Da se čovjek od muke nasmije.http://www.blic.rs/vesti/drustvo/predse ... ja/p1sm554 Ne znaju ljudi, nije im objašnjeno šta sve u Srbiji može da se radi, zbog toga pobjeze narod vani, problem je ova estetika beznađa.
Ne znam za estetiku beznađa, ali što ima ove estetike snobovštine, sačuvaj bože. Baš ima, i to baš u ovoj formi se najčešće javlja u prirodi, sa sedamnaestog sprata te čiko gleda, glup si ne znaš, sad ću ja da ti objasnim. I smiješno mi života mi ovo kako je to predsjednik izložio, gomila podataka da se ucrnjačiš namrtvo, a onda zaključak da uopšte ne razumije otkud ova estetika beznađa. Pa eto baš ti primjeri su dobri da objasne što bi čovjek u Srbiji bio pesimista. I baš ovo sa objašnjenjem mi je problem, meni se to uvijek tako dešavalo u životu, kad mi ljudi objasne kako bi trebalo u životu nešto da uradim, ispadne uvijek ili da mi je to što su mi objasnili bilo savršeno poznato ali je neizvodljivo zbog nečega, ili mi je bilo nepoznato ali je isto tako neizvodljivo, i kad na kraju uradim kako znam, pa ispadne loše ili dobro, onda uvijek dobijem i post festum komentar, govorio sam od početka da je to glupa/pametna ideja zavisno od toga kako ispadne to na kraju. E sledeći put očekujem da će predsjednik malo da razradi ovo sa objašnjenjem, da objasni koje su to mogućnosti koje običan neintelektualni smrtnik sa fakultetskom diplomom ne vidi, i kako je to bolje 250 eura u Srbiji u nekom šestom poslu kao drugarica u komentarima što veli, nego hiljadu ili koliko za konobarisanje vani. Kako to da su toliko ljudi tako glupi, pa izaberu gore za sebe. I ovo da objasni kako će to sad ovaj podatak sa tom Sangajskom listom da pomogne, evo da uzmemo da je to nedovoljno poznato da ponavljamo to kao mantru, je li zaista predsjednik misli da je skromnost u ovim akademskim krugovima, to je ono što koči Srbiju.
Ja sam onda stekao zaista bolesno pogrešan utisak da je to u tim akademskim krugovima kod nas upravo obrnuto, da fali kvaliteta a da nimalo ne fali hvalisanja i sujete, i da bi baš u obrazovnom sistemu mogli naći dosta dobre razloge da objasnimo što je društvo tu dje je.
Vladimir intelektualni
-
ostruznicagornja
I da dodam komentar na komentar na ovaj članak koji jeste radikalan ali nije da je potpuno nerazuman. Visoko i na kraju i bilo koji drugi stepen obrazovanja i finansiranje bar pojedinih djelova tog sistema bi trebalo razmotriti, je li se isplati to. Neko treba ko će da stavi to na papir, pa da neku strategiju društvo ima u tom pogledu.
To sa ljudima koji bježe iz zemlje, meni se čini da ono malo kvaliteta što društvo uspije da izbaci da bi trebalo možda da se upravo kroz skraćivanje toga što ne daje rezultate, i nikad nije davalo rezultate, da se tako zadrže ljudi koji mogu da daju dosta drustvu. Da nije uvijek kao sa Teslom, drugi će da se bogate od Tesle i drugi će da uče od Tesle, a mi ćemo odje da se bavimo time je li naš baš ili čiji je. Pa nije naš, ni hrvatski ni srpski, da je naš imali bi mi koristi od toga neke, od bronzanog spomenika nećemo vidjeti nikakvu korist
To sa ljudima koji bježe iz zemlje, meni se čini da ono malo kvaliteta što društvo uspije da izbaci da bi trebalo možda da se upravo kroz skraćivanje toga što ne daje rezultate, i nikad nije davalo rezultate, da se tako zadrže ljudi koji mogu da daju dosta drustvu. Da nije uvijek kao sa Teslom, drugi će da se bogate od Tesle i drugi će da uče od Tesle, a mi ćemo odje da se bavimo time je li naš baš ili čiji je. Pa nije naš, ni hrvatski ni srpski, da je naš imali bi mi koristi od toga neke, od bronzanog spomenika nećemo vidjeti nikakvu korist
-
ostruznicagornja
Samo još jedna stvar, pardoniram za raspravu sa samim sobom, ali ovaj komentar sa b92 na priču predsjednika Kostića zaista zaslužuje da se doda na ovu temu:
I ja imam potpuno ista pitanja, i imao bih i još, naročito vezano za to je li čovjek shvata da kad dodje na takvu poziciju u društvu da nije to da bi druge lupao po ušima sa titulom i da nam prepričava kako je po bijelom svijetu nailazio na omladinu iz zemlje koja konobariše i te stvari. Ili neka bar ćuti o ovome ovako je zaista neprijatno slušati kukumavčenje, jer se stvarno stvara utisak da nema pilota u avionu i moraju se ljudi nelagodno osjećati. Sledeći put ne mora rješenja, neka bude samo nešto pozitivno da ulije malo volje svima, pošto dolazi iz medicinske struke da se pohvali kako je narod u Srbiji žmureći operisao na otvorenom srcu, da je uz njegovu pomoć još petnaest takvih naučilo da radi isto to, i da to ne rade nidje odavde do Pekinga. Tako nešto, ovo o estetici beznadja nije mu to ni posao, a i da jeste ne treba hvala, imamo dosta hroničara svakodnevice, znamo sve šta i kako, i o japanskom seksu i Edipu bez testisa i o čemu oćeš samo pare da zaradimo umijemo samo ovo što veli konobarisanjem i mogli bi o tome, to da se razmotri kako je došlo do toga i da vidimo onda kuda dalje. Ako ispadne da smo tupavi prirodno pa ovolicki procenat u ove kako je rekao u visoku tehnologiju, a ogroman broj u ono što nam ne treba, da se tu nešto promijeni.Sve vreme bitisanja u tom talogu, pitam se: "Šta je konkretno uradila
SANU-i da ne dohvatimo talog?" Tačnije, talog je dohvatio nas, jer je nemoguće pobeći od dna, ako ne možemo napred, a dno sa talogom se stalno podiže.
Zašto se ne oglasite?
Šta je rešenje, gde su predlozi?
Da sam u talogu, znam i sama, ali da uživam u tome, nije istina.
Istina je da bih rado izašla iz taloga i volela bih da to bude baš uz pomoć SANU-i.
-
- Information
-