo tamo. sa sijenom i vilama i rogljama i kosom.

kosa.
teška velika kosa, brus i ona torbica koja se nosila, u kojoj je, mislim, bilo vode, pa bi se kosa očistila nakon nekog vremena.
odrasli su velikim zamasima mijenjali izgled livade :)

stogovi.
jednom sam bila kad se slama skupljala i vozila sam se na kolima prepunima slama. kad smo došli u dvorište, odrasli su vilama i grabljama skidali slamu i slagali ukrug oko stupa. do večeri stog je bio velik i impozantan. ja sam cijelo vrijeme bila na kolima, dok je bilo slame, i bila sma si tako važna :D
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Vodena

Post 12 Jun 2013, 20:37

Azizi, Pješčana, sjetile ste me na priče pokojnog dida i babe, po mužu Ličaninu. Baš ste me rastužile i osnažile. Pred očima mi slika starca koji ispijajuć čašicu rakije priča o prelu, a pri tome mu vidim iskre u očima. :tuzni: Tijelo mu je s godinama ušlo "use", pogrbljena leđa podjećala na teške dane i rad, a na rukama se ogledale sve bore Like, jer kruha bez motike jedva da je bilo.

Jebo dan kada smo bacili biljac. :tuzni:

Sretna sam što mogu reći da je kuća i podosta zemljišta još u vlasništvu obitelji. Nesretna sam jer čami sama i zaključana. Ne diše i ne živi kako bi trebala. Ugasla se vatra na ognjištu, a pojilo već odavna zaraslo u divlje šljive. Štalica podno kuće prazna, a jedina joj družica stijena u zaleđu i pokoji medo koji doluta putem.

Uf!

PS Miris štale ima i u drugim mjestima. Vikendom kroz selo prolaze konji. To je miris!
azizi

Post 13 Jun 2013, 12:10

Pješčana » wrote:bila sam jučer do svoje tete, isplela mi je pošive (coklje). sad sam spremna za zimu. :cerek:
ionako je jesen već na vratima :kava:
odmah sam naručila još jedan par, dok ju ruke i oči služe :D
Slutila sam da na Trkeljanju ima još cokljaša :cerek: :rofl:

Blago tebi! Meni ih više nema tko plesti. :tuzni:

Nisam znala da se coklje zovu i pošive. Nije Lika samo bogata ljepotom, nego je i multilingvalna :raspa: :D

Pješčana wrote:sjenik :)
stroji pored kuće, drven. u njemu je živio konj, dok ga nisu prodali zbog bolesti Ciganima.
konj je bio Zelenko, mada nije bio zelen nego bijel prošaran nečim sivozelenim.
radni, marljivi konj.
Nekada je bilo pod normalno da svaka obitelj ima konje, uz svu ostalu živinu. Imao ih je moj ujak koji je ostao živjeti u Lici. Kao i moj djed. Mati mi ih se s ljubavlju sjećala, jer su obilježili njezino djetinjstvo. Cijeli je život obožavala konje. Valjda je zato i mene rodila u godini konja :misli: :zubo:

Pješčana wrote: sjenik je najmirisnije mjesto. Gomila suhih biljaka natrpana u jedno mjesto, pola toga pika, druga polovica škaklja. kad smo bili mali tražili smo da spavamo tamo. sa sijenom i vilama i rogljama i kosom.
Pikalo, škakljalo! :D Bilo je uzbudljivo igrati se i valjati po onom sijenu na sjeniku (molim, bez primisli i trimisli - bili smo djeca :D )

Nego, gotovo bih zaboravila na roglje da ih nisi nisi spomenula. Bile su drvene, s tri 'roga', ne u ravnini, nego složenih trodimenzionalno. Ne mogu naći sliku na guglu.

Sad si me podsjetila i na onu 'torbicu' s vodom o pasu kosaca. Kao i brusnim kamenom, zaboravila sam kako se zove. Sjećam se kosaca, golih do pasa, kako, onako znojavi, ritmički kose, a ne čuješ ništa osim zrikavaca i oštrog zvuka otkosa... i osjećaš intenzivan miris pokošene trave.

Kod mene se to što ti zoveš slama, u toj fazi još uvijek zvalo sijeno. Trava se najprije, još tamo na livadi, prilikom skupljanja odmah naviljčila u naviljke.

Image

Morticia wrote:Jbmti, koji lijep i mirisan topik. :cerek:
Dobrodošla nam na na ovo naše nostalgično sijelo :cerek:
Margarita

Post 13 Jun 2013, 12:38

Osim što sijeno ne postaje slama u nekoj fazi života. :)
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
ali

Post 13 Jun 2013, 12:53

Chilimama » wrote:Ajmo u Liku, ljudi...

neko forumsko druženje, ražanj, majčina dušica, šljivovica, čvarci,police,slanina, basa, kiselo mlijeko, kiseli kupus, grah, palenta i voda 'ladna
Ajmo :lux:
Euklid
old school

Post 13 Jun 2013, 12:58

Kod mene je sijeno sijeno i dobiva se košnjom i sušenjem trave.
Slama su sasušene stabljike žitarica i puno je grublja.

:ne zna:
'if you fall, i'll be there' (floor)
azizi

Post 13 Jun 2013, 12:58

Vodena » wrote: Jebo dan kada smo bacili biljac. :tuzni:
Jebo! :tuzni:

Vodena » wrote: Sretna sam što mogu reći da je kuća i podosta zemljišta još u vlasništvu obitelji. Nesretna sam jer čami sama i zaključana. Ne diše i ne živi kako bi trebala. Ugasla se vatra na ognjištu, a pojilo već odavna zaraslo u divlje šljive. Štalica podno kuće prazna, a jedina joj družica stijena u zaleđu i pokoji medo koji doluta putem.

Uf!
Kako si ovo lijepo rekla. Tužna je sudbina većine napuštenih ličkih kuća :tuzni: Nema više cike djece po livadama, zvona i klepetala brojne stoke, seljana koji te u prolazu pitaju "A čija si ti?", "Ljubice Mandine?"

Margarita » wrote:Osim što sijeno ne postaje slama u nekoj fazi života. :)
Valjda u nekoj fazi života nakon života :angel: :D

Sjećam se da je mama znala reći "Idemo! Sijeno! Slama! Sijeno! Slama!..." :zubo: Po tome sam još kao klinka znala da to nije isto. Kasnije sam naučila razliku. No, primjedba ti je svakako na mjestu :top: barem za sve one koji nisu vidjeli ni jedno ni drugo, a takvih je danas sve više.

EDIT: Sad vidim da je dobri Euklid objasnio razliku :)
Donna Sole
Been thanked: 1 time

Post 13 Jun 2013, 13:01

Euklid » wrote:Kod mene je sijeno sijeno i dobiva se košnjom i sušenjem trave.
Slama su sasušene stabljike žitarica i puno je grublja.

:ne zna:

da, tako smo i učili u školi, ako se ne varam
Trava se kosila za sijeno poradi zimske hrane za blago, a slama se koristila za ležajeve. kako stočne tako i za ljude

edit: vidim da je i azizi objasnila ;)
kurvanjski avatar, a
Margarita

Post 13 Jun 2013, 13:07

azizi » wrote:
Sjećam se da je mama znala reći "Idemo! Sijeno! Slama! Sijeno! Slama!..."
Zob, zob, zob!
Donna Sole
Been thanked: 1 time

Post 13 Jun 2013, 13:17

Da preselim u Liku?
Imam tamo jedno imanje, napušteno..

Ne znam što bi s njim...
Treba ulagat a kako stoje stvari, starački domovi su jedina sigurna budućnost koja nam s ovakvom vladom, državom i stanjem preostaje...

Bojim se i svoje vlastite a i budućnosti djece..naše i djece naše djece :tuzni:
kurvanjski avatar, a
azizi

Post 13 Jun 2013, 13:22

Margarita » wrote:
Zob, zob, zob![/quote]

:D

Ovo "Sijeno! Slama!" odnosilo se, pretpostavljam, na "Lijeva! Desna!". To je bio motivacijski slogan moje majke kada bih, onako malecka, posustala na putu preko Karaule, a ona je vukla teški kofer i torbu i nije me mogla uzeti u naramak. Image

Na što se odnosilo ovo "zob, zob, zob"? Bilo je zobi (jer je bilo i konja), ali nisam čula ovu "brojalicu".

Ili ti to samo onako :D , da se ja mogu nadovezati s ječam, ječam, ječam! :zubo:
Euklid
old school

Post 13 Jun 2013, 13:36

ne kužim igru ali se uključujem...

raž! raž! raž!
azizi

Post 13 Jun 2013, 13:42

'šenica, 'šenica, 'šenica :D
Euklid
old school

Post 13 Jun 2013, 13:47

azizi » wrote:'šenica, 'šenica, 'šenica :D
ispadaš :vidiga:

ti si već imala ječam...
azizi

Post 13 Jun 2013, 13:55

Euklid » wrote: ispadaš :vidiga:

ti si već imala ječam...

ječam nije 'šenica :mudri:

A i ovo zavičajni topic. Nešto kao zavičajni klub. Članovi vezani 'zemljaštvom' :D imaju pravo na neke beneficije. :o Tako da ja mogu dvaput :raspa:
Margarita

Post 13 Jun 2013, 14:51

azizi » wrote:
Na što se odnosilo ovo "zob, zob, zob"? Bilo je zobi (jer je bilo i konja), ali nisam čula ovu "brojalicu".

Ili ti to samo onako :D , da se ja mogu nadovezati s ječam, ječam, ječam! :zubo:
Nekad sam negdje nešto takvo učila. Sijeno, slama, sijeno, slama, zob, zob, zob. :ne zna:
Pješčana

Post 13 Jun 2013, 15:02

Margarita » wrote:Osim što sijeno ne postaje slama u nekoj fazi života. :)
pa da. u sjeniku se držalo sijeno, u stogu je bila slama. za bacit pod noge životinjama :ne zna:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Euklid
old school

Post 13 Jun 2013, 15:04

ja posijah repu, repu

žena veli lan...

Image
azizi

Post 13 Jun 2013, 15:07

Margarita » wrote:
Nekad sam negdje nešto takvo učila. Sijeno, slama, sijeno, slama, zob, zob, zob. :ne zna:

Našla sam da se radi o narodnom kolu s Kosovog polja - Ja posejah lubenice

"Ja posejah lubenice pokraj vode Studenice, seno, slama, seno, slama, zob, zob, zob... zob, zob, zob " ....
azizi

Post 13 Jun 2013, 15:20

Euklid » wrote:ja posijah repu, repu

žena veli lan...

Image

:facepalm:

Ja posijah repu, repu, žena veli mak! ... iz Posavine

Mak, Euklide, mak! Ne lan! :p

Izgleda da su Ličani zaduženi i za izvanlički folklor :D Moguće zbog toga jer su nadaleko i naširoko poznati po milozvučnosti i bogatstvu vlastitog, kao, primjerice - Vuk magare na plot nagonio :facepalm:
Margarita

Post 13 Jun 2013, 15:22

azizi » wrote:

Našla sam da se radi o narodnom kolu s Kosovog polja - Ja posejah lubenice

"Ja posejah lubenice pokraj vode Studenice, seno, slama, seno, slama, zob, zob, zob... zob, zob, zob " ....
Vidiš, vidiš, a još mi se nekako uz to sijeno po glavi vrzmao i folklor (tjeralo me u osnovnoj da plešem) ali se nisam mogla sjetiti.
Euklid
old school

Post 13 Jun 2013, 15:23

Lan, pizda mu strinina - lan... nemoj da idem na jubito tražit...
azizi

Post 13 Jun 2013, 15:27

Euklid » wrote:Lan, pizda mu strinina - lan... nemoj da idem na jubito tražit...
Euklide, srećo! Ja plesala zemaljski i vanzemaljski folklor. Možda kod tebe bijaše lan, al' u mome selu samo mak :)

mak mak mak :p
Euklid
old school

Post 13 Jun 2013, 15:34

azizi » wrote:
Euklide, srećo! Ja plesala zemaljski i vanzemaljski folklor. Možda kod tebe bijaše lan, al' u mome selu samo mak :)

mak mak mak :p
Fakat je mak :facepalm:

Sad mi je jasno zašto sam izvisio svaki put kad sam komadima uletavao s ovom pjesmom.

Tako ti to je kad ne znaš riječi...
  • Information