Gadafijeva smrt i revolucija u Libiji

Sve od javnog i tajnog interesa
Dubrava

Post 20 Nov 2011, 05:09

Lastan » wrote: Ma zar? Po kojem kriteriju?

I po čemu je, zaboga, to što ga je navodno lako naći kompleksnije?
Po kriteriju jer govoriš iz pozicije večitog studenta FFZGa, nekog tko ne zna kemiju i zato je kompleksno morao bih ti sada formule crtati, ali ajde da ti pojednostavim: zlato se rijetko nalazi u prirodi, zbog toga je dobio na vrijednosti (kao npr. prvim ljudima je služilo sa paljenje vatre jer se relativno lako palilo, a i nikada nije hrđalo i dalje je ostao čvrst nakon višestrukog korištenja). da ne nabrajam još stvari koje se moglo raditi za zlatom i što im je podiglo cijenu. Ljudi koji su došli do posjeda zlata dobivali bi na statusu.

Ugodnu noć ti želim,

Emericzy

Post 20 Nov 2011, 07:44

daze » wrote:
Ali tako bi se opet stvorili nerealni odnosi. Zlato je prije svega roba, čija se cijena formira na tržištu. Da kila košta milijun kuna, svi bi ga prodavali i cijena bi se spustila na sadašnju vjerojatno.

Ako si mislio na zlatno pokriće. Ne vidim razliku između toga da je novac pokriven sa 0,01% zlata i između lažnog pokrića sa napumpanom vrijednošću.
Eto, prstom si uprla u suštinu stvari. Nema 'pravog' pokrića. 'Pravo' bi pokriće bilo da agregatna cijena svih novostvorenih roba i usluga bude reflektirana u tolikoj količini novoizdanog novca, te da se iz prometa paralelno povlači tolika količina novca kolika je agregatna cijena robe koja je nestala iz prometa uništenjem, obezvrjeđenjem itd. itd. Taj je proces moguć samo sveznajućem Bogu, a on za novac navodno nije osobito zainteresiran, pa je taj prljav posao prepustio nama. A mi, kao i obično, najprije smišljamo načine da zajebemo sustav. Što god se izmislilo, dozvoljava zloupotrebe. Svaki monetarni sustav onoliko je dobar koliko je jaka volja da mu se dozvoli da funkcionira.
Lastan

Post 20 Nov 2011, 08:09

skinhead_ » wrote: Po kriteriju jer govoriš iz pozicije večitog studenta FFZGa, nekog tko ne zna kemiju i zato je kompleksno morao bih ti sada formule crtati, ali ajde da ti pojednostavim: zlato se rijetko nalazi u prirodi, zbog toga je dobio na vrijednosti (kao npr. prvim ljudima je služilo sa paljenje vatre jer se relativno lako palilo, a i nikada nije hrđalo i dalje je ostao čvrst nakon višestrukog korištenja). da ne nabrajam još stvari koje se moglo raditi za zlatom i što im je podiglo cijenu. Ljudi koji su došli do posjeda zlata dobivali bi na statusu.

Ugodnu noć ti želim,
E, koji si ti brijač. :rofl:

Elementarno je zlato premekano za većinu praktičnih primjena. Da, može ga se naći i u elementarnom obliku. Može i srebro.
Zlato se inače ne pali tako lako i čisto sumnjam da je ikome služilo za paljenje vatre. Majko mila. Prvi su ljudi vatru palili (kao i mi danas, uostalom) trenjem. E sad, čuo sam da se kao ognjilo rabio i pirit, koji je poznat kao lažno ilitiga budalino zlato. Stvarno se tako zove, nije da te zajebavam jer si naveo blesavu primjenu. :D

I ne moraš se bojati napisati koju kemijsku formulu. Jesam zaboravio dosta kemije, ali još uvijek mogu davati instrukcije. :kava: (Odustao sam od ideje da studiram kemiju jer sam daltonist. Ne bi mi bilo zabavno u laboratoriju.)

Na kraju, da te podsjetim: tvoj je prethodni argument bio da je zlato vrednije jer se lakše nalazi.
Sad mi to objašnjavaš činjenicom da se rijetko nalazi, tj. da ga je teško naći.
Kontradiktoran si.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 614 times
Been thanked: 954 times
Post 20 Nov 2011, 12:06

Zlato je vjerojatno obožavano zbog sunca, kao materijalni adekvat boga. Ti su kultovi prisutni od osvita čovječanstva pa nije čudno da smo mu pridali vrijednost koju uporabno nema, ponajprije zato što je premekano. A s tom je vrijednošću povezano i kršćanstvo - zlatni predmeti u crkvama služe da istaknu Krista kao kralja. A kralju se najčešće odaju počasti darovanjem plemenitih metala, koji su usto i čisti - dakle još jedan simbol.
Potpisi su za budale.
schmokljan

Post 20 Nov 2011, 12:23

E o tome sam htio pričati. Zlatu smo mi dali vrijednost, cijenili ga i obožavali još puno prije no što smo spoznali njegova svojstva. Mi mu dajemo vrijednost koju njegova fizička i kemijska svojstva ne mogu opravdati. To je, u svojoj biti, psihološko i povijesno pitanje.
Stitch
Head Honcho
Post 20 Nov 2011, 12:28

Ma spoznali smo mu svojstva - ali na praktičnoj razini. Najprije smo izrađivali oružje i oruđe, a kad smo utvrdili da je zlato za takvo što nepodesno, miješali smo ga s drugim metalima. No onda nije bilo toliko čisto i sjajno. Pa smo se ostavili ćorava posla i počeli izrađivati nakit. :D
Potpisi su za budale.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 20 Nov 2011, 12:52

Hekatonhir » wrote:Ma spoznali smo mu svojstva - ali na praktičnoj razini. Najprije smo izrađivali oružje i oruđe, a kad smo utvrdili da je zlato za takvo što nepodesno, miješali smo ga s drugim metalima. No onda nije bilo toliko čisto i sjajno. Pa smo se ostavili ćorava posla i počeli izrađivati nakit. :D
Svrake bili, svrake ostali. :D
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
N'dugu

Post 20 Nov 2011, 15:34

Čovjek je samo hrčak s prevelikim mozgom... Ali da se vratimo na bit stvari. Libija ima energiju (naftu), ima i Norveška. Jedni žive u plemenskom uređenju, drugi imaju naprednu socijalnu državu. Zašto? Mislim da se odgovor krije u tome što su prvi bili kolonizirani, a drugi su uspješno odjebali kolonizatore (Šveđane). Također, na sjeveru je hladno i mračno, a na Mediteranu ugodna klima, pa se od osvajača moraju braniti ružnim ideologijama i fanatičnim vjerama. A to ih drži u plemenskom uređenju koje im je jedina obrana od kolonizatora koji im žele "podariti civilizaciju". :D
daze

Post 20 Nov 2011, 16:44

Emericzy » wrote: Eto, prstom si uprla u suštinu stvari. Nema 'pravog' pokrića. 'Pravo' bi pokriće bilo da agregatna cijena svih novostvorenih roba i usluga bude reflektirana u tolikoj količini novoizdanog novca, te da se iz prometa paralelno povlači tolika količina novca kolika je agregatna cijena robe koja je nestala iz prometa uništenjem, obezvrjeđenjem itd. itd. Taj je proces moguć samo sveznajućem Bogu, a on za novac navodno nije osobito zainteresiran, pa je taj prljav posao prepustio nama. A mi, kao i obično, najprije smišljamo načine da zajebemo sustav. Što god se izmislilo, dozvoljava zloupotrebe. Svaki monetarni sustav onoliko je dobar koliko je jaka volja da mu se dozvoli da funkcionira.
Prvo, promašio si spol. Vjerojatno si me zamijenio s nekim. :)

Inače, potpuno se slažem s tobom. Ja problem vidim i u tome što većinu novca u optjecaju puštaju privatne banke koje se vode privatnim interesima. Možda bi trebalo izvršiti nacionalizaciju banaka i onda bi nastalo povjerenje u novac. A zarade koje su se do sada trpale u džep mogle bi ići na nekakve strateške državne projekte ili u zdravstvo.
0 new messages
Emericzy

Post 20 Nov 2011, 17:12

daze » wrote:
Prvo, promašio si spol. Vjerojatno si me zamijenio s nekim. :)
Da. :rolleyes: S Blaze.
Lastan

Post 20 Nov 2011, 22:38

ElliQuinn » wrote: Svrake bili, svrake ostali. :D
… a sklonost šljaštećim pizdarijama nam je urođena. Reagiranje na sve što blista pomaže u pronalaženju izvorâ pitke vode.
Dubrava

Post 20 Nov 2011, 22:47

Lastan » wrote: E, koji si ti brijač. :rofl:

Elementarno je zlato premekano za većinu praktičnih primjena. Da, može ga se naći i u elementarnom obliku. Može i srebro.
Zlato se inače ne pali tako lako i čisto sumnjam da je ikome služilo za paljenje vatre. Majko mila. Prvi su ljudi vatru palili (kao i mi danas, uostalom) trenjem. E sad, čuo sam da se kao ognjilo rabio i pirit, koji je poznat kao lažno ilitiga budalino zlato. Stvarno se tako zove, nije da te zajebavam jer si naveo blesavu primjenu. :D

I ne moraš se bojati napisati koju kemijsku formulu. Jesam zaboravio dosta kemije, ali još uvijek mogu davati instrukcije. :kava: (Odustao sam od ideje da studiram kemiju jer sam daltonist. Ne bi mi bilo zabavno u laboratoriju.)

Na kraju, da te podsjetim: tvoj je prethodni argument bio da je zlato vrednije jer se lakše nalazi.
Sad mi to objašnjavaš činjenicom da se rijetko nalazi, tj. da ga je teško naći.
Kontradiktoran si.
Pogledaj spiljske slike iz Lassauxa i Cro-magnona

Malo sam se krivo izrazio, dakle zbog toga što je bilo rijetko.

Pozdrav,
Nacistički pozdrav izbrisan. Napravi to još jednom i dobit ćeš kaznenu prijavu. Pusa, Lastan.
Lastan

Post 20 Nov 2011, 23:48

skinhead_ » wrote: Pogledaj spiljske slike iz Lassauxa i Cro-magnona
Nisu mi pri ruci, ali sumnjam da se na njima nedvosmisleno prikazuje zlato.
Hoćeš li mi reći što si time točno mislio?
Nije to jedina stvar gdje si se krivo izrazio. Nadam se da smo sada s time raskrstili. :kava:
Dubrava

Post 20 Nov 2011, 23:50

Lastan » wrote:
Nisu mi pri ruci, ali sumnjam da se na njima nedvosmisleno prikazuje zlato.

U tim špiljama ti je prikazano kako ljudi zlatom pale vatru.
Dubrava

Post 20 Nov 2011, 23:50

skinhead_ » wrote: Pogledaj spiljske slike iz Lassauxa i Cro-magnona

Pozdrav,
Nacistički pozdrav izbrisan. Napravi to još jednom i dobit ćeš kaznenu prijavu. Pusa, Lastan.
Hoće li se tolerirati ovaj emotikon?

:hitler:

Inalče samo sam bio napisao HH, ne znam sada jel to stvarno bio nacistički pozdrav. No ne bih sada želio ući u polemike.
Lastan

Post 21 Nov 2011, 00:02

skinhead_ » wrote: Nisu mi pri ruci, ali sumnjam da se na njima nedvosmisleno prikazuje zlato.

U tim špiljama ti je prikazano kako ljudi zlatom pale vatru.
Ozbiljno? Po čemu se zna da je riječ o zlatu?
Emericzy

Post 21 Nov 2011, 01:09

Kako se zlatom pali vatra?
daze

Post 21 Nov 2011, 01:16

I ja htjedoh pitati, ali sam si mislio da ga Lastan sasvim dovoljno šamara. :rofl:
0 new messages
Lastan

Post 21 Nov 2011, 09:45

Emericzy » wrote:Kako se zlatom pali vatra?
Kao što već rekoh, kao ognjilo iliti kresivo rabio se pirit, željezna ruda za koju je mnogi naivac pomislio da je zlato. Izuzev toga… hm. Zlato je žuto, plamen također… jedino mi na pamet pada cargo cult metoda. Ono, staviš zlato kraj drveta i nadaš se da će drvo shvatiti da želiš da se zapali. :zubo:
Emericzy

Post 21 Nov 2011, 10:56

Lastan » wrote:staviš zlato kraj drveta i nadaš se da će drvo shvatiti da želiš da se zapali. :zubo:[/color]
Kao oni što stave bananu u džep kad idu plesati?
Stitch
Head Honcho
Post 21 Nov 2011, 11:00

Bananu? Klip kukuruza mnogo je bolji. :D
Potpisi su za budale.
vrrrlet

Post 21 Nov 2011, 11:17

Hekatonhir » wrote:Bananu? Klip kukuruza mnogo je bolji. :D
Ja stavim bojler.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
slafko

Post 21 Nov 2011, 12:28

skinhead_ » wrote:Inalče samo sam bio napisao HH, ne znam sada jel to stvarno bio nacistički pozdrav. No ne bih sada želio ući u polemike.
Fora je u tome što ti ne bi prošlo niti da si napisao "88". Lastan nije vesla sisao. :D
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
Lastan

Post 21 Nov 2011, 14:13

slafko » wrote:
Fora je u tome što ti ne bi prošlo niti da si napisao "88". Lastan nije vesla sisao. :D
A i da jesam, ima tu sasvim dovoljno kvalitetno informiranih ljudi. :D
Naime, za onaj me post uredno dočekala prijava.
Stitch
Head Honcho
Post 21 Nov 2011, 14:16

Čekaj, tebe su prijavili? Tko, gdje? Ništa mi nije jasno. :D
Potpisi su za budale.
  • Information