Rasprave i upiti o avionskim kartama, kompanijama i putovanjima avionom

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
neno1966
Has thanked: 2 times

Post 28 Nov 2019, 07:42

Nukac wrote:
26 Nov 2019, 22:23
Crknuo je Atlasglobal.

Sumnjam da itko ima karte za njih, ali za svaki slucaj.
Barem su domaće linije uvijek krcate i još su cepali sa A330. Kako tu možeš kiksati? :misli:

I don't spend a nickel, if I can help it, unless it somehow profits my mileage account ... The miles are the goal.
nvnk
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

Post 28 Nov 2019, 10:56

Kad smo već kod crkavanja aviokompanija, Alitalijina agonija traje i trajat će možda ukupno i duže od Brexita .... Ako je to uopće moguće. :p

Nukac
Davorich
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post 28 Nov 2019, 11:27

I South African Airways te Air Namibia su u velikim problemima.
Na putu prema bankrotu. Iako sumnjam da itko ima njihove karte.

Alitalijina agonija ipak traje duže od Brexita... :rofl:
nasmijanonebo
Been thanked: 10 times

Post 28 Nov 2019, 11:29

Uf, na kraju ce samo par aviokompanija opstati --》 monopolizacija --》skuplje karte?
nvnk

Post 30 Dec 2019, 10:34

https://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/a ... s/9786496/

Dakle, osim ak se opet ne upletu kakvi izbori ili kaj sličnoga, nacionalna će nam aviokompanija "dobiti strateškog partnera". Čitaj: prodat ćemo kontrolni paket Croatia Airlinesa. U članku ne piše koliko je to (samo da je preko 50%), ali Reuters je prekjučer objavio da se radi o 70%.

Zainteresirani su Aegean (Grci, Star Al.) i Air Nostrum (Španjolci, čitaj: Iberia, Oneworld).

Ja se ionako ne sjećam kad sam zadnji put letio s Croatijom, a da avion nije bio Air Nostrumov, no jedno od pitanja koja se sama po sebi postavljaju je i kako će se Brexit odrazit na "brak" između Iberie i Britisha. :misli:
Nukac
Davorich

Post 30 Dec 2019, 16:40

Moje skromno misljenje je da je Aegean odlican izbor. Em je ista alijansa, em je zdrava aviokompanija koja se izgleda na komercijalnim a ne politickim osnovama izdigla iz pepela Olympic Airwaysa.
A i takav razvoj dogadjaja ne bi previse poremetio odnose s Lufthansom.
S druge strane, odlazak pod skute Iberije jako bi poremetio odnose s Lufthansom.
Meni kao putniku su draze konekcije preko Franfurta, Beca ili Minhena, nego da u Prag ili neki drugi sekundarni grad moram ici preko Madrida ili Londona. Mislim da bi odlazak Croatije nekoj drugoj alijansi bila totalna tragedija za putnike a i za samu Croatiju.
nvnk

Post 31 Dec 2019, 12:08

Aegean je već prije 3-4 godine bio u najužem izboru, skoro pa "gotova stvar", ali se onda zaljuljala vlada, pa je bilo nekoliko vlada u kratkom roku ... Uglavnom, stopirani su svi strateški potezi, osobito oni koji bi mogli biti viđeni kao "nepopularni", uključujući i prodaju nacionalne aviokompanije.
Nukac
Davorich

Post 01 Jan 2020, 06:57

Niti jedna aviokompanija nastala kao politicki projekt ne moze opstati.
Kao prvo - previse politickog balasta, citaj uhljeba.
A drugo - ne mozes ocekivat da ces imati profesionalni management za 15-20 tisuca kuna.
nvnk

Post 01 Jan 2020, 17:31

Nukac wrote:
01 Jan 2020, 06:57
Niti jedna aviokompanija nastala kao politicki projekt ne moze opstati.
Postoji jako malo nacionalnih aviokompanija koje nisu politički projekt. Počevši od onih s kojima najviše volimo letjet, dakle najudobnijih - Turkish, Qatar, Emirates, ...

Ali, naravno, jedno je biti politički projekt s neograničenim upumpavanjem državne love, a nešto drugo bez nje ili kad je to upumpavanje u stvari relativno ograničeno. Taj drugi slučaj, slažem se, ne može opstat.
Nukac wrote:
01 Jan 2020, 06:57
Kao prvo - previse politickog balasta, citaj uhljeba.
Apsolutno se slažem i zbog toga je jako dobro da u sedlo dolaze nemilosrdni stranci.
Prolaznica

Post 04 Jan 2020, 20:56

Nekako mi je ostalo u sjećanju da Qatar zna imati akcije u siječnju. Varam li se ili ne?
collect moments, not things
nvnk

Post 05 Jan 2020, 08:39

Qatar trenutačno i ima akciju koja traje do 10.1.:

https://www.qatarairways.com/hr-hr/offe ... offer.html

Ali isto tako zna imati i razdoblja kada "uključi" one svoje "Promo" tarife, a da to niti ne formalizira kao reklamiranu akciju.
Nukac
Davorich

Post 07 Jan 2020, 14:15

Da se malo osvrnem na dvije najveće aviokompanije koje lete za Aziju iz Zagreba, Emirates i Qatar.
Prošle godine sam imao priliku letit s obje.
Emirates - od ZG leti B777, i uglavnom lete stare rage. Imaju poprilično malo prostora, pošto je raspored sjedala 3-4-3, a i razmak (seat pitch) nije baš darežljiv. Niti IFE mi se nije baš dopao, kako je avion bio poprilično star, kontrast je jako loš, a i odzvnost komandi je isto tako loša.
Hrana je OK, ništa posebno, također ponuda pića nije baš nešto. Dosta su škrti u količni tekućine koju dobiješ u čašu.
Presjedanje u Dubaiju je dobro organizirano, nažalost mora se na dodatni sigurnosni pregled, ali kako avion iz Zagreba dođe među prvima iz Europe, nije neka gužva i sve prođe bezbolno.
Ako nastavljate let na A380, razlika u komforu, i IFE je ogromna. Sjedala su šira, veći je razmak, a i IFE je puno bolji, pošto je noviji sistem.
Ono što me je šokiralo je stanje WC - poprilično zmazani WC.
Ono što mi se nije dopalo je neorganiziranost kabinskog osoblja, i vrijeme koje im treba da pokupe smeće nakon obroka.
Loža u Dubaiju je OK, standardna loža.

Qatar - do Zagreba leti A320. Iako je uskotrupni avion, dosta je komforan, razmak je dovoljan, a i IFE je puno bolji nego kod Emiratesa. Puno odzivniji i javlja manje grešaka.
Dalje od Dohe je najčešće širokotrupni avion. Ja sam imao B777 u oba smjera. Razmještaj je 3-4-3, ali su mi sjedala bila udobnija nego u Emiratesu. Imam osjećaj da se daju više supustiti.
Hrana je isto tako mrvicu bolja nego na Emiratesu (OK to je možda subjektivno), ali su isto škrti na količinu tekućine koje toće u čaše. I opet treba predugo čekati da se sjete pokupiti smeće nakon obroka.
WCji su puno čišći.
Loža u Dohi je OK, standardna loža, jedino što nigdje nema bara za alkoholna pića, nego treba ići moliti službenike da ti donesu cugu.
Ono što je najgore kod Qatara je presjedanje u Dohi. Totalni kaos.
Iako je nedavno otvoren novi terminal, u vrijeme gužvi (a to je baš vrijeme kad dolazi i odlazi avion iz ZG) nema dosta parkirnih pozicija, pa se većina aviona (i uskotrupni i širokotrupni) parkiraju na udaljene pozicije. Aerodrom izgleda nije bio predviđen za toliki promet.
Najgori dio je da na mjestu iskrcaja busa ima samo mjesta za 2-3 busa, pa u vrijeme gužve nastane kolona buseva pa se na iskrcaj iz busa čeka i 15-tak min. :rolleyes:
Onda se ide na dodatni sigurnosni pregled.
Također imaju neke bezvezne procedure, pa kad se radi pushback aviona, sav promet oko aviona se zaustavlja i onda svi čekaju po 10-15 min da se taj avion konačno makne.
Uglavnom, za presjedanje u Dohi se oboružajte strpljenjem.

I na kraju - odabrati Emirates ili Qatar?
Malu prednost bih dao Qataru, ali u principu - odabrao bih jeftinije. ;)

E da, ono što mi se ne sviđa ni kod Qatara ni kod Emiratesa je favoriziranje putnika u Biznisu.
Naime, kod iskrcaja aviona, economy ne može izači iz aviona dok zadnji putnik biznis klase nije izašao iz aviona.
Čak i kod A380 gdje je biznis klasa na drugom katu i ima svoja posebna vrata. Economy čeka dok svi oni ne izađu.
nvnk

Post 08 Jan 2020, 07:41

https://www.vecernji.hr/vijesti/ukrajin ... nu-1371037

Yep, izbjegao sam UIA kad sam išao u Baku, doduše iz drugih (ali također sigurnosnih) razloga i radije platio 30-tak eura skuplju kartu s drugom aviokompanijom ... kao da sam predosjetio.
marko_31
Has thanked: 36 times
Been thanked: 24 times

Post 08 Jan 2020, 08:55

Užas, jadni ljudi....
Da ne kažem da sam baš tom rutom i tom kompanijom, prije malo više od tri godine letio...Čovjeka baš obuzmu trnci...

PS koliko čitam ( na flight radar nemam mogućnost vidjeti ) avion je samo 3 godine star...letio ili tu rutu ili za London, Pariz, Milano... Boeing 737-8KV

It was a Boeing 737-8KV, registration UR-PSR. It was delivered new to Ukrainian Air 3.6 years ago. FYI this was the older generation of 737, obviously not the MAX, as those are still grounded.

The plane took off from Tehran with callsign Alpha-Uniform-India-7-5-2 at 6:12am local time, almost an hour after the 5:15am scheduled departure.

The FR24 playback of the transponder shows the plane climbing up to about 8,000ft and then.... nothing:

Doesn’t look good. I find it interesting that the transponder just stopped transmitting altitude and speed data. Usually in plane crashes you can see the altitude and speed graph all the way to the ground. It either must have been very quick, or shut off intentionally. Now is not the time to stir the conspiracy pot though. Hopefully there are survivors.
Prolaznica

Post 08 Jan 2020, 09:29

Moram priznati da nije svejedno kad pročitaš da se srušio avio neke kompanije s kojim sam letjela.
Tako je meni bilo za BEK air, s kojim sam letila pred 2 godine :(
collect moments, not things
marko_31

Post 08 Jan 2020, 09:31

"Ukrajinski zrakoplov srušio se zbog kvara na motoru, nije riječ o terorizmu, objavilo je ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu, a prenosi BBC."

"Iranska novinska agencija ISNA objavila je da se avion srušio zbog tehničkih poteškoća."

Ne znam, meni ovakve brzinske tvrdnje o uzrocima nesreće odmah bude sumnju...posebno zbog sinoćnjih borbenih aktivnosti na tom području...
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 619 times
Been thanked: 958 times
Post 08 Jan 2020, 09:53

marko_31 wrote:
08 Jan 2020, 09:31
Ne znam, meni ovakve brzinske tvrdnje o uzrocima nesreće odmah bude sumnju...posebno zbog sinoćnjih borbenih aktivnosti na tom području...
Da, najbolje je odmah sve pretvoriti u teoriju zavjere. Pa nije Mile iz Brinja rekao da je posrijedi kvar na motoru. Nego ukrajinsko veleposlanstvo. :rolleyes:
Potpisi su za budale.
marko_31

Post 08 Jan 2020, 10:07

Stitch wrote:
08 Jan 2020, 09:53
Da, najbolje je odmah sve pretvoriti u teoriju zavjere. Pa nije Mile iz Brinja rekao da je posrijedi kvar na motoru. Nego ukrajinsko veleposlanstvo. :rolleyes:
Smiješno...naravno: u ukrajinskom veleposlanstvu u Iranu (kao i u svakom veleposlanstvu svake zemlje) postoji stručnjak za zrakoplove i zrakoplovne nesreće...koji je u 6,20 ujutro ustao, popio kavu u 7, otišao na lice mjesta i u 8,20 rekao da je uzrok tehničke prirode...u stvari nisi smiješan, bolje da ne kažem kaj si...
Iskreno nadam se da si sarkastičan, ali eto, ja to valjda ovako rano ne kužim.
Stitch
Head Honcho
Post 08 Jan 2020, 10:24

Pa nije on jedini koji prikuplja informacije. Stručnjak za zrakoplove i zrakoplovne nesreće stigao je vjerojatno posljednji, nakon spasilačkih ekipa i predstavnika raznih sigurnosnih službi kojima vrvi svako veleposlanstvo. Misliš da nitko od njih ne zna kako izgleda avion srušen bombom ili projektilom?
Potpisi su za budale.
marko_31

Post 08 Jan 2020, 10:49

Iranska televizija i ukrajinski dužnosnici rekli su da je u zrakoplovu bilo 167 putnika i devet članova posade. Iranska televizija javila je da su među njima bila 32 strana državljana, te da pilot nakon polijetanja nije objavio uzbunu.

10:02 CNN piše kako su među poginulima 82 Iranca, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca (među kojima devet članova posade), 10 Šveđana, četiri Afganistanca, tri Nijemca i tri britanska državljana, pozivajući se na izjavu ukrajinskog ministra vanjskih poslova.

09.37 Iranska državna novinska agencija Irna, pozivajući se na izvore iz vlade u Teheranu, priopćila je kako je u avionu bilo 140 Iranaca. Također, Reuters je ranije objavio kako je, među ostalima, u padu aviona poginulo 11 Ukrajinaca.

-evo primjera o čemu govorim...jako je prerano govoriti o uzrocima nesreće kada teško mogu uskladiti i informacije od kuda su osobe koje su poginule...
-a zbog iznimno napete situacije u Iranu i u svjetlu da su sinoć imali razne borbene aktivnosti te obzirom na zastarjelost iranske vojne industrije kao i na mogućnost manipulacije informacijama (nadam se da ne misliš da su iranske vlasti bilo kome dopustile pristup mjestu nesreće osim službenim iranskim tijelima)
-inače o nikakvim teorijama zavjere nisam pričao već samo o gore navedenom
-iskreno, ne znam što bi mi bilo gore, terorizam (bomba u avionu, raketa ili slično) ili pad gotovo novog zrakoplova
-jer ako je tehnički uzrok, onda će opet boing krenuti u višegodišnju istragu ( a ne znam možete li uopće zamisliti
tu istragu obzirom na trenutno stanje između Irana i USA?!), a ionako imaju trenutno velikih problema zbog 737 max, tako da je pitanje kako će ići ta istraga
-a ako bi baš htio govoriti o zavjeri, eto, možda su Iranci namjerno srušili boing da napakoste usa industriji:
Boeing is among the largest global aerospace manufacturers; it is the fifth-largest defense contractor in the world based on 2017 revenue and is the largest exporter in the United States by dollar value.

-da zaključim, prerano je govoriti o uzrocima nesreće i mislim da još ništa ne treba isključiti
Stitch
Head Honcho
Post 08 Jan 2020, 11:09

marko_31 wrote:
08 Jan 2020, 10:49
-da zaključim, prerano je govoriti o uzrocima nesreće i mislim da još ništa ne treba isključiti
Slažem se, ali u svjetlu posljednjih događaja važno je odmah isključiti mogućnost da su Amerikanci ili Iranci srušili avion. CNN spominje očevice koji su ugledali motor u plamenu. Oni, jasno, ne moraju biti objektivni, no čini mi se da nikome nije u interesu dolijevati ulje na vatru - na poprište su vjerojatno poslani svi koji mogu dokazati da zrakoplov nije pao zbog borbenog djelovanja, od antiterorističkih stručnjaka do službenika koji istražuju nesreće uobičajenim putem. Što katkad traje mjesecima, naravno.

Nitko ne tvrdi da je taj izvještaj konačan. Ali dalo ga je ukrajinsko veleposlanstvo, koje prvo ne bi zataškalo ičiju krivnju. Ukrajincima je najviše stalo do toga da se okolnosti nesreće rasvijetle do kraja.
Potpisi su za budale.
Nukac
Davorich

Post 08 Jan 2020, 11:47

Krenulo...

On 7 January, a Pegasus Airlines Boeing 737-800 (TC-CCK) operated flight PC747 between Sharjah, United Arab Emirates and Istanbul Sabiha Gökçen Airport, Turkey. The aircraft experienced a runway excursion after landing at Istanbul Sabiha Gökçen.
marko_31

Post 08 Jan 2020, 11:52

Stitch wrote:
08 Jan 2020, 11:09
Nitko ne tvrdi da je taj izvještaj konačan. Ali dalo ga je ukrajinsko veleposlanstvo, koje prvo ne bi zataškalo ičiju krivnju. Ukrajincima je najviše stalo do toga da se okolnosti nesreće rasvijetle do kraja.
Svakome je prije svega u cilju reći da nisu oni krivi...nekome radi političkih nekome radi financijskih razloga...velike odštete a i ugledi, čitaj novci (avio kompanije, države(a), proizvođača) će biti u igri
Naravno da će Ukrajinci prebacivati krivnju na Boeing ili IKA aerodrom (npr.), a Boeing bi mogao na Ukraine international, na pilote...
Pitanje odštete i objektivne istrage je u današnjem svijetu uvijek nategnuto, a pogotovo u ovom slučaju gdje će istraga biti iznimno teška...naravno očekujem i kopanje po privatnom životu pilota...
marko_31

Post 08 Jan 2020, 11:57

Stitch wrote:
11:20 Ukrajinska ambasada u Iranu povukla je svoje prethodno priopćenje za javnost u kojem su rekli kako su teroristički ili raketni napad isključeni kao uzrok avionske nesreće. Nova izjava veleposlanstva sada kaže da se uzroci još uvijek razjašnjavaju. Dodali su da prethodne izjave o uzrocima pada "nisu bile službene".
nvnk

Post 08 Jan 2020, 12:32

Stitch wrote:
CNN spominje očevice koji su ugledali motor u plamenu.
Evo i videa:

nvnk wrote:
08 Jan 2020, 07:41
Yep, izbjegao sam UIA kad sam išao u Baku, doduše iz drugih (ali također sigurnosnih) razloga i radije platio 30-tak eura skuplju kartu s drugom aviokompanijom ... kao da sam predosjetio.
I ja povlačim boldano - razlog zbog kojeg sam ih izbjegavo izglede da bi na kraju ipak mogao biti uzrok pada. :ne zna:
  • Information