Večernji list:
Peter Galbraith: Zbog Srebrenice smo dopustili Hrvatima Oluju
Galbraith je dodao da je uvjeren kako bi Tuđman bio optužen u Haagu da je bio živ.
U najnovijem broju beogradskog Nedjeljnika, prvi američki veleposlanik u Zagrebu, Peter Galbraith je izjavio kako je Amerika Hrvatima dopustila Oluju jer se ranije dogodila Srebrenica.
- Evo, sada vam kažem, da Ratko Mladić, taj brutalni koljač, taj bezobzirni, ludi ubojica, da on nije zapovjedio Srebrenicu, mi ne bismo dozvolili pad Krajine. Ne bismo dali zeleno svjetlo Hrvatima za operaciju Oluja. Ne poričem da je Tuđman znao za zločine protiv čovječnosti, kao ni da su se oni dogodili. Tuđman je, kada su Srbi otišli, učinio sve da se oni ne vrate. Mnoge kuće su spaljene, mnogi ljudi ubijeni, posebno stari i nemoćni. Da se Hrvati nisu ponašali u Krajini onako kako su se ponašali, da nisu činili zločine, ubijali civile i palili njihove kuće, možda bi pala i Banjaluka. Vjerojatno bi imali našu prešutnu dozvolu da nastave s vojnom akcijom - rekao je Galbraith.
Na novinarsko pitanje zašto su SAD "poduprle Hrvate u čišćenju Krajine od Srba", bivši američki veleposlanik je podsjetio kako valja stavri staviti u povijesni kontekst.
Nepunih mjesec dana prije Krajine dogodila se Srebrenica. Razmjeri tog pokolja postale su nam jasne negdje oko 25. srpnja, a u isto vrijeme naši ljudi na terenu, kao i hrvatski dužnosnici, uvjeravali su me da su Mladić i Martić krenuli na Bihać. Bihać bi, da je pao, bio mnogo gori od Srebrenice. Tako da je pred nama, preda mnom, bio jedan težak izbor: da li ćemo dozvoliti da se dogodi još jedna Srebrenica ili dozvoliti Hrvatima da napadnu Krajinu? - rekao je Galbraith dodajući da je uvjeren kako bi Tuđman bio optužen u Haagu da je bio živ.
- Uvjeren sam da bi ga Tribunal osudio. A ja bih rado bio svjedok na tom suđenju, kao što nisam odbijao nijedan poziv Tribunala. Svjedočio sam na procesima Miloševiću, Martiću, Gotovini... Na ovom posljednjem sam bio i svjedok optužbe i svjedok obrane - pojasnio je Galbraith.
Svjedoci smo reakcija Srba na presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Vjerujem da smo složni da su braća Srbi zaista lud narod, na kraju krajeva, tako se i dio njih voli deklarirati. I dvadeset godina nakon zla na ovim prostorima, koje je nastalo upravo Miloševićevim čačkanjem mečke i drkanjem po tavanu, a na koje su nakon višegodišnjeg silovanja (upadi u savezni proračun, protuustavna djelovanja, opstruiranje savezne vlade, jebanje Albanaca, spika kao da se bitka na rijeci Marici dogodila jučer, velikosrbiziranje) odgovorile Slovenija i Hrvatska zajedničkim protivljenjem takvoj politici, što je na kraju rezultiralo ratom, naši susjedi, uz časne iznimke, ne priznaju da su prvenstveno (iako ne jedino), oni krivi za rat na ovim prostorima.
U poluvremenu tih događanja se u Jugoslaviji zbog neminovnih silnica pada berlinskog zida dogodila demokracija. Devedesetih je u Srbiji Milošević velikom većinom osvajao vlast godinama, dok je u Hrvatskoj HDZ pobijeđivao relativnom većinom od 40%, SKH/SDP je dobivao oko 25%, a KNS (odnosno stranke tipa HSLS, LS, HNS) od 5-20%. Tu još ima nešto regionalnih stranaka, HSP-a s različitim uspjehom, kao i socijalističkih/laburističkih, i naravno manjinskih.
HDZ je prisvojio sva prava na stvaranje hrvatske države, što je morbidna laž. U tom pothvatu, kada smo shvatili da Srbi ne žele niti normalnu Jugoslaviju bez srbiziranja i pljačkanja, niti konfederaciju, a kasnije, niti plan Z4, koji je nudio hrvatskim Srbima državu u državi, nego kako žele isključivo Veliku Srbiju, smo sudjelovali i mi ostali koji nismo bili glasači HDZ-a. I to većinom. Tu je između ostalog bilo i 5% Srba koji su Hrvatsku prihvaćali svojom domovinom i šahovnica ih ne asocira na nož, kao i muslimana, Čeha, Albanaca.
Nadalje, u našoj lijepoj zemlji čuda, valja spomenuti da je HDZ dobrim dijelom bio sačinjen od onih istih komunjara koji su krkali janjetinu, stanovali po Šalatama, držali govore o Mirku i Slavku i marksizmu, a onda su se sjetili da su Hrvati i kapitalisti. Jer je janjetinu u budućnosti osiguravalo hrvatstvo, a ne crvena zvijeda.
Tako da smo glasajući za promjene relativnom većinom glasali za bivšeg partizanskog borca, precednika FK Partizan, dr. Franju Tuđmana, koji je obrazovanje uglavnom stekao na partijskim kursevima, te koji je, nakon što se pobunio protiv iskrivljavanja povijesti i srbizacije JNA, popušio zatvor i nemilost nakon njega, sve do višestranačkih izbora.
Nikada se nisam slagao s nakaradnom retorikom dr. Franje Tuđmana, koja je bila izuzetno neoprezna u tim osjetljivim vremenima, kada je trebalo hrvatskim Srbima reći das je Slobo teški i opasni kreten i da je Hrvatska njihova domovina, a ne Srbija, pogotovo ne Velika. I da u Hrvatskoj nema ustaša, osim par debila, kojima nažalost svjedočimo i na ovom forumu, na kraju krajeva, krajne desne stranke u Hrvatskoj osvajaju svega par posto glasova.
Ali tih par posto je počinilo grozote nakon Oluje, a pokojni doktor se nije pretrgnuo da ih procesuira, a kamoli zaustavi. I tih par posto se igralo po BiH, i umjesto da skupa s Bošnjacima (kojima je doduše trebalo neko vrijeme da shvate igru) dvije godine prije Oluje zaključimo rat, oni su fantazirali o HRHB, što je dovelo do nepotrebih sukoba između dva naroda koje uglavnom dijeli samo vjera, što je utoliko gluplje jer u oba naroda bješe dosta nevjernika.
Tako da bih danas ukratko zahvalio bijesnim hrvatskim desničarima, onim idiotima koji misle da je veće hrvatstvo mahanje zastavom od učenja, veće hrvatstvo mrziti nego voliti Srbe (Srbe gospodo, ne četnike), da je bolje da dignemo zid prema Srbiji umjesto da Srbi na Korčuli nauče plivati, da je bolje slušati Thompsona nego Legen, jer upravo zbog tih slaboumnih zaostalih kretenčina nije pala Banja Luka i BiH nikad neće biti normalna država, sve dok Srbija ne dobije Adenauera.
Hvala dragi sugrađani što vam je bio draži Tuđman nego Gotovac, zaista, vaša mudrost nas je uvela u EU deset godina kasnije, što će odložiti našu neminovnu propast ulaskom u tu tvorevinu, pošto nećemo znati izvući novac iz fondova, jer smo mahom neobrazovani kreteni.
Hvala onim dragim forumskim kolegama koji predsjednika Josipovića nazivaju lignjom, što on odista i jest, jedna jako hrvatska i jako fina lignja, s dva fakulteta. On mi kao štreber ne može biti pretjerano napet osobno, jer ja sam oduvijek dobacivao iz zadnje klupe, ali sam beskrajno zahvalan Bogu što imamo predsjednika koji ne kenja kvake devetnaestog stoljeća, nego govori ono što treba reći.
Hvala vam što ste podržavali Tuđmana i Sanadera, i sjetite se da je oni samo vrh sante lopovluka.
Da se nije pijano drečalo hrvatskadozemuna nakon srbijedotokija, da je procesuiran svaki kradljivac srpskog videa nakon Oluje, a pogotovo ubojica, svaki pijani idiot koji bi u bircu govorio govorom mržnje, da smo onda bili onda što smo uglavnom sad, ne samo da bismo mi bili u EU, bila bi i BiH. Jer oni žele jesti lignje i jastoge, a ne boriti se s jastrebima i vukovima. Francuzi i Nijemci su davno shvatili da imaju više koristi ako kopuliraju genitalno, a ne mentalno.
Upravo su ustašoidi krivi što nismo deset godina prije imali pravdu, a vrlo me zanima što takvi kreteni imaju za reći nakon govora generala Gotovine, koji je izuzetno umjeren i odmjeren. Ali te idiote niti ne zanimaju činjenice, jer im je glavni frajer onaj koji je prodao Istru i Dalmaciju Italiji. I protiv kojih su se Gotovinini preci borili.
Ajde, glođite se sad.