Standard, plaće, klase...

Sve od javnog i tajnog interesa
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 06 Feb 2012, 22:22

A ja se čudim kako su kod nas ljudi nevoljni protestirat... :rofl:
Desit će nam se Francuska revolucija, al ovim tempom za jedno 100 godina. :E Sve se uspješnije na podcijenjenost navikavamao.

Srednji sloj ne bi trebao razmišljati o novcu za hranu. I trebao bi moći otići na destetodnevno ljetovanje, vrlo vjerojatno i zimovanje, a da to ne osjeti u godišnjem budžetu kao veliku stavku.
Razmišljanja o tome koliko se deka salame može uzeti, e jebga, to ne bi smio biti srednji sloj. Ne danas.

Al, navikli smo se izgleda. :E Reko bi David...O, mi smo zadovoljni! Pritisnulo nas dobro sa sviju strana; od nekakve smo se silne miline umrtvili, pa jedva dišemo...

ombia

Post 06 Feb 2012, 22:24

Herp » wrote:
Sad sam ukucala u oglasnik najam stana u Zagrebu po cijeni od 250 do 300 eura (računam još onih 100 da ti ostanu za režije - ta cijena tak i tak ne varira toliko jako bio sam ili ne) površine od 50 do 85 kvadrata, izbacilo mi je 37 stranica oglasa.
(Navedenih 1500 kn je, možda smo se krivo skužili, po osobi, znači najam + režije su ravno 400 eura.)
Pola od toga su rupetine od kojih bi odustala da ih uzivo vidis. Nije da su ovi koje sam prije spomenula u postu retardirani ili nesposobni, jednostavno to nije uobicajna cijena dvosobnog stana u zagrebu s rezijama. I zasto si trazila od 300 eura plus rezije kad je pisalo 1500 kuna?

Tek sad vidim.
Da krivo smo se skuzile, mislila sam da tvrdis da takav stan sve skupa kosta 1500 kuna s rezijama. 3000 kuna to vec da.

Sto je to Pjescana sto placas holdingu?
Eks

Post 06 Feb 2012, 23:31

nina williams » wrote:A ja se čudim kako su kod nas ljudi nevoljni protestirat... :rofl:
Desit će nam se Francuska revolucija, al ovim tempom za jedno 100 godina. :E Sve se uspješnije na podcijenjenost navikavamao.

Srednji sloj ne bi trebao razmišljati o novcu za hranu. I trebao bi moći otići na destetodnevno ljetovanje, vrlo vjerojatno i zimovanje, a da to ne osjeti u godišnjem budžetu kao veliku stavku.
Razmišljanja o tome koliko se deka salame može uzeti, e jebga, to ne bi smio biti srednji sloj. Ne danas.

Al, navikli smo se izgleda. :E Reko bi David...O, mi smo zadovoljni! Pritisnulo nas dobro sa sviju strana; od nekakve smo se silne miline umrtvili, pa jedva dišemo...
Pa to je razlog zašto nikad nećemo biti dobro i uvijek će nas netko guziti. Ako pametni ljudi vjeruju da zaslužuju mozgati o kuni više i manje za prehrambeni artikl i još i mahom mladi ljudi, onda se uopće ne čudim da nas guze od stoljeća sedmog. :raspa:
To je po sistemu- bagro, navikni se jer ti bolje neće biti. I uvijek će nam netko izvana soliti pamet kako upravo to i zaslužujemo. Pa je. Blesav čovjek zaslužuje. Da imamo samopoštovanja kao nacija odavno smo mogli biti srednjestojeća nacija. :zubo: Srbi npr. nemaju ništa, ali njih nitko ne jebe. :ne zna: Da smo se malo više zauzimali za sebe ne bi danas pognutih glava zaključivali ovakve sramotne stvari i bili zahvalni što ne spavamo pod kartonima.
Mislim, meni je to sve otužno i jadno. I koliko god nisko pali, očito uvijek možemo niže, a dokaz tome je da ono što smo imali u toj nesretnoj ozloglašenoj Jugoslaviji danas možemo sanjati. Što se standarda tiče.
I imat ćemo još manje. Jer mislimo da to zaslužujemo.
A sva ta sranja o hrvatskoj rastrošnosti je obična fama koju su raširili oni koji od te fame imaju interesa. A ostatak progutao. Mazohizam, čisti. A ne skromnost.
ombia

Post 06 Feb 2012, 23:43

Tadasnji jugoslovenski standard je ono sto ti i tvoja generacija danas otplacujete. To je bio zivot na kredit.
I ja bi da sam u Hrvatskoj ostala morala to otplacivati. Sto mi ne pada na pamet. Moji naime nista od partije nisu dobili. :)
Eks

Post 06 Feb 2012, 23:49

Koji kredit? Hrvatska danas ima daaaleko veći dug nego je imala Jugoslavija kad se raspala. Tu nam stvarno bivši sistem nije kriv, što se samog standarda tiče.
Mada, bespredmetno je pričati o tome sad, ne bih da rasprava skrene u tom smjeru, to sam samo navela kao jedan primjer.
blaze

Post 07 Feb 2012, 00:18

ex anais » wrote: Hrvatska danas ima daaaleko veći dug nego je imala Jugoslavija kad se raspala.
doći će mmf, a onda će biti jooš veći
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 07 Feb 2012, 00:43

ombia » wrote:Tadasnji jugoslovenski standard je ono sto ti i tvoja generacija danas otplacujete. To je bio zivot na kredit.
I ja bi da sam u Hrvatskoj ostala morala to otplacivati. Sto mi ne pada na pamet. Moji naime nista od partije nisu dobili. :)
Kak to da ti starce nisu ubili na Golom Otoku? To bi se super uklopilo u prvi dio posta.
Zakaj ekipa koja ode živjeti van počne srati na tone?
kuki

Post 07 Feb 2012, 00:58

Morticia » wrote: Kad si ti bio student kila kruha je bila između 6 i 7, danas je 8 i pol.
U pekari u mom kvartu je kruh od 750 grama pet kuna.
Poserem ti se na izračun po kojem SREDNJI SLOJ mora škrtariti i trest se nad jebenom HRANOM. :flop:
Evo, ja nisam srednji sloj, ne škrtarim i ne tresem se nad hranom, i mjesečno pojedem manje od 1000 kuna. Ne uspoređujem panično koji proizvod košta kunu manje i kupim kiselo vrhnje od 5 kuna za onu čašičicu jer je fino za jest ga samog. Okej, da, ne odem kupit dvije litre sladoleda kad mi se jede sladoled (jedna mi nije dosta, imam omiljene kombinacije okusa i dvije litre mi uostalom traju 24 sata). Ali to nije da bih drugi dan imala za jest, nego jer hoću kupit knjigu neku.

S plaćom od pet tisuća kuna bih mogla jest sladoled dok čitam tu istu knjigu. I njenu prijateljicu knjigu. I njihovu knjigu sestričnu. Nakon povratka iz Venecije u koju sam otišla popit subotnju kavu.
Morticia » wrote:Zajebavaj se, zajebavaj :zubo:, al' meni je i dalje 50 kuna za dnevne potrebe prehrane kod zdravog i mladog čovjeka koji radi i troši se puno premalo da bih mogla razgovarati o srednjem sloju.
I meni je bilo dok sam ručala u Kukurikuu svaki dan, al onda sam se odselila pa mi je sad nepraktično ić u Kastav na ručak.
Silajn

Post 07 Feb 2012, 01:16

Ali kuki, napisala si da pojedeš više, samo ne plaćaš :ne zna: I ne plaćaš prijevoz? Negdje se ne može švercati.
kuki

Post 07 Feb 2012, 01:23

Morticia » wrote: Dakle, ostane ti 750 kuna mjesečno za IŠTA što nije osnova osnove.
Higijena, odjeća, obuća (primjeti da ovo nisam uvrstila među osnovno, iako realno jest).
I svi eventualni nepredviđeni troškovi- razbije ti se prozor, rikne veš mašina, pukne cijev, itd., itd...
Imaš PUNIH 25 kuna dnevno za apsolutno sve troškove koji nisu čista i puka egzistencija.

Ako je to srednji sloj jebi ti mene.
Žao mi je, ali, da, to je na rubu rubova siromaštva, bez obzira što na svijetu postoje i oni gladni.
Dakle, ako se ne preselim u skuplji stan kad budem zarađivala pet tisuća (da napomenem, pljunem s prozora na autobusnu i tramvajsku stanicu i to na liniji noćnih tramvaja, nije da 1400 plaćam za stan 30 kilometara udaljen od civilizacije), s obzirom na to da mi nije egzistencijalna nužnost naručivati svaki dan dostavu,

to će biti

1400 stan
700 režije (zimi, ljeti 590)
800 hrana
100 higijenske potrepštine, sredstva za čišćenje i ostali dm asortiman
290 zet

Dakle, 3290 kn.

Ostat će mi 1710 kuna mjesečno kad zadovoljim svoje osnovne potrebe. (Kvarove u stanu plaća gazdarica, ako krepa recimo vešmašina, kupuje novu.)

To je 20520 kuna u godini dana.

Evo, suza mi je krenula.
kuki

Post 07 Feb 2012, 01:27

Silajn » wrote:Ali kuki, napisala si da pojedeš više, samo ne plaćaš :ne zna: I ne plaćaš prijevoz? Negdje se ne može švercati.
Da, ne plaćam prijevoz (20 kuna mjesečno recimo, kad osoba u plavom uđe u tramvaj) jer nemam prijavljeno boravište. Ja bih rado da imam i da plaćam prijevoz jer mi je golem stres sjediti/stajati u prvoj polovici tramvaja desno i gledati svakog čovjeka na svakoj tramvajskoj stanici, a vozim se sat u jednom smjeru i sat natrag. Al eto, još uvijek čekam da me gazdarica prijavi. (Dosta je ležerna po pitanju tog stana, i po stanarinu zaboravi doći, jedino je vešmašina popravljena odmah.)

I znam da se švercat ne može svugdje, moja pokazna prije preseljenja je bila 310 kuna mjesečno.

U 800tinjak kuna za hranu računam i tu hranu koju si ne kupim sama i to sam naglasila barem dvaput. Jer si je mjesečno sama kupim za 350 kuna cca.

Uostalom, ja ne zarađujem pet tisuća. Mene su na moj posao s plaćicom od 5 tisuća zaposlili psihopati koji su mi dali otkaz nakon tri dana iz najbolesnijeg razloga za dat otkaz osobi na tom radnom mjestu u povijesti čovječanstva. :D
kuki

Post 07 Feb 2012, 01:42

Iskreno, nemam pojma kako bih pojela 50 kuna dnevno.

Evo, danas.

cornflakes s mlijekom - 3 kune?
3 jabuke - 4 kune
tost sa sirom - 3 kune?
tjestenina sa sirom - 4 kune
25 deka posnog sira s rumom šećerom i grožđicama - 7 kuna
juha od cca pol kile povrća - 5 kuna

26 kuna.
kuki

Post 07 Feb 2012, 01:46

ombia » wrote: Pola od toga su rupetine od kojih bi odustala da ih uzivo vidis.
Ja sam u rujnu u 9. mjesecu mogla s cimerom za 300 eura iznajmiti predivan stan na dobroj lokaciji koji je uredila akademska slikarica i bio je bombon, ali sam htjela živjeti sama.
kuki

Post 07 Feb 2012, 01:56

ex anais » wrote:Ako pametni ljudi vjeruju da zaslužuju mozgati o kuni više i manje za prehrambeni artikl i još i mahom mladi ljudi
Majke mi, moja frendica kojoj otac zarađuje 80 tisuća kuna mjesečno ima neopisivo realnije poimanje financija od hrpe ljudi ovdje i nije joj ispod časti pogledati što gdje manje košta. Zanimljivo, kad sam jednom tražila ekipu za jedan jednodnevni posao, hrpi ljudi se nije dalo dić tako rano (u podne), ona je došla. I njena druga bogata frendica isto. :raspa:
Srbi npr. nemaju ništa, ali njih nitko ne jebe. :ne zna: [/quote
Ja sam Srpkinja, nemam bogznašta al me netko jebe, što će reć da imam kurac. Ne znam kakve konkluzije možeš iz toga izvuć, ali ako budu na tragu dešifriranja Cohena, rado ću pročitat. :D
Eks

Post 07 Feb 2012, 02:16

To sam mislim već na ovom topiku objašnjavala, onaj tko ima toliko njemu je skromnost luksuz, može si ju priuštiti jer zna da ima i nije ničega žedan ni gladan, uvjetno i metaforički rečeno.

Dobro, mislila sam na politiku kad sam to rekla, na opći stav, no nebitno sad, malo sam zabrazdila u politiku. Stalno se govori o nekakvoj rastrošnosti ovdje, a šta ja znam, meni nije rastrošnost potrošiti nešto više na higijenske potrepštine i sredstva za čišćenje jer mi se 100 kn čini brutalno malo. :ne zna:
Da imam para, sigurno ne bih gledala jel nešto košta pet lipa manje ili više jer mi je to cjepidlačenje i robovanje novcu. Onaj tko mora, jebiga mora, a tko ne mora taj mi nije shvatljiv. Ako netko ima para da im ne zna broj i gleda što manje košta, to se ne zove realno poimanje financija. Neće svijet propasti ako imaš novaca pa uzmeš Dukatov, a ne Lidlov posni. :ne zna:
kuki

Post 07 Feb 2012, 02:33

Njen tata ima toliku plaću, ne ona. :) Ona ima natprosječan standard u odnosu na svoje vršnjake, ali ne u obliku 30 tisuća mjesečno.

Gle, imam, sa sjevera prema jugu, bebi šampon, regenerator, štapiće za uši, neku fensi švicarsku četkicu za zube, pastu za zube, vodicu za usta, konac za zube, hidrolat neke biljke za lice, kremu za lice, hidratantni fluid za lice, dezodorans, losion za tijelo, kremu za tijelo, cinkovu mast, sapune iz sapunoteke za tuširanje, hygieia tekući sapun, kremu za ruke (3, zapravo), gel za kožicu oko noktiju, lak za jačanje noktiju, aceton, kremu za stopala, deo kremu za stopala kad imam tenisice, deterdžent za suđe, sredstvo za kamenac, univerzalno sredstvo s octom, sanitar, dvije vrste deterdženta za robu, omekšivač. Prozore, kao što rekoh, baš i ne perem. :D
Eks

Post 07 Feb 2012, 02:43

Ček, nemoj mi reć da to sve dođe 100 kn? :o Ja sam došla do paste za zube i to je već skoro 50 kn. Ok, kreme traju malo dulje, ali opet... ?

Evo, najjeftinije cijene:
šampon- 11 kn
regenerator -11 kn
sapun- 3 kn, par komada oko 6-10 kn
ili tekući - 8-10 kn
dezodorans- 20 kn (ok, nije najjeftiniji, ali recimo ja taj uzimam jer mi jedini paše)
losion za tijelo- 10 kn
obična nivea za sve- mala kutijica- 8, velika 20 ili 30 kako gdje
četkica za zube- 8 kn (srećom, zubara ne plaćam :zubo: )
pasta za zube- 11 kn
štapići- 4, 5 kn
gel za tuširanje, 2 kom, 18-20 kn
vosak trake- 40 kn
labello- 12 kn
gel za umivanje lica- 12 kn
ulošci- always duo 22 kn

tu i tamo farba za kosu- 35-40 kn
tu i tamo puder 100 kn
i sva ostala kozmetika da sad ne nabrajam maskare i pizdarije koje više baš i ne kupujem (nema se :zubo: )
nekad sam znala uzeti vichy kremu za lice, više ne

No kad podvučem ovo osnovno, to je dakle bez sredstava za čišćenje više od 100 kn. :ne zna:
kuki

Post 07 Feb 2012, 02:49

Pa ne kupujem sve to svaki mjesec. :confused:
Eks

Post 07 Feb 2012, 02:52

kuki » wrote:Pa ne kupujem sve to svaki mjesec. :confused:
Meni regeneratora ostane za drugi mjesec, šampona, sapuna, paste za zube, gela za tuširanje ne. Ovo je jedna verzija, mogla sam umjesto nekih stvari ubacit nešto drugo, ovisi što zafali. :ne zna: Ali opet, nikad mi ne dođe ispod 150 kn. S najjeftinijim cijenama.
Tea Tree

Post 07 Feb 2012, 02:53

A, đe su vam deterdženti za veš, bijeli i šareni, omekšivač, sredstva protiv kamenca i kuhinjske masnoće (Cilit bang), ono za parkete?
Eks

Post 07 Feb 2012, 02:54

Tea Tree » wrote:A, đe su vam deterdženti za veš, bijeli i šareni, omekšivač, sredstva protiv kamenca i kuhinjske masnoće (Cilit bang), ono za parkete?
E, to i kažem. :zubo: A toalet papir nisam ni ubrojila.

Stavi ti popis, Tea. :E
kuki

Post 07 Feb 2012, 02:58

Tea Tree » wrote:A, đe su vam deterdženti za veš, bijeli i šareni, omekšivač, sredstva protiv kamenca i kuhinjske masnoće (Cilit bang), ono za parkete?
Dakle, u sadašnjem stanu živim od rujna. Od tad imam 4 kile plavog lela, imam ga za još par mjeseci, bocu nekog noname deterdženta za šareno, imam ga još nešto, bocu omekšivača, imam ga još podosta, za razna čišćenja uključujući masnoće u kuhinji imam neko denkmitovo od octa, litra deset kuna, za kamenac imam denkmitovo, litra deset kuna.

S obzirom na to da sva jako dobro obavljaju svoj posao, nastavit ću ih kupovat i kad budem žena nogometaša. Iako, rekla mi je mama da je ona zadovoljnija nekim drugim brutalno jeftinim praškom, pa ću kad potrošim ovaj kupiti taj njen.
kuki

Post 07 Feb 2012, 02:59

ex anais » wrote:
E, to i kažem. :zubo: A toalet papir nisam ni ubrojila.
E da, imam četveroslojni toaletni papir i vlažni toaletni papir za kad god ne idem srat u vrijeme prikladno da se istuširam nakon toga. Mislim, koliko toaletnog papira mogu potrošiti u mjesec dana? :D
Tea Tree

Post 07 Feb 2012, 03:01

:misli: Ja ne znam biti tako šparna da me ubiješ. Imam i ja trenutno bocu od 4.5 l Woolitea ili Perwolla, nisam sigurna, ali mi je to već negdje 3. ili 4. od rujna. I to od 4.5 litre.
A, ne pijem ga, majke mi. :crying:

OK, deterdžent za suđe mi traje dugo jer ne kuham.
Eks

Post 07 Feb 2012, 03:04

kuki » wrote: E da, imam četveroslojni toaletni papir i vlažni toaletni papir za kad god ne idem srat u vrijeme prikladno da se istuširam nakon toga. Mislim, koliko toaletnog papira mogu potrošiti u mjesec dana? :D
To ja griješim što uzimam jednoslojne i/li dvoslojne, priznajem. :brukica: Pošto ga koristim i kao papirnate maramice kad me sinusi maltretiraju onda ga znam potrošiti više. :zubo:
  • Information