Chilimama » wrote:Ajmo u Liku, ljudi...
neko forumsko druženje, ražanj, majčina dušica, šljivovica, čvarci,police,slanina, basa, kiselo mlijeko, kiseli kupus, grah, palenta i voda 'ladna
Ajmo.
Chilimama » wrote:Ajmo u Liku, ljudi...
neko forumsko druženje, ražanj, majčina dušica, šljivovica, čvarci,police,slanina, basa, kiselo mlijeko, kiseli kupus, grah, palenta i voda 'ladna
Slutila sam da na Trkeljanju ima još cokljašaPješčana » wrote:bila sam jučer do svoje tete, isplela mi je pošive (coklje). sad sam spremna za zimu.
ionako je jesen već na vratima
odmah sam naručila još jedan par, dok ju ruke i oči služe
Nekada je bilo pod normalno da svaka obitelj ima konje, uz svu ostalu živinu. Imao ih je moj ujak koji je ostao živjeti u Lici. Kao i moj djed. Mati mi ih se s ljubavlju sjećala, jer su obilježili njezino djetinjstvo. Cijeli je život obožavala konje. Valjda je zato i mene rodila u godini konjaPješčana wrote:sjenik
stroji pored kuće, drven. u njemu je živio konj, dok ga nisu prodali zbog bolesti Ciganima.
konj je bio Zelenko, mada nije bio zelen nego bijel prošaran nečim sivozelenim.
radni, marljivi konj.
Pikalo, škakljalo!Pješčana wrote: sjenik je najmirisnije mjesto. Gomila suhih biljaka natrpana u jedno mjesto, pola toga pika, druga polovica škaklja. kad smo bili mali tražili smo da spavamo tamo. sa sijenom i vilama i rogljama i kosom.

Dobrodošla nam na na ovo naše nostalgično sijeloMorticia wrote:Jbmti, koji lijep i mirisan topik.
AjmoChilimama » wrote:Ajmo u Liku, ljudi...
Jebo!Vodena » wrote: Jebo dan kada smo bacili biljac.![]()
Kako si ovo lijepo rekla. Tužna je sudbina većine napuštenih ličkih kućaVodena » wrote: Sretna sam što mogu reći da je kuća i podosta zemljišta još u vlasništvu obitelji. Nesretna sam jer čami sama i zaključana. Ne diše i ne živi kako bi trebala. Ugasla se vatra na ognjištu, a pojilo već odavna zaraslo u divlje šljive. Štalica podno kuće prazna, a jedina joj družica stijena u zaleđu i pokoji medo koji doluta putem.
Uf!
Valjda u nekoj fazi života nakon životaMargarita » wrote:Osim što sijeno ne postaje slama u nekoj fazi života.
Euklid » wrote:Kod mene je sijeno sijeno i dobiva se košnjom i sušenjem trave.
Slama su sasušene stabljike žitarica i puno je grublja.
Zob, zob, zob![/quote]Margarita » wrote:
Nekad sam negdje nešto takvo učila. Sijeno, slama, sijeno, slama, zob, zob, zob.azizi » wrote:
Na što se odnosilo ovo "zob, zob, zob"? Bilo je zobi (jer je bilo i konja), ali nisam čula ovu "brojalicu".
Ili ti to samo onako, da se ja mogu nadovezati s ječam, ječam, ječam!
pa da. u sjeniku se držalo sijeno, u stogu je bila slama. za bacit pod noge životinjamaMargarita » wrote:Osim što sijeno ne postaje slama u nekoj fazi života.
Vidiš, vidiš, a još mi se nekako uz to sijeno po glavi vrzmao i folklor (tjeralo me u osnovnoj da plešem) ali se nisam mogla sjetiti.azizi » wrote:
Našla sam da se radi o narodnom kolu s Kosovog polja - Ja posejah lubenice
"Ja posejah lubenice pokraj vode Studenice, seno, slama, seno, slama, zob, zob, zob... zob, zob, zob " ....
Fakat je makazizi » wrote:
Euklide, srećo! Ja plesala zemaljski i vanzemaljski folklor. Možda kod tebe bijaše lan, al' u mome selu samo mak![]()
mak mak mak
Users browsing this forum: ClaudeBot and 0 guests