Zekoslawa » wrote:
Dobro, undo, šta je po tebi potrebno da se taj narod kvalificira za bivanje poštenim narodom?
Mislim, tebi se eto dopada taj Zoka, i ne samo tebi, ima vas tu više, valjda Zoka nema toliko fanova nigdje koliko na trkelju, i sad bi se svima trebao dopadati Zoka, u protivnom bolje od Karamarka nisu ni zaslužili. Eto, ja mislim da je Zoka obična dripčina neotesana i neuka, ono, zagrebački kvartaš, dečec iz Peperminta koji je u nedostatku boljega došao na čelo jedne stranke i jedne države i onda se u hodu tu i tamo sjeti da je nekakav socijaldemokrat. I počne se ponašati i govoriti kao nekakav socijaldemokrat, pa nama to nešto bude drago, ali da sam impresionirana, brate mili, nisam. Ako SDP stvarno nema ništa bolje od Zoke, eto neka ostane Zoka, ali da je taj čovjek baš ono što treba njoj i nama i boljega od njega ne mogu zamisliti, a eto nije. Šta ja mogu, nije.
mozda je bolje pitanje sto nije potrebno da se narod kvalificira za.. nesto.. ista, bilo sta. tj, sto nije nuzno potrebno u smislu potpuno nepotrebno.
tj, koja su neka nacela ili pocela da bi se neko drustvo uopce nekako razvijalo ili odvijalo.
pa onda, eto, mozemo i taj narod malo nekako uoblicit, da ne bude to neka potpuno amorfna masa tipa voks populi voks dei i to kad se ne zna kad se koji voks uopce oglasava, koji voks u cije ime i tako to.. a niti da se uoblicava u neke psihometrije, danas vrlo, zvuci paradoksalno, popularne..ono, kao neka autopopularnost samomanipulacije, pa to onda nekako opet nadalje bude vezano s onim prvim voksom u obliku neke bezgresnosti jer jadnom narodu gresnost ne samo da nije imanentna, nego je i besmislena, postoji samo zbir individualnih interesa uoblicenih u nekakav zajednicki nazivnik naroda, pa se onda sve to trpa i gura i uglavljuje pod taj zajednicki nazivnik, na bilo koji nacin, eto i demokracijom ili njenom pravednickom interpretacijom (prvi zakon o uglavljivanju.. odrezi debelo i uguraj nogama) i opet to onda moze dovest, zatvarajuci krug, do nekog voksa koji se ne zna gdje je kad i ciji.
kako je sve podlozno kritici, a kako i nad metodologijom postoji metodologija, tj ne moze se stalno varat sve, govoreci o narodu kao o nekoj personifikaciji, utjeloveljenju, bit ce onda uskoro vrlo moguce citav taj narod, koji jest da jest, pozvati na odgovornost na neki nacin i u nekom vremenu koje dolazi.
to se obicno zove ili eto, koristi se taj izraz.. nekim suocenjem naroda sa sobom, nekom katarzom, tako nesto.
naime, taj narod, sto god mi pod tim zamisljali, mora se najprije kvalificirat prema sebi ili sebi, inace ne vidim smisla tom narodu, osim evo, kao nekoj neuroticnoj masi koja ce cas trcat amo, cas tamo, a sve vezana konopcem jednom nogom ili papkom za stup zabijen na sredini obora.
ali eto, koristim i ja tu rijec, narod.. iako mislim da bi trebalo tu doci, da smo vec u stanju malo tu rijec ili tu ideju redefinirati ili prepojmiti ili konkretizirati, precizirati.. prestat je promatrat kao voks van kadra.
..cuj, dopada.. mozda me taj zoka zapada, ne znam. vrlo mi je tesko tu govorit o dopadanju, prepovrsno, prezenski nekako (u smislu nekog seksualnog objekta), pre.. kako sam rekao prije, psihometrijski, ono, americki izborni djirevi, te ve, kravata, nastup, retorika, sou, itd.
mislim, mozemo i tako pricat, na toj razini, ako mislimo da se danas radi samo o tome i samo na taj nacin i da smo sposobni samo za takvu recepciju na osnovu koje cemo eto, pravit se da donosimo ili cak i donosimo neke odluke, da smo vazni, da smo u nekoj igri gdje nas vodi nase neko poimanje zgodnosti o necem ili nekom, pa onda caki i razinicu vise, gdje cemo sve svodit na neku subjektivnu simpaticnost ili antipaticnost.
malo je to sve skupa, nazalost, slozenije, ali ne toliko da se ne bi moglo pokusat neto razumjet, ako nas uopce zanima.
tako da mislim da se tu ne radi jel se meni taj zoka danas.. sutra ce bit neki poka, moka.. dopada.
zoka tu uopce sam po sebi nije bitan. bitno je ono sto po nekim teorijama moci, on predstavlja. bitno je pokusat sagledat sto on predstavlja, koga on predstavlja, zasto, cemu, van njegovih osobnih motiva, nastojanja, zadovoljenja, ambicija, karijeristickih, politckih, ovakvih onakvih.
zoka je (bio) predsjednik vlade i to jedne vlade drzave koja sebi tepa da je res publica. mislim moze bilo tko sebe nazivat kako god zeli.
i taj zoka je predsjednik jedne politicke stranke koja se zove po naslovu ove teme, sdp.
jel sad moram ulazit u to sto je uopce politicka stranka i kada i kojem kontekstu i sto to znaci?
postoje tu neki kontinuiteti, nesto se tu radi, odvija, odlucuje..dakle, ako uopce zelimo govoriti o necem na nesto analitickijoj razini od dopadanja, ako uopce zelimo nesto razumjet, a razumijevati valjda zelimo zato da bi odrdili svoj polozaj negdje, tj kako ce se tudje odluke odrazavati na nas, mislim da je onda vrlo vazno, ako ne i najvaznije, stanje i odnosi u esdepeu. ostali su zaista manje bitni, dosta manje bitni, tu se sve kod ostalih zna i zasto i kako i cemu, sve je tu poznato, apslovirano.
ton i atmosferu ovog drustva stvara, nazalost ili na srecu, esdepe. ostali tu atmosferu diktiraju, drugacije niti ne znaju.
tako da, taj ocito fascinanti nekom zoka, ono, opsesivno fascinantan nekom i van stranke i unutar stranke, mitski skoro toliko fascinanatna da ce jos dosta vremena nakon njega bit isturivan kao neki objekt neceg, promasaja ili nepromasaja, kao neko opravdanje za nasu neku odgovornost koju ne zelimo, od koje smo frivolno i revijalno odustali..jednostavno, nije bitan. niti je taj zoka citava jedna stranka, tj pokret, stampedo (kao sto je bio dobrim dijelom tudjman), niti je esdepe samo taj zoka.. koji eto, ocito nije dovoljno komercijalan, pa mu se zamjera da ne zeli plesat kako neko oce svirat. ili da uopce ne zna plesat.
taj milanovic je zanimljiv sad jedino kao clan ili predsjednik esdepea u ovoj situaciji, koja nije od jucer ili od prije mjesec dana.
da li je on tu samo neki katalizator ili neka kriticna tocka da se neke druge vaznije stvari vide, e to je ono sto je bitno..
jel zoka nekom zgodan ili nezgodan, a izgelda da zna bit i nezgodan, sto uopce i nije lose, jel nekom dopadljiv ili nedopadljiv, jel zna il ne zna hodat u odijelu, jel zna il ne zna zadovoljavat protokalrne kic osjecaje naroda koji o tim protokolima zna jedino iz sapunica i teve serija, mene to nije briga, sve dok taj alat ili orudje radi ono cemu sluzi, a nikako ne sluzi da se nekom dopada ili ne dopada. tome sluze, npr..zavjese.. ili plocice u kuhinji.. tj bilo sto sto cemo potrosacki moc zamijenit kad nam dosadi.
sumnjam da nam se bilo kakva, bilo cija politika moze svest na dopadljivost. mislim, moze, dok ne dodje po nas, a dodje, posredstvom tog naroda, ljudi oko nas koji nam se eto, ne dopadaju mozda, ali njih je teze izbjec, a nesto se promijenit mora, a promjena frizure bas i ne pomaze puno, pa ono, ajd, mijenjaj drugoga da ne bi morao mijenjat sebe..
..jer, po onom kako ce se sad razvijat odnosi u esdepeu, razvijat ce se i neke druge stvari, generirat ce se neke druge stvari, odnosi, van te stranke, kazem, bez obzira sto se u toj stranci bude dogadjalo, a siguran sam.. tj nisam bas siguran, ali mi se cini da bi lako moglo doci do dogadjanja ne-naroda. mislim, kamo srece.
necu rec da ovi sad parlamnetarni izbori nisu vazni, eto, jesu nesto, nesto se njima pokazalo, npr i statisticka, egzaktna podijeljenost neka drustvena i to je, mislim, vrlo dobro, ali oni pravi izbori, vazniji izbori, vaznije odluke ce se za sve nas donosit u okviru onog sto znamo pod imenom.. sdp.