"Komunisti i fašisti ustvari su isti"?

Koljite se i gložite!
Šabović Adis
Inventar
Has thanked: 109 times
Been thanked: 88 times

Post 23 Sep 2025, 22:32

Eno, ja s junferom o seksu. :rofl:

Ako shvatiš tekst shvatićeš i uzrečicu preko mene mrtvog. :D

Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 285 times
Been thanked: 341 times
Post 23 Sep 2025, 22:42

Nemoj biti tako siguran, prilično dobro gađam. Nisam jednom pucao iz M48. Siguran sam da bih te na 200 metara skinuo kao od šale, iz svih stavova. ;)
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 23 Sep 2025, 22:48

Ne sumnjam, no dotad... :D
Šabović Adis
Inventar

Post 23 Sep 2025, 23:04

Friško ispod čekića:
Utorak 23.9.2025.
https://www.antifasisticki-vjesnik.org/ ... r/5/9/284/

Image

Kakav lik, jebote! :S
Stitch
Head Honcho
Post 23 Sep 2025, 23:35

Ti ozbiljno vjeruješ u to? Bio je "zvjerski mučen", a ima sve zube, oči, nos i uši? Što su radili, škakljali ga dok ne prizna? :D

Jesi li čitao zapisnike Zemaljske komisije o Jasenovcu? Bilo što iz Staljinovih gulaga? Gledao makar Nepokoreni grad? Ja bogme jesam. I ne pušim te priče. Daj pravom mučitelju čekić i kliješta, ne treba mu više. I ostavi ga sat-dva s bilo kojim tipom na kugli zemaljskoj. Jamčim ti da ne bi bio fotogeničan. :kava:
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 23 Sep 2025, 23:46

Zarobljen u aprilu. Strijeljan u maju. Ne piše da su ga mučili do smrti. :rolleyes:
Stitch
Head Honcho
Post 24 Sep 2025, 00:00

Piše "zvjerski mučen", što podrazumijeva izostanak svih obzira. Mučenje je kad te Ameri polegnu na klupu pa ti nalijevaju vodu u grlo. To znači da ne idu punim gasom. Sigurno je da ti neće biti lako, ali moći ćeš poslije stajati, hodati, fotografirati se. "Zvjersko mučenje" nešto je sasvim drugo. Tu se podrazumijevaju ozbiljne ozljede i posljedice.

Kužiš o čemu govorim? Ovo je senzacionalizam, tipično revolucionarno prodavanje priče.
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 24 Sep 2025, 00:07

A osmijeh? Ne bi me začudilo da je posrijedi neka podvala, psihološki rat. Ne bi bilo prvi put. Možda su mu rekli da ide na razmjenu zarobljenika, zato se smijao. Razmisli (i) o toj mogućnosti.
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 24 Sep 2025, 00:09

E jebiga..možemo špekulirat o tome dokle ide bezobzirnost u kontekstu zvjerstva - uključuje li i smrtni ishod ili samo do smrti, premlaćivanje po glavi ili samo po guzici.
Ja, lično, četnike smatram zvjerima. Po tome mi je i mučenje zvjersko.
Šabović Adis
Inventar

Post 24 Sep 2025, 00:11

I otkad si ti stručnjak za zvjerska mučenja, nesrećo? :rofl:
Stitch
Head Honcho
Post 24 Sep 2025, 00:23

Nisam stručnjak ni za kakva mučenja, ali čitao sam o tome štošta. I ne vjerujem u priče o herojima. Kad se ponavljaju iz godine u godinu, ofucaju se, postanu iznošene. Otrcane.
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 24 Sep 2025, 00:28

Hm, šta reći o onima koji jednu te istu priču verglaju evo već hiljdu ipo godina, dvije? Otrcano?
Mi kažemo anahrono.

BTW, ovi ih štancaju ko na traci izgleda:
Srijeda 24.9.2025.
Image

https://www.antifasisticki-vjesnik.org/ ... ar/5/22/4/

I ovo isto neki CGI? :rofl:

Zli jezici će reći tako mu i treba, ko ga ćero u Valjevo...nabijem ih!
Stitch
Head Honcho
Post 24 Sep 2025, 01:04

A ne, Stjepan Filipović druga je priča, tu mi ništa nije sumnjivo. Štoviše, volim tu fotku, stavljao sam je na Facebook. :)
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 24 Sep 2025, 01:18

E hvalim te bože. :rofl:
Pastir
Has thanked: 316 times
Been thanked: 185 times
Post 24 Sep 2025, 01:44

Stitch wrote:
24 Sep 2025, 01:04
A ne, Stjepan Filipović druga je priča, tu mi ništa nije sumnjivo. Štoviše, volim tu fotku, stavljao sam je na Facebook. :)
I meni je draga ta slika. Odiše vitalizmom — bez obzira na morbidan motiv. Ili možda upravo zbog toga.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
Stitch
Head Honcho
Post 24 Sep 2025, 10:29

Potpisi su za budale.
Marsovac7
Svemirka
Has thanked: 9 times
Been thanked: 27 times
Post 24 Sep 2025, 10:42

Meni je ovo što Adis piše toliko suludo da ne kanim sudjelovati u bilo kakvim diskusijama s njim.
(Bila sam bolesna kad se moj razred primao u pionire, nikakvu zakletvu polagala nisam.)
Wow, postala sam moderatorica. :)
Stitch
Head Honcho
Post 24 Sep 2025, 11:04

Marsovac7 wrote:
24 Sep 2025, 10:42
Meni je ovo što Adis piše toliko suludo da ne kanim sudjelovati u bilo kakvim diskusijama s njim.
To je u redu, nisu ga tek tako banirali s tridesetak foruma. I Facebooka, što nije uspjelo ni Trumpu. :D
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 24 Sep 2025, 14:16

Marsovac7 wrote:
24 Sep 2025, 10:42
(Bila sam bolesna kad se moj razred primao u pionire, nikakvu zakletvu polagala nisam.)
A zašto? Kamo ti sad simpatija za nekog ko se suprotstavlja nekim velikim stvarima?
(nije da je univerzum neka velika stvar al eto :hekla:)
Marsovac7
Svemirka
Has thanked: 9 times
Been thanked: 27 times
Post 24 Sep 2025, 14:52

Šabović Adis wrote:
A zašto? Kamo ti sad simpatija za nekog ko se suprotstavlja nekim velikim stvarima?
(nije da je univerzum neka velika stvar al eto :hekla:)
To na sebe misliš?
Wow, postala sam moderatorica. :)
Šabović Adis
Inventar

Post 24 Sep 2025, 15:00

Marsovac7 wrote:
24 Sep 2025, 14:52
To na sebe misliš?
Normalno. :D
Stitch
Head Honcho
Post 24 Sep 2025, 15:25

Adise, jesi li čitao jučerašnju raspravu na drugom forumu? Slučajnost ili ne - ilustrativna je.
nitko drugi wrote:(...) Ako uzmeš ponašanje JBT-ovog režima u komunističkoj Jugoslaviji prema Nijemcima nakon rata, gdje je doslovno donesen zakon da je svatko tko je po nacionalnosti Nijemac kriv ako se ne dokaže drugačije (naime da je sudjelovao u NOB-u), i da mu se oduzima imovina i da ga se šalje u logor pa onda po mogućnosti u Njemačku ili Austriju (a također i supruga ili supružnik Nijemca/Nijemice, ako nije (južno)slavenskog porijekla, što je baš dražestan dodatak za jednu socijalističku zemlju), onda bismo po toj def. došli do zaključka da je ta Jugoslavija također bila fašistička. A mislim da je ipak smislenije zločine toga režima smjestiti u jednu drugu kategoriju.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=109 ... count=6689
nitko drugi wrote:Ne treba olako generalizirati, nego pročitati što su objavili i što su potom radili. Evo, budući da ti se ne da čitati, najvažniji dio:

Odlukom AVNOJ-a od 21. studenog 1944. godine ... proglašeni su svi etnički Nijemci na području Jugoslavije (primjenjivalo se to i na Austrijance) neprijateljima, osim onih koji su surađivali s NOVJ. Odlučeno je da se svima njima bez naknade oduzme svu imovinu. ...

Predsjedništvo Ministarskog savjeta (vlade) Demokratske Federativne Jugoslavije u Beogradu izvijestilo je 11. lipnja 1945.: “Vlada Jugoslavije stoji na stanovištu da sve Nijemce koji se nalaze u okviru granica Jugoslavije raseli i uputi u Njemačku, čim se zato stvore povoljni tehnički uslovi.”

Zemaljska komisija za repatrijaciju Nijemaca pri Ministarstvu unutarnjih poslova FD Hrvatske, Zagreb, izvijestila je 7. srpnja 1945. oblasne i okružne Narodne odbore koga se treba smatrati Nijemcem, internirati u logor i protjerati: “[...] u obzir za iseljavanje dolaze svi Nijemci i Njemice po sljedećem kriteriju: 1) Kome je materinski jezik njemački (potječe iz braka Nijemca ili Njemice).- 2) Tko potiče iz braka u kome je otac Nijemac.- Od ovoga se izuzimaju: 1) Tko je aktivno pomagao narodno-oslobodilačku borbu (ostaje zajedno sa svojom užom porodicom – djeca, otac i majka).- [...] 2. Njemice udane za Jugoslavene s djecom.- 3. Djeca do uključivo 16 godina iz braka Jugoslavenke s Nijemcem, ako se takova Jugoslavenka odluči da ostane u zemlji i napusti muža Nijemca. Ženi Jugoslavenki udatoj za Nijemca ostaje slobodno da bira dali će poći s mužem ili će ostati u zemlji s djecom do 16 godina. U koliko se radi o ženskom bračnom partneru nejugoslavenske narodnosti takva je žena dužna da slijedi muža Nijemca.- [...].”

Ako to nije kolektivna odgovornost... :ne zna:
https://www.forum.hr/showpost.php?p=109 ... count=6701
nitko drugi wrote:Radi se o pitanju koliko tvoj opis fašizma kojega je naveo Jednostavko može poslužiti kao definicija fašizma. Razlog zašto sam uzeo baš primjer Jugoslavije s kraja drugog svjetskog rata jest taj da je taj režim sebe smatrao anti-fašističkim i da se općenito smatra anti-fašističkim. Pa ako taj općenito smatrani anti-fašistički režim ispadne fašistički po toj Jednostavkovoj definiciji, onda bi moglo biti da ta definicija nije baš dobra (kao što odmah rekoh, vidi #6689). Dakle, to je motivacija zašto baš taj primjer.

U tom pogledu je irelevantno što su Nijemci bili protjerivani i iz drugih država. Relevantno je samo: odgovara li jugoslavenski anti-fašistički režim toj definiciji fašizma? I odgovara. U postu #6701 se navodi o čemu se radi, a evo sad i šire:

Predsjedništvo AVNOJ-a donijelo je 21. studenoga 1944. “Odluku o prijelazu u državno vlasništvo neprijateljske imovine, o državnoj upravi nad imovinom neprisutnih osoba i o sekvestru nad imovinom koju su okupatorske vlasti prisilno otuđile”, kojom se određuje i položaj folksdojčera (Članak 1.: “Danom stupanja na snagu ove Odluke prelazi u državno vlasništvo: […] 2. sva imovina osoba njemačke narodnosti, osim Nijemaca koji su se borili u redovima Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije ili su podanici neutralnih država a nisu se držali neprijateljski za vrijeme okupacije […]”).6 Odluka AVNOJ-a nije obvezivala na dokazivanje aktivnog potpomaganja okupatorskog režima, nego je pod njezin udar došla svaka osoba njemačke narodnosti koja se nije izravno suprotstavila nacizmu.7 Pitanje folksdojčera u Jugoslaviji riješeno je jednostrano i bez kompromisa (konfiskacija imovine i protjerivanje odnosno upućivanje u logore). Takvo rasističko i genocidno stajalište protiv njemačke manjine donio je AVNOJ koji je, pak, trebao biti jamac jednakopravnosti jugoslavenskih naroda i narodnosti, pravdajući takav odnos kolektivnom krivnjom folksdojčera.8 Na temelju Odluke AVNOJ-a od 21. studenoga 1944. donesen je niz odluka, uredbi, tumačenja i zakona, kojima je omogućen i na kraju ostvaren zakonit progon folksdojčera.9

Komunističke vlasti su nakon rata i preostale Nijemce u Jugoslaviji odlučile protjerati iz zemlje. Predsjedništvo Ministarskog savjeta Demokratske Federativne Jugoslavije u Beogradu izvijestilo je 11. lipnja 1945.: “Vlada Jugoslavije stoji na stanovištu da sve Njemce koji se nalaze u okviru granica Jugoslavije raseli i uputi u Njemačku, čim se zato stvore povoljni tehnički uslovi.”10 Štoviše, jugoslavenske vlasti su zauzele stajalište o zabrani povratka izbjeglih i prognanih folksdojčera iz Jugoslavije. Odluka, pak, da se onemogući povratak jugoslavenskih Nijemaca donesena je na sjednici Državne komisije za repatrijaciju koja je održana u Beogradu 22. svibnja 1945., s čime su se, zatim, suglasili Vlada DF Jugoslavije i Generalštab Jugoslavenske armije.11 Za navedene odluke o protjerivanju i zabrani povratka folksdojčera nisu postojale nikakve zakonske osnove ni u jugoslavenskom, a niti u međunarodnom pravu. Folksdojčeri su bili jugoslavenski državljani, iako je zbog političkih razloga diplomacija DF/ FNR Jugoslavije tada, kao i jugoslavenska historiografija kasnije, svjesno tvrdila drukčije.12 (Vladimir Geiger, Josip Broz Tito i sudbina jugoslavenskih Nijemaca, 2008.)

Dakle ne radi se o nekim incidentima nego o deklariranoj politici, koja je potom i sprovedena. I to ne samo iseljavanje, budući da su okolne zemlje zatvorile granice za Nijemce iz Jugoslavije, pa nisu mogli biti iseljeni nego su držani u vrlo lošim uvjetima u logorima gdje su masovno umirali. (...)
https://www.forum.hr/showpost.php?p=109 ... count=6712
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 24 Sep 2025, 15:44

Nisam.
onda bismo po toj def. došli do zaključka da je ta Jugoslavija također bila fašistička
Kako je došao do zaključka da je fašistička a ne nacistička to samo ptice znaju. :rofl:

No, hajmo zanemariti glavnu stvar a to je da je nakon kapitulacije '41. na ovim prostorima uspostavljena nova vlast, sa sve novim zakonima - Treći Rajh. Nekima kao da nije jasno da zaustavljajući se na znak crvenog svjetla na raskrsnici, poštujući zakon o saobraćaju - sprovode zakon u djelo. Iza svakog zakona vlast stoji, pa sprovodeći zakone te vlasti ujedno i sarađuju s njima. Oni koji se bune, ne sarađuju, pružaju otpor zakonima ujedno pružaju otpor i vlastima a vlasti takve naziva kriminalcima, pobunjenicima itd. U slučaju Trećeg Rajha - banditima. Znaš o kome govorim, jel tako?
E pa svako ko nije bio u banditima, sarađivao je s neprijateljem 4 godine, dajući, ako ništa drugo, prešutnu saglasnost, ne sprječavajući ništa. Svako!
A nije da nisu pozivani u bandite..."svi u borbu za oslobođenje".
Stitch
Head Honcho
Post 24 Sep 2025, 15:54

Znaš li uopće kada su se Nijemci počeli doseljavati u Slavoniju, Vojvodinu itd.? Nije to bilo za vrijeme Drugog svjetskog rata. U Zagreb recimo doveli su ih Mađari još u 13. stoljeću. Trebalo je popraviti štetu nakon što su Mongoli poharali Ugarsku i Hrvatsku, zato je Bela IV. uvezao stotine obrtnika, majstora, graditelja... A slično je bilo i drugdje. Od 16. stoljeća, uostalom, bili smo pod Habsburgovcima. Čija je to dinastija? ;)

Priglupi komesari prognali su ili zatvorili u logor debelu većinu njemačkoga stanovništva u Jugoslaviji, ni krivu ni dužnu. A to jest fašizam.
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 24 Sep 2025, 16:16

Šta ima ni krivi ni dužni - drugi put nek se odazovu na prozivku dok prozivka traje, trčećim korakom, nek se ne prave gluhi i naknadno blesavi. :kava:
  • Information