Ne bi prihvatio nacizam/fašizam i marionetsku ulogu.
"Komunisti i fašisti ustvari su isti"?
- Šabović Adis
- Inventar
- Has thanked: 109 times
- Been thanked: 88 times
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 285 times
- Been thanked: 341 times
Ne čini čovjeka Hrvatom država, pa ni krv (rod) - Hrvatom ga čini ukupnost materijalnih i duhovnih dobara, etičkih i društvenih vrijednosti koje je naslijedio u zajednici. Jezik, povijest, običaji, simboli, socijalni osjećaji i norme, da ne nabrajam ključne odrednice kulture.
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
Veliš, kad odmigriram na jug postajem Južni Adis?

I ko govori o Južnim Slavenima? Slaveni su Slaveni gdje god se zateknu, nema Južnih. O Jugoslovenima je riječ! Odnosno jugoslovenskim narodima - jedan od kojih su i Hrvati.

Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
- Stitch
- Head Honcho
Sve pet, kažem ti da Slaveni kao narod (ili skupina naroda) nisu podijeljeni na "Južne", "Zapadne" i "Istočne", to je umjetna podjela. Imali su jedan jezik, praslavenski, i od tog su jezika direktno nastali ostali jezici, među njima i hrvatski. Nije bilo međustupnja, nekakvoga "južnopraslavenskoga", isto kao što nije bilo ni "istočnopraslavenskoga" ili "zapadnopraslavenskoga". Lingvistima je bilo lakše svrstati ih u tri skupine, što se onda proširilo i poopćilo. No to je bilo u 19. stoljeću, kad se poredbenopovijesna lingvistika tek počela razvijati. Njezin je glavni interes tada bio sanskrt.
A što se tiče Hrvata, povijesno spadaju u jugoslavenske narode, ali to opet ne znači da je postojao "jugoslavenski prajezik" koji bi tim narodima osigurao zajedničku osnovu. Jezici su se razvijali zasebno i neovisno.
A što se tiče Hrvata, povijesno spadaju u jugoslavenske narode, ali to opet ne znači da je postojao "jugoslavenski prajezik" koji bi tim narodima osigurao zajedničku osnovu. Jezici su se razvijali zasebno i neovisno.
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
Čuo sam i ja za slavenske narode, kao skupinu, no ne priznajem ih. U tom smislu, priznajem slavenska plemena. Slavenski narodi su otprilike ono što i sarajevski gradovi. Ili ilidžanske opštine. Nema ilidžanskih opština, ima ilidžanske mjesne zajednice.
BTW, ima li književnosti bez pisma?
BTW, ima li književnosti bez pisma?
U redu, reci onda ti zašto je Hrvat — Hrvat, pretpostavljam da znaš.Šabović Adis wrote: ↑21 Sep 2025, 19:59Dabome, Hrvat nije ustaša. Nije kvisling.
No još uvijek navodiš šta Hrvat nije. Ono što Hrvat nužno jeste, e to je malo teže reći. Msm, kad ne znaš. To OZNA zna.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Šabović Adis
- Inventar
Naravno. Hrvati su bratski narod narodu u koji se kao pripadnik ubrajam i ja. Znam Hrvate. Svoji smo.

Ako se pitaš kako bratski - ista je kolijevka. A ako pitaš kaka sad kolijevka, jebate - jugoslovenstvo. Druge nema.

Gledaj ga, najHrvat ikad:

zato što Jugosloven nadasve, a to smo svi mi. Gdje bratstvo, tu i jedinstvo - mimo jugoslovenstva ga nema. Ima, doduše, ehm, i alternativa, a zove se bratoubilaštvo...

- Marsovac7
- Svemirka
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 27 times
Zašto bi ikoga isporučio tamo? Nisu nijednog Hrvata ni tražili ni digli optužnicu.Šabović Adis wrote:Nije, po broju Hrvata koje je isporučio u Nirnberg na suđenje.
Wow, postala sam moderatorica. :)
Jao, jao... Hrvatstvo nije povezano s jugoslavenstvom. Ti pojmovi ne da se suprotstavljaju — oni se međusobno isključuju. Pročitaj što su govorili Stjepan Radić i Ante Starčević, koji su u sveslavenstvu, jugoslavenstvu i srpstvu vidjeli pogibelj za hrvatski narod. I bili su u pravu.Šabović Adis wrote: ↑22 Sep 2025, 17:57Naravno. Hrvati su bratski narod narodu u koji se kao pripadnik ubrajam i ja. Znam Hrvate. Svoji smo.![]()
Ako se pitaš kako bratski - ista je kolijevka. A ako pitaš kaka sad kolijevka, jebate - jugoslovenstvo. Druge nema.
- Šabović Adis
- Inventar
Ovakvo nešto, a:Pastir wrote: ↑22 Sep 2025, 18:58Jao, jao... Hrvatstvo nije povezano s jugoslavenstvom. Ti pojmovi ne da se suprotstavljaju — oni se međusobno isključuju. Pročitaj što su govorili Stjepan Radić i Ante Starčević, koji su u sveslavenstvu, jugoslavenstvu i srpstvu vidjeli pogibelj za hrvatski narod. I bili su u pravu.

Ni Srbi onda nisu jugoslovenski narod nego pravoslavni. Nebeski. A Tito ne da nije najveći sin naših naroda i trostruki narodni heroj nego je najizdajnik u Hrvata i svesrpski mrzilac. Jebloga njegovo fantomsko jugoslovenstvo. Da ga jeblo! Jel tako?

Ne tako. Ovako: „Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu, samostalnu Hrvatsku“ — što dalje od „pasmine slavoserbske“.
- Šabović Adis
- Inventar
Miriše na samoupravljanje, je li to u duhu hrvatstva? I, dokle se stiglo sa slobodnom i samostalnom Hrvatskom?

- Stitch
- Head Honcho
Nisam znao da je Pastir radićevac i starčevićevac, mislio sam da je umjereniji. Djeluje mi prilično blago i miroljubivo.
Starčević je često ekstreman, žešći od Radića, koji se zadovoljio onom "ne srljajte kao guske u maglu" govoreći zastupnicima o Jugoslaviji, ali naposljetku se pomirio sa sudbinom, tj. voljom većine. Starčević nije.
Starčević je često ekstreman, žešći od Radića, koji se zadovoljio onom "ne srljajte kao guske u maglu" govoreći zastupnicima o Jugoslaviji, ali naposljetku se pomirio sa sudbinom, tj. voljom većine. Starčević nije.
Potpisi su za budale.
Jesam blag i miroljubiv, dojam te ne vara. I nisam „radićevac“ ili „starčevićevac“ — iako sam krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina blisko surađivao s nekim političarima koji su slijedili taj put. Objašnjavam Adisu što su govorili ljudi koje smatraju velikim Hrvatima, ništa drugo. Tito ne spada na taj popis. Nikad nije ni spadao.
Politike sam se odrekao početkom Domovinskog rata. Točnije, HDZ-ovci su me „škartirali“ kada sam govorio — ponekad i vrlo glasno — da ne treba progoniti Srbe, stvarati animozitet ako su lojalni Republici Hrvatskoj. Obične ljude treba pustiti na miru, a one koji im pale kuće — krivično goniti. U ono doba, nikom se nije svidjelo to što ih branim. A meni se nije svidjelo ono u što se HDZ pretvorio.
Politike sam se odrekao početkom Domovinskog rata. Točnije, HDZ-ovci su me „škartirali“ kada sam govorio — ponekad i vrlo glasno — da ne treba progoniti Srbe, stvarati animozitet ako su lojalni Republici Hrvatskoj. Obične ljude treba pustiti na miru, a one koji im pale kuće — krivično goniti. U ono doba, nikom se nije svidjelo to što ih branim. A meni se nije svidjelo ono u što se HDZ pretvorio.
-
- Information
-