..suprotno. optimistacan sam. uostalom, ima jedan marfijev zakoni koji glasi..marfi je optimist.
cuj, sve je stvar odluke i neke, ajd, psihicke konstitucije, recimo..
dignes npr miljun eura. ne ono..pet minuta frke, pljacka, nego ono, elegantno..na nekom si mjestu u politici, na izvoru si informacija.. stovise, sam stvaras informacije i situacije koje drugi koriste i to jos mozda imas prvi priliku iskoristit i eto, neki zakon, neke transakcije, neka vlasnistva, neka moc, neko pogodovanje i na ovaj ili onaj nacin, provizijom takozvanom (tamo gdje provizije ne bi smjelo bit, jer su neki upravo i placeni za neki posao bas iz razloga da ne uzmu tu proviziju kako joj se tepa) i na takav nacin uzmes miljun eura.
eto, miljun eura, i nije bas nesto ono, ludilo, narocito za ove u saboru ili u vladi ili u nekoj lokalnoj demokratskoj zajednici.
to je ono sasvim zamisliv i moguce realizirabilan novac za njih.
s druge strane, to je negdje oko 200 necijih mjesecnih placa. ono, pesto eura, jel, nije velka placa, apuno njih radi za tu lovu. aj, ma neka je i sto necijih placa.
dvjesto placa, to ti je 16 i po godina. 16! 16 godina bez da jedes i pijes, samo da placu stavljas sa strane.
sto mjesecnih placa ti je vise od osam godina..slovima 8.
ti sta dignu miljun eura, a koje dignu jer su vezanu za politiku, oko politike, dignu te pare tamo gdje ih je u nekoj masi, a kao ono, nicije su.neki kao budzet, neka drzvana ili javna tvrtka, tako nesto.
tj, naravno da su necije, ali nisu isli opljackat banku, klat se s mafijom na terenu, svercat heroin, oruzje, naftu.. ok, ok, aj, necemo sad u detalje, budimo pozitivni malo sad i ovdje.
dakle, ono, sasvim cista lova, malo prosetat preko par racuna pare, popit koji viski, procitat novine, prosetat spicom, nece niko za tobom trcat po cesti, nego, ako vec dodje do toga, fino..kulturno..gospodski..dodje uskok po tebe, kuc kuc, dobar dan, evo, mi dosli, malo eto popricate, naspavas se malo u zatvoru koji dan..ono, malo se odmoris, saberes misli dok ne smislis koga ces za advokata uzet, i tako.
naravno, sve to ako si stvarno toliki tudum pa nisi na vrijeme regulirao, raspodijelio vlasnistva, lovu, potpisao sve sto treba kod javnih biljeznika i ostavio nesto da se vidi jedno pet do deset posto, za svaki slucaj ono, ako te skuze, otkriju, ako dodju po tebe, ako dodje do suda, da kao ono, nesto imaju i da po tome sude, da to blokiraju, uzmu i da te za tu lovu za koju ces priznat da si maznuo, osude.
naravno, sve to ako neces bit pokajnik, a bit pokajnik je ono, ludilo status..em ti ostane lova, em si na strani zakona, em si se opostenio, em te nece osudit, em su tu sad neke druge funkcije jer.. nikad se nece sve razjasnit, uvijek ce dio ostat mistican, ono, visi interesi, tajne sluzbice i tako, em jos mediji oko tebe, mos i intervjue naplacivat, sutra i biografija ce izac, a sve je to lova, dakle, em si zdipio pare, em si ostao posten, em od te situacije mos jos vise zaradit i pojacat sebi status uglednog clana naseg drustva koji postuje zakone.
ono i jare i pare..i odojak, ma i pivu jos dobijes.
dakle, miljun eura recimo, kao indeks neki. i sad, npr, orocis to na godinu dana ( ili na koju godinu za vrijeme zatvora), npor ne zelis se sad nesto backat, tramakavat, nego kazes..manja dobit, ali sigurnija i kamate na taj miljun su ti..kolko ono ce bit..pa negdje najmanje oko 40 000 eura godisnje ( ili necijih ko zna koliko godina rada).
mislim, sigurno se radi o vecim kamatama, ali, eto, neka je toliko. to ti je citav zivot vise od 3 iljade eura mjesecno, a tri iljade eura mjesecno ti je npr cca..svaki sat mos se natuc sladoleda i popit pivu i to cak ako ne spavas i tako misec dana. kujis ono.. svaki sat to mos.
to ej ono, od kamata, jel. a uvijek se nadje neki djeparac u obliku neke placice, pemzijice, nesto uvijek negdje kapne za platit kredit, struju, vodu..mislim, ono, nes sad prestat disat, nesto se radit mora, medju ljude se ic mora, jel..
ovi sta imaju po pesto eura mjesecne place, oni su iz mjeseca u mjesec u sve vecem dugu, cak ako i imaju soma eura zajedno, ko zna jel zive sami i jel svih tih soma eura oni sami polocu i pozderu jer nemaju drugih izdataka i obaveza.
i njima dug raste i to sto vise rade i sto se vise batrgaju, jasno, duzniji su. a ako i naleti enki period da mogu malo predahnut, kao ono nesto su po duhu svetom nekako ustedili ili dobili dva reda na bingu, bez brige, naplati se zivot na drugi nacin, bez brige.. nema dzaba. nikad jedno govno ne dolazi samo, uvijek sranja dolaze u obliku cunamija.
minvajl, ovaj ovdje, odradio je ili providnoscu majke bozje nije odradio dug drustvu i sutra te vidi na ulici, jer, nekako se ono..poznate, jel, nest ti ove drzave i gradova, svak svakog zna i pita te..e, bok, kak si (ili..evala, di si), jel si vidio kako su mi namjestili, astas, ja jadn glup, iskoristili su me..a kako djeca?..ma nemoj mi rec, aj bas mi je zao..a cuj, sta ces, nek se bore, vidis kako je danas? ..ja? hvala na pitanju, evo bas sad idem kod prijatelja doktora na rebro, reuma me stiskla od one vlage remetinacke godinu dana, morat cu ih tuzit..a djeca..pa jedan je relaciji london njujork, drugi se bori, ima svoje dvije firme, kafic i pumpnu stanicu, a i ja nesto zivotarim, trazim nekog ko ce mi cistit onih par apartmana na moru, mucim se za svaku crkavicu, za prezivit.. evo ako ce tvoj sin s magisterijem to radit, samo jedino mu mogu dat kes na ruke, jedno tri iljade kuna mjesecno
ili, mogu pitat sina oce li tvoj sin s magisterijem doc radit kod njega na pumpu, nije velika lova, ali je koliko toliko sigurna..ili moze mu doc za direktora firme, ali mora potpisat sve ono sto mu moj sin da da potpise..a cuj, tako sam i ja poceo..aahahhaa.
evo, nema problema, ja cu platit kavu, aj, bok, bok, drz se, sretno..
eto, a ti onda budi optimisticna.. ako mislis da je bit optimistican zdravo i optimisticno.
ili kazi..sta me briga, takvi nisu moj svijet, nemamo nikakvih zajednickih tocki, ja imam drugi zivot i drugi svijet, drugi krug ljudi..
cestitam. ono s cim si ti zadovoljna, neki to zovu nekom dijagnozom. iako, slazem se, dijagnoze su danas precijenjene..
i mislim, pricamo o milijun eura..samo o milijun eura. ono, da ti je nekako lakse stvorit sliku u glavi o cemu pricam..a da ti se ne zamanta. ili da ne pocnes ic po kuci trazit jel slucajno negdje nekako ostao cukundidi jatagan negdje ispod kreveta, u nekom kantunu.. ili barem bokun katanice..