Dalmoši/Tovari

Sve od javnog i tajnog interesa
aisling

Post 03 Jan 2012, 00:01

ElliQuinn » wrote:Hipohondar pati od svih bolesti osim od hipohondrije. :D
Potpis :cerek:

Oću reć, sviđa mi se tvoj potpis, ne da potpisujem ovo što si napisala :rofl:

Happy Easter!
kuki

Post 03 Jan 2012, 00:02

aisling » wrote:Oprosti :zubo:

Učinilo mi se da sam već na par mjesta naletila da dosta znaš o nekim boleštinama, a nekako sam se nadala da to nije baš iz iskustva. Draže bi mi bilo da si vodenkonj nego bolesna.
Mislila sam hipoglikemijske epizode, ne hipohondrijske. :D

Ne, nije sve iz iskustva, imam epizode interesa za medicinu (ne prepoznajem sve bolesti kod sebe :D) i građu i funkcioniranje ljudskog tijela, a imam i epizode gluposti kad ne znam gdje je jetra. Općenito dosta funkcioniram u fazama. :D
kuki

Post 03 Jan 2012, 00:03

Lastan » wrote: Pa ne moraš na leđima plutati.
Nego na trbuhu s glavom u vodi? :misli:

Ovaj, ne znam za tebe, ali ja bih se tako odmah utopila.
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 03 Jan 2012, 00:04

kuki » wrote: Nego na trbuhu s glavom u vodi? :misli:

:rofl: :rofl:
Lastan

Post 03 Jan 2012, 00:26

kuki » wrote:Nego na trbuhu s glavom u vodi? :misli:

Ja znam da su to dvije najveće plohe, ali postoji još nekoliko mogućih načina orijentacije tijela u prostoru. Meni je drag položaj s glavom gore, tijelom dolje; nije toliko stabilan kao ležanje na leđima, priznajem, ali dovoljno je dobar za praktične potrebe uz ne pretjerane pokrete rukama. Ležanje na leđima s glavom okrenutom na stranu također ne bi bilo preloše, samo što nisam siguran koliko mirno možeš ležati dok bljuješ.
blue
Asgard

Post 03 Jan 2012, 00:37

Lastane, znaš li ti plivati?
U praksi, ne u teoriji, onako, po malim valićima i povjetarcu? :D
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 03 Jan 2012, 00:43

..a ca je, gospeti, ides disno, a e?

..eto, to ne govorim ja, tako govore mitleuropijanci i kontinentalni belajci koji su nakon tri posla s dalmacijom, dva sajma i pet ljetovanja, spoznali bit, srz & razon d etr sto i jednog dalmatinaca. :zubo:

baj d vej, svi vi koji se nazderete i nakon toga idete skakat u more, znam da kad idete na more (kupat se, ne mislim na ljetovanje) nosite bicve i on trike traka slape i u cudu se cudite zasto svi do braca ne dodju na luftmadracu, a zna se da nema veceg gusta zaspat na lufticu ili lufteku, kak vi to vec velite, i to negdje od devet ujutro pa do ručka. :raspa:
Lastan

Post 03 Jan 2012, 01:25

blue » wrote:Lastane, znaš li ti plivati?
U praksi, ne u teoriji, onako, po malim valićima i povjetarcu? :D
Znam. Iako s obzirom na svoju građu vjerojatno plutam nešto bolje od prosjeka. :D
kuki

Post 03 Jan 2012, 01:28

Ja tebi zavidim na stabilnosti i mirnoći koju imaš dok povraćaš. :(
Tea Tree

Post 03 Jan 2012, 01:37

..a unda » wrote:..a ca je, gospeti, ides disno, a e?

..eto, to ne govorim ja, tako govore mitleuropijanci i kontinentalni belajci koji su nakon tri posla s dalmacijom, dva sajma i pet ljetovanja, spoznali bit, srz & razon d etr sto i jednog dalmatinaca. :zubo:
Što me podsjeti i na one koji se, kad pričaju s nekim tko nije iz njihovog govornog područja, prešaltaju na neki nepostojeći naglasak, a taj naglasak bi zapravo trebao biti sugovornikov. I onda odvrte cijeli razgovor od pola sata, sat, sve s tim "naglaskom".
baj d vej, svi vi koji se nazderete i nakon toga idete skakat u more,
Ta sam! :D
znam da kad idete na more (kupat se, ne mislim na ljetovanje) nosite bicve i on trike traka slape
Ako ima ježeva ili oštrog kamenja, bolje sa šlapama nego bez.
i u cudu se cudite zasto svi do braca ne dodju na luftmadracu
Pa ne baš do Brača, ali do Šolte bi se moglo. I ne na luftmadracu, samo smeta i otežava posao.
Može se super do Krapnja s Brodarice. :D
Lastan

Post 03 Jan 2012, 01:57

kuki » wrote:Ja tebi zavidim na stabilnosti i mirnoći koju imaš dok povraćaš. :(
Pa računam… u vodi si, dakle ne moraš posebno paziti da si ne pobljuješ odjeću i obuću… :misli:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 286 times
Been thanked: 341 times
Post 03 Jan 2012, 01:59

Mislim da je lakše plivati u mjestu, tj. održavati se na površini, i povraćati nego plutati i povraćati. Povraćanje napreže i grči mišiće, što nije dobro za stabilnost. Kad čovjek pluta, treba biti miran.
Potpisi su za budale.
Lastan

Post 03 Jan 2012, 02:25

Hekatonhir » wrote:Mislim da je lakše plivati u mjestu, tj. održavati se na površini, i povraćati nego plutati i povraćati.
Ah. Terminološka zabuna.
Meni je plutanje i to “plivanje u mjestu”, što mi je termin kao i “hodanje u mjestu”, tzv. stajanje. :D
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 286 times
Been thanked: 341 times
Post 03 Jan 2012, 02:31

Bizarna li razgovora. :D Ali dobro, drago mi je da smo to riješili. :zubo:
Potpisi su za budale.
kuki

Post 03 Jan 2012, 03:06

Meni je plutanje ono kad legneš, pustiš vodu u uši i ležiš. :D
Bios
slučajna nakupina stanica

Post 03 Jan 2012, 10:47

kuki » wrote:Meni je plutanje ono kad legneš, pustiš vodu u uši i ležiš. :D
E.

A to utapanje zbog punog želuca su izmislile majke kako bi zadržale djecu doma od 14-17h. :D
Maštam ... :lux:
Jebeš čovika koji nije reka i poreka.
baja

Post 03 Jan 2012, 10:58

Ajvi » wrote:
A to utapanje zbog punog želuca su izmislile majke kako bi zadržale djecu doma od 14-17h. :D
ae, valja ubit' oko :zubo:
kukuriku

Post 03 Jan 2012, 11:08

BoDerek » wrote: Ne tražim ja da se itko, a kamo li okolina, prilagođava meni?! Koji karson?
Neka svatko govori kako mu je lijepo, uhu i srco milo, a kad se nećemo razumjet pitat ćemo i odgovarat i objašnjavat. Zašto izmišljate te probleme s Dalmatincima, kad ja takvih problema nikad nisam imala. To da me netko ne razumije ili da nekoga vrijeđam svojim naglaskom govorom i izborom riječi. Mislim pogledaj kako pola nas daanas izobličeno priča, iz čiste fore i igrarije. A jedna bi Dalmatinka trebala pazit da joj ne pobjegne lancun. Ma daj molim te.
Znači, bez obzira na uvodan post i sve izrečeno o jednoj regiji, pa neka iz zajebancije, a nije, opet na kraju zasvrbe neke ovakve benigne izjave dotepenaca.

edit: a da još nadodam da me ništa od Betinih izjava nije zasmetalo. Ženska mi je skroz smiješna i zabavna, i neka nas ne voli, ima potpuno pravo na to, ali bar ni ne proziva.
Prvo, ne izmišljam i nema potrebe da, ako se obraćaš meni, govoriš u množini. Drugo, nisam spominjala naglasak, dapače, rekla sam da mi naglasak ne smeta. Zapravo mi je puno ljepši od zagorskog i mnogih drugih naglasaka.
I nisam govorila o tome da nekom ne smije "pobjeći" lancun. Nego da, ako nakon 30 godina u Zg, ne koristiš nijedan izraz za plathu i tanjur OSIM lancun i pjat, onda ja, baš ja (nikakve množine i kurci), to smatram prekenjavanjem i/ili nepristojnošću. Ako nešto smatram prekenjavanjem, to mi ide na živac.
Ne znam zašto se ti uzrujavaš što to meni ide na živac.
Drugo, kakvo prozivanje, šta ti je? Rekoh svoj osobno mišljenje, a svijet se ne ravna ni po meni ni po tebi, niti bi trebao.
Nek(v)arljiva.
Beau

Post 03 Jan 2012, 12:04

kukuriku » wrote:
Prvo, ne izmišljam i nema potrebe da, ako se obraćaš meni, govoriš u množini. Drugo, nisam spominjala naglasak, dapače, rekla sam da mi naglasak ne smeta. Zapravo mi je puno ljepši od zagorskog i mnogih drugih naglasaka.
I nisam govorila o tome da nekom ne smije "pobjeći" lancun. Nego da, ako nakon 30 godina u Zg, ne koristiš nijedan izraz za plathu i tanjur OSIM lancun i pjat, onda ja, baš ja (nikakve množine i kurci), to smatram prekenjavanjem i/ili nepristojnošću. Ako nešto smatram prekenjavanjem, to mi ide na živac.
Množina je jer govorim tebi i cijeloj skupini ljudi koji tako mislite. Ovakvih sam se pirmjedbi naslušala u životu, a najviše na onom forumu, pa teško pričam u jednini kad je o tome riječ.
Mene je ta stvar malo počela vrijeđat, iskreno. Jer i ti sama kažeš da tvoje Dalmošice tako ne pričaju, ali si valjda, svejedno, se naslušala puno više ovih drugih kad imaš tako silnu potrebu to spominjati.
Ako ti ne smeta naglasak za koji kažeš da ne ovisi o izboru, zašto ti uz taj isti naglasak smeta lancun kad znaš što znači? Zapravo ne zašto ti smeta, nego zašto si tako uvjerena da je taj lancun u njihovim ustima samo da prenesu neku poruku purgerima?? Gle, nije. Jednostavno NIJE. Osobno, ne poznajem NITI JEDNOG Dalmatinca u ZG koji baš sve izrazito dalmatinske riječi protura uvijek i u svakoj situaciji. Ne poznajem. Neke riječi su zadržali, neke nisu (lancun čak i ja kažem, pijat ponekad, pinjur uvijek. Ljepše su mi jednostavno.)
Ne kažem da to nije stvar i izbora. Jest, svi biramo riječi koje su nam ljepše i više volimo, ali NE da bi nervirali purgere. I to nema veze s pristojnošću.
Apsolutno mogu razumjeti da te nerviraju te riječi, ali to da smatraš nepristojnim koristiti ih nakon 30 godina života u ZG, to smatram uvredljivim. Ej, nepristojno?. Al dobro, to je samo moje mišljenje. Kog briga.
Ne znam zašto se ti uzrujavaš što to meni ide na živac.
Drugo, kakvo prozivanje, šta ti je? Rekoh svoj osobno mišljenje, a svijet se ne ravna ni po meni ni po tebi, niti bi trebao.
Nije prozivanje, sori. Nego mi taj kontekst već jako smeta (ne bi mi inače ni to smetalo, ali sam ga se toliko naslušala i uvijek ga se iznosi kao univerzalnu istinu, hint:gugi) - pozivanje na pristojnost i Rimljane (RImljane nisi ti spomenula) zbog IZBORA RIJEČI! I danas je već toliko normalno ustvrdit da su Dalmoši nekulturni jer pričaju 'aee eee' po finim zagrebačkim ulicama. Ali, inače ste jako tolerantni i volite sve dotepence, al kaj je preveć je preveć. Oprosti na množini.
Jednostavno, ovo Betino nevoljenje mi je puno draže. Eto tolko.
kukuriku

Post 03 Jan 2012, 12:16

BoDerek » wrote:
Množina je jer govorim tebi i cijeloj skupini ljudi koji tako mislite. Ovakvih sam se pirmjedbi naslušala u životu, a najviše na onom forumu, pa teško pričam u jednini kad je o tome riječ.
Mene je ta stvar malo počela vrijeđat, iskreno. Jer i ti sama kažeš da tvoje Dalmošice tako ne pričaju, ali si valjda, svejedno, se naslušala puno više ovih drugih kad imaš tako silnu potrebu to spominjati.
Ako ti ne smeta naglasak za koji kažeš da ne ovisi o izboru, zašto ti uz taj isti naglasak smeta lancun kad znaš što znači? Zapravo ne zašto ti smeta, nego zašto si tako uvjerena da je taj lancun u njihovim ustima samo da prenesu neku poruku purgerima?? Gle, nije. Jednostavno NIJE. Osobno, ne poznajem NITI JEDNOG Dalmatinca u ZG koji baš sve izrazito dalmatinske riječi protura uvijek i u svakoj situaciji. Ne poznajem. Neke riječi su zadržali, neke nisu (lancun čak i ja kažem, pijat ponekad, pinjur uvijek. Ljepše su mi jednostavno.)
Ne kažem da to nije stvar i izbora. Jest, svi biramo riječi koje su nam ljepše i više volimo, ali NE da bi nervirali purgere. I to nema veze s pristojnošću.
Apsolutno mogu razumjeti da te nerviraju te riječi, ali to da smatraš nepristojnim koristiti ih nakon 30 godina života u ZG, to smatram uvredljivim. Ej, nepristojno?. Al dobro, to je samo moje mišljenje. Kog briga.

Nije prozivanje, sori. Nego mi taj kontekst već jako smeta (ne bi mi inače ni to smetalo, ali sam ga se toliko naslušala i uvijek ga se iznosi kao univerzalnu istinu, hint:gugi) - pozivanje na pristojnost i Rimljane (RImljane nisi ti spomenula) zbog IZBORA RIJEČI! I danas je već toliko normalno ustvrdit da su Dalmoši nekulturni jer pričaju 'aee eee' po finim zagrebačkim ulicama. Ali, inače ste jako tolerantni i volite sve dotepence, al kaj je preveć je preveć. Oprosti na množini.
Jednostavno, ovo Betino nevoljenje mi je puno draže. Eto tolko.
Ja sam dotepenka u Zg. A moji su, tamo oklen sam se ja dotepla, dotepenci.
Mene su naučili da doma razgovaraš kako hoćeš, a u socijalnim situacijama (u razgovoru s kolegama na poslu, recimo) koristiš standardni hrvatski jezik.
Ako netko to ne zna ili si daje pravo to ignorirati, ja sebi dajem pravo da ga smatram nepristojim.
I molim te lijepo da me trpaš u one koji ne vole Dalmatince. Moj se stav odnosi i na sve druge koji tepu po lokalizmima u neprikladnim situacijama. A Dalmatince sam spomenula jer smo na ovoj temi.
Nek(v)arljiva.
Beau

Post 03 Jan 2012, 12:21

Okej, sori ne emotivnijem postu.

Još bih samo voljela malo o tim 'neprikladnim situacijama' gdje se zahtijeva standard.
Koje su to, ajmo ih malo nabrojati. I koliko se često prosječan puk nađe u takvim situacijama?
baja

Post 03 Jan 2012, 12:29

BoDerek » wrote:... I koliko se često prosječan puk nađe u takvim situacijama?
pa ono, kad uđeš u dućan ne tražiš kvarat kruva nego četvrt :D

btw, ove koji strancima pljuju po vlastitoj državi bi izgnala :o
kukuriku

Post 03 Jan 2012, 12:31

BoDerek » wrote:Okej, sori ne emotivnijem postu.

Još bih samo voljela malo o tim 'neprikladnim situacijama' gdje se zahtijeva standard.
Koje su to, ajmo ih malo nabrojati. I koliko se često prosječan puk nađe u takvim situacijama?
Svakodnevno.
Ako ja svoje zagorke i otočanke i dalmatinke ne zasipam kapijom, ekserima, šerpama, kašikama i firangama, peškirima i pendžerima, rernom, tepsijom i virnicom, isto očekujem i od njih.
Ako me zanima, pitat ću kako se kaže rajčica na bednjanskom.Ili kojem god.
Nek(v)arljiva.
Beau

Post 03 Jan 2012, 12:35

Ne znam, nemam ja tog bon tona u sebi. Malo me sram.
Ne shvaćam pravila ponašanju u zemlji, van zemlje, strancima, domaćima.
Ja se ponašam manje više jednako svugdje. Kad osjetim dobru volju u čovjeku, osmijeh i tako to, nije me briga priča li mi standardom il kineskim dijalektom. Sporazumjet ću se i s Kinezom ako to želimo oboje.
kukuriku

Post 03 Jan 2012, 12:42

BoDerek » wrote:Ne znam, nemam ja tog bon tona u sebi. Malo me sram.
Ne shvaćam pravila ponašanju u zemlji, van zemlje, strancima, domaćima.
Ja se ponašam manje više jednako svugdje. Kad osjetim dobru volju u čovjeku, osmijeh i tako to, nije me briga priča li mi standardom il kineskim dijalektom. Sporazumjet ću se i s Kinezom ako to želimo oboje.
A issa ti. :gaah:
Pa ne mrzim ja te "lancunjare" :zubo: . Samo postoji taj aspekt njihova ponašanja koji mi je bezze. Kao što valjda svaki čovjek koji hoda kuglom zemaljskom ima neki aspekt ponašanja koji je meni bezze.
I vjerojatno svaki od načina mog ponašanja je nekom bezze. Pa šta.
Nemoj mi se uzrujavat, znaš da si ti meni super! Sestro! :raspa:
Nek(v)arljiva.
  • Information