Verbalni oblik: za vrijeme drugog svjetskog rata na jednom brdu partizani, na drugom ustaše. Partizani viču: “Fašisti!”, ustaše viču: “Komunisti!”, a jeka odzvanja: “isti, isti!”.
"Komunisti i fašisti ustvari su isti"?
- Marsovac7
- Svemirka
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 27 times
Nisam čuo taj vic, ali smatram da nije loš i da djelomično odgovara istini. Ne potpuno — jer postoje iznimke poput relativno blagog režima u SFRJ. Uzmemo li u obzir SSSR, Kubu i Kinu, možemo reći da komunizam zna biti ekstreman. Kambodžanski vođa Pol Pot i Crveni Kmeri bili su čak krvožedniji i okrutniji od Staljina, smaknuli su milijune — ne metkom, nego zašiljenim bambusovim kolcem.
S druge strane, komunisti u Jugoslaviji nisu pokretali masovne čistke i ubojstva. To nije bila svakodnevna politika. Režim je bio represivan prema neprijateljima, ali masovna zvjerstva nisu bila dopuštena (Tito je kaznio Rankovića zbog provođenja takvih zločina nad kosovskim Albancima). Fašistima, pak, to je bio „modus operandi“ — nema fašističke/nacističke države koja nije bila zločinačka.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 285 times
- Been thanked: 341 times
Načelno se slažem s većinom napisanoga, ali dopunit ću te tu i tamo.
Nije to stvar okrutnosti nego praktičnosti. Nisu imali dovoljno municije, a kolac u zatiljak bio je jednako efikasan.
Folksdojčere si zaboravio? Komunistička vlast u Jugoslaviji konfiscirala im je imovinu i zatvarala ih u logore proglasivši ih kolektivnim krivcima, u kojima ih je do 1948. godine stradalo oko 60 tisuća. Nisu milijunske žrtve, ali jesu žrtve, i to civilne. Za one druge pobrinuli su se na križnim putevima diljem SFRJ.Pastir wrote: ↑15 Sep 2025, 20:09S druge strane, komunisti u Jugoslaviji nisu pokretali masovne čistke i ubojstva. To nije bila svakodnevna politika. Režim je bio represivan prema neprijateljima, ali masovna zvjerstva nisu bila dopuštena (Tito je kaznio Rankovića zbog provođenja takvih zločina nad kosovskim Albancima).
Potpisi su za budale.
Namjerno sam ih izostavio — ne jer opravdavam komuniste, nego zato što poraće ne smatram „normalnim“ vremenima. Bilo je tada svega, pa i okrutnosti „po inerciji“.Stitch wrote: ↑15 Sep 2025, 20:55Folksdojčere si zaboravio? Komunistička vlast u Jugoslaviji konfiscirala im je imovinu i zatvarala ih u logore proglasivši ih kolektivnim krivcima, u kojima ih je do 1948. godine stradalo oko 60 tisuća. Nisu milijunske žrtve, ali jesu žrtve, i to civilne. Za one druge pobrinuli su se na križnim putevima diljem SFRJ.
Ali u pravu si — „Folksdojčeri“ jesu bili žrtve.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Stitch
- Head Honcho
Baš gledam što ću s tim.Šabović Adis wrote: ↑15 Sep 2025, 21:42Možel se ovih par posljednjih postova prebaciti na odgovarajuću temu pa da se i ja nadovežem?

Strpi se trenutak-dva.

Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
- Has thanked: 109 times
- Been thanked: 88 times
Gle, ako pitaš četnika reći će ti da partizani, ustaše, toj isti kuki. No, pitaš li? Ja ne bih.

A i ovo za žrtve, civile - ima neprijatelj, kontrarevolucionar, reakcionar...čemu novogovor? Šta, civil je nekakva sveta krava? Jbg, kod nas krava nisu svete. U Indiji jesu. Još.
Svaki šef države je civil, a upravo taj civil je i Vrhovni komandant. Odbijam da prihvatim to da se, na primjer, na Putina ne smije bombom. Ili dronom. Raketom. Osim, ako je baš o smjelosti riječ, jel.

I šta je s ovim križnim putevima? Šta fali golgoti? Ako umjesto golgota napišem križni put odjednom ono što se nekome desi na pravdi boga nije ujedno i božja pravda? I kakve veze SFRJ ima s križnim putem? Možda, uz križni put , i stvaranje svijeta treba da uvrstimo u istorijske događaje, s navedenim mjestom radnje, vremenom radnje i uz dva svjedoka? Po mogućnosti da se zovu Jehovini?

Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
- Marsovac7
- Svemirka
I folksdojčeri i domobrani i “kulaci” i “informbiroovci” i “proljećari” … puno je bilo tih kategorija ljudi koji su nastradali od “ne tako okrutnih” domaćih komunjarskih vlasti. Znatno manje nego u Kini i SSSRu, ali ipak ne tako malen broj.Pastir wrote:Namjerno sam ih izostavio — ne jer opravdavam komuniste, nego zato što poraće ne smatram „normalnim“ vremenima. Bilo je tada svega, pa i okrutnosti „po inerciji“.
Ali u pravu si — „Folksdojčeri“ jesu bili žrtve.
Dio toga je dobro prikazan u filmu (i seriji) Antuna Vrdoljaka “Duga mračna noć”.
Wow, postala sam moderatorica. :)
- Stitch
- Head Honcho
Da. Čim u programu djelovanja imaš diktaturu proletarijata (tj. nasilje), nešto u toj ideji ne štima. Ljude načelno ne treba puškom tjerati da žive u kapitalizmu, to je i dalje najbolji političko-ekonomski sustav. Za komunizam takvo što ne može se reći.

No komunisti jesu antifašisti, svi do jednoga, što im je svakako plus.
Potpisi su za budale.
- Marsovac7
- Svemirka
Niti sam na pogrešnoj strani niti krivim pravu. Samo napominjem kako je u nas ta tzv. prava strana počinila znatno više zločina, ne samo u cijelom razdoblju koliko su bili na vlasti, nego već u prvoj godini.Šabović Adis wrote:Ono kad si na pogrešnoj strani a za to kriviš pravu...
Wow, postala sam moderatorica. :)
- Šabović Adis
- Inventar
Prava je takozvana? I ono s bili zločini a ne kazne?
Ccc, da mi samo znati na koji način se dođe do toga da su komunisti i fašisti jedno te isto - jednačenjem suglasnika? I samoglasnika?
Možda paralogističkom-sofističkom mtodom: fašisti su koristili topove, komunsti su koristili topove => fašisti = komunisti?
Msm, ima logike. Eto, naprimjer, trokut i četverokut, i jedno i drugo su kutovi, jel tako?
- Stitch
- Head Honcho
Misliš da je strijeljanje bez suđenja - kazna? Po čemu se to razlikuje od metoda SS divizijâ (Prinz Eugen i drugih), koje su po kratkom postupku ubijale i civile i "komunističke bandite"?
Nema kažnjavanja bez suda, pretpostavljanja nevinosti i dokazivanja krivice. Ako toga nema, onda nema ni razlike.
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
Ko kaže da je bez suđenja?Stitch wrote: ↑16 Sep 2025, 14:29Misliš da je strijeljanje bez suđenja - kazna? Po čemu se to razlikuje od metoda SS divizijâ (Prinz Eugen i drugih), koje su po kratkom postupku ubijale i civile i "komunističke bandite"?
Nema kažnjavanja bez suda, pretpostavljanja nevinosti i dokazivanja krivice. Ako toga nema, onda nema ni razlike.
- Šabović Adis
- Inventar
- Stitch
- Head Honcho

Ako govorimo o smrtnoj kazni - da, likvidacija može biti legalna i legitimna, što ne znači da je podržavam. No pitanje je koliko su se pojedinci držali slova zakona. Nije tajna da su partizani bili posebno oštri prema ustašama - kao i oni prema njima, uostalom. Bilo je to više načelo "oko za oko, zub za zub" nego zakonski čin.Šabović Adis wrote: ↑16 Sep 2025, 14:45I kad je već spominješ, likvidaciju ne smatraš zaknoskim činom?
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
Stvarno?
Ne uviđaš, recimo, da je '41. partija osudila neprijatelja na uništenje i da je isti bio uništavan 4 godine, da su presudu upravo partizni sprovodili u djelo? Možda smatraš da to što neprijatelj nije prisustvovao suđenju znači da suđenja nije ni bilo? Neprijatelju nismo dokazali krivicu, suđenje u odsustvu se ne pika? Možda misliš da nam treba saglasnost neprijatelja da ga uništimo? Mi smo nekakav mačji kašalj?

Gle, nekad je i ovo "oko za oko, zub za zub" bilo zakon. Ima tako tih likova tu kolji urlaju "nema suda do božjeg!", a ako je uistinu tako onda su ovi Folskdojčeri, primjerice, izginuli po božjem određenju, ne po direktivi partije. Bog im je presudio a ne partija. Jedino bog je kadar.Ako govorimo o smrtnoj kazni - da, likvidacija može biti legalna i legitimna, što ne znači da je podržavam. No pitanje je koliko su se pojedinci držali slova zakona. Nije tajna da su partizani bili posebno oštri prema ustašama - kao i oni prema njima, uostalom. Bilo je to više načelo "oko za oko, zub za zub" nego zakonski čin.

Odgovorno tvrdim, direktive su tu, na sigurnom, a to što ih urlači nikad nisu vidjeli samo znači da nisu upućeni u materiju, da nisu na pozicijama na kojima se dlučuje ter da ih uistinu niko ništa i ne pita.
Bijesne gliste, da.

- Stitch
- Head Honcho
Aha, kada je Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka odlučila da je zakonito provesti represiju nad Židovima i Romima, bila je dakle u pravu? Ili kada je Komunistička partija Kine gotovo istrijebila vrapce optuživši ih da su štetočine - pa uzrokovala glad i smrt nekoliko milijuna ljudi? Princip je isti, nemoj sad mucati i vrdati.Šabović Adis wrote: ↑16 Sep 2025, 16:46Stvarno?
Ne uviđaš, recimo, da je '41. partija osudila neprijatelja na uništenje i da je isti bio uništavan 4 godine, da su presudu upravo partizni sprovodili u djelo? Možda smatraš da to što neprijatelj nije prisustvovao suđenju znači da suđenja nije ni bilo? Neprijatelju nismo dokazali krivicu, suđenje u odsustvu se ne pika? Možda misliš da nam treba saglasnost neprijatelja da ga uništimo? Mi smo nekakav mačji kašalj?

Nema partije, stranke, udruge građana itd. koja može glumiti sud. Nema. Ne samo zato što nije kvalificirana nego i stoga što (tro)dioba vlasti postoji s razlogom. Ono što je zakonodavno ne može biti izvršno, a ono što je izvršno ne može biti sudsko. Nema tu načela "kadija te tuži, kadija ti sudi". Pravom se, osim toga, bave pravnici, a ne poluobrazovani i polupismeni komesari. Ako nisu organizirali suđenje - pravo suđenje, s iznošenjem dokaza i obrane - nego su strijeljali ljude ne pitajući jesu li svojevoljno ili prisilno mobilizirani, što su činili i slično, onda nisu ništa bolji od fašista/nacista. Točka, kraj rasprave. Ne mogu vjerovati da to moram tumačiti ikomu starijem od 15 godina.

Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
Šta ima da vrdam?Stitch wrote: ↑16 Sep 2025, 17:36Aha, kada je Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka odlučila da je zakonito provesti represiju nad Židovima i Romima, bila je dakle u pravu? Ili kada je Komunistička partija Kine gotovo istrijebila vrapce optuživši ih da su štetočine - pa uzrokovala glad i smrt nekoliko milijuna ljudi? Princip je isti, nemoj sad mucati i vrdati.

Kad si nekažnjiv onda za svaki poprijeko upućen pogled možeš tvrditi da je zločin. No, jesli li? Msm, nekažnjiv?
Švabe su onomad bile utripovale da su nekažnjive: kokenš Roma - nije zločin, kokneš Židova, isto nije zločin, ukokaš Švabu iiiiiii onda 100 ne-Švaba mora platiti glavom.
E onda smo mi toliko Švaba pokokali, more krvi smo prolili, samo da Švabama utuvimo u glavu da ni kokanje Švaba nije zločin i to ne zato što su Švabe kokale jadne Židove, već zato što su na nas digli ruku. Nisu Švabe unfuckable, nisu ni Židovi. Ni Romi. Mi smo ovdje unfuckable. To smo i dokazali. Na djelu.
???Nema partije, stranke, udruge građana itd. koja može glumiti sud. Nema. Ne samo zato što nije kvalificirana nego i stoga što (tro)dioba vlasti postoji s razlogom. Ono što je zakonodavno ne može biti izvršno, a ono što je izvršno ne može biti sudsko.
De mi reci kakve veze komunisti imaju s nekomunističkim principima?
Ako ovo jedno nema veze s drugim a dugo nema veze s trećim, onda ni treće nema veze s prvim kao ni prvo s trećim. Tada ništa nema veze. Gluhi telefoni. Što imaš danas - nefunkcionalnu vlast i sudstvo.
Rastrojstvo nije vrlina.
Činjenice te opovrgavaju.Nema tu načela "kadija te tuži, kadija ti sudi".
Mi otkako smo pravo i pravdu uzeli u svoje ruke i pravo i pravda su u našim rukama. Onima koji sad krenu vrištati zločinciiiii, uzeli ste pravdu u svoje ruke! poručujem ovo: jebo pravdu ako je u tuđim rukama, mi znamo kako to izgleda, davno smo to prošli prošli i ne vraćamo se na to ni mrtvi!Pravom se, osim toga, bave pravnici, a ne poluobrazovani i polupismeni komesari. Ako nisu organizirali suđenje - pravo suđenje, s iznošenjem dokaza i obrane - nego su strijeljali ljude ne pitajući jesu li svojevoljno ili prisilno mobilizirani, što su činili i slično, onda nisu ništa bolji od fašista/nacista. Točka, kraj rasprave. Ne mogu vjerovati da to moram tumačiti ikomu starijem od 15 godina.
Komesar je poslan sa zadatkom, i to nakon presude a presudu je donijela partija. Da nije postrijeljao sve što mu je biio naloženo mi bismo strijeljali njega. Biti mobiliziran, prisilno ili svojevoljno, potpuno je nebitno u tom slučaju.
I pametno bi ti bilo da partiju prestaneš smatrati nekom vrstom demokratske stranke te o njoj suditi po demokratskim principima. To ti je žešći straw-man, znaš, nije to crna ovca nego vuk.

- Stitch
- Head Honcho
Što ti je, pobogu, ovo?Šabović Adis wrote: ↑16 Sep 2025, 18:44Šta ima da vrdam?![]()
Kad si nekažnjiv onda za svaki poprijeko upućen pogled možeš tvrditi da je zločin. No, jesli li? Msm, nekažnjiv?
Švabe su onomad bile utripovale da su nekažnjive: kokenš Roma - nije zločin, kokneš Židova, isto nije zločin, ukokaš Švabu iiiiiii onda 100 ne-Švaba mora platiti glavom.
E onda smo mi toliko Švaba pokokali, more krvi smo prolili, samo da Švabama utuvimo u glavu da ni kokanje Švaba nije zločin i to ne zato što su Švabe kokale jadne Židove, već zato što su na nas digli ruku. Nisu Švabe unfuckable, nisu ni Židovi. Ni Romi. Mi smo ovdje unfuckable. To smo i dokazali. Na djelu.

Ne znam jesi li u školi imao političke ili filozofske predmete, ali u SFRJ bilo je trodiobe vlasti - partiji unatoč. To nema veze s komunističkim ili nekomunističkim principima, tako funkcionira svaka moderna država. U komunističkim zemljama partija se petlja u sve, kako onda ne bi u osnovne društvene postavke - ali politička podjela načelno vrijedi. Štoviše, rekao bih da u većini slučajeva partiju uopće nije zanimalo sudstvo. Funkcioniralo je tako kako je funkcioniralo - šlampavo, kao i sve drugo u Jugoslaviji. Iznimka je bilo ono što se partiju direktno ticalo - ideološki nabijeni slučajevi. Tu se pakovalo da sve puca.Šabović Adis wrote: ↑16 Sep 2025, 18:44???
De mi reci kakve veze komunisti imaju s nekomunističkim principima?
Ako ovo jedno nema veze s drugim a dugo nema veze s trećim, onda ni treće nema veze s prvim kao ni prvo s trećim. Tada ništa nema veze. Gluhi telefoni. Što imaš danas - nefunkcionalnu vlast i sudstvo.
Rastrojstvo nije vrlina.

Ne bih rekao.
Uopće nije riječ o jednopartijskim i višepartijskim sustavima, demokraciji i autokraciji - govorim ti o osnovama politologije i prava. Juga nije bila banana-država, ma koliko se ti trudio prikazati je takvom. Nesvrstani, Istok, Zapad - bilo je mnogo faktora koji su prisilili Tita da sredi SFRJ iznutra i izvana. Glumio je uzornog, voljenog vođu koji vodi uzornu, međunarodno uglednu zemlju. Pogledaj ustav iz 1974., uostalom. Čak bi se mogao nazvati demokratskim.Šabović Adis wrote: ↑16 Sep 2025, 18:44Mi otkako smo pravo i pravdu uzeli u svoje ruke i pravo i pravda su u našim rukama. Onima koji sad krenu vrištati zločinciiiii, uzeli ste pravdu u svoje ruke! poručujem ovo: jebo pravdu ako je u tuđim rukama, mi znamo kako to izgleda, davno smo to prošli prošli i ne vraćamo se na to ni mrtvi!
Komesar je poslan sa zadatkom, i to nakon presude a presudu je donijela partija. Da nije postrijeljao sve što mu je biio naloženo mi bismo strijeljali njega. Biti mobiliziran, prisilno ili svojevoljno, potpuno je nebitno u tom slučaju.
I pametno bi ti bilo da partiju prestaneš smatrati nekom vrstom demokratske stranke te o njoj suditi po demokratskim principima. To ti je žešći straw-man, znaš, nije to crna ovca nego vuk.

Potpisi su za budale.
-
- Information
-