Komunizam/socijalizam (?) vs. kapitalizam

Koljite se i gložite!
vrrrlet

Post 31 Oct 2011, 10:53

Lastan » wrote: Da znaš, i ja sam o tome dosta razmišljao.
No zajeb je u tome što ako dokineš nasljeđivanje, što će biti s imovinom koja preostane nakon nečije smrti? Može se nacionalizirati i davati na korištenje, no to se od spahijskog sustava razlikuje samo po davanju na korištenje.

Na kraju sam došao do zaključka da bi ukidanje nasljeđivanja bilo prilično blesavo. Ali da bi se definitivno morala oporezivati imovina.
Nacionalizirati, jašta. Ako želimo jednake početne šanse za sve ljude (gdje sam gorljivi ljevičar), ne smije netko imati više od drugoga jer mu je stari bio radoholičarski hrčak. Stari mu je to bio, a ne on. A bez jednakih uvjeta ne može se imati istinski pravedno društvo, gdje dobivaš onoliko koliko daješ (tu sam gorljivi desničar).

U principu bi se dodatno naglasio pojedinac i smanjio utjecaj obitelji, koji ionako nije pametan. Generacije se međusobno ne razumiju, niti nikad neće, pa odustanimo od lažnog koncepta. Kad se sve to ogoli, ljudi će se organizirati u skupine koje žele, a ne koje su im nametnute rodom, klasom i slično.

Naravno da to neće biti nekakav kibuc, nego virtualne grupe međusobnog lajkanja, onlajn prijateljstava koje konzumiraš s kauča i slične neobavezne pizdarije. Mislim, to je strašno, meni ideja obitelji jest sveta, ali danas je ta ideja utopija. Znam da većina ljudi misli kako su (ili će biti) dobri roditelji, ali priznajmo, danas je roditelj McRoditelj, obitelj je mrtva.
Emericzy wrote: Ja to nisam htio. Ja sam htio da se od samoupravnog socijalizma napravi samoupravni kapitalizam, po receptu Louisa E. Kelsoa iz pedesetih godina prošlog stoljeća.
Živio samoupravni kapitalizam! :lux: :cheer:

Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Lord Byron

Post 31 Oct 2011, 10:58

vrrrlet » wrote:
ne smije netko imati više od drugoga jer mu je stari bio radoholičarski hrčak. Stari mu je to bio, a ne on.
Trebam promijeniti baterije na detektoru sarkazma, ili moram pisati zašto ovo smatram besmislenim?
priznajmo, danas je roditelj McRoditelj, obitelj je mrtva.
Ne priznajem. Ni kao ultimativnu i jedinu istinu, ni kao krivicu bilo kogačega osim roditelja za situacije u kojima tvrdnja vrijedi.
Nikolajevna

Post 31 Oct 2011, 11:02

vrrrlet » wrote:
Nacionalizirati, jašta.
E budaleeee :rolleyes:

A šta ako umru devetnaestogodišnjem čovjeku otac i mati? Taman je punoljetan da ga izbace iz stana a u godinu dana nije uspio ni za jednu stanarinu zaradit. Šta onda pametnjakoviću? Ha?
vrrrlet

Post 31 Oct 2011, 11:16

Lord Byron » wrote:
Trebam promijeniti baterije na detektoru sarkazma, ili moram pisati zašto ovo smatram besmislenim?

Moraš pisati. :kokice:
Lord Byron » wrote:

Ne priznajem. Ni kao ultimativnu i jedinu istinu, ni kao krivicu bilo kogačega osim roditelja za situacije u kojima tvrdnja vrijedi.
Kako objašnjavaš činjenicu da svako društvo koje je došlo do zadovoljavajućeg životnog standarda nije isti upotrijebilo za plođenje, nego za materijalna bogatstva? Zašto si djecu najviše priušte najsirotiji? Činjenica jest da nam je kao društvu odavno važnija naša komocija nego naša djeca.
Nikolajevna wrote:
E budaleeee :rolleyes:

A šta ako umru devetnaestogodišnjem čovjeku otac i mati? Taman je punoljetan da ga izbace iz stana a u godinu dana nije uspio ni za jednu stanarinu zaradit. Šta onda pametnjakoviću? Ha?
Tuko. Bez akumulacije kapitala nema situacija kao danas da par posto ljudi ima većinu svjetskih bogatstava, što znači da imamo ogromnu rezervu za ovakve slučajeve. Studenti ionako ne žele živjeti s roditeljima, tako da bi im država dala njihov vlastiti apartmančić za učenje, drogiranje i kurvanje. Jeli bi u menzi.
Lord Byron

Post 31 Oct 2011, 11:25

vrrrlet » wrote:

Moraš pisati. :kokice:
Meni je odbojno svako izjednačavanje ljudi. Pritom se nadam da barem ovdje ne moram opširno pojašnjavati razliku između "jednaki" i "jednakopravni". Dokidanje nasljeđivanja je upravo to - proglašavanje ljudi jednakima. Nemaš ti što biti uspješniji, pametniji, hrčkastiji - što god napraviš ili stekneš, mi ćemo ti uzeti.

Konačno, ne bi li takva filozofija stvorila društvo prepuno cvrčaka, društvo bez hrčaka? Ne bi li razbila svaku dugoročniju strategiju, ideju? Nisam siguran da bi to u konačlnici izgledalo dobro.

Svoje viđenje, naravno, temeljim na pretpostavci da je nasljedstvo stečeno pošteno, u skladu s onim "mojim" pravilima igre, kao i na obvezi zajednice da svakome osigura barem minimalno dostojanstven život.
Činjenica jest da nam je kao društvu odavno važnija naša komocija nego naša djeca.
Miješaš kvalitetu roditeljstva s brojnošću djece - a ja govorim o (ne)kvaliteti roditeljstva i ne zanimaju me demografsko-natalitetne spike.

Zašto bi samo mnogobrojna obitelj bila "prava" obitelj? Zašto bi samo mnogodjecni roditelji bili "pravi"roditelji?
vrrrlet

Post 31 Oct 2011, 11:45

Lord Byron » wrote: Meni je odbojno svako izjednačavanje ljudi. Pritom se nadam da barem ovdje ne moram opširno pojašnjavati razliku između "jednaki" i "jednakopravni". Dokidanje nasljeđivanja je upravo to - proglašavanje ljudi jednakima. Nemaš ti što biti uspješniji, pametniji, hrčkastiji - što god napraviš ili stekneš, mi ćemo ti uzeti.

Konačno, ne bi li takva filozofija stvorila društvo prepuno cvrčaka, društvo bez hrčaka? Ne bi li razbila svaku dugoročniju strategiju, ideju? Nisam siguran da bi to u konačlnici izgledalo dobro.

Svoje viđenje, naravno, temeljim na pretpostavci da je nasljedstvo stečeno pošteno, u skladu s onim "mojim" pravilima igre, kao i na obvezi zajednice da svakome osigura barem minimalno dostojanstven život.
Nisi shvatio, i meni se jednakost gadi kao potpuno neutemeljena kategorija, nikada nismo bili i nikada nećemo biti svi jednaki, ali želim nejednakost na osnovu vlastitog truda, a ne genetski stečenu nejednakost.

Ništa ti ne bi uzeli, jer kad si mrtav, ništa ti ne treba, pa ništa ni nemaš. Svoju ušteđevinu ne bi mogao ostaviti djeci, pa bi je ili trošio za života, ili bi pripala svima. Razlika između najbogatijeg i najsiromašnijeg čovjeka ne bi bila milijardovska kao sada, nego najviše 50 godišnja zarada nekoga s visokom plaćom.
Lord Byron » wrote:

Zašto bi samo mnogobrojna obitelj bila "prava" obitelj? Zašto bi samo mnogodjecni roditelji bili "pravi"roditelji?
Ne radi se o količini djece, već o volji i potrebi za djecom. Sve više ljudi niti ne želi djecu. Mi nismo kultura djece, mi smo postali kultura staraca, i više ne zadovoljavamo niti minimum od 2.15 djeteta po paru nužan za održavanje društva kakvog znamo.

Također je istina da globalno gledajući roditelji provode premalo vremena sa svojom djecom. Dijete danas ima klizanje, ima smartphone, ali nema ocamajku.
Lord Byron

Post 31 Oct 2011, 11:52

vrrrlet » wrote:
želim nejednakost na osnovu vlastitog truda, a ne genetski stečenu nejednakost.
Ne vidim ništa posebno dobroga, pogotovo ne vidim ništa posebno pravednoga, u tome da se svaku generaciju sili da kreće "od nule". Ne vidim ništa posebno loše u tome da se (ponavljam, pošteno stečena) imovina nasljeđuje.

Osim toga, vjerujem da hrčkova djeca itekako sudjeluju u hrčkovoj hrčkastosti.
Ne radi se o količini djece, već o volji i potrebi za djecom. Sve više ljudi niti ne želi djecu.
To je sasvim druga rasprava koja nema veze s početnom rečenicom o McRoditelju.

Nečije neželjenje djece je meni sasvim OK i puno pošteniji stav od onih koji navodno žele djecu, ali im se ne da zajebavati s bavljenjem tom željenom djecom.
vrrrlet

Post 31 Oct 2011, 12:20

Lord Byron » wrote: Ne vidim ništa posebno dobroga, pogotovo ne vidim ništa posebno pravednoga, u tome da se svaku generaciju sili da kreće "od nule". Ne vidim ništa posebno loše u tome da se (ponavljam, pošteno stečena) imovina nasljeđuje.

Osim toga, vjerujem da hrčkova djeca itekako sudjeluju u hrčkovoj hrčkastosti.
Odvratno. Odvratno. Ti dakle smatraš da je materijalno samo po sebi vrijedno. Imovina je precijenjena za kvalitetu života, ali što očekivati od jednog lorda. :o

Tebi je pravedno da tvoj otac radi za tebe? Da dijete zapravo izrabljuje oca koji zaslijepljen roditeljskom ljubavi rinta da bi omogućio malom da manje rinta, ili da rinta isto ili više, ali pri čemu će zaraditi više od nekog drugog malog koji isto toliko tinta, ali čiji otac nije rintao, pa nema iste početne uvjete kao ovaj prvi mali?

Prije su djeca radila za roditelje, danas je sve naopako.
slafko

Post 31 Oct 2011, 12:28

vrrrlet » wrote:
Nisi shvatio, i meni se jednakost gadi kao potpuno neutemeljena kategorija, nikada nismo bili i nikada nećemo biti svi jednaki, ali želim nejednakost na osnovu vlastitog truda, a ne genetski stečenu nejednakost.
Možeš se ti truditi koliko god hoćeš, ali neki kmica iz ghetta će bez problema zakucavati sa slobodnjaka i dobiti taj milijunski NBA ugovor za kojega si se ti trudio. Njemu će genetske predispozicije jako olakšati dolazak do tog ugovora, usprkos tvojim nadljudskim trudovima. :D
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
slafko

Post 31 Oct 2011, 12:31

vrrrlet » wrote:Prije su djeca radila za roditelje, danas je sve naopako.
Epic troll is epic. :s
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
Lord Byron

Post 31 Oct 2011, 12:32

vrrrlet » wrote:
Tebi je pravedno da tvoj otac radi za tebe?
Meni je pravedno da moj otac ima mogućnost izbora hoće li raditi za sebe, za mene, za Udrugu štovatelja lika i djela Miše Kovača kojoj će oporučno ostaviti svoj imetak - ili možda neće raditi ni za koga. Ako, ničim izazvan i ničim prisiljen i ničim ucijenjen, poželi nešto od privređenoga tim radom ostaviti meni, zašto bi to bilo loše i odvratno i nekakvo?

Ja ne govorim ni o kakvoj i ni o čijoj obvezi. Ti se zalažeš da mu se ta mogućnost izbora oduzme.
JPK

Post 31 Oct 2011, 12:41

Silajn » wrote:
Pun si predrasuda. Čudom se čudim :zubo:
Npr, Mondragon http://en.wikipedia.org/wiki/Mondragon_Corporation
Odlično, ta korporacija sebe opisuje u u superlativima s naglaskom na prava radnika. Kao i sve ostale korporacije. Ili kao komunizam u enciklopediji JLZ. A kratak search polučuje knjigu osobe koja je bila tamo godinama, pa ima drukčije mišljenje o situaciji u praksi:
Lord Byron » wrote: Jedan od problema ovog topica je što se usporedo vodi rasprava o "općem" kapitalizmu i o "kapitalizmu" kakvog gledam kod nas.

U "našem slučaju", privatizacija bi završila puno uspješnijim ishodom da su dionice značajnije podijeljene (ili povoljnije prodavane) radnicima, umjesto što su (pro)davane svakomnekom tko ih je poželio, a bio "blizu oltaru".
Ne bih se složio. U Hrvatskom slučaju bi bilo pravednije da su se dionice jednostavno podijelile narodu, ali sumnjam da bi takva privatizacija bila uspješnija. Pola bi ih i tako propalo zbog gubitka istočnog i jugoslavenskog "tržišta" i nekonkurentnosti u odnosu na Zapad.
Biti i mniti svemiropolisno
vrrrlet

Post 31 Oct 2011, 12:46

slafko » wrote:
Možeš se ti truditi koliko god hoćeš, ali neki kmica iz ghetta će bez problema zakucavati sa slobodnjaka i dobiti taj milijunski NBA ugovor za kojega si se ti trudio. Njemu će genetske predispozicije jako olakšati dolazak do tog ugovora, usprkos tvojim nadljudskim trudovima. :D
Mislio sam na genetske bogataše. Tko se boji crnca još, tri za groš, tri za groš...
Lord Byron wrote: Meni je pravedno da moj otac ima mogućnost izbora hoće li raditi za sebe, za mene, za Udrugu štovatelja lika i djela Miše Kovača kojoj će oporučno ostaviti svoj imetak - ili možda neće raditi ni za koga. Ako, ničim izazvan i ničim prisiljen i ničim ucijenjen, poželi nešto od privređenoga tim radom ostaviti meni, zašto bi to bilo loše i odvratno i nekakvo?

Ja ne govorim ni o kakvoj i ni o čijoj obvezi. Ti se zalažeš da mu se ta mogućnost izbora oduzme.
Vidim ja, tebi je u redu kada tata kupi sinu bemweja. Ti si najobičniji nepotist.

Ako mu daje svoju paru, što mu neda i svoju ljubavnicu? Ionako su sličnih godina. Mislim, što? Na kraju će mu dati i vlastitu majku? Vidiš li kako je to nakaradno, neprirodno?
Lord Byron

Post 31 Oct 2011, 12:46

JPK » wrote:Ne bih se složio. U Hrvatskom slučaju bi bilo pravednije da su se dionice jednostavno podijelile narodu, ali sumnjam da bi takva privatizacija bila uspješnija. Pola bi ih i tako propalo zbog gubitka istočnog i jugoslavenskog "tržišta" i nekonkurentnosti u odnosu na Zapad.
"Podjela narodu" je, manje.više, ono što spominjem pod "radnicima". "povoljniju prodaju" sam spomenuo jer je, koliko se sjećam, dio dionica prodavan radnicima.

Po pitanju ishoda, tj. preživljavanja na tržištu, si vjerojatno u pravu - osim u jednom segmentu priče: nerijetko se "privatizacija" odvijala po scenariju u kojem se unaprijed znalo da će novi vlasnik sastaviti svoje vlasništvo sa zemljom i profitirati na zemljištu i/ili nekretninama ili tako već nečem. Dakle, osim što bi možda neke od tvornica kojima je bila namijenjena takva sudbina ipak preživjele i na tržištu, čak i u protivnom bi radnici/narod/netko osjetili kakvu-takvu korist.
Nikolajevna

Post 31 Oct 2011, 13:02

Ali vrrrle, mangupe nedokazani, znaš li ti kakva je razlika između dugoročnog, planskog razvoja nekog seoskog gospodarstva, tvrtke ili obrta i stjecanja novca nabrzinu. Tko bi imao motiva stvoriti nešto kvalitetno kad zna da novac mora brzo zaraditi i brzo potrošiti?

Osim toga, znam jednoga kojem je otac uvalio lopatu i cement u ruke kad je imao samo deset godina. Hrmbao je cijelo djetinjstvo iako kuća nije bila na njegovo ime.

Što se tiče ovoga: Prije su djeca radila za roditelje, danas je sve naopako., već sam negdje napisala da se slažem.
vrrrlet

Post 31 Oct 2011, 13:20

Nikolajevna » wrote:Ali vrrrle, mangupe nedokazani, znaš li ti kakva je razlika između dugoročnog, planskog razvoja nekog seoskog gospodarstva, tvrtke ili obrta i stjecanja novca nabrzinu. Tko bi imao motiva stvoriti nešto kvalitetno kad zna da novac mora brzo zaraditi i brzo potrošiti?
Tebi je 50 godina brzo?

Iako, sad sam se sjetio nezgodnog detalja. Ako očevi i majke imaju višak novaca koji ne mogu ostavljati djeci, trošiti će ih, između ostalog, i na skupe kurve, čiji će broj narasti zbog povećane potražnje. To će narušiti odnose među vršnjacima koji bi se trebali seksati besplatno jedni s drugima.

Dakle, ako nema nasljeđivanja, valja iznaći mehanizme kojima bi se ukinula potreba za plaćanjem seksa, povećala međuvršnjačka kopulacija, ali i međugeneracijska. Već sam ranije naveo instituciju starijih gospođa/gospode koji bi učili mlađe naraštaje, ali bi trebali još neki vid institucionaliziranih odnosa. Recimo, kako smo na tehničkom odgoju izrađivali vješalice, mogli bismo na seksualnom producirati orgazme. Već vidim zadatak: tko učini da frigidna lezbejka Helena svrši, ima pet na polugodištu.

Pa ova teorija poprima sve ozbiljnije i humanije razmjere.
Nikolajevna » wrote: Osim toga, znam jednoga kojem je otac uvalio lopatu i cement u ruke kad je imao samo deset godina. Hrmbao je cijelo djetinjstvo iako kuća nije bila na njegovo ime.
Znam i ja. :crying:
Tea Tree

Post 31 Oct 2011, 23:42

Sustav u kojem nema nasljeđivanja bi bilo lako zajebat.
Darovanje svega i svačega za života. Onako, malo pred smrt. :D
Treba to bolje razraditi.
JPK

Post 01 Nov 2011, 00:57

Tea Tree » wrote:Sustav u kojem nema nasljeđivanja bi bilo lako zajebat.
Darovanje svega i svačega za života. Onako, malo pred smrt. :D
Treba to bolje razraditi.
Ne treba. Sama ideja sprečavanja nasljeđivanja je nakaradna.
Čak i da nije, ogromna većina ljudi je protiv toga, ta ideja nije luda čak ni u rangu Staljina, nego Pol Pota.
Biti i mniti svemiropolisno
Tea Tree

Post 01 Nov 2011, 01:00

JPK » wrote: Ne treba. Sama ideja sprečavanja nasljeđivanja je nakaradna.
Čak i da nije, ogromna većina ljudi je protiv toga, ta ideja nije luda čak ni u rangu Staljina, nego Pol Pota.
:rofl: Ma naravno da je luda. Ali vidiš da je zabavno. :D
schmokljan

Post 01 Nov 2011, 06:17

Protiv nasljeđivanja su samo oni kojima su roditelji bili protuhe.
Silajn

Post 01 Nov 2011, 06:34

schmokljan » wrote:Protiv nasljeđivanja su samo oni kojima su roditelji bili protuhe.
I dug se nasljeđuje :kava:
Lord Byron

Post 01 Nov 2011, 07:14

Silajn » wrote:
Tako gledano, zabrana nasljeđivanja otvara posve nove mogućnosti. :zubo:
Lastan

Post 01 Nov 2011, 08:46

slafko » wrote:Drito bojni brod ili nekakav ratni brod? Pitam jer Norveška nikada nije imala bojne brodove pa mi je malo čudno da su ih htjeli graditi nakon što je postalo jasno da je nosač zrakoplova novi vladar mora. Uostalom, obzirom na njihovo more i obalu, više bi im koristili razarači i fregate.
Pravo da ti kažem, ne znam. Djed mi ponekad kaže bojni brod; ponekad ratni brod.
Ja računam da on zna o čemu govori; on jest brodograditelj, a ja sam tome najbliže došao slažući makete kao klinac. :D

U svakom slučaju, vjerojatno je svejedno što su točno trebali izgraditi. Vjerujem da nitko nije došao do toga da bi to morao učiniti. :D
Djed mi u svakom slučaju veli da su svi jako pazili da firma ne zaradi previše. Zato je on, kad se vraćao u Jugoslaviju, pobravši usput svoj povrat poreza, došao s autom i vešmašinom. Među inim. :D
jevgenija

Post 01 Nov 2011, 08:52

Silajn » wrote:
samo do visine nasljedstva. Oću reć, ili nešto dobiješ ili si na nuli, ni u kom slučaju ne vraćaš sve što ti je ćaća rasfrčko. Recimo, ako imade kuću i dug u banci od 30 soma eura, kad se proda kuća, ako košta manje od toga, ostatak duga se otpisuje, a ako košta više od toga, dužna si dat 30 soma toj banci, a ostatak je tvoj. Izvinte na broju, ja zbilja ne znam koliko košta kuća, a bome ne znam ni koliko je 30 soma eura. Uopće ne znam šta se za to može kupit :ne zna: ovo je samo primjerak :o
You can only be young once. But you can always be immature. (dejzino MD <3)
Lord Byron

Post 01 Nov 2011, 08:56

jevgenija » wrote: ne znam ni koliko je 30 soma eura. Uopće ne znam šta se za to može kupit :ne zna:
To je bar lako. Možeš kupiti dvaput po 15.
  • Information