Smrtna kazna

Sve od javnog i tajnog interesa
Eks

Post 23 Sep 2011, 09:37

aisling » wrote:Razumijem želju da se nekoga onemogući da ponovi zločin, no smrtna kazna je prerizičan alat za to dok god ima i drugih, a može ih biti.
Može. Drastična doživotna koja prelazi životnu dob i nada u to da neće pobjeći. To je jedino čega se mogu sjetiti.
S tim da mislim na zaista monstruozne slučajeve.

aisling

Post 23 Sep 2011, 09:38

Ja sam to samo u filmovima vidjela, a ako je u filmu, mora da je istinito :zubo:

Za svaki dokazani zločin su se zbrajale kazne, pa ako je ubojstvo bilo npr. 40god zatvora, ond ako je ubio 5 ljudi dobio je 200 godina.

Mislim da je to skroz ok.
Happy Easter!
Eks

dimnjak » wrote:koliko ih prezivi da dozivi staracki dom?
Ne znam, zaista. Ali ne bih se igrala ni s tim.
dimnjak

inace, ja sam bila u pozegi i sledila sam se kako izgleda samnica. iako j to zenski zatvor.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Eks

Post 23 Sep 2011, 09:39

aisling » wrote:Ja sam to samo u filmovima vidjela, a ako je u filmu, mora da je istinito :zubo:

Za svaki dokazani zločin su se zbrajale kazne, pa ako je ubojstvo bilo npr. 40god zatvora, ond ako je ubio 5 ljudi dobio je 200 godina.

Mislim da je to skroz ok.
Nije samo u filmovima.
aisling

Post 23 Sep 2011, 09:39

dimnjak » wrote:inace, ja sam bila u pozegi i sledila sam se kako izgleda samnica. iako j to zenski zatvor.
Koliko si odlezala?
Happy Easter!
dimnjak

Post 23 Sep 2011, 09:40

oni imaju sustav zbrajanja. mi imamo stjecaj.
dimnjak

Post 23 Sep 2011, 09:41

aisling » wrote: Koliko si odlezala?
mislim da je tura trajala 2h :zubo:

remetinec, pak, izgleda bolje od studentskih domova. ok, u ono vrijeme :D
baja

Post 23 Sep 2011, 10:16

nemam pojma » wrote: Rehabilitacija pomaže u slučaju "zastranjenja", odnosno čovjek je upao u loše društvo, drogira se, pukao je....bla, bla, pa je počinio zločin. Ali onaj koji isti zločin počini dva puta, tu je rehabilitacija jako, jako upitna.

Doživotni? Tko garantira da takav monstrum neće pobjeći iz zatvora? Ili "greškom" biti pušten na vikend?
Sumnjam da je roditeljima djevojke koju je ubio osuđeni ubojica kada je izašao na vikend utjeha u mogućnosti njegove rehabilitacije.
koliko širok okvir daješ tim zastranjenjima, koliko tolerancije?
k tomu, kolika može biti uloga, odnosno odgovornost, društva za takva zastranjenja?
dimnjak

Post 23 Sep 2011, 10:18

zar nije prvenstveno svrha rehabilitacija, a onda kaznjavanje?
aisling

Post 23 Sep 2011, 10:37

dimnjak » wrote:zar nije prvenstveno svrha rehabilitacija, a onda kaznjavanje?
Ne znam, meni u cijeloj toj priči na prvo mjesto dolazi spriječiti mogućnost da se zločin ponovi.
Tako gledam na kažnjavanje, ne kao metodu koja će nekog promijeniti. Rehabilitacija mi je pojam koji mi je jako teško povezati s pričom o smrtnim kaznama jer mi je tu rizik opet golem.

Kako ne bi nekog osudila na smrtnu kaznu zbog rizika od pogreške (između ostalih razloga), tako bi me bilo i strah pustit ubojicu da slobodno šeta jer je rehabilitiran.
Happy Easter!
Ashtaroth

Post 23 Sep 2011, 10:37

dimnjak » wrote:zar nije prvenstveno svrha rehabilitacija, a onda kaznjavanje?
Kazna je zadovoljština. Društva nad jedinkom koja je prekršila sveta pravila društva.

Nadalje, kaže ti da si nešto napravio krivo. Ne kaže ti kako da to radiš.

Ovo drugo dijelom pokrije (ili bi trebala) rehabilitacija.

No, ne znam što se sve može rehabilitirati. I tu opet ulazim u područje što je normalno, što je društveno uvjetovano, zašto bi bilo nenormalno samo zato što nije većinski, i tko sam ja da sudim....

Ne kažem da nismo skloni kazniti, i da to nije prvi poriv. Za koješta. Od djeteta koje nam baš danas jako ide na živce, a nismo od volje strpljivo ga slušati (jer nam je šef na poslu prijetio otkazom, etc), preko partnera koji će ostati bez ručka danas jer se nije digao onih 5 puta kad ste ga zvali jesti... nadalje :D

No, baš zato što nema neke prevelike kroisti od trenutačne zadovoljštine, mislim da je zdravo ne smatrati se nepogrešivim.
Na smrtnu kaznu nema 'undo'.

Mnoge stvari se mogu popraviti, ublažiti, nekad je i 'sorry' koji je došao na vrijeme - dosta.
No, još ne znamo oživljavati mrtve.
dimnjak

Post 23 Sep 2011, 10:43

kazna je zaovoljstina drustva i ostecene osobe.
no svrha je da se zlocin ne ponovi, a tu rehabilitacija igra ulogu.
kod smrtne kazne nema rehabilitacije. samo zadovoljstine.
vrrrlet

Post 23 Sep 2011, 10:51

dimnjak » wrote:kazna je zaovoljstina drustva i ostecene osobe.
Ovisi, ako napraviš sapun od njega, onda ima rehabilitacije, vjerojatno je korisniji kao sapun nego kao bombaš samoubojica.

Inače, protivnik sam smrtne kazne. Previše je konačna i predvidljivo dosadna. Ima zabavnijih načina maltretiranja ljudi, prisilni rad, slušanje sjednica HDZ-a, čišćenje septičkih jama i slično.

Glede učiteljica... da sam ja učiteljica, jebao bih onog Vrleta od najranije mladosti. Prokleti gad i nije za drugo.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Eks

Post 23 Sep 2011, 10:52

dimnjak » wrote:kazna je zaovoljstina drustva i ostecene osobe.
Ovisi o kakvom slučaju se radi. Kako serijski ubojica može biti rehabilitiran?
Morticia

Post 23 Sep 2011, 10:53

Neću se razbacivati riječima kao što je normalno i nenormalno jer sam sklona vjerovati da je sve što je priroda stvorila "normalno".

Međutim, iživljavanje nad slabijim od sebe, u bilo kojem smislu je, po meni, svakako nešto što treba biti kažnjeno.
Ne vidim ni jednog razloga zbog kojeg bi netko tko se iživljavao, silovao i ubio dijete imao pravo na rehabilitaciju.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
aisling

Post 23 Sep 2011, 11:03

kukuriku » wrote:U pravu si, samo sam se nadovezala na lastanovu prispodobu.
A zašto na temi o smrtnoj kazni posebno raspravljamo o pedofiliji uopće?: ne zna:
Zato što je krenulo od toga koga bi se uopće kaznilo smrtnom kaznom - pedofili su istupili kao jadni od kandidata.

Ne bih da se razdvaja za sad ako ne mora, jer i priča oko toga pokazuje da nije sve uvijek crno bijelo i bez imalo mogućnosti za neku sivu zonu. A upravo te sive zone jesu najbolji razlog i dokaz da je smrtna kazna loše rješenje.
Happy Easter!
Lord Byron

Post 23 Sep 2011, 13:13

kukuriku » wrote:Btw. vrleče, mislim da smo offtopik. :misli:
Ma neeeeeee, niste. Mislim, niste tek sad. :D

Pokušaj vraćanja na temu: koliko znam (a ne znam), nije dokazano da smrtna kazna djeluje preventivno (u smislu da povećava "odustajanje" od kaznenih djela za koje je zapriječena). Ako je to istina, ostaje pitanje nečijeg prava na život, čak i nakon što oduzme pravo nekim drugima na život.

Ako se, za potrebe ove priče, čak i složimo da nemaju svi ljudi pravo na život, ostaje pitanje - što s "rubno dokazanim slučajevima", odnosno gdje je granica one formulacije "izvan razumne sumnje"? Kako u praksi povoditi smrtnu kaznu i biti siguran da nitko nevin nije pogubljen?

Odgovor na ovo pitanje ne krije se u formulaciji "jasno je tko je kriv". Nije uvijek, ne mora biti uvijek.

Inače, protiv sam smrtne kazne. Mislim da bi svaki zagovornik morao biti u stanju osobno ju izvršiti.
vrrrlet

Post 23 Sep 2011, 13:33

kukuriku wrote:
jel fašizam kad bandić pojebe gro livada i drvetova i tu zasadi gro kuća, kućeraka i kućetina s trgovinama? jel fašizam kad ja iz nevine zemlje s korovom počupam korov i posadim konop..ovaj, kupus?
Gdje je razlika? Btw. vrleče, mislim da smo offtopik. :misli:
Nije moguće. Mi oftopik? Oće nam sad smrtna kazna? :trk:

Naravno da je fašizam. Postoje ljepši načini infiltriranja u prirodu, bez puno čupanja.

Lord Byron wrote:
Inače, protiv sam smrtne kazne. Mislim da bi svaki zagovornik morao biti u stanju osobno ju izvršiti.
Ja bih mogao, ali mi nema smisla. Od leša možeš dobiti sapun i nešto organa, od kostiju možeš izrađivati nakit i to je to. Od živog čovjeka možeš dobivati puno više. Ako i ne želi prisilno raditi, uvijek može biti radijator.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
kukuriku

Post 23 Sep 2011, 13:37

vrrrlet » wrote:Ako i ne želi prisilno raditi, uvijek može biti radijator.
nije li željeni prisilni rad oksimoron? :misli:

nego, da, smrt je vrlo konačna. poslije smrti si mrtav.
već i zbog toga nije dobar izbor za živog čovjeka.
Nek(v)arljiva.
nemam pojma

Post 23 Sep 2011, 16:58

baja » wrote:

koliko širok okvir daješ tim zastranjenjima, koliko tolerancije?
k tomu, kolika može biti uloga, odnosno odgovornost, društva za takva zastranjenja?
Ja uvijek polazim od onog da smo svi ljudi i krvavi ispod kože. I da se svakom može dogoditi u životu period u kojem će pogaziti sve svoje principe. Ili jedna situacija.
Isto tako, ne mogu staviti u isti koš nekoga tko je napravio jednu prometnu u kojoj je netko stradao (bez obzira što je on kriv) i Horvatinčića i njemu slične koji svako malo naprave tako nešto.

Tolerancija? Uf, teško je to kategorizirati.
Ali ajde, recimo da mi je bilo kakav zločin nad djecom bez presedana nešto što bih kažnjavala najstrožim kaznama. Kao i silovanje.
Ne znam, strašno mi je to :ne zna:
Nečije uživanje u patnji drugog.
Koliko god ubojstvo bilo strašno, ovo mi je daleko strašnije.
Netko nekog ubije, ono okine i gotovo. Strašno je, ali opet u usporedbi s tim da netko ide mučiti drugu osobu, posebno dijete čisto svog užitka radi mi je.... ne znam, to mi je toliko strašno da ne mogu ni izraziti.

Ne smatram da je društvo nešto posebno odgovorno. Roditelji da, ali društvo kao društvo ne.
Ne mogu ja kriviti društvo ako ja, iz čiste zabave, počnem ubijati. Ili pljačkati.
Istina je da društvo može puno utjecati na čovjeka, ali ako je on iole pametan, može staviti neke granice.
Nije meni društvo stavilo prvu cigaretu u usta. Ili prvi joint. Sama skočila, sama se ubila.
baja

Post 29 Sep 2011, 14:13

nemam pojma » wrote:Ne smatram da je društvo nešto posebno odgovorno. Roditelji da, ali društvo kao društvo ne.
Ne mogu ja kriviti društvo ako ja, iz čiste zabave, počnem ubijati. Ili pljačkati.
Istina je da društvo može puno utjecati na čovjeka, ali ako je on iole pametan, može staviti neke granice.
Nije meni društvo stavilo prvu cigaretu u usta. Ili prvi joint. Sama skočila, sama se ubila.
ako društvo utječe na čovjeka, a kažeš da jest, kako je onda oslobođeno odgovornosti za taj utjecaj?
ne vjerujem da itko ubija, ili pljačka, zabave radi nego poremećaja radi
doduše, poremećaj može biti toliko dalekosežan da i ubijanje postane zabava
svakako, ja mislim da je za neke od tih poremećaja odgovorno društvo koje rjeđe bavi prevencijom nego sankcijom
nemam pojma

Post 30 Sep 2011, 07:58

baja » wrote: ako društvo utječe na čovjeka, a kažeš da jest, kako je onda oslobođeno odgovornosti za taj utjecaj?
ne vjerujem da itko ubija, ili pljačka, zabave radi nego poremećaja radi
doduše, poremećaj može biti toliko dalekosežan da i ubijanje postane zabava
svakako, ja mislim da je za neke od tih poremećaja odgovorno društvo koje rjeđe bavi prevencijom nego sankcijom
Najlakše je okriviti drugog. Mi smo takav narod. Uvijek nam je netko drugi kriv. Njemci, Mađari, Srbi......
Kriv je nastavnik zbog loše ocjene. Roditelji jer sam postao neodgovorna lijenčina.....

Kako to društvo od nekoga napravi sliovatelja ili ubojicu?
Ne provociram, stvarno me zanima.
kuki

Post 30 Sep 2011, 10:46

nemam pojma » wrote: Kako to društvo od nekoga napravi sliovatelja ili ubojicu?
Osim zapošljavanja čovjeka kao krvnika? Ili oni nisu ubojice, oni samo izvršavaju zapovijedi? :nürnberg:

Znaš li da će, hm, ne da mi se guglati točan postotak, nekih 80% ljudi ubiti čovjeka ako im to netko naredi? Ili ga brutalno mučiti strujom ako im kažeš da im je to u opisu radnog mjesta?

Na stranu sad to proizvođenje ubojica tako da im daš oružje i kažeš "pucaj", to je prelagano.

Dio sociopata se može spriječiti da postoji dok još nisu sociopati. Nekako nisam stekla dojam da je spašavanje djece od psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja, zanemarivanja, alkoholizma u obitelji jako raširena društvena praksa.
Pješčana

Post 30 Sep 2011, 10:52

nemam pojma » wrote:Izgleda da sam ja jedina za.

Svaki incest - smrtna.
Pedofilija - smrtna.
Silovanje - ako mu se dokaže da je više od jednom - smrtna.
Ubojstvo - isto kao i za silovanje.
ovo sam tek sad vidjela.
reci mi, ti bi nekog ubila zbog silovanja, ako mu nije prvi put, čak i ako to silovana osoba ne traži?
onak, glava bi letjela neovisno o ljudima uključenim u priču?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
  • Information